Löpning Träning 24 inlägg 4927 visningar

Hjälp inför sub 1:45 Göteborgsvarvet 2023

1989 • Köpmannebro
#1
10 januari 2023 - 15:32
Gilla
Hej,

Har läst här på forumet under några år men aldrig gjort en tråd tidigare, men nu i samband med att jag lägger upp mitt program inför Göteborgsvarvet i år känner jag att jag behöver lite rådgivning gällande träningen.

Är idag 34 år gammal och har löptränat sporadiskt i 2-3 år fram till förra året då jag ville se vilken tid jag kunde få på Göteborgsvarvet. Har sprungit 2 gånger tidigare med vänner utan tidsmål. 2:17 blev det båda gångerna. Förra året blev det 1:52:00.

Ett delmål med 2022 var att skramla ihop 100 mil. Men med inskolning på förskolan blev slutet av oktober-dec en stor förkylningshärva toppat med Covid veckan före jul.
Hamnade på 93 mil (ångest)

Konditionsmässigt börjar jag 2023 nästan på ruta 1.
Detta oroar mig inte något större mer än att det är tråkigt.
I höstas, aug-slutet av oktober, innan alla förkylningar - så kände jag mig riktigt i form. Låg då på 40 km/v (10 distans + 10 km, varav 8 tusingar + 20 långpass).
Så 2-3 månader tar det ungefär för mig att komma tillbaka.

Min generella plan är att i grundträningen öka max 10% veckovolym fram tills jag kommit upp i 40 km/v, vilket tidsmässigt är det jag känner jag kan avvara då vi har en 1,5-åring hemma. Här är tanken att enbart köra lugna pass och när jag kommit upp i 40 km/v börja lägga in kvalitetspass. Utöver löpningen spelar jag innebandy på korpnivå där jag tar ut mig rejält. 200 i maxpuls senast.

Andra veckan i mars ser jag ut att komma upp i 40 km.
Resterande träningsveckor ser då volymmässigt ut enligt nedan.

Mån: 10 km distans
Tis: Innebandy
Onsdag: Vila
Torsdag: 10 km (här ska kvalite in, Intervaller/tröskel)
Fredag: Vila
Lördag: 20 km långpass
Söndag: Vila

Har aldrig riktigt tagit ut mig på milen men snabbaste distanspasset i höstas var 51 minuter. Förra årets halvmara på 1:52 är nog en bättre måttstock. Tog ut mig rejält där med 177 i pulssnitt som enligt klockan är min anaeroba tröskel. Kan ha pumpat i mig onödigt mycket astmamedicin också.

Mina distanspass i höstas låg runt 5:30-tempo med puls 150 (mitten av pulszon 2). Där är jag förvisso inte nu.

Har inte gjort något test så vet inte exakt mina pulszoner eller maxpuls. Uppmätte 200 med pulsband förra veckan så några slag till kanske.Pulszon 2 känns som prattempo och de andra zonerna känns någorlunda korrekt. Går däremot efter % av mjölksyratröskel som enligt klockan ligger på 4:49-tempo.

Är det för sent att slänga in kvalite andra veckan i mars med 10 veckor kvar innan loppet? Ska jag istället slänga in kvalitet tidigare och öka veckovolymen långsammare?

När jag springer såpass ”lite” per vecka - hur ska man förhålla sig till 80/20? (Inser att det är en svår fråga). Denna har jag däremot hållt mig ganska bra till tidigare som känt bra.

Förra året sprang jag 37 mil innan varvet och enligt min preliminära plan blir det runt 64 mil så enbart den högre volymen borde kunna ge mig bra förutsättningar för att lyckas.

Blev visst mycket text och kanske inte så sammanhållande men råd och tips mottages vänligt.

/Andreas



< < < 1 2 > > >
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#21
20 oktober 2023 kl 10:41
2 Gilla
Du har redan fått en massa bra råd om upplägg mm, så där kan jag inte bidra så mycket.
Dock har jag en sak som kan hjälpa dig, både med att få upp volymen och få pluspoäng hemma :-)

Skaffa en joggvagn (finns på Blocket för under 1000:- om man letar). Ett grymt bra sätt för alla småbarnsföräldrar att få upp volymen utan att känna att man riskerar familjefriden. Barnen (alla mina tre) har sovit utan problem i vagnen och deras mamma har fått lite välbehövlig egentid. Win/win!
Emil
1987 • Luleå
#22
20 oktober 2023 kl 11:07
1 Gilla
Håller med där Bobby! Jag köpte en större sort så vi har den både som cykel och löparvagn. Funderar även på att sätta skidkit på den till vintern och ta ut den på isen. Blir nog mer skidor än jogg då däremot.
Hade gärna köpt en till som är enklare och bara för ett barn, det blir någon begagnad i så fall.

Nu börjar det bli väl kallt så man får klä på barnen ordentligt. Men sambon har uppskattat det och om jag springer vid kvällstid så sköter vi nattningen via vagnen och bär in till sängen direkt. Där alternativet är att jag lägger henne först och sen kan springa först när hon somnat vilket blir väldigt sent.


1989 • Köpmannebro
#23
23 oktober 2023 kl 15:44
Gilla
@Per

Tack för svar!
Då kör jag nog på med ett större block grundträning med lågpuls. Har fått bra utveckling av det tidigare.

@Bobby & Emil
Jag har faktiskt två joggingvagnar av samma modell. En enkel och dubbel Thule Urban glide.

I enkelvagnen har jag och det äldsta barnet tagit en hel del mil. Dubbelvagn har jag inte testat att springa med ännu men det är en väldig skillnad mot enkelvagnen.

Får väll se det som en kombinationspass med styrka :)

Emil
1987 • Luleå
#24
23 oktober 2023 kl 16:05
Gilla
Jag har ändå lyckats med väldigt bra tid med dubbelvagnen. Låter verkligen som att jag borde testa en enkelvagn då för att slå vagn-PB till våren om det är sån skillnad :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.