Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 8172 visningar

Springa med hundar!

1985 • Göteborg
#1
20 juli 2009 - 18:41
Gilla
Jag har funderat lite på sistånne och är bara lite nyfiken på följande saker som jag hoppas att hundägare där ute kan hjälpa mej att få svar på...

1) Hur långt kan man springa med en hund?
2) Tränar man upp en hund att springa ungefär som en människa, dvs kan man få en hund som aldrig sprungit innan att springa ett par mil i sträck om man lägger upp träningen på rätt sätt?
3) Är större hundar bättre på att springa än små?
4) Måste en hund dricka under en jogging-tur?
Per Ringdahl
1949 • Hästveda
#2
20 juli 2009 kl 19:11
Gilla
Hej Karin!
Jag springer med Tess (en lånad hund vars ägare inte klarar av att springa)en schäfertik som är 5år. Vi springer i skogen i lugn takt och går emellanåt. Vanligtvis är vi ute 60-80min.Jag har alltid med vatten till oss i vätskebältet, känns bättre än att hon dricker i bäckar tycker jag. Jag började med lite kortare rundor och har sen ökat succesivt. Tessan är inte speciellt trött efter våra rundor, men det känns lagom för mig som varit ifrån löpningen 6mån pga knäskada, så en hund klarar kanske två mil. Du får säkert kommentarer från såna som kan mer om ämnet än jag.
Lycka till, bättre löpkompis än en glad hund är inte lätt att få.
Hälsningar
Per
Sofia Hidendahl
1961 • Östra Frölunda
#3
20 juli 2009 kl 19:38
Gilla
Jag springer nästan alltid med hundarna. Visst tar man det lite i taget med träningen. Om hunden har stått i ett par månader blir det inga långpass. Men har läst någonstans att människan är bättre på långa pass för att vi kan svettas. Hur det eg är har jag ingen aning om. Upp till 18 km inga problem iaf. Mina får dricka i bäck/å/ sjö om de är törstiga. Speciellt så här års brukar jag springa rundor som kan erbjuda vatten. "Den gamle" brukar vilja svalka av sej genom att lägga sig i vattnet. Är det tokvarmt får de vara hemma.
Anders Fritz
1965 • SAXTORP
#4
20 juli 2009 kl 20:13
Gilla
Vi har sprungit + 30 km Nana (BC/Vorsteh) och jag, hon visade inga tecken på att tröttna. En BC som jobbar med att driva kan ju springa hela dagen utan problem!
Vi har byggt upp distansen under rätt lång tid, men om hunden är i god form tror jag att de flesta klarar att springa runt en timme utan större problem.
Jag tror att stora hundar har lättare att springa, svårt att se en tax springa marathon. :)
Vad det gäller vätska, Nana vill INTE dricka under passen, därför får hon inte följa med på längre pass då det är varmt, däremot hoppar hon gärna i sjöar (hon kanske dricker lite samtidigt, det vet jag inte)
Lycka till med hunlöpningen, det är verkligen roligt att springa med dem!
1975 • Hässelby
#5
20 juli 2009 kl 22:25
Gilla
Marie Söderberg Lundberg (som ju är en av Sveriges främsta kvinnliga maratonlöpare genom tiderna) är ju en riktig hundmänniska och som dessutom jobbar med hundhälsa, framförallt fysioterapi och rehab. Ett förslag är kontakta henne - jag tror inte att någon annan kan ge dig ett mer kompetent svar. Du hittar henne på www.norsholmsdjursjukhus.com.

Marie har alltid sprungit mycket med sina hundar vad jag har förstått, särskilt på den tiden då hon hade greyhounds.
Johan Söderman
1984 • Varberg
#6
20 juli 2009 kl 22:31
Gilla
I lumpen gick våra hundar 100 km på baskerprovet, dock fick några problem med blödande tassar, och någon hund spydde. Men dom orkar väldigt mycket, detta var schäfer.
1981 • Linköping
#7
20 juli 2009 kl 22:41
Gilla
Hej!
Min dalmatiner Max är alltid (nåja 98% av gångerna) med mig på mina turer. Enda gången han stannar hemma är om han har gjort illa sig eller om det är jättevarmt.

