Löpning Skador & Rehab 51 inlägg 3669 visningar

Löparknä HJÄÄÄÄLP

1978 • Ulricehamn
#1
10 januari 2009 - 03:04
Gilla
Hej,

För en månad sen fick jag diagnosen "löparknä" med ordinationen vila två veckor, styrketräna benen mer och efter totalt en månad kan du börja springa igen. Sagt och gjort, jag har varit väldigt noggrann med ordinationen och borde vara frisk, men nej, sprang i morses och smärtan kom precis på samma sätt.

Hur ska jag göra för att få ordning på detta? Något speciellt knep? Hur lång tid ska jag räkna med? Ska jag springa ändå?

Tacksam för svar.

/ Peter
< < < 1 2 3 > > >
1978 • Ulricehamn
#21
12 januari 2009 kl 07:07
Gilla
Johan:
Ang. vilka styrkeövningar jag gör, jag tränar på gymmet, gör benspark, ganska tungt (enligt läkarens ordination) samt blev jag rekommenderad av Colting att träna med gummiband så det gör jag mycket. Känner att jag fått upp styrkan ordentligt nu, bara på några veckor, det är kul.


1978 • Ulricehamn
#22
12 januari 2009 kl 07:09
Gilla
Intressant det där med att det kanske är fel skor jag använder. Har nämligen för 2-3 månader sen fått en formgjuten sula. Det kanske finns en koppling till den då? Använder den dock inte när jag springer utan bara till vardags. Första månaden hade jag den i löparskorna också men det kändes helt fel.

/ Peter
Johan Aspegren
1978 • Stockholm
#23
12 januari 2009 kl 09:49
Gilla
Jag har haft löparknä-symptom på ena knät och något annat problem på andra knät under året som gått. Efter att ha gått och joggat mig igenom Lidingöloppet tog jag en lång vila fram till slutet av november då jag hyrde en motionscykel som jag började köra på hemma. Efter 15-20 pass på den började jag testa löpningen igen och har nu ökat på löpträningen utan känning. Har även stretchat en del men det gjorde jag även under sommaren men då kom problemen tillbaka, inte nu. Nu känner inget i något av knäna. Men generellt har jag också läst att skorna oftas är boven i dramat. Och att stretching hjälper.
1975 • Nyköping
#24
12 januari 2009 kl 11:36
Gilla
Mycket skrivet om detta, men en behandling som inte nämns så ofta och som har hjälpt mig oerhört mycket är:

Tvära friktioner!

Denna behandling innebär (vid löparknä) att man ca 20 min ca 3 ggr i veckan masserar (riktigt hårt) med ett eller 2 fingrar över ileotibiala bandet på utsidan och strax ovan knäledspringan. Riktningen på gnuggandet ska vara tvärs över senan (dvs i 90 graders vinkel i förhållande till senan). Eftersom man ska göra behandlingen relativt lång tid och mycket hårt kan det vara bra att låta någon annan gnugga senan åt en.

Denna metod tillsammans med bl a bra skor, varierande löpning, streching är grunden för bra resultat.

Lycka till!

/Björn (läkare som nyligen gick en kurs i Ortopedisk medicin där tvära friktioner predikades tydligt)
1972 • Ålstorp
#25
13 januari 2009 kl 09:33
Gilla
har också haft löparknä ett par gånger, det är bara stretchning som gäller, så fort man slarvar så kommer det tillbaka :-(
http://www.sct.nu/traning/traningslara/itb/itbartikel.htm
http://www.sfik.net/peha/matte/loparkna.pdf

Magnus
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#26
13 januari 2009 kl 13:02
Gilla
Leena T; Mitt ev (hoppas ännu på annan diagnos) löparknä utlöstes också precis efter några pass på packad snö och is. Kände att jag parerade konstigt och fick ett onaturligt löpsteg. Har nu försökt springa några korta sträckor den senaste veckan i hopp om att det ska vara någon av de gamla vanliga knäproblemen. Men tvärr, jag har fått linka hem efter ca 2 km.

Dock, det var en grej som förundrade mig, någon kanske vet? När jag stannade o vilade o stretchade kunde jag ändå komma igång o kunde springa smärtfritt 200 m men sen tog det stopp igen. Sen har smärtan kommit lite av och till även i vila - vad tror ni/du? Kan det ändå vara nåt övergående? Ska man stretcha flera ggr per dag även de dagar man inte springer?
1981 • Linköping
#27
13 januari 2009 kl 14:31
Gilla
Mette: Ja strech i MINST 1 min MINST en gång per dag ALLA dagar + efter all träning (gärna mer).
När du sedan blivit bättre i ditt knä och kan springa obehindrat, men ändå får någon liten, liten känning så kan du stanna och stecha, då brukar iaf jag kunna springa vidare bra långt. MEN observera att det då är fråga om en liten känning och att jag annars varit symptomfri länge. På nätet finns massor av information och tips!
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#28
13 januari 2009 kl 16:10
Gilla
Karin, tack, jag ska följa ditt råd.
1967 • Laxå
#29
13 januari 2009 kl 16:26 Redigerad 13 januari 2009 kl 16:57
Gilla
Själv har jag haft löparknä till o från i snart två års tid, första året så gick det att hålla löparknäet i schack via stretching. Men sedan ett år tillbaka har det dock utvecklats till ett stort problem, nämligen en malande konstant värk i vila...dessutom så drabbades även det andra knäet...inte kul alls. Knäna känns sämst när jag står still och bäst när jag rör på mig, men en halvtimme efteråt så kommer värken malande igen. Jag har ett arbete som belastar hårt på mina ben, så någon längre vila för benen blir det aldrig.

