Löpning Kost & Näring 47 inlägg 18258 visningar

Rödbetor ger bättre kondition

2006 • Alingsås
#1
8 augusti 2009 - 21:08
Gilla
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1665124/rodbetor-ger-battre-kondition

"Ny forskning visar att personer som dricker rödbetsjuice kan träna 16 procent längre".

Själv hade jag inte ens en aning om att det fanns rödbetsjuice.

< < < 1 2 3 > > >
Frida
1986 • Sollentuna
#21
10 augusti 2009 kl 13:24 Redigerad 10 augusti 2009 kl 13:27
Gilla
En svensk fysiolog forskar också på rödbetor och dess påverkan på bl.a. prestation, han lämnade en kort kommentar på sin blogg här:
http://sub2.bloggagratis.se/2009/08/08/1890830-utgangsvarden/#1890830

"Är engelskmännen före er inom spenat- & rödbeteforskningen?" http://www.expressen.se/Nyheter/1.1665124/rodbetor-ger-battre-kondition
av Pejlort den 9 augusti 2009 kl 19:53

"Pejlort: Näe, Professor Jones kontaktade mig för ett år sen och ville repetera vår studie för han tyckte resultaten var "outlandish". Dom kollade på ett par nya grejor också men annars är det exakt samma resultat som jag fick. Effekten på prestationsförmågan är ganska tydlig här."
av Filip den 10 augusti 2009 kl 09:53


Abstract från studien som gjordes av Filip:

AIM: Nitric oxide (NO), synthesized from l-arginine by NO synthases, plays a role in adaptation to physical exercise by modulating blood flow, muscular contraction and glucose uptake and in the control of cellular respiration. Recent studies show that NO can be formed in vivo also from the reduction of inorganic nitrate (NO(3) (-)) and nitrite (NO(2) (-)). The diet constitutes a major source of nitrate, and vegetables are particularly rich in this anion. The aim of this study was to investigate if dietary nitrate had any effect on metabolic and circulatory parameters during exercise. METHOD: In a randomized double-blind placebo-controlled crossover study, we tested the effect of dietary nitrate on physiological and metabolic parameters during exercise. Nine healthy young well-trained men performed submaximal and maximal work tests on a cycle ergometer after two separate 3-day periods of dietary supplementation with sodium nitrate (0.1 mmol kg(-1) day-1) or an equal amount of sodium chloride (placebo). RESULTS: The oxygen cost at submaximal exercise was reduced after nitrate supplementation compared with placebo. On an average Vo(2) decreased from 2.98 +/- 0.57 during CON to 2.82 +/- 0.58 L min(-1) during NIT (P < 0.02) over the four lowest submaximal work rates. Gross efficiency increased from 19.7 +/- 1.6 during CON to 21.1 +/- 1.3% during NIT (P < 0.01) over the four lowest work rates. There was no difference in heart rate, lactate [Hla], ventilation (VE), VE/Vo(2) or respiratory exchange ratio between nitrate and placebo during any of the submaximal work rates.
CONCLUSION: We conclude that dietary nitrate supplementation, in an amount achievable through a diet rich in vegetables, results in a lower oxygen demand during submaximal work. This highly surprising effect occurred without an accompanying increase in lactate concentration, indicating that the energy production had become more efficient. The mechanism of action needs to be clarified but a likely first step is the in vivo reduction of dietary nitrate into bioactive nitrogen oxides including nitrite and NO.

Author: Larsen, Filip, Ekblom, Björn
Title: Effects of dietary nitrate on oxygen cost during exercise
In: Acta Physiologica (ISSN 1748-1708)
Volume:191
Issue:1
Pages:59-66
Year of publ.:2007



Rödbetsjuice görs bäst på kokta rödbetor som man kör i en juicepress/juicecentrifug, ex. denna: http://www.elgiganten.se/is-bin/intershop.static/WFS/store-elgigantenSE-Site/-/sv_SE/images/mx/hr1861dvd_mx.jpg



1955 • Sjövik
#22
10 augusti 2009 kl 23:32
Gilla
Rödbetor är nyttigt och forskaren Joel Petersson vid Uppsala universitet visade i fjol att nitrat i grönsaker skyddar mot magsår, närmare bestämt är det kväveoxiden som har positiv effekt på slemhinnorna i magsäcken.

Men nitratet i rödbetor kan också ombildas till nitrit både av bakterier i livsmedel och av kroppen själv. Och för mycket nitrit är giftigt. Det finns därför rekommenderade gränsvärden för ADI (acceptabelt dagligt intag), ex vis 3,7 mg/kg kroppsvikt för nitrat. (Se livsmedelsverket) Det är också känt att nitrit kan leda till försämrad syretransport (methemoglobinemi). Små barn är speciellt känsliga. Det är därför det i många år varit diskussion kring enskilda brunnar i jordbruksbygder. Vattnet där innehåller ibland för mycket nitrat.

