Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 2009 visningar

Baksida av lår. Kan det vara kramp?

1971 • Vetlanda
#1
23 juli 2009 - 13:31
Gilla
Hej!

Har fått väldiga problem med vänster baksida lår. Går inte att springa. Är inte säker på att det är någon bristning. Känns mer som det är någon muskel som är lite överansträngd. Är det någon som vet något om detta, och är det nån som vet vad man kan göra åt det förutom vila?
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#2
23 juli 2009 kl 13:35
Gilla
jag känner det samma fast höger ben... jag kan dock springa som det är nu, men är lite orolig för om det kommer bli värre...
1971 • Vetlanda
#3
23 juli 2009 kl 13:38
Gilla
Tar det försiktigt ett tag bara och spring bara lugna pass tills det är borta. Mitt blev mycket värre när jag körde intervaller och tempopass.

Nu får vi hoppas att det finns någon vänlig själ som kan ge oss lite råd och tips och kanske vet vad det är.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#4
23 juli 2009 kl 16:25
Gilla
En muskel som är lite överansträngd... Luddigare orsak får du väl ändå leta efter Mikael? Med den träningsmängd du ligger på samt hur det uppkom så är detta en bristning. Inget att göra förutom antiinflammatoriskt (så länge du tål detta) i ca 7dgr, kyla samt vila och rehab övningar. Cykla istället för löpning för att upprätthålla konditionen. Finns gott om bra tips på forumet om du söker runt.

Sen kan det mycket väl vara tal om andra diagnoser men en klar diagnos ställs knappast över ett öppet forum.
1971 • Vetlanda
#5
23 juli 2009 kl 18:29 Redigerad 23 juli 2009 kl 18:56
Gilla
Hej igen alla glada! Jag förstår ju med att man inte kan göra en diagnos över internet. Är bara intresserad och nyfiken på om det finns fler med mina erfarenheter och om det finns några bra tips, förutom de klassiska som vi nämt.

Finns inte så många bra idrottsläkare när man bor i en mindre ort. Därför är internet också ett bra sätt och speciellt Jogg.se att kanske få lite bra tips från likasinnade.

1976 • Linköping
#6
23 juli 2009 kl 20:51
Gilla
Jag har precis likadant.
Det gör riktigt ont när jag kör snabbare pass eller intevall som du skriver.
Men det blir inte bätter av att vila heller testade att vila ca 10 dagar men det gjorde precis lika ont som innan.

Nu har jag kört lite lugnare samt stretchat och det har blivigt bättre.
1969 • Upplands Väsby
#7
23 juli 2009 kl 23:19 Redigerad 23 juli 2009 kl 23:36
Gilla
Mikael, såg att du skrev "känning i vänster baksida" när du sprang 400-metersintervaller, och ett par dagar senare avbrutet lopp pga skadad baksida.

Det låter ju onekligen som en bristning. Förmodligen var det bara en lättare ytlig bristning på det där intervallpasset, men det hela blev nog värre pga loppet.

Som man brukar säga, "been there, done that"... :-)

Ifall det är bristning så finns det bara en sak att göra: ta det lugnt med löpningen ett tag. Alternativ träning är förstås ok, så länge det inte belastar onda muskeln (får absolut inte göra ont). Så småningom aktiv rehab, med gradvis belastning av muskeln. Mera tips... http://www.netdoktor.se/traning-kost/?_PageId=378

Om du känner att du ändå bra gärna skulle vilja springa ibland trots skadan, kolla upp djupvattenlöpning i pool. Kanske inte så skoj att trampa vatten, men det går att få till ganska ok pass i poolen också. Till och med tokjobbiga intervaller.
Maria Nilsson
1969 • Borensberg
#8
24 juli 2009 kl 11:07
Gilla
Hej Mikael!
Jag tränade för Stockholm marathon i våras och fick samma känningar som du i baksidan av vänster lår när jag ökade både träningsintensitet och långpassens längd. Jag tog det lugnt några dagar och försökte sen springa igen. Det gick bra så länge jag sprang lugna, korta pass. Tyvärr höll jag mig inte till det utan försökte mig på en start i maran i alla fall. Smärtan blev värre och värre coh efter 14 km fick jag kliva av...

Sedan dess har smärtan "spridit sig" i kroppen. Först fick jag ont i utsidan av hela benet, fram emot knäet. Efter besök hos sjukgymnast och läkare fick jag rådet att stretcha sätesmuskeln och äta maxdos pronaxen i 10 dagar. Smärtan i benet blev då bättre men istället fick jag ont i ländryggen. Då vände jag mig till en naprapat som har hjälpt mig tidigare. Efter behandling hos honom fick jag rådet att fortsätta med stretchövningar samt att dagligen utföra ryggsträckningar enligt Mc Kenziemetoden. Man böjer ryggen bakåt/uppåt stående och liggande. Detta har faktiskt hjälpt mig!

Igår sprang jag för första gången på 7 veckor och det kändes riktigt bra! Nu var ju sträckan väldigt blygsam (1,3 km). men ändå skönt att komma ut. Nu är min tanke att jag ska öka på 1 km per löppass, ha minst en vilodag mellan passen, springa på enbart mjukt underlag och fortsätta med ryggsträckningarna. Allt enligt naprapatens råd!

Förhoppningsvis behöver ju inte din skada ha samma förlopp som hos mig. Mitt råd är att avstå från löpning tills du inte känner något i låret och stretcha sätes- och lårmuskeln ordentligt. Börja sedan väldigt lugnt med löpningen igen.

Lycka till! ;-) Mia
1955 • Sandviken
#9
24 juli 2009 kl 22:35 Redigerad 24 juli 2009 kl 22:37
Gilla
Att ställa diagnos över intenet är omöjligt. Men jag hade stora problem under några år efter att ha börjat träna hårt igen. Fick en form av kramp som uppkom likt en muskelbristning i både vador och även i ett lår. Verkade inte göra något possitivt med streching eller TNS behandling. Nej vad som fick detta problem att gå över var enbart tiden..... efter några veckor var problemet borta. Har blivit lika förundrad varje gång då smärtan plötsligt bara är borta.

Bröt en gång Sthlm marathon ´redan på Vallhallavägen efter en km. Att löpa med mitt problem var helt omöjligt.

Men det underliga var att vid en vinter kunde jag åka skate på skidor med detta lårproblem, kunde under den tiden inte alls åka klassisk skidåkning????

Så vilka underliga småmuskler som kan krångal är en gåta. Testa gärna inlines eller något liknade.....
1971 • Vetlanda
#10
25 juli 2009 kl 08:53
Gilla
Tack snälla, alla Ni som har skrivit i denna fråga. Jag har tagit till mig era erfarenheter, tips och råd. Tack så JÄTTEMYCKET.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.