Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 3099 visningar

3-lagers principen

Anders Forsberg
1982 • Höör
#1
5 februari 2009 - 09:05
Gilla
Har läst runt lite på olika sidor om hur man ska klä sig om man springer på vintern och jag undrar lite över 3-lagers principen

Lager 1 ska vara funktions t-shirt och löparstrumpor, vilket jag har varit o köpt

Lager 2 är jag mer fundersam över. Funkar det här med att köpa ett underställ som andas eller är det bättre att ha t.ex. nån form av långärmad löpartröja och tights som är i funktionsmaterial? Vilket är att föredra?

Lager 3: Löparjacka och löparbyxor eller tights. Detta är något som jag inte har råd med just nu men som jag gärna vill införskaffa. Någon som har något tips på prisvärd men billig modell, märke? Har tittat lite på märket soc på stadium.

Tack på förhand!
1971 • Nykvarn
#2
5 februari 2009 kl 10:23
Gilla
Jag brukar köra så här under vintern:
Nertill 2 lager (underställ+tights), upptill 3 lager (underställ, funktionströja, jacka).

Lager 1 Närmast kroppen underställ med lång ärm, finns hyfsat billiga som funkar bra för runt 300kr.
Lager 2, funktionströja, kort eller lång ärm beroende på temperatur, jag har ett par stycken långärmade med hög hals med dragkedja som är lite "flossade" på insidan som funkar riktigt bra i minusgrader. Nertill vanliga tights, har aldrig känt behov av särskilda vintertights som en del använder
Lager 3 - löparjacka precis som du skriver.

När det gäller märken tycker jag Soc är helt OK, använder deras tights som jag tycker är mycket bra. Newline finns också på Stadium och är snäppet bättre tycker jag- en av mina favoriter tillsammans med Craft som ofta är ytterligare något snäpp dyrare. Jag vill också absolut tipsa dig om att införskaffa ett par tunna löparhandskar, brukar kosta ca 150kr, t ex på Stadium, funkar både för skidåkning och löpning och ända ner till -10 grader utan problem.

Speciella löparstrumpor har jag ingen erfarenhet, brukar anvälda väldigt tunna bomullsstrumpor av olika längd utan problem.

1977 • Mölndal
#3
5 februari 2009 kl 11:39
Gilla
Grundtipset är: Småfryser du innan du börjar springa så är du rätt klädd.

I alla fall här i Göteborg så krävs sällan lager 2 (för mig). En underställströja och en löparjacka om det är kallt, t-shirt om det inte är jättekallt. Ett par Nike vind-tights nertill. Hellre ett billigt lager 3 och ett bra lager 1 än tvärtom (tunn Merinoull undertill är underbart).

Jag kan tipsa om en SOC löparjacka som säljs till galet pris på Stadium nu- 100 spänn på rean. passformen är sådär, but hey, 100 spänn! Handskar kör jag ett par billigast möjliga från Ica Maxi (20 spänn).


1959 • Saltsjö-Boo
#4
5 februari 2009 kl 12:24
Gilla
Jag skulle nog säga att trelagersprincipen bara gäller för lågintensiva friluftsaktiviteter vintertid, typ långfärdsskridsko, turåkning på skidor, vandring, osv.
Vid löpning är värmeproduktionen så stor att det alltid funkar med två lager.
Det är bara vid extrem kyla och/eller blåsighet som jag använder vindtätt ytterlager. Ner till några minusgrader har jag normalt bara två lager 1 tröjor för att jag behöver ventilationen. På benen räcker det med ett lager, ett par halvtjocka vår/höst-tights.
Ska man klä sig så här lätt är det viktigt att lagret närmast kroppen är våtvarmt, eftersom som jag paradoxalt nog alltid blir rejält svettig.
Det är ju också skönt om en av tröjorna är höghalsad. På huvudet räcker det normalt med pannband/öronvärmare och händerna kan man ju dra in i tröjärmarna om det känns kallt.
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#5
5 februari 2009 kl 12:54
Gilla
Lager 1 ska fungera som ett fukttransporterande lager. Dvs säga superunderställ eller ull. Ull känns dock blötare men värmer även då det är blött ju.

Lager 2 ska "suga" upp fukten som lager 1 släpper i från sig. T.ex. microfleece som kan ta till sig en hel del fukt och har goda värmeegenskaper.

Lager 3, ett vind- och vattentätt material typ gore-tex eller något som ger viss vind och vatten skydd t.ex. löparjacka av olika modeller som ska klara ventilera ut fukten.

Kör aldrig med bomull!