Max är en lydig hund och vi springer nästan bara i skogen, då får han vara lös. Blir han törstig får han leta upp en bäck (det finns där jag springer och som sagt springer jag inte om det är alltför varmt, är det lite varm springer jag där han kan bada/dricka), om han skulle sacka efter - vilket aldrig har hänt - skulle jag sakta av.

Så, vi stannar inte för att dricka (men han kanske gör det) men han får vatten när vi är klara (vill nästan aldrig ha).

Dalmatinern är gjord för långa distanser och klarar av att springa LÅNGT (det finns en tävlingsform som heter Road trail där man tävlar med dalmatiner och häst, där är distansen ca 4 mil). Max har helt utan problem varit med i distanser upp till knappa 4mil. Och tänk på slädhundar, de kan dra otroligt långa sträckor! Vad jag förstått så är värmen det som kan ta knäck på en hund.

Vi började springa korta korta sträckor när han var 11 månader, när han var 1 1/2 år följde han med för fullt. Eftersom han så ofta är lös så var han mer än van vid att kuta.

För att kunna springa LÅNGT (så som du gör) med en hund så krävs nog iaf modell medelstor. Varken för stora hundar eller för små är optimalt. Sedan en hund som har en "löparkropp": vinthundar (även om de snarare är sprinters) settrar, pointers, dalmatiners, dobermans, pinchers mm.

Ang. att träna upp en hund tror jag att det fungerar delvis som för en människa (börja smått) men att hunden i regel är bättre grundtränad - om det är en hund som gillar att springa - och det är ju lite av en förutsättning.

Lycka till!
Ava
1958 • Lindome
#8
20 juli 2009 kl 23:02
Gilla
Jag har alltid med mig hund, f.n. en västgötaspets. Är det för varmt tryter orken lite snabbare men annars fixar hon utan problem 20 km. Å andra sidan springer jag ju inte så fort.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#9
21 juli 2009 kl 12:20
Gilla
Springer väldigt ofta med Elsa, blandras som en schäfer i border collie storlek ungefär. Hon har princip alltid under sitt 3 år långa liv sprungit med mig på längre o längre sträckor upp till dryga 2 mil.
Enda problemet är värmen. Över 20 grader är ingen större hit, hon flämtar som en galning.
Man ser på henne att hon blir mer vältränad, muskullös och mycket spänstig. Dessutom mycket nöjd med att ta det lugnt mellan springturerna, inget större behov av att gnaga på olika saker.
Efter pass på 15-20 km när jag kan vara lite orolig för att jag överbelastat henne kan hon plötsligt dra iväg i 40 km/h efter en kanin.... Så det är nog ingen större fara. Som sagt enda hindret är värmen. Vatten dricker hon efteråt.
1961 • Brunflo
#10
21 juli 2009 kl 14:10
Gilla
Hundar klarar mer än man tror.. Dock skall man, som många skriver här, bygga upp distansen successivt eftersom det kan bli lite problem med leder om man tex. börjar träna hunden som valp, när den växer.. En färdigvuxen hund skall det inte vara några problem med att träna upp. Ha så kul med löpvännen! Jag springer omkring 15 km med min 4-åriga hund och runt 7 med den äldre som är 8 år. (2 pass blir det.. :))
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#11
21 juli 2009 kl 14:21
Gilla
Jag har en Engelsk Staffordshire Bullterrier (livsfarlig kamphund ni vet). Hon (14 mån) springer gärna kortare rundor. Vi började så smått när hon fyllt året. Först bara lite jogg någon halv till en kilometer. Nu är vi uppe i halvmilen ungefär. Hon springer helst den andra halvan av rundan då vi är på väg hem. Vi brukar kombinera löprundan med lite lek/annan träning halvvägs för att hålla intresset uppe.
Micke S
1980 • Stockholm
#12
21 juli 2009 kl 14:22
Gilla
En viktig sak att tänka på är om man har sin hund kopplad eller om den får vara lös. Har själv en boxer som jag springer ca 2ggr/vecka med och jag vill påstå att hon är i väldigt fin form just för tillfället, och vi springer allting ifrån 6-15 km. Är Tula (hunden) i koppel och jag håller ett tempo på ca 4.05-4.10/km och hon får trava, då kroknar hon betänkligt efter 5 km. Men får hon vara lös och rusa runt som hon vill, stanna och lukta några sekunder här och där så är hon knappt berörd efter 15 km oavsett tempo.

