Löpning Kommunforum / Sverigestafetten 41 inlägg 2264 visningar

undvika hundbett i spåren...

1969 • Huddinge
#1
14 augusti 2007 - 01:07 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Ja, vi som är ute i spåren och härjar, har knappast undvikit att en och annan ilsken hund kommit fram och både nafsat och visat tänderna. Oundvikligt, då det finns många hundägare i Sverige. Själv har jag blivit jagad av Rottweilers två gånger (ja, de var lösa) och har fortfarande mardrömmar om detta (tro mej) det är inte kul, de kan slita sönder en på mindre än en minut. Ett litet tips har jag dock, om det skulle visa sig rikitgt illa, ha alltid dina hemnycklar i ett band rut halsen, då skramlar det lite, och hunden hör att någon är på väg. Kommer det trots allt fram en ilsken byracka och vekligen vill bita dig, försök slå den i huvudet med nycklarna i bandet. Har man tur blir den/dem skrämda av detta... Fler bättre tips är välkomna, då detta faktiskt ÄR ett problem för oss löpare...
SVETTAS PÅ!!
< < < 1 2 3 > > >
M.A. Runius
1957 • stockholm
#21
16 augusti 2007 kl 12:00 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Problemet verkar finnas överallt... Gammal hundägare, som jag är, så spring mot hunden o låt högt, vifta m armarna... skrik gärna "spring till husse/ matte" o klappa händerna... då utgör man "hotet" och förhoppningsvis är vi större till växten än hunden..
När det gäller våra gäss... håll ut armarna från kroppen så att man visar att man har större vingbredd än den "attackerande" gåsen...
Fungerar på Djurgården iaf... o gjort det i många år..

1981 • Linköping
#22
16 augusti 2007 kl 12:33 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tråkigt att ni blir attackerade, låter hemskt! Själv är jag dock en av de där hemska människorna som springer med min hund lös i skogen...

Max får dock så lov att komma in fot när det kommer någon och om jag nån gång skulle slarva med det så springer han ändå bakom mig som en liten svans och stör ingen.

Så länge ni inte springer iklädda bacon är ni säkra för oss ;-) Givetvis ska ingen hund attackera nån eller ens gå fram till en okänd människa, men så länge de inte gör det så önskar jag större tolerans mellan både hundar, hundägare och andra skogsmullar, vi måste ju oxå få vara i skog och mark. Men ömsesidig hänsyn kommer vi långt! Ha det!
1966 • Karlstad
#23
16 augusti 2007 kl 14:02 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
"Med större tolerans.."
Till vad? Ett nafs här och ett bett där?

Så länge en hund inte hotar mig eller agerar ilsket utanför mattes/husses kontroll får det för min del gärna vara stora horder med hundar ute i markerna.
Men när en lös hund skrämde min son så att han skrek hysteriskt upplyste jag ägaren om vad jag skulle göra med hunden nästa gång vi träffades i samma situation.

Jag har hund, hästar, katter och lite allmän ohyra, och det ska ingen annan behöva lida för. Har jag djur så håller jag ordning på dem. Det har inget med tolerans att göra.
1973 • Åkersberga
#24
16 augusti 2007 kl 14:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Håller med Karin, blev alldeles paffa av denna hätska stämning på denna annars så trevliga sida!!!

Hur många av er som skrivit inlägg om detta har verkligen blivit attackerade av en hund?

Jag är hundägare och jag har alltid mina hundar lösa i. Nu är de, objektivt sett, väldigt väldresserade och går självfallet aldrig fram till någon människa eller än mindre jagar någon.

Även jag vet att det finns allt för många hundägare som har otroligt dålig lydnad på sina hundar, vilket gör mig både ledsen och arg. För som märks av denna diskussion så drabbas vi seriösa hundägare som verkligen sköter oss; ni drar oss alla över samma kamm.

