Löpning Skador & Rehab 44 inlägg 9835 visningar

Löparknä och vila...

1981 • Linköping
#1
22 juli 2007 - 23:03 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej!
Jag var lite överambitiös för 2 veckor sedan och drog på mig ett löparknä. Det gjorde fantastiskt ont de första dagarna, tog mig knappt ned för vårt (4...) trappor.

Exakt en vecka senare sprang jag en runda på 3km (hade då varit smärtfri i en dag) efter en kort stunds löpning fick jag lite ont, men jag fortsatte. Detta var igår och idag känns det helt bra. kul!

Nån mer som varit drabbad? Hur lång tid tog det innan du var back in business?
tips och råd?
< < < 1 2 3 > > >
1981 • Linköping
#21
16 augusti 2007 kl 12:53 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Streching funkar topp för mig, men jag läste även i en artikel att en Knee strap (googla så hittar du det) som fästs ÖVER knät skulle hjälpa. Jag har testat detta och kombinerat med streching är jag nu smärtfri trots att jag springer långa sträckor och så gott som varannan dag. Har även testat med att ha "strappen" under knät, men då får jag ont.

Men streching (MINST en gång per dag i MINST 1min, gärna alla muskler, orsaken kan ju sitta någon annan stans...) är viktigt enligt min naprapat och enligt mig då det hjälper! Good luck!
1978 • Göteborg
#22
16 augusti 2007 kl 15:43 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej alla

Jag var också utsatt för denna plåga med löparknä för några månader sedan och det är först nu som jag vågar mig på sträckor över 5 km igen.

Ville bara säga att det är viktigt att strecha båda sidorna av kroppen. Gör det ont i vänster knä så kan problemet egentligen sitta på högersidan. Så var det i alla fall i mitt fall och smärtan i vänster knä kom p.g.a. att jag kompenserade "felet" på högersidan genom att omedvetet springa annorlunda.

Vet inte om det blev begripligt, men ändå...
1973 • Åkersberga
#23
21 augusti 2007 kl 12:35 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hmmm, vet inte om jag kanske fått en liten släng av löparknä!?! Sprang i gårkväll och i morse så högg det plötsligt till på utsidan, nersidan höger knä. Gjorde skitont och jag ville inte stödja på benet. Sen har jag prommenerat men jag känner mig öm på stället hela tiden, även sittande.

Jag stretchar alltid efter träning men har slarvat med att stretcha just utsidan av låret. Jag kikade på http://www.marathon.se//news/article.cfm?NewsId=8173
men jag får inte riktigt i hop det!?! Om jag har vänsterhanden mot väggen, ska jag då höger benet rakt ner och vänsterbenet framför det ut åt sidan? Är det då i vänsterbenet jag ska känna sträckningen? Kan någon reda ut det för mig, tack!
1981 • Linköping
#24
21 augusti 2007 kl 12:57 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Marika: Är ingen sjukgymnast men jag blir osäker på om det är löparknä du drabbats av. Vad jag förstått så kommer smärtan bara i rörelse (och ev vid beröring) men upphör vid stillasittande. Dessutom så kommer smärtan i samband med löpning...

Ang strechingen, den hand du har i väggen, det ben strechar du. Jag brukar känna mer om jag samtidigt böjer mig framåt och skjuter rumpan bakåt.
1969 • Upplands Väsby
#25
21 augusti 2007 kl 15:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Marika: här är några övningar till som hjälper mot löparknä. Särskilt #1 kan vara intressant, den tar också på utsidan av låret: http://runningtimes.com/rt/articles/print.asp?id=6099
1975 • Linköping
#26
21 augusti 2007 kl 16:07 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har hittat en övning som passar mig och som hjälpte mig av med problemet:
Sätt hälen i marken ett par dm framför dig. Sträck dig ner med överkroppen med händerna neråt som i en vanlig benstretch, men sträck med händerna ett par dm på utsidan om benet du stretchar och sträck samtidigt tårna åt andra hållet.
(blir nån klok på det där tro?)

Det drar i alla fall ut senan för min del, jag har iof väldigt korta benmuskler av naturen. Men en lättare uppvärmning följt av denna stretch innan själva löppasset gjorde susen för mig. Ifjol hade jag problem med löpaknä och kunde knappt gå i trappor efter misslyckade löppass. Inga problem alls i år (ta i trä).
1977 • Vällingby
#27
21 augusti 2007 kl 22:19 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej på er alla vilken fantastisk sida detta är.
Har idag vart och besökt en läkare angående mitt knä.Han visste inte vad han skulle tro bla bla.Hade jag vetat att ni fanns så hade jag inte behövet gå till honom. Enl alla som beskriver här så har jag ju löparknä. Smärtan kom efter ett tränningspass, illar hugger som en kniv på utsidan av knät och gör grymt ont när man går nerför trappan
1977 • Vällingby
#28
21 augusti 2007 kl 22:27 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Är det vanligt att man har ont nästan hela tiden i flera dagar med löparknä?
Sprang midnattsloppet i Lördags.Efter 700m så fick jag tillbaks löparknä smärtan,men jag kämpade i 8km sen så gick det inte mer.Var alldelles för mycker nerförs backar på slutet som gjorde att jag inte klarade av att ignorerea smärtan mer.Nu efteråt så kan man ju tycka att det var korkat att fortsätta när man har ont,men men. Hur som nu har det gått några dagar och jag har ganksa ont fortfarande.smärtan liksom kommer och går. Ibland så känns det riktigt bra men 5 min senare så är det katastrof.