Har precis som alla andra stretchat till förbannelse, tror jag sett alla varianter...:-) Har kombinerat stretchen med mindre löpning, mer styrketräning och alternativ träning såsom simning, wetvest och lite rullskidor. Har konsulterat flera sjukgymnaster, läkare, naprapat, massör, har testat olika metoder såsom laserterapi, TENS, akupunktur, patt straps, knee straps, magnetterapi, isterapi, Redcord, ortopediska inlägg, skannat fötterna, olika varianter på stöd och avlastning via tejpning m m...You name it...!! På torsdag är det äntligen dags för Ortopedkliniken på Karlstads Centralsjukhus att ta vid... Halleluja...!!
Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#30
13 januari 2009 kl 17:40
Gilla
Även jag har haft löparknä, alltså smärta på utsida knä.
Har enbart stretchat och det försvann ganska fort, nån vecka kanske. Ingen styrketräning alls, bara löpning.
Fanns nån tråd här för nåt halvår sen med en länk till lite övningar. Kör dom fortfarande efter varje pass och jag har inga besvär alls längre. Så den e man ju tacksam för :)
Margit S
1961 • Luleå
#31
16 januari 2009 kl 08:57
Gilla
Jag har föreslagits operation men tvekade pga dålig erfarenhet i en äldre tråd här på jogg. Jag skulle vilja höra mera positivt om op-resultat innan jag vågar mig på. Nu kan jag åtminstone åka skidor och sporta med lite av varje och jag är rädd att en misslyckat operation förhindrar även detta.
1967 • Laxå
#32
17 januari 2009 kl 14:56 Redigerad 17 januari 2009 kl 19:14
Gilla
Så var man då på Ortopedkliniken i Karlstad, läkaren fick tyvärr mest klia sig i huvudet, han kunde inte förstå varför mina knän värker som dom gör. Alla tester man gjorde är bra, inget skelettfel, lårmusklerna är i mitt fall väldigt välutvecklade enligt ortopeden, och det föreligger heller ingen som helst instabilitet någonstans. Han gick alltså bet...han också! Magnetröntgen är däremot beställd i fall att det finns ett meniskproblem, hittar läkarna inget där så kan man tydligen bara vänta ut läkningen. Jag ska bara fortsätta med att mala på med den träning och sjukgymnastik som jag gör nu. Att operera var enligt ortopeden ett sämre alternativ än självläkning som man i mitt fall får räkna med tar ca 2 år....om två månader så har det gått 2 år....Yippie..!!
Tiina Aavik
1964 • Kalv
#33
17 januari 2009 kl 17:40
Gilla
Hej Peter!
Prata med Anna Hidendahl. Hon är ung expert på löparknä efter ca 8 månaders problem. Frisk nu. Antar förresten att jag känner dig :-)?
1971 • göteborg
#34
17 januari 2009 kl 21:59 Redigerad 17 januari 2009 kl 22:00
Gilla
Jag kan bidra med hur jag blev av med mina problem med löparknä.
Strechning, styrketräning, massage, nya skor etc... märkte ingen förbättring alls..det som till slut funkade var vila..LÅNG och RIKTIG vila, först då försvann mina besvär, och har iaf hittills hållt sig borta. För mig blev det ett uppehåll med ingen träning, strechning eller anstränging alls på 2 månader med det var det värt.
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#35
20 januari 2009 kl 15:28
Gilla
Har nu vilat i drygt två veckor, kört mina stretchingar, ätit antiinflammatoriskt. Glad som ett barn gav jag mig ut på en testrunda idag. Efter ca 1 km var det totalkört. Nu ger jag upp och tänker be min kompis som är idrottsläkare ge mig en kortisoninjektion. Ni som fått det, vad har ni för erfarenheter?
Marita Hult
1975 • karlstad
#36
20 januari 2009 kl 21:19
Gilla
Detta vill du nog inte höra, men jag har fått 2 st och de hjälpte ingenting. Den andra hjälpte ett kort tag men sen kom smärtan tillbaka.

Men jag vet andra som det faktiskt hjälpt, så prova! Jag ska antagligen få en tredje, men det är för att senan är opererad och förlängd men vill ändå inte läka.

1981 • Jönköping
#37
20 januari 2009 kl 21:22
Gilla
Det gäller att ha tur med sprutan, för har man otur och man missar stället det gör ont på så är kortisionsprayen verkningslös
Per Bilén
1969 • Halmstad
#38
21 januari 2009 kl 15:10
Gilla
Jag dras med ett dåligt knä sedan strax innan jul. Är 99% säker på att det är löparknä (får säkert besked efter sjukgymnastbesök på måndag), men efter att ha läst tråden så hoppas jag innerligt att det är något annat!

Har i alla fall stretchat efter konstens alla regler, men vågar mej inte ut och springa förrän jag pratat mej sjukgymnasten. Har jag vilat 5 veckor kan jag vila några till hellre än att förstöra resten av våren......
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#39
21 januari 2009 kl 15:51
Gilla
Jag är ingen expert på löparknä, men för cirka 20 år sedan fick jag problem med knäont under träning, jag var nybörjare då, och tränade kanske för hårt. Jag märkte att om jag satt vid TV med korslagda ben, då ökade risken att jag fick ont vid nästa träningspass, jag kunde även göra stretching före träning för att minska risken för knäproblem, jag lade mig på sängen, och så drog jag upp ena benet under mej, tills jag kände att det stramade i knät och lårmuskeln, sen tog jag andra benet och gjorde likadant, höll på så en
3-4 gånger, jag gör så än i dag ibland före löpning, och har nu sluppit knä problemen i minst 20 år. Bli av med problemet med några månaders vila är jag tveksam till, det kanske hjälper tillfälligt, men är ju inte kul om man är löpare.
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#40
22 januari 2009 kl 16:11
Gilla
Marita, hur länge måste man vila efter sprutan?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.