Jag springer i princip alltid med en hund, i joggingspåren har jag henne i koppel fäst i ett Baggenbälte kring midjan, suveränt! Dock är hon otroligt löpvillig och vill alltid vara förs! Därmed skäller hon som en bannhund den första km och ger ofta skall när vi ska springa om någon allternativt blir omsprungna! De flesta garvar och ger mig någon liten kommentar om fuskit, galen etc.Vissa blir dock rädda och då visar jag självfallet hänsyn. Jag tycker dock oerhört illa om att bli utskälld när jag inte gör något fel *grrr*

Jag är väldigt hundvan och hundkunnig och skulle jag möta en lös hund (själv) i skogen så skulle jag stanna (spring aldrig, då triggas bara jaktinstinkten) för att sen blåsa upp mig, sjasa bort hunden med armarna samt sänka rösten och dovt säga åt den att försvinna. Detta har jag gjort när lösa hundar försökt terrorisera mina hundar. Alla utom en har lyssnat på mitt kroppsspråk (jag är ändå ganska liten till växten), den som inte lyssnade var en galen schäfer och honom sparkade jag slutligen ner i ett dike och sparkade honom till dess att hans matte insåg att det var läge att släpa bort honom om inte han skulle få några revben krossade av den galna pudelmatten :-) Ni anar inte vad man gör om en barn eller hundar är hotade!!!

Jag hoppas att ni slipper möte lösa odresserade hundar i joggingspåren men jag hoppas också att ni kan visa hänsyn till hundägare med lösa och lydiga hundar! Ett leende och ett tack gör i alla fall min dag så mycket bättre!
1973 • Ystad
#25
16 augusti 2007 kl 14:30 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har blivit biten i armen på trottoaren, inte hårt men som en markering, och är mycket försiktig efter detta trots att jag är hundvän och har vuxit upp med hundar.

Bor man i Malmö och rör sig såväl i City som i parkområden så tror jag att man förstår en del av det hätska som kommit in i den här debatten. Antalet dåligt skötta "kamphundar" är inte obetydligt och jag skulle vilja säga att problematiken är stor, då dessa inte sällan går okopplade. Detta spiller över på alla hundar, stora som små, då man omöjligt kan känna till kynnet på den hund man möter. Håller också med om att: "han är snäll och bara nyfiken" är ointressant då jag omöjligt kan veta det när han kommer emot mig.

Problemet är inte sådana som du Marika, problemet är att alla inte är som du, för då skulle inte diskussionsämnet finnas.
1973 • Åkersberga
#26
16 augusti 2007 kl 14:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ok Fredrik, nu bor jag i Täby (Stockholm) och har aldrig sett en så kallad "kamphund" (ogillar egentligen benämningen). Förrut bodde vi dock i Akalla som gränsar till Kista, Husby, Tensta, Rinkeby mm men trots områdets dåliga rykte så såg jag bara en amerikansk staffordshire en gång och den gjorde inget illa.

Vet inte om det är värre nu för tiden, om det är det så är det bara att beklaga. Jag önskar som sagt att alla hundägare var pålästa och kunniga och hade lydiga och trevliga hundar. Detta verkar dock vara en utopi och det är ju att beklaga. Oseriösa hundägare drabbar både joggare och oss seriösa hundägare som inte missköter oss.

Återigen, hoppas verkligen inte att ni blir attackerade i spåren men också att vi kan visa varandra hänsyn! *vink, vink*
1981 • Linköping
#27
16 augusti 2007 kl 15:27 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ur sitt sammanhang kan allt bli något annat... Jag skrev oxå att "Givetvis ska ingen hund attackera eller ens går fram till en okänd människa"...

Vad jag menar med större tolerans är att jag blir ofta skälld på av så fåniga skäl! Jag kan bli utskälld för att jag går på nån väg eller för att Max är lös även fast han går fot... Jag kan få skäll för att han är glad och hoppar i vatnet vid en HUNDbadplats. DÄRFÖR efterlyser jag större tolerans. Inte så att max ska få nafsa dig lite. Det finns många dumma hundägare, liksom folk i övrigt så, igen, men ömsesidig hänsyn och sunt förnuft så ska vi nog ändå kunna leva på samma planet...
Niclas
1967 • Linköping
#28
16 augusti 2007 kl 16:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Nej, jag har aldrig blivit attackerad av någon hund.

Däremot har det vid ett flertal tillfällen hänt att man möter en skällande och hoppande hund. Tycker man inte om djur så är det obehagligt, speciellt om ens barn blir rädda och ledsna.

