Löpning Träning 16 inlägg 448 visningar

Uteblivande resultat

1989 • Ronneby
#1
15 mars 2009 - 16:54
Gilla
Börjar bli väldigt frustrerad, lyckas inte förbättra mina resultat. Jag har sedan en bit innan jul försökt träna tre gånger i veckan. Får väl erkänna att de snarare blivit i snitt 2.5 pass per vecka samt ett uppehåll på två veckor nyligen på grund av sjukdom.

Jag har växlat mellan lugna och mer intensiva pass. Passen har varit, med ett undantag, under 1 mil.

Jag har uppskattat maxpulsen enligt länken http://www.iform.se/Crosslink.jsp?d=869&a=1303 . Som högst låg pulsen på 176. Samtidigt så är jag ganska snabbt uppe i puls runt 90% av det vid träning.

Vad gör jag fel?
1987 • Hisings Backa
#2
15 mars 2009 kl 17:03 Redigerad 15 mars 2009 kl 17:04
Gilla
Nr 1.
Du kan inte uppskatta din maxpuls, alla "formler" för detta är totalt tagna ur sitt samanhang.
Det du kan göra för att själv ta reda på den är:
a: Gå till doktorn och anmäla dig för att genomföra ett maxtest
b: Göra ett eget maxtest, med pulsklockan på såklart, genom att göra intervaller i backe.

Nr 2.
"Uteblivande resultat?! " -> "Jag har sedan en bit innan jul försökt träna tre gånger i veckan. Får väl erkänna att de snarare blivit i snitt 2.5 pass per vecka..."
Du vet redan själv varför du inte får något resultat, inte därför att du tränar för lite, utan därför att du inte har varit motiverad nog. Vilket leder till att du tränar för lite och för oplanerat.

Mitt förslag är att du skaffar dig ett schema för hur du ska träna.
Här du ett exempel: http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=12&Ph_ID=9&Rac_ID=128

Jag vet att det står "TJEJmilen" men det fungerar för alla. Det finns fler scheman där om du letar. Men gör nu inte misstaget att du tar ett för en löpare med högre nivå. Man måste börja från ruta 1.
1989 • Ronneby
#3
15 mars 2009 kl 17:09
Gilla
Tack, men det va "b: Göra ett eget maxtest, med pulsklockan på såklart, genom att göra intervaller i backe." jag gjorde.

Ok, jo det kan nog stämma till stor del. Jag har försökt följa schema tidigare, bland annat inför stockholm marathon förre året. Det gick väl första veckorna men sen tröt motivationen.
Mattias A
1967 • Lund
#4
15 mars 2009 kl 17:35
Gilla
Är du säker på att du inte uppnått något resultat? Vad använder du för mått för att bedöma hur din form förändras?

Jag skulle tro att om du plottade dina rundor i ett diagram med medelpuls på ena axeln och genomsnittlig km-tid på den andra så skulle du se att du faktiskt redan gjort framsteg. Kanske inte några revolutionerande framsteg, men framsteg av typen "håller jag samma km-tid som före jul på en viss runda har jag 5 slag mindre i medelpuls"

Sen brukar två veckors uppehåll pga sjukdom vara sådant som syns, det gör det i alla fall i min statistik. Det kan ta ett par veckor innan kroppen återhämtar sig, i alla fall om du haft flunsan eller något liknande.

Hur mycket man kan "förbättra sig" på tre månader beror dessutom mycket på ens bakgrund. Om du för några år sedan tränade regelbundet och sedan soffat till så kan det gå ganska snabbt att återhämta en del av forna tiders form. Pratar vi istället "förbättra sig" till en nivå man inte tidigare varit på så måste det få ta tid, annars ökar skaderisken.

Så mitt råd är: Se till att ha roligt när du tränar, se till att trivas med din träningsform. Gör du det är det lättare att hålla i och fortsätta träna. Hoppa inte på något träningsprogram om du inte känner att det motiverar dig. Är du, som jag, statistiknörd så hitta på en massa olika sätt att tävla mot dig själv (t ex snabbare km-tid på samma puls, samma km-tid på lägre puls, fler km i veckan, …) men öka inte intensitet och mängd för snabbt.

Förra året var vi ett gäng som åkte och tränade gemensamt i Skrylle (nästgårds för dig) och det tyckte i alla fall jag var bra för motivationen…
1989 • Ronneby
#5
15 mars 2009 kl 18:06
Gilla
Tack för tipsen! Dessvärre körde jag sällan med pulsband de två första månaderna av någon anledning.