Vi kan dock lugnt äta mycket frukt och grönt, även spenat och rödbetor, enligt livsmedelsverket. Det vill normalt sett mycket till att man ska komma upp i skadliga mängder nitrat. Men frågan är vilka mängder det blir om man tar för vana att dricka en halv liter rödbetsjuice om dagen?? Fast visst är det frestande att testa en vecka inför ett lopp...
1963 • Stockholm
#23
11 augusti 2009 kl 10:25
Gilla
Såg på en flaska från hälsokostaffären att 1 dl om dagen för vuxna är rekommenderat intag. Tur det, för det smakar... inte gott!
Frida
1986 • Sollentuna
#24
12 augusti 2009 kl 12:30 Redigerad 12 augusti 2009 kl 12:31
Gilla
Fördjupad läsning om de flesta frågor och funderingar kring rödbetorna finns nu här:
http://sub2.bloggagratis.se/2009/08/12/1899772-rodbetor-hojer-prestationsformagan/
Bruce B.
1962 • Söråker
#25
12 augusti 2009 kl 13:05
Gilla
Funkar det lika bra med inlagda rödbetor eller måste vara juice? Eller färska varor.
Bloggen också nämnde 3 stora portioner spenat. Hur mycket är en portion spenat?
Frida
1986 • Sollentuna
#26
12 augusti 2009 kl 15:04
Gilla
Det är nog ingen hit med inlagda rödbetor eftersom de är så pass behandlade.... Vanliga kokta rödbetor lär funka! Tre portioner... vad vet jag, ca. 600-700 gram hackad spenat kanske. Med 3-4 kokta rödbetor till, som serveras med en sallad av mangold. Fruktsallad bestående av jordgubbar och vindruvor till efterrätt. Nitraaaaat :-)
Stockholm
#27
11 maj 2017 kl 12:13
1 Gilla
Bacon har väl mer nitrat än rödbetor? Jag håller mig till bacon-dieten!
Acke5
1959 • Göteborg
#28
11 maj 2017 kl 13:21
Gilla
Är det inte effektivare att ta en Viagra eller liknande. Kanske räknas som dopning?
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#29
11 maj 2017 kl 15:15
1 Gilla
LasseLos: Nitratinnehållet (NO3) i bacon är nog försumbart. Däremot innehåller det nog en del nitrit (NO2) vilket säker också reduceras till kväveoxid (NO) precis som nitrat, vilket egentligen är det man är ute efter. Jag tror dock att du får knöka i dig rätt mycket bacon för att få dig tillräckliga mängder, vilket i sin tur kan få negativa bieffekter på vikten...
Viagra är väl inte dopingklassat, men har nog varit uppe för diskussion flera gånger. Det påstås att en del tävlingscyklister har tagit det, ffa inför höghöjdsettapper.
Oldboy
1952 • Danderyd
#30
11 maj 2017 kl 17:12
Gilla
Björn Gillberg hävdade redan på 60-talet att nitrit delvis omvandlas till nitrosaminer, vilka kan framkalla cancer. Jag äter numera ytterst lite av charkprodukter. Tror det är nitriten som ligger bakom den förhöjda risk för cancer man har funnit bland storkonsumenter av "rött kött" - i den stora studien hade man dock inte skilt på rent kött och processat kött så man vet inte vad som är den egentliga orsaken till den förhöjda cancerrisken.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#31
11 maj 2017 kl 18:02 Redigerad 11 maj 2017 kl 18:30
Gilla
#30

Även om det glider ifrån ämnet så äter jag ju rött kött ett par ggr i veckan knappt halva året och gör det med "gott samvete" enligt denna studie från 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673592/
som visserligen är köttproducent-sponsrad, men det verkar var ett mycket svagt om något samband mellan rött kött och kolorektal cancer.

Enligt denna från 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108955/
tolkar jag det som i grova drag skulle kunna vara ökad risk för kolorektal cancer upp till närmare 20 % med konsumtion av 100 gram processat rött kött per dag jämfört med mycket lågt intag, och lite lägre risk för ej processat rött kött.