Så nej, jag tänker inte tolerera att hundar skäller och hoppar runt mig eller mina barn. Men Karin du kan vara lugn, om inte din hund skäller på mig så ska inte jag skälla på dig.

Nu drar vi ut på en löptur istället för detta :-)
1966 • Karlstad
#29
16 augusti 2007 kl 17:58 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Marika:
"För som märks av denna diskussion så drabbas vi seriösa hundägare som verkligen sköter oss; ni drar oss alla över samma kamm."
Eftersom "ni" inte namnges får man anta att det gäller oss alla i tråden, dvs. du drar alla över en kam.. :-)

Jag har upprepat att jag inte har något emot vare sig hundar eller folk, men ett felaktigt beteende.
Jag gillar hundar. Jag ogillar hundar som beter sig hotfullt.
Ja jag har hund, ja jag har blivit attackerad.




Per Källberg
1981 • Stockholm
#30
16 augusti 2007 kl 20:51 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hundar lever för att få mat och testa vem som står högst i rang. För alla hundägare som lärt sina hundar att människor står högre än dem i rang kommer det aldrig vara ett problem med hundar som markerar mot oss eller mot barn (2-5 åringar är värst). Slarvas det i inlärningen kommer alla att bli testade och då finns det inte så mycket mer att göra än att som jag tidigare nämnt, och fler med mig, inte visa sig rädd. Hundar läser rädsla väldigt lätt. En rädd person är inte normal när hunden inte är aggressiv därför måste den alltid kontrollera och rang bestämmas. Det är därför hundar söker upp den reserverade och ignorerar den som vill hälsa.

Varje gång en hund "går till attack" och joggaren springer iväg har hunden vunnit lite mot nästa joggare. Således är det mattes/husses fel att beteendet tolereras men det "belönas" fram av joggaren.

För alla som tror att man lätt vrider huvudet av en hund som verkligen vill attackera så är det dags att vakna upp ur drömmen. Min hund, som förvisso är tävlad som skyddshund, skulle om man bär t-shirt, ta med sig all muskulatur i överarmen i första angreppet vilket gör det relativt svårt att vrida huvudet av den. Sista metrarna innan angrepp går så fort att man egentligen inte hinner reagera om man inte har tränat på exakt vad man ska göra.

Ursäkta det långa inlägget men att skriva att man ska vrida huvudet av en hund som verkligen vill attackera är inte smart.
1969 • Huddinge
#31
16 augusti 2007 kl 21:39 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
OK, hej igen alla hundägare. 99 % av er ÄR seriösa. De hundägare jag ville diskutera är de som har engelska stafford terriers, och Amerikanska pitt bulls (kallas kamp hundar, eftersom de mer än gärna attackerar en annan hund tills den dör) samt Rottweilers. När nu de är lösa ute i spåren och vill hugg, bita nafsa, om det finns bra tips, det var huvud ämnet. Det finns naturligtvis masso´r av gulliga hundar ute i spåren, som inte skulle tänka tanken att attackera, men vissa raser gör gärna det. En eloge till alla som har "koll" på sina vovvar.
1973 • Ystad
#32
16 augusti 2007 kl 22:20 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Pär Källberg:

Jag blir lite orolig. Varför vet du att din hund skulle ta med sig all muskulatur i överarmen?!

Om mitt uppdrag som löpare även är att inte belöna fel beteende genom att springa iväg (jag är ju trots allt ute för att springa och måste passera hunden om den befinner sig på min runda) så kommer mina km-tider att bli helt värdelösa...
1973 • Åkersberga
#33
16 augusti 2007 kl 22:21 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ska inte bli långrandig men ... "döm inte hunden efter håret": Jag har storpudlar, har haft brukshundar förut, och min syster har rottweiler. Syrrans rottis är basolut inte farligare än mina pudlar (klart att hon har större käftar men då inte kommer använda dem så är det ovissenligt). Hon är snarare den som backar vid hotfulla situationer.

Så, en liten hund biter i hälsenan vilket gör jäkligt ont med inte gör så stor skada, en stor hund som hugger gör ju självklart mkt större skada.

Självfallet är stickprovet här ovan mkt litet och ovetenskapligt ;-) Hundraser är framavlade för olika ändamål och beter sig därmed på olika sätt.