Någon som nått bra svar ?

/Pelle
1981 • Linköping
#29
21 augusti 2007 kl 23:36 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Per: Låter precis som löparknä. När jag fick min smärta så hade jag ont i nästan en vecka (trots vila). Den första tiden tog jag mig knappt ned för trapporna...

Så här gjorde jag:

1) Gick till en naprapat som masserade (med el och händer) och strechade.
2) Vilade (drygt en vecka, började sedan LÅNGSAMT)
3) Strechade (i den här tråden finns massor av bra strechtips)
4) Hade på linement för att öka blodgenomströmmningen.
5) Började försiktigt springa
6) Köpte ett "knee-strap" som jag har på varje löppass OVAN knäleden.
7) strechar "alla" benmuskler varje dag (även då jag ej tränar) och håller strechen i minst en minut.

Om du ändå får ont när du börjar springa så stanna och strecha. Hjälper inte det så GÅ hem.

Ett annat tips. Så länge du inte känner en idrottsläkare, gå till en naprapat/sjukgymnast när du får ont (i benen av träning). Det är min uppfattning att allmänläkare kan mycket lite om idrottskador, jag hade kunnat diagnostisera dig bättre ;-p
1973 • Åkersberga
#30
22 augusti 2007 kl 10:05 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Suck, känner mig helt novis på detta! Har aldrig haft några idrottsskador förr (he, he, kanske beror på att jag inte idrottat tillräckligt mkt!) men nu har jag verkligen problem med knät!

Karin: det gör ont vid rörelse (nedför trappor) men vid stillasittande känner jag liksom av knät, det känns lite ömt liksom.

Sprang som vanligt 5 km i måndags. Fick väldigt ont nedanför/utanför höger knä på tisdagmorgon. Gick vanliga promenader till dagis samt ut med hundar på tisdagen. På kvällen var jag väldigt "trött" och "öm" i och runt knät. Smörjde in det med Ipren gel som jag hade hemma, höll knät varmt och hade benet stäckt för det kändes bäst.

I dag har jag promenerat en timme precis som vanligt och det blir väl 1 timme till innan dagen är slut. Promenader måste väl gå bra, eller??? Jag smörjde in knät med Ipren i morse också.

Sen har jag provat på de flesta av alla stretchtips jag fått här, tack! Ska försöka stretcha tre gånger om dagen känns det som. Fast kan man stretcha "kall" eller ska jag ta det efter promenderna?

Hur länge efter ett lättare "löparknä" brukar man kunna springa? Ska man vara helt symptomfri eller kan man testa att småjogga trots vissa känningar.
1981 • Linköping
#31
22 augusti 2007 kl 11:45 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Marika: Om det är löparknä du har så är Ipren gel verkningslöst. I detta läge rör det sig (enligt min naprapat som är specialist på idrottskador) inte om en inflammation. OM du fortsätter springa trots smärtan kan det dock bli det.

Har du hemskt ont kan ipren vara bra så att du tar dig nedför trappor osv. Annars tycker jag du ska testa linement (ökar blodgenomströmmingen) istället.

Jag fick jätteont av mitt löparknä, men hade ändå relativt kort rehabtid, så antagligen hade jag väl bara ett "lättare" löparknä. Jag skulle dock rekomendera dig att vila tills du är HELT symptomfri. Sedan testa springa korta sträckor UTAN att känna smärta. Annars kommer du att dras med detta forever.
1978 • Uppsala
#32
22 augusti 2007 kl 12:32 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Innan ni läser, jag är helt novis, totalt otränad, och vet inte vad jag pratar om! ;-)

Jag hoppas jag blir befriad från mitt löparknä i det närmaste. Jag misstänker att en av de största bidragande faktorerna (förutom avsaknad av muskler, ingen stretching, för hård start på en blivande fantastisk löparkarriär, etc) var mina skor!

Jag var på Runners Store och provade ut skor. Vid såg, vilket min flickvän redan konstaterat, att jag pronerade kraftigt. Så det blev ett par styva skor, dock med extra bred läst ... helt fel! Efter att sedemera skaffat ortopediska inlägg gled foten fortfarande runt även då