Däremot uppmärksammade jag i slutet av januari sprang 8 kilometer i 5:49 per kilometer med medelpuls på 151. Idag sprang jag 6 kilometer (fick avbryta då) i tempo i ungefär samma tempo (5:46) med medelpuls på 161.

Kan det bero på sjukdomen som släppte för en dryg vecka sedan? Va inte riktigt på två veckor utan kanske 1.5.

Mattias A
1967 • Lund
#6
15 mars 2009 kl 21:11
Gilla
Utifrån egen erfarenhet tycker jag det verkar rimligt att anta att sjukdomen inverkat: Den 7/2 sprang jag drygt 10 km i lågpulstempo (135) och råkade sedan ut för värsta influensan jag haft på 10 år. Den 21/2 tog jag ett nytt lågpulspass, som första träningspass efter flunsan, med 136 i medelpuls i 5 km (dessutom lättare bana med mindre höjdskillnad). Skillnad i tid var stor: 5:54 per km den 7/2 och 6:33 den 21/2.

Apropå träningsprogram så improviserar jag snarare än kör efter något träningsprogram, men jag har å andra sidan inga höga ambitioner med min träning (fast jag skulle vilja lära mig crawla snabbare än jag simmar bröstsim…)
Andreas Nyström
1972 • uppsala
#7
16 mars 2009 kl 20:32 Redigerad 16 mars 2009 kl 20:33
Gilla
Tyvärr tror jag att du tränar för på för låg intensitet!
Det låter inte riktigt sannolikt att din maxpuls skulle ligga på 176. Jag är 15 år äldre än du och kom upp i 197 när jag testade.
På mina tempopass ligger jag på en snittpuls på 170-175 och maxar ca 185-190 (3,5-5km ca).
Det är mkt ansträngande men det ger resultat!
Dock bör du nog inte ha mer än ett sånt pass/v då det sliter ganska hårt.
Det finns inga genvägar, det måste gära ont och det konstiga är att efter ett tag börjar man gilla det!
1969 • Sala
#8
16 mars 2009 kl 23:54
Gilla
Andreas, det är snarare sannolikt att dinpuls INTE ska ligga på 197, om du och jag menar samma sak med sannolikhet. För mig är sannolikhet samma sak som vad genomsnittsmänniskan har och en genomsnittslig 37-åring har 183 i maxpuls. Du är osannolik snarare än sannolik :-) Men ett bra bevis på att formeln bara är ett medelvärde och inte ska användas på annat än medelvärden, och aldrig på konkreta personer, varken sannolika eller osannolika personer.

Mattias, du verkar vara en riktigt hurtig bröstsimmare du! Hur fort går i så fall fjärilsimmet? :-)

Jonas, fortsätt att springa och du kommer att se förbättring, men glöm inte att minst en gång i veckan bör halva tiden vara i hög fart. Sedan spelar det ingen roll när dessa fartökningar kommer eller hur länge de varar. Men halva tiden ungefär, och spring nästan så fort du orkar. Gärna i 90-95% av maxpuls. Fast om du kommer upp i 90% för lätt så är det något som är galet. Testa i så fall att öka farten för varje fartökning. Du kanske
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#9
17 mars 2009 kl 01:57
Gilla
Det tog mig liter mer än fem månader crawl-träning innan jag blev snabbare på crawl än bröstsim. Är man total crawlnybörjare som tidigare ägnat hela sin sim-tillvaro åt bröstsim så har man ganska mycket att hämta ikapp innan man når break even i fart...:)
Så heja på Mattias, övning ger färdighet.

1989 • Ronneby
#10
17 mars 2009 kl 15:51
Gilla
Andreas, jag pressade mig verkligen när jag fick fram 176. Så om inte pulsklockan visar fel (samt min före detta pulsklocka) så borde det stämma eller att något annat är fel.

Mårten, tack. Viss överdrift, på grund av frustration, va det nog med att jag ganska omgående till 90%. Senaste passet va jag uppe i 90% efter en dryg kilometer och då försökte jag köra i de tempot jag låg för ungefär 2 månader sen (då utan större besvär) men jag orkade endast 6 kilometer.

Det känns som de gått åt fel håll sedan dess, vilket givetvis känns frustrerande. Men förklaringen är rätt logisk: i februari va de inte alls tal om några 2-3 gånger i veckan utan va endast 5 pass på hela månaden. Sen blev jag sjuk precis i slutet av januari.

