Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 2340 visningar

Beställt pulsklocka, plötsligt tveksam

Nicolas Alvear
1974 • Solna
#1
12 maj 2009 - 21:47
Gilla
Hej!

Som kan utläsas av rubriken så har jag nyligen beställt en pulsklocka, en Polar rs800cx med fotpod för att vara exakt. Men efter att ha läst på forum och recensioner har jag blivit lite tveksam. Jag valde mellan Suunto T6c med fotpod, samt Garmin 405cx... De flesta här på forumet verkar föredra Garmin och personligen gillar jag designen på Suunto bäst men har laddat ner programvaran frän Suuntos hemsida för att leka lite och den var inte alls intuitiv. Är det någon som kan lugna mig, har jag gjort ett bra val? Jag har ju ändå 14 dagars returrätt ;)

Tack på förhand!
1969 • Sala
#2
12 maj 2009 kl 21:53
Gilla
De flesta med Polar verkar rätt nöjda, men jag ångrar verkligen att jag köpte fotpod, eftersom det inte mäter exakt och för att det är så jobbigt att kalibrera om den inför vartenda pass. Men vissa säger att de inte brukar behöva det. Men för mig är det väldigt olika beroende på vilka skor jag har på mig och beroende på min fart. Så jag litar inte på fotpod.
Nicolas Alvear
1974 • Solna
#3
12 maj 2009 kl 21:56
Gilla
Så du använder Polar? Är du nöjd med klockan i övrigt om man bortser från fotpoden?
Ann-Sophie
1972 • Vallentuna
#4
12 maj 2009 kl 21:57
Gilla
Hej Nicolas!
Du kan vara nöjd med ditt val, jag har den, det är en fantastisk klocka och jag är supernöjd. Fördelen med pod kontra GPS är också att den mäter kadens och fungerar inomhus utan problem. /Ann-Sophie
Micke B
1980 • Stockholm
#5
12 maj 2009 kl 22:00
Gilla
Själv väljer jag mellan Rs800cx och Garmin 405 och blir inte klok. Många klagar på footpod, men jag undrar om de har S3 footpoden från polar, som ju verkar modernare och mer avancerad än vad andra foopods är.

Det jag inte riktigt vill förlika mig med på Garminen är att man inte bara kan slänga ett öga på den och se hur fort man springer, utan är hänvisad till att kolla hur snabbt man sprungit sista kilometern eller så om man vill ha någon noggrannhet. Å andra sidan slipper man då footpoden...suck...
Nicolas Alvear
1974 • Solna
#6
12 maj 2009 kl 22:04
Gilla
@Micke
Jag håller med dig, jag har velat fram och tillbaka i två veckor nu, sedan blundade jag och klickade på Polar... typ :-)

@Ann-Sophie
Jag gillar att du kallar den för en fantastisk klocka., det får mig att känna mig mindre tveksam ;)
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#7
12 maj 2009 kl 22:30
Gilla
S3 verkar ju fungera bättre än S1.
Själv har jag RS800 med S3 och är riktigt nöjd med båda två, klockan kan visa allt man kan tänka sig och lite till.
Sambon har Suuntos fotpod och den verkar inte riktigt lika bra. Sen håller jag med om att deras programvara inte är något att hurra över. Tycker Polar Protrainer fungerar bra. Ger bra och lättöverskådliga grafer.
Peter K
1979 • Göteborg
#8
13 maj 2009 kl 03:17
Gilla
Hej!

Har haft rs800cx i ca en vecka nu, valde till GPS och fotpod. Har haft s625x i nästan 5 år men tyckte att det var dags att byta upp mig.

Om man har både GPS och S3 fotpod under en löprunda så visas automatiskt hastighet/tempo från fotpoden i klockans display då den är mer exakt och mer lämpad för realtidsvisning än GPS som laggar efter en hel del.
Om man lämnar fotpoden hemma så koplar den automatiskt på GPS-mätning och visning av data i displayen, fotpoden prioriteras för hastighet med andra ord.

GPS valde jag till så man kan se var man sprungit(I google earth t.ex.) och då jag brukar ta en del turer på mountainbiken.