Jag menar dock att ni inte ska nonshalera pudlar och spaniels och bli livrädda för rottisar och schäfrar, alla hundar är individer oavsett ras.

Men till viss del förstår jag er, även jag har fördomar mot vissa raser (dock helt andra än dem som diskuteras här) :-D
Per Källberg
1981 • Stockholm
#34
17 augusti 2007 kl 00:03 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Fredrik: Det är inte det som diskuteras men nu när du frågar så.
1. Dom flesta tävlingshundar i Sverige attackerar armarna 2. Hon väger 32 Kg och träffar över eller underarm med ungefär 40 km/h
3. Hörntänderna är typ 4 cm långa.

Hon är dock tränad att bara bita i skyddsarmen så här ljög jag lite.

Jag umgås och tränar med ett gäng poliser och de av deras hundar som det är lite drag i har den typen av skador på sina samveten. Så inlägget var mer som en fingervisning om att man nog inte ska försöka "vrida huvudet" av en sådan hund. Titta och njut.
http://www.youtube.com/watch?v=kcaAPhThnBM
1973 • Ystad
#35
17 augusti 2007 kl 08:29 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tack för ditt svar Pär.

Att titta på din länkade film var varken njutbart eller särskilt lugnande med tanke på vad vi diskuterar i den här tråden...
Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#36
17 augusti 2007 kl 08:58 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Stopp lite här nu - blanda inte in skyddstränade hundar i den här diskussionen, dessa ska överhuvudtaget inte ens FUNDERA på att attackera någon utanför den specifika tränings-/tävlingssituationen (eller, om vi pratar tjänstehund polis/väktare, när den är sänd på ett kommando). I så fall är hunden "ur hand" och det är alldeles åt xxxxxxx.

En sak som stör mig lite är att flera här drar vissa raser "över en kam". Det låter som att ALLA rottisar, staffar och pb är "mördarmaskiner". Det finns, som redan påpekats, gott om väldigt väluppfostrade rottisar, både vad gäller vardagshunderi och många tävlar också lydnad m.m. med god framgång. Samma sak med eng. staffe, finns ett flertal som tävlar både lydnad och agility med framgång och dessa hundar är definitivt inte ute efter att bita av någon joggare hälsenan vågar jag nog påstå...

Det handlar, som flera gånger påpekats i tråden, inte om HUNDARNA utan om de förbannat oansvariga HUNDÄGARNA. Som hundägare har man ansvar för vad hunden gör. Och jag som har hund själv uppskattar inte heller lösa hundar som kommer springande och "bara ska hälsa" oavsett om jag har egen hund med eller inte. Det är JAG som ska ha rätt att avgöra om jag (och ev. min hund) vill hälsa... Tyvärr kommer vi nog inte åt dessa oansvariga hundägare genom detta forum och dessa figurer är ett STORT problem för oss som är seriösa och i förlängningen även för hundorganisationerna i landet, såsom kennelklubben, brukshundklubben, jakthundsklubbarna m.fl. då allt ropande på förbud etc riskerar att skapa stora problem för den seriösa verksamheten.
1966 • Karlstad
#37
17 augusti 2007 kl 11:19 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tycker att hela tråden har spårat ur och blivit OT.
"Min pappa är mycket starkare.."

Att behöva bli rädd för en hund är fel, spelar ingen roll vems eller varför.
#38
17 augusti 2007 kl 13:33 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Detta inlägg har raderats
1973 • Ystad
#39
17 augusti 2007 kl 13:33 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Bra sammanfattat Peter H!

Och dessutom har vi ju fått en massa tips, så trådens syfte har ju uppfyllts (med lite extra bonusdiskussion).
1969 • Huddinge
#40
17 augusti 2007 kl 18:20 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej igen. Tyckte inte alls det spårade ur... Sverige har många hundägare, så det är ju inte konstigt att vi som är ute tillsammans med vovvarna, vill ventilera lite. självklart, är inte alla hundar aggresiva, men ingen kan säga att vissa raser ÄR mer aggresiva än andra, eftersom de framavlats i ett specifikt syfte. Nog om detta, tack som sagt för alla tips, det behövs lite disk, för när det väl händer, går det som sagt väldigt, väldigt fort. SÅ- SE UPP I SPÅREN
-OCH SVETTAS PÅ!!
:)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.