Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 1911 visningar

Kollaps på Varvetmilen i Jönköping

Axel
1995 • Göteborg
#1
4 april 2024 - 09:03
Gilla
Hej!
Jag är helt ny här och startar denna tråd för att söka lite hjälp relaterat till rubrik.

I måndags sprang jag Varvetmilen i Jönköping. Med ca 700m kvar till mål har jag enligt vittnesmål fallit ihop, krampat och rullat bakåt med ögonen. Jag har inga minnen av detta utan det första jag minns är att jag vaknar upp på akuten med vårdpersonal runtomkring mig och sladdar överallt. Jag har då ingen som helst aning om vart jag är, vem jag är eller vad som hänt. Mitt sista minne är att jag ser att det är 2km kvar till mål. Jag vet att jag vid detta tillfälle är rejält trött men att jag inte upplever några andra "symtom".

Jag kom in på akuten med över 40 grader temp och blodsocker i botten samt låga saltvärden. Hade stora problem med illamående och fick inte i mig varken mat eller vätska. Efter CT blev jag satt på dropp och övervakning och fick åka hem på eftermiddagen nästkommande dag.

Det sammanfattade utlåtandet från läkaren var:
"Krampanfall i samband med löpartävling. Vi misstänker att detta berodde på en kraftigt förhöjd kroppstemperatur i samband med ansträngning". Utöver detta fick jag inga råd förutom att ta det lugnt kommande dagar och inte ta ut mig för mycket vid träning.

Jag tränar regelbundet, både gym och löpning, men har inte sprungit lika mycket på sista tiden pga av ett struligt knä. Under loppet höll jag ett betydligt högre tempo än vad jag är van vid, men kände som sagt inte några konstigheter/varningssignaler innan kollapsen.

Min fråga nu är hur jag ska förhålla mig till detta? Jag tycker det känns svårt att bara acceptera det som hände som en engångsföreteelse och gå vidare. Hade önskat tydligare svar från sjukvården och eventuell uppföljning/rekommendationer. Jag gillar att träna hårt och även om jag vanligtvis inte kör så intensivt vid normala pass känns det jobbigt att detta eventuellt skulle kunna hända igen. Jag har planerat att springa Göteborgsvarvet och är lite osäker på hur jag ska lägga upp träning inför- samt utförandet av detta lopp.

Väldigt tacksam om någon har liknande upplevelser/erfarenhet/tankar kring detta.

/Axel
< < < 1 2 > > >
1984 • Falun
#21
5 april 2024 kl 14:34
1 Gilla
Blodsocker för friska varierar inte så himla mycket så jag tror inte alls att det skulle kunna orsakas av att stoppa i sig snabba kolhydrater. Det är ju det man gör inför tävlingar….
Axel
1995 • Göteborg
#22
5 april 2024 kl 15:50
6 Gilla
Middag kvällen innan bestod av en rejäl räkpasta. Intogs relativt sent, ~20:30.
På dagen för loppet intog jag en frukost bestående av havregrynsgröt och sylt, ett ägg och macka med ost, ca 8:30 (loppstart 11:00)

Har väl inga större problem i allmänhet med lågt blodsocker vad jag vet om. Kan hända att jag vid fåtal tillfällen blir skakis och känner att jag måste få i mig något snarast.

Har fått tag på min lokala vårdcentral nu och ska få uppföljning på detta vilket känns väldigt bra!
1965 • Kungsholmen
#23
5 april 2024 kl 16:32
1 Gilla
Ett tips är väl att alltid ta några lättsmälta kolhydrater strax innan loppstart. Kan vara sportdryck, läsk, godis etc. Men din frukost borde nog räckt, vad du åt dagen innan ska inte påverka alls.
Martin
1975 • Klågerup
#24
6 april 2024 kl 09:48
3 Gilla
Jag ska inte ge mig på några ideer på vad som kan ha hänt, för det är nog rätt mycket. Jag har själv sett folk som står mig nära kollapsa på precis samma sätt som du beskriver fast på göteborgsvarvet det året 60 pers hamnade på sjukhus, årets första varma dag och alla tog ut sig lite mer än de borde gjort.

Mitt förslag om du vill ha uppföljning är att gå till vårdcentralen, berätta och be att få en hälsoundersökning gjord. Jag gjorde en för ett par år sedan när jag hade problem. Allt var i stort sett ok och fick en godkändstämpel så det var bara att fortsätta träna.
#25
6 april 2024 kl 10:58
5 Gilla
Man drabbas knappast av sådan totalkollaps att man måste åka till akuten bara för att man har lite för mycket kläder på sig under loppet. Ditt matintag innan loppet borde inte heller leda till sådana konsekvenser. Du borde nog snarare begära någon form av medicinsk utredning.
Marco L
1973 • Lysekil
#26
7 april 2024 kl 10:27
Gilla
Att bli darrig och tappa kraft kan hänga ihop med överhettning inombords vid kraftig ansträngning eller för varmt klädda. Jag har sett det hända några personer vid några tillfällen.
1974 • Eskilstuna
#27
7 april 2024 kl 16:13 Redigerad 7 april 2024 kl 16:44
Gilla
Jag är inte allergisk mot skaldjur i vanliga fall men när jag först äter skaldjur och sedan tar i väldigt mycket, kör hård träning, samma dag har jag fått allergisk chock ett par gånger. Det vill säga svimmat av, fått kliande utslag över kroppen och läpparna svullnat upp. Det här blev jag utredd för och det kom de fram till. Det vill säga intag av skaldjur och hård träning därefter ger allergisk chock.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.