Annars tycker jag som Olof, 3 lager blir för mkt vid löpning. Man håller ju sig lätt varm ändå. Är det riktigt kall kör jag 2 underställ. På benen bara ett par vindtäta tights.
Anders Forsberg
1982 • Höör
#6
5 februari 2009 kl 13:23
Gilla
OK tack för alla tips! blir till att satsa på ett bra underställ först o främst..kollade precis med närmaste stadium butik, men där var löparjackan för 99 kr slut eller ja den fanns i xxxl...lite stort:)

Eftersom jag svettas lätt och mycket när jag tränar så tror jag det räcker med 2 lager kläder för mig. Kanske ska försöka hitta nån bilig löpartröja sålänge så kan man köra underställ och löpartröja på överkroppen
Thomas
1987 • Uppsala
#7
5 februari 2009 kl 14:23
Gilla
Jag har precis kommit igång med löpningen och har inte så mycket erfarenhet av olika kläder/märken men... Jag kör på ett bra underställ och vindjacka&vindbyxor från SOC. Är hur nöjd som helst med kläderna från SOC än så länge! Nu är jag en varmblodig människa och fryser sällan, men för mig har det funkat bra även vid runt -10 grader, snöfall, hagel och hård vind.
1969 • Sala
#8
5 februari 2009 kl 14:37
Gilla
Jag använder i princip bara lager 1 och 3. Jag föredrar en vinttät jacka framför tröja, men det är en smaksak. Mest beror det på att min jacka har fickor, medan lager 2-tröjan saknar detta. På benen har jag ett par nya vintertights, som jag tycker är kul att ha, men det går precis lika bra med vanliga tights och lånkallingar. Långkallingar menar jag, så klart. Kallingar ska man nog inte låna.

Är det kallare än 5 minus ungefär, då åker även lager 2 på, särskilt på långsammare distanspass. Är det under 8 åker dessutom långkallingarna (ej lånade) på under vintertightsen.
1978 • Göteborg
#9
5 februari 2009 kl 15:04
Gilla
Jag investerade i nya löparkläder på mellandagsrean, och det var superbra! Uppifrån och ner:
Pannband i funktionsmaterial, (fleecemössa om det är riktigt kallt
Underställströja
Hanskar från SOC (99:- på Stadium) Superbra! Vatten och vindtäta med andas ändå.
Löparvindjacka
NIKEfit vintertajts med vindskydd på framsidan benen, det är vinden som är kall!
Löparstrumpor,Superbra investering, bomull är inte bra alls!

Hela kalaset gick på ca 2000:-. Helt ok om du frågar mig! Håller nog med om att om det inte är riktigt kallt, under 5 minus så behövs inte Lager 2. Däremot är det som sagt mycket bra med vindjacka efter som vinden är en så stor bov för att det skall kännas kallt. Ett annat tips som jag läste, värm upp inne, innan du går ut, så behöver man inte frysa så mycket den första stunden!
Åsa O
1978 • Stockholm
#10
5 februari 2009 kl 15:27
Gilla
Jag hittade ett vindtätt och vattenavvisande löparställ från Craft på Coop för 299:-. Tunna men vindtäta byxor som funkat superbra med bara ett par kraftigare underställsbyxor under ner till -7. Jackan är som en vanlig tunn löparjacka. Jag köpte detta för ca 2v sedan.
Anders S
1973 • Göteborg
#11
5 februari 2009 kl 15:59 Redigerad 5 februari 2009 kl 16:30
Gilla
Precis som andra skriver är det högst sällan jag behöver en lager2tröja.
Kallare än -8 så är det läge för mig. Har nog kört med vintertights i -15 utan underställ under. Dock kör jag en vindtät craftkalsong oavsett temperatur vintertid.

Jag köper i stort sett bara på rea. GBG-varvets löparmässa kan ha riktiga fynd. Team-sportia är också duktiga på att rea ut.

Jag är annars skeptisk till billigare prylar. Newline gav bort en jacka med tidningen iform för någar år sedan. Min fru köpte en sån och den andas inte alls och fylls med kondens.

Newline är ändå ett märke jag normalt litar på så jag blir lite skeptisk till Craft på coop för 299, men man kan ju hoppas på att jag har fel.

Sen jag testade tights för ca 3 år sedan har vindbyxorna bara agerat överdrag. Stoooor skillnad på löpkänsla.
Anders Forsberg
1982 • Höör
#12
5 februari 2009 kl 19:46
Gilla
Med risk för att låta dum men jag måste fråga så att jag vet vad som gäller:

Är lager 1 (alltså det man har närmast kroppen?) underställströja? lager 2: underställsbyxa OCH funktionströja med kort eller lång arm? (och som man kan hoppa över om man inte fryser så mkt) Lager 3: Vindtät löparjacka och vindtäta löparbyxor/tights?