Hur det ser ut i motsvarande fall för löpare som snittar 5 mil/vecka och högre framgår ej :-)
Walker67
1947 • Växjö
#32
11 maj 2017 kl 19:52
Gilla
Jag undviker rökta produkter som pålägg, bacon m m dels för att jag är övertygad att långvarigt dagligt intag förhöjer cancerrisken, dels för att jag inte mår bra av rökta livsmedel.
Jag hade en svåger som var storkonsument av rökt medwurst, åt dagligen ett par gånger under många år. Han drabbades av tarmcancer och avled.
Min syster (fd läkare) är övertygad att det fanns ett samband mellan hans intag av nitrithaltig föda och cancern han drabbades av.
Oldboy
1952 • Danderyd
#33
11 maj 2017 kl 21:15
Gilla
I rökt mat är det ju inte bara nitrit utan också komplexa ämnen från röken som kan vara farliga. Viss omsorg vid grillning anbefalles också, liksom putsning av brända kanter från grill, brödrost och stekpanna. Man vill ju gärna springa länge till:-)
1965 • Eksjö
#34
12 maj 2017 kl 07:46
1 Gilla
Sammanfattning: Bacon + rödbetsjuice + viagratablett = Bästa möjliga lagliga uppladdning!

Eller har jag missförstått? ;-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#35
12 maj 2017 kl 08:08
2 Gilla
#34

Som krydda kan man lägga till 14-20 mil/vecka löpning oxå i några år innan, för då får den där uppladdningen full effekt.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#36
12 maj 2017 kl 09:15 Redigerad 12 maj 2017 kl 09:17
3 Gilla
Ni har ju missat den mörka chokladen!! Kan det bli bättre! Vansinnigt gott OCH bra!

"Mörk choklad är inte bara gott, det har en hög dos av ett flertal bioaktiva substanser. Att kakao har positiva effekter på blodcirkulation upptäcktes genom Kunaindianerna som hade mycket färre fall av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med övrigt folk i området. Den mest troliga förklaringen var den ökade mängden kakao som indianerna konsumerade och forskningen fortsatte sedan undersöka kakaobönans effekter på hjärta och kärl.
Resultaten visar att 70-80gr Mörk Choklad (minst 70% kakao) 2-3 timmar innan start förbättrar blodflödet ut till musklerna. Dock ej genom att öka mängden kväveoxid vilket rödbetsjuicen gör, utan troligtvis via någon ännu okänd effekt. Forskarna söker svaren på de gåtor som finns kvar, men vad som är intressant för oss uthållighetsidrottare är att effekten ändå finns där. Att choklad sen är gott är en bonus i sig.

Prestationsökning: Ökat blodflöde till arbetande muskulatur, bättre laktathantering, ökad syretransport."

http://www.presteramera.com/naturliga-prestationshojare/

Så #34:
Bacon + rödbetsjuice + viagratablett + CHOKLAD

(Kanske det behövs lite träning också, som Bo är inne på, men den är jag mer tveksam till... :) )
Petter
1984 • Tanumshede
#37
4 oktober 2018 kl 22:43
Gilla
Jag testar den här veckan att svarva ner en rödbeta tillsammans med ett par morötter i juicecentrifugen varje kväll inför X-trail i helgen. Jag vet inte om det kommer påverka resultatet, har inte mycket att jämföra med eftersom det är första gången jag springer en tävling. Men tillsammans med morötterna får man mellan en och två dl ganska drickbar juice (ju mer morot, desto sötare). Rödbetorna får det att riva ordentligt i halsen på mig dock....
1978 • HÄRRYDA
#38
5 oktober 2018 kl 08:45
Gilla
Köpte rödbetspulver i hälsokosten.. Smidigt att ösa ner några skedar i morgondrinken.. Stoppar man ingefära i så slipper man smaken också om man inte gillar den.. Ugnsrostade rödbetor med getost är rätt okej annars.. Rödbetor är i säsong nu och är nästan gratis i affärn.. (2.90sek kilot)
1981 • Örebro
#39
7 juni 2019 kl 19:35
Gilla
Nu väcker jag denna tråd till liv igen. Min fru visade precis mig denna artikel: https://omni.se/svenskarna-skippar-juicen-for-att-undvika-premiartapp/

Det finns dock ingen bakgrund till varför svenskarna tror att de har fått kramp av rödbetorna.

I år har jag själv fått kramp i två lopp som jag har rödbetsladdat inför (främst med kapslar, men också med juice), Örebro halvmarathon (precis på slutet av loppet) och Stockholm marathon (efter 29 km). Jag har dock inte gjort kopplingen till rödbetor, men finns det belägg för vad Nilla Fischer och gänget tror?

Jag är som sagt skeptisk, och tror inte själv att min kramp beror på rödbetorna.
1965 • Eksjö
#40
7 juni 2019 kl 20:07
Gilla
Nilla Fischer har aldrig framstått som den skarpaste kniven i lådan - hällde förmodligen i sig två liter till frukost på morgonen på matchdagen och fick diarré. Två till tre liter över hela sista veckan före tävling/testlopp är rätt så okej tycker jag, huvudintag (cirka en liter) fördelat över dagen dagen före.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.