Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 1415 visningar

kramp

Bengt
1979 • Vallentuna
#1
1 maj 2009 - 12:10
Gilla
Tjena,
I natt vaknade jag mitt i natten av att jag hade en otrolig kramp i ena vadmuskeln. Det giorde riktigt ont, men efter en stund släpte det och jag kunde somna om efter 10-15 minuter, någon timme senare vaknade jag en gång till av samma sak. Nu på dagen har jag en otrolig "träningsverk".

Jag skulle förstå varför jag får det om jag tränat dagen innan, men den snaste veckan har jag inte sprungit något alls pga att jag helt enkelt inte haft tid. Har aldrig tidigare haft problem med kramp eller haft några andra skador. Varför händer detta efter en veckas träningsuppehåll?

Zazi Duv
1975 • Sundsvall
#2
1 maj 2009 kl 12:37
Gilla
Jag har hört olika teorier ang kramp i muskler, bla att det kan bero på vätskebrist eller brist på salt och mineraler. Jag har själv råkat ut för det ett par gånger och då tyckt mig se ett samband mellan dåligt med vätska (jag har druckit dåligt) och krampen.
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#3
1 maj 2009 kl 19:34
Gilla
Ett ganska vanligt symptom hos gravida. Dock så är jag tveksam till om det är din diagnos Bengt...
1971 • Sorunda
#4
1 maj 2009 kl 19:41
Gilla
Jag hade mycket problem med kramp (i vaden) när jag var runt 20. Det var så illa att jag konsulterade idrottsmassör, förvisso en kompis till mig. Enligt honom så kunde återkommande kramper i vaden som uppkommer lite när som helst (läs tex när man inte tränat eller när man tränat) bereo på att den yttre vadmuskeln är för kort och den inre därmed inte får plats. Han ordinerade stretch så fort jag värmt upp muskeln, så många gånger om dagen "som möjligt", efter minsta promenad (till bussen eller runt ett varv på ICA typ).

Annars är nog det vanliga att man får kramp på natten pga för lite vätska. Ibland känner jag av att vaden är lätt spänd och då brukar jag ge mig på att stretcha yttre muskeln enligt ovan, eftersom jag vet att det funkade förra gången.
Bengt
1979 • Vallentuna
#5
1 maj 2009 kl 20:17
Gilla
Gravid är jag inte, det är jag rätt säker på :-)

Vätskebrist kan det kanske vara, när jag tänker på det så hade jag nog druckit väldigt lite vatten på dagen. Däremot en del kaffe och ett par öl på kvällen - ingen om de dryckerna tillför ju så mycket vätska.


1985 • Linköping
#6
2 maj 2009 kl 00:24
Gilla
Magnesiumbrist kan leda till kramp, speciellt i vaderna. Jag har själv lite ryckningar i benen ibland och det har hänt att jag fått kramp. Äter magnesiumtillskott och ryckningarna försvinner helt.
1976 • Tärnaby
#7
2 maj 2009 kl 13:24
Gilla
Jag hade samma problem som dig Bengt för ett par år sedan. Vaknade nån natt då och då av kramp, mest i vaden men även i baksida lår nöp till ibland. För mig blev det bättre med magnesiumtabletter från apoteket.
Bengt
1979 • Vallentuna
#8
25 september 2009 kl 19:34
Gilla
Har precis haft en till träningsfri vecka pga lättare förkylning och i onsdags natt hände samma sak igen, fast mycket värre. vaknade runt 4-tiden och samma vad som förra gången krampade något fruktansvärt. Det giorde riktigt ont och jag somnade inte om igen den natten. Dagen efter hade jag regält ont hela dagen. På torsdagskvällen tog jag mig ut och sprang en kortare runda utan problem, även fast vänster vaden giorde lite ont.

Nu har jag fått kramp i vaden två olika nätter och båda gångerna efter en veckas träningsuppehåll.. Får väll helt enkelt ge f-n i att vila så verkar ju problemet vara löst :-D
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
25 september 2009 kl 22:19
Gilla
Bengt, kramp på natten är inte så ovanligt. När jag får det så stretchar jag den krampande muskeln som oftast är vaden för mig med.
Ta tag i tårna med händerna och tvinga vänligt men bestämt fotbladet uppåt med sträckta tår. För mig släpper det genast. Sedan håller jag blodcirkulationen igång en kort stund med att vifta på foten, sen kan jag somna om.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.