Anders S
1973 • Göteborg
#13
5 februari 2009 kl 20:03
Gilla
Ja, iofs tänker jag mest överkropp på layer/lager.
Layer 1 är en vanlig funktionströja, layer 2 är ofta en lite tjockare variant (jag antar med lite andra egenskaper), layer 3 är vindstoppande och vattenavstötande.

2006 • Alingsås
#14
5 februari 2009 kl 21:29
Gilla
Du kan läsa om de olika lagren här http://www.craft.se/se/teknologi/craftprincipen.html

Det brukar gå att hitta Craftkläder på Tradera till ett hyfsat pris, kan vara något att titta på för den med begränsad kassa.
1969 • Sala
#15
6 februari 2009 kl 09:41
Gilla
Anders, lager två är vanligtvis långärmad tröja utanpå understället, och den är vanligtvis lite tjockare. Armarna behöver ju lika mycket värme som bålen.
Anders Forsberg
1982 • Höör
#16
6 februari 2009 kl 21:32
Gilla
Nu har jag sökt runt på nättet och har hittat ett paketpris på ett löparställ där det ingår tights, löpartröja och löparjacka för 599 kr med märket new-spirit från sportshop-online. Om man nu köper detta, är det då en idé att köpa ett underställ också eller man klarar sig med dessa plagg om man t.ex. använder en funktions t-shirt under? Sen är ju frågan vilket storlek man ska välja..L eller XL? har ca 105 cm runt midjan (vilket ska tränas bort en hel del) och är ganska storbyggd på överkroppen. Har ingen aning om om löparkläder sitter så det är lite osäkert.. men de ska väl sitta ganska tight?

Ursäkta att jag ställer så många frågor men har inte mycket koll på detta område

2006 • Alingsås
#17
6 februari 2009 kl 21:50
Gilla
http://shop.textalk.se/se/article.php?id=4642&art=1343728

Det kan väl inte vara många dagar på året som ni har riktigt kallt där nere.
Personligen hade jag nog klarat bra att springa med bara funktions t-shirt + jackan.
Om du sedan väljer att ha tröjan på dig också skulle jag bli förvånad om du fryser när du har fått upp värmen efter några minuters löpning.
Om du fryser någonstans så lär det nog vara om benen i så fall.

De olika märkenas storlekar skiftar en del så det är väl bäst att maila företaget.
Personligen hade jag hellre valt en storlek större än att ha kläder som sitter klistrade på kroppen.
Anders Forsberg
1982 • Höör
#18
6 februari 2009 kl 22:56
Gilla
Tackar så mycket för svaret! Ja det blir nog XL sen är frågan om man ska köpa setet av märket new spirit eller köpa plagg separat. Finns bra priser på Rogelli kläder. kanske är bättre kvalitet? finns t.ex. tights, tröja och windstopper i rogelli som man kan få för samma pris. Är det stor skillnad på en windstopper och en löparjacka? (förutom att windstoppern här är utan armar)

Har tittat på dessa grejer:
Tights http://shop.textalk.se/se/article.php?id=4642&art=1368142
Tröja http://shop.textalk.se/se/article.php?id=4642&art=941383
windbreaker http://shop.textalk.se/se/article.php?id=4642&art=1091737

Är Enormt tacksam för hjälpen!
2006 • Alingsås
#19
6 februari 2009 kl 23:36
Gilla
Jag har ingen koll på något av märkena. Men med tanke på att priset är bra mycket lägre än Craft och liknande så är det förmodligen inte absolut högsta kvalitén, men av bilder och text att döma verkar det vara ett prisvärt alternativ. Craft tycker jag är lite väl dyrt. Du kanske kan söka på nätet på de varumärken som du nämner och se om du kan hitta några tester eller omdömen som köpare har lämnat.

Jag tror inte att det är någon stor skillnad mellan New Spirits löparjacka och Rogellis windstopper. Båda är vindtäta och det är nog det viktigaste när man springer på vintern. Jag vet inte vilken av de två som jag hade valt, setet eller samma plagg styckvis av Rogelli. Priset bör väl bli något liknande så jag hade nog valt den som jag tycker är snyggast.

En sak med setet hade jag dock kollat upp först. Det står att det är ett superpaket för herrar. Men under löparjacka står:
"Löparjacka
Beskrivning:
Vind och vattentät allväders- och träningsjacka i mycket hög kvalitet för damer.
Material: microfiber".
Jag hade kollat att det verkligen var herrkläder/herrstorlek för det skiljer en del om det skulle vara för damer.

Lycka till!


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.