Tror mitt problem ligger i att jag lurar mig själv till att tro jag springer oftare än vad jag egentligen gör, jag är en mästare på att skjuta fram saker. Märker först när jag för över datan från klockan till datorn hur mycket (lite) jag verkligen har tränat och kollar på den. Vet inte hur jag ska lösa de? Även om jag troligtvis kommer skärpa mig ett antal veckor framöver så kommer jag säkerligen falla tillbaka i samma vanor igen. Har ni tips på hur man kan hålla motivationen och självdisciplinen uppe permanent och inte falla in i dåliga vanor?
1987 • Hisings Backa
#11
17 mars 2009 kl 16:27 Redigerad 17 mars 2009 kl 19:23
Gilla
Jonas-> Självdiciplin är någonting man måste lära sig själv. Själv lärde jag mig det i lumpen, vilket väldigt många gör, även om man inte gör det som jägare.

Där har man inget val, segar man kommer det någon och skriker att man är sämst, glömmer man något blir man först utskälld sen får man springa och hämta det(oavsett om det är 3 mil dit), ställ er man en dum fråga blir man ombed att inte ställa fler dumma frågor. (Det verkar nästan som mobbing, men alla blir utsatta för det, och det är en läxa för livet.)
Nog om det.

Du får helt enkelt tvinga dig själv att göra det du faktiskt vill. När du märker att du prokrastinerar(skjuter saker framför dig) ge dig fan på att göra det du planerat. Det är en väldigt viktig del, att du planerar när du ska träna, då blir det mycket svårare att skjuta det framför sig. När du väl kommit över det en gång, kommer det vara lättare nästa gång.

Kontentan är alltså skaffa dig ett schema över hur du ska träna och följ det. Men då menar jag inte att du kollar på ett schema på internet, utan du skaffar dig det från exempelvis internet, men du skriver ut det, sätter upp det på väggen och markerar varje träning du genomfört.
1989 • Ronneby
#12
20 mars 2009 kl 12:56
Gilla
Mikael -> Okej tack så mycket.

Verkar som jag dragit på mig en sjukdom igen. Vaknade upp tidigt i morse av halsont och lite rethosta. Senare under dagen började jag känna mig seg i kroppen och misstänker jag har en knapp grads feber. Förutom sjukdomen för någon vecka sedan så har jag inte varit sjuk, med undantag från någon lätt förkylning, på flera år.

Tyckte jag tog de lugnt efter förra sjukdomen och vänta nästan en vecka på att träna efter det att jag friskna till.
1989 • Ronneby
#13
29 mars 2009 kl 16:07
Gilla
Har nu kört igång igen efter febern i slutet av förra/början av denna veckan. Känns mycket bättre än vad de kändes mellan de två perioderna av sjukdom. Sista passet jag sprang innan jag blev sjuk sist sprang jag i tempo på 6:30 idag sprang jag nästan en minut snabbare per kilometer med något lägre puls.

Nu ska det väl dock tilläggas att det var helt plant idag medan det förre veckan gick en hel del upp och ner. Får testa samma sträcka senare och se, men jag känner mig hursomhelst mycket piggare och pulsen rusar inte upp i topp direkt utan vidare.
1989 • Ronneby
#14
31 mars 2009 kl 20:10
Gilla
Idag körde jag nästintill samma pass som för knappa två veckor sedan plus 5 extra kilometer. Lättnaden är total när jag ser skillnaden, vad kan de va som gör skillnaden så stor? Nu ligger jag ungefär på den nivån jag var på i början av året.

Torsdag 19 mars
Sträcka: 9,13 km
Tid: 59:11 (6:29/km)
Medelpuls: 155

Tisdag 31 mars
Sträcka: 14,10 km
Tid: 1:22:24 (5:51/km)
Medelpuls: 152

Motivationen är riktigt bra nu, hoppas bara det håller i sig.
1987 • Hisings Backa
#15
1 april 2009 kl 19:51
Gilla
Starkt jobbat!

En gissning är att skillnaden är så stor eftersom du precis kommit tillbaks efter sjukdom och fått igång kroppen igen.

Du kommer säkert se stora förbättringar längre framöver också. I början av all sorts träning brukar man göra stora förbättringar under en tid, för att sedan hamna på en platå. Men tränar man rätt så ligger den långt fram i tiden.

Håll i motivationen nu. Det värsta du kan göra är att skippa pass nu när det går så bra, helt enkelt för att det går bra. Utan håll i, kör alla träningar du planerat så kommer det gå bra!

Lycka till

1989 • Ronneby
#16
18 maj 2009 kl 18:52
Gilla
Tack återigen, jag lyckades med mitt mål att klara Göteborgsvarvet under två timmar. Kom in på 1.54.45. Har känts obeskrivligt skönt att se lite resultat efter den tunga starten av året, nu är jag motiverad för nya mål.

Göteborgsvarvet nästa år är redan inplanerat, frågan är vilket mål jag ska satsa på då...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.