GPS mäter sträckan ganska väl och efter mitt första pass på ca 5.3 km enligt GPS, så visade fotpoden 5.7 km.
Klockan verkade också visa något för hög hastighet under passet innan första kalibreringen.
Kalibreringsfaktorn ställde jag in manuellt och man bör inte ändra fotpodens placering på skon efter detta då risken är stor att man får göra om allt igen.

Provsprang igen och efter detta var skillnaden försumbar och hastighet/sträcka stämde bra överens med vad min gamla s625x brukade visa under ett normalt pass.

Ett problem jag hade var att se om fotpoden var i gång eller inte eller om klockan ens identifierat sig med denna.
När man ska sätta i batteriet i fotpoden så kan två kontakter i fotpoden hamna lite snett så att fotpoden inte får någon ström från batteriet.
Jag fick hålla batteriet mot kontakterna med locket öppet medans klockan identifierade fotpoden som dock bara behöver göras en gång.

Därefter böjde jag till stiften försiktigt, tryckte i batteriet, skakade fotpoden och kollade att klockan visade hastighet i displayen.

Klockan piper ganska högt och volymen kan inte justeras förutom att den går att stänga av men man reagerar endast av detta då man sitter hemma då det är tystare.

När allt väl sen fungerar och du kommer hem från rundan så var beredd på att du har en hiskeligt massa information att plöja igenom i ProTrainer 5 som t.ex hjärtslagsintervaller, mätning av återhämtning under passet, kadens, steglängd, lutning i %.

Om jag läst rätt kan man skicka in ett helt träningsprogram i klockan om man vill inför t.ex. årets Lidingölopp eller dylikt.
Detta görs med hjälp av IR-överföringen som fungerat ganska smidigt.

Är ganska nöjd hittils, lycka till med klockan.
Nicolas Alvear
1974 • Solna
#9
13 maj 2009 kl 06:16
Gilla
@Peter K
Tack för svaret! Sprang intervall idag med Eye of the Tiger som powersong (Nike+)... hade nog inte hört ifall klockan pep :-)
Micke B
1980 • Stockholm
#10
13 maj 2009 kl 13:21
Gilla
@Peter K

Tack för bra info!

Hur upplever du att den mäter momentan hastighet Verkar det vara bra mätvärden? Dvs man kan titta ner och lita på att man får en korrekt angivelse?

Hur känns poden på skon? Känns den alls? Gör det någon skillnad om man råkar knyta skosnörena lite olika hårt från gång till gång?

Hur fungerar avståndsmätning efter kalibrering? 5.3 km vs 5.7 okalibrerat låter ju sådär...
1969 • Sala
#11
13 maj 2009 kl 13:52
Gilla
Nej, det verkar som att Polar är bättre. Jag har faktiskt Suunto, och den kan jag inte rekommendera, inte som klocka heller, för siffrorna går inte att se i mörker, ens med belysningen påslagen, så man kan bara använda klockan i dagsljus, och även då är siffrorna svåra att se. Så Polar är nog ett bra val om du vill ha fotpod, för många är ju faktiskt nöjda.
Stefan Jensen
1972 • LIDINGÖ
#12
13 maj 2009 kl 17:10
Gilla
Är fantastiskt nöjd med min RS800 & S3:a, de synpunkter jag kan komma på är:

Flytt av pod vid skobyte samt hur mycket den påverkar avståndsmätningen, Det är trots allt ytterliggare en sak att ha koll på och jag vet inte om man kan ha olika kalibreringar vid olika skor. Trots allt kan man ju välja skopar inför varje pass.

Har något glapp på en av knapparna vilket är frustrerande när man ska regga mellantider vid t ex intervaller. Man kan ibland trycka som en tokig tills den behagar svara, oftast funkar den dock. Detta problem räknar jag med att det försvinner när jag lämnat in min klocka till Polars service efter maran.

En stor anledning till att välja just Polar är deras service/kundtjänst. Där kan vi prata om servicekänsla och kundförståelse.
Peter K
1979 • Göteborg
#13
14 maj 2009 kl 03:37
Gilla
För att vara säker på att jag får en korrekt angivelse känner jag att jag måste springa med klockan (rs800cx, S3 fotpod) ett tag till, min gamla s625x var dock helt suverän.

Displayen är något mindre än 625an men placering och val av mätvärden som visas upp på "skärmen" kan skräddarsys tills man är nöjd mha. ProTrainer 5. (IR link)

Jag kan förstå om man är lite skeptisk till tekniken i början.
Det tog ett antal rundor och till och med några lopp som Göteborgsvarvet 21km, Lidingöloppet 30 km och ett och annat millopp för att jag skulle fatta att mätvärdena och hastigheten på displayen under loppen faktiskt gick att lita på och ibland skrämmande nära 100 %

Förra årets Göteborgsvarv sprang jag med min 5 år gamla s625x med S1 fotpod och sträckan som klockan mätte var 20.9 km. Lidingöloppet som är lite mer kuperad hamnade någonstans uppemot 30.6 och midnattsloppet förra året landade på 9.9

Tekniken går förhoppningsvis inte bakåt hos polar så jag hoppas att värdena kommer att bli lika pålitliga snart som med min gamla polarklocka.

Om S1 fotpoden såg stor och bastant ut på skon så är S3:an liten och smidig, man känner inte av den alls faktiskt.
Det viktiga är att fotpoden sitter fast stadigt och det gör den om du sätter den en bit ned från där du knyter snörena. Det är inte mycket som kommer kunna rubba den om du tar dig lite tid och fäster den ordentligt.

Placeringen av fotpoden verkar ha ganska stor inverkan hur den mäter. Fotpoden är skräddarsydd för adiStar Fusion och i den skon placeras poden inne i skon i sulan och ligger ganska flakt jämfört med marken, om man ser från sidan.

Jag har placerat poden ganska så högt upp på skon, ganska nära nära där snörena knyts och då lutar den närmare 30-40 grader jämfört med marken sett från sidan, jag tror detta kan ha en viss inverkan på missvisning vid okalibrerad sko.

Skall testa att skifta position på poden längre fram och till ett flackare ställe på skon lite senare och ställa in denna som sko som nr 2 med 1.0 i kalibreringsfaktor(okalibrerat från fabrik) och behålla min gamla inställning på sko nr1 som var ok.

För er som funderar på att slå till så beställde jag klockan från www.lindbergscykel.se
Prylarna kom på 2 dagar och priset är mycket bra jämfört med t.ex. Stadium och Löplabbet.

Lite testande kvar att göra som sagt men återkommer gärna då jag kan visa lite resultat.
1960 • Kullavik
#14
14 maj 2009 kl 08:16
Gilla
Jag har själv en Suunto T6c och den största fördelen mot Polar RS800CX tycker jag är att man
kan ha den jämt. Det är också enkelt att via USB sladd synca mot datorn.

Största fördelen med CX är att den visar stegkadens vilket inte Suunto gör. En exaktare
GPS med tracking är också ett plus, men om man verkligen vill kolla kartor så tror jag Garmin
är bättre (jag hade tidigare en FR301 och hade köpt till Friluftskartan).

När det gäller programvara så är Polars bättre än Suuntos, men till bägge klockorna kan man
i stället använda Firstbeat Athlete som har en riktig coach funktion.

Men det är vad jag tycker.

/Börje Lindh
Nicolas Alvear
1974 • Solna
#15
17 maj 2009 kl 13:53
Gilla
Nu har jag tagit det första löparpasset med klockan, lite ovant att fippla med pulsbälte och grejer men det gick bra :-)
Klockan ser ju inte direkt exklusiv ut men det var inte därför jag köpte den (Suunto har snyggare klockor enligt min ringa mening). Glömde naturligtvis att välja fotpoden på första rundan men viktmässigt märker man den inte alls. Överlag är jag väldigt nöjd, främst med att man kan föra över träningsprogram från Pro Trainer 5 samt att klockan är väldigt lättnavigerad med tydlig display och bra backlight.
1980 • Göteborg
#16
27 maj 2009 kl 08:07
Gilla
Nu har jag köpt min första pulsklocka, en Polar RS300X med GPS. Jag fattar verkligen ingenting (är glad för jag kunde ställa in tid & datum). Men nu har jag en i alla fall och är SÅ GLAD över det :)
Förhoppningsvis skall jag väl klura ut hur jag skall använda den också :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.