Det är mitt råd. Anpassa träningspasset efter om du använder koppel till hunden eller kör utan. Att hunden skall helst trava för att då använder den sina muskelgrupper optimalt.
Jenny
1979 • mölndal
#13
21 juli 2009 kl 18:32 Redigerad 21 juli 2009 kl 18:33
Gilla
Jag har två hundar och ingen av dem är någon typisk sprint hund. Min staffordshire bullterrier är snart 2 år och min grand danois ( stor hund på 80 kg ) är snart 5 år. Båda springer med mej och min sambo. Jag började med korta distanser på 2 km och det var inga problem sen byggde jag långsamt upp det. Tyvärr fick jag aldrig rutin på längre sträckor än 5 km eftersom jag blev gravid men det tar vi till våren när bebisen har kommit. Min erfarenhet är iaf att hundar klarar mycket! Även såna raser man inte tror - jätte stor tung hund eller en liten rackare med korta ben. De är ju byggda för att använda sina kroppar! Mina hundar dricker efteråt men ska man springa långt kanske man ska låta dem dricka i mellan åt. Värmen är som tidigare nämnts inte hundens bästa vän men å andra sidan inget större problem i detta landet. Det är super kul tycker jag att ha med hund,i koppel eller lös spelar ingen roll. De mår bra av det och det både syns och märks på dem!
1978 • Malmö
#14
21 juli 2009 kl 20:30
Gilla
Måste verkligen hålla med Mikael här. Min hund Maggy (75% australian shepherd/25% rottweiler) blir helt galet slut efter 5km i 12,5kr/h om hon måste springa i koppel vid över 15 grader. Däremot kan jag springa 1km ner till Ribersborgs hundrastplats här i Malmö och sedan springa några varv runt den med henne fri i hälarna och då verkar det inte bekomma henne det minsta. Inte ens vid 20 grader. Jag brukar köra fartlek och då blir det inte bara träning för mig utan Maggy tycker det är fantastiskt kul att få jagga husse i full fart. Sedan springer hon i väg och luktar på något och kutar därefter om mig igen. Jag antar att det är för att hon måste springa så oekonomiskt när hon blir tvingad in i mitt tempo eftersom det verkar ligga mitt emellan trav och galopp.
Vad gäller dricka så vill hon gärna göra det redan efter någon kilometer och jag skulle personligen aldrig drömma om att låta henne springa mer än 5km utan vatten. Åtminstone inte så länge det är över 15 grader ute; hon har lite för mycket päls helt enkelt.
En annan sak att tänka på kan vara att vissa hundar behöver en "naturpaus" efter ca en kilometer eller så eftersom ihållande löpning säger till deras kroppar att göra ett toalettbesök för att göra av med dödvikt. Första gången jag sprang med min hund kunde jag inte fatta varför i helsike hon skulle dra in mig i skogen men det var för att hon inte ville göra sina bestyr mitt på gångvägen visade det sig.
Sofia Hidendahl
1961 • Östra Frölunda
#15
22 juli 2009 kl 15:51
Gilla
Våra jämthundar travar lugnt och sansat i 6-6.30 tempo. Så det tempot håller jag när de följer med. Alltid kopplade.......de skulle nog inte stanna hos mej om älgen, grävlingen eller vildsvinet dyker fram bakom en gran :-D
Paulina F
1977 • Hässleholm
#16
23 juli 2009 kl 11:10
Gilla
Jag springer upp till en mil med min Minoo, Pitbull/Rottweiler
Hon är dock smidigt byggd men jag upplever att hon blir för varm.

Men hon trivs oxå bäst när hon springer lös.

Schäfer skal väl vara en av dom värme- härdigaste hundarna som klarar
bäst av tex tjänstgöring i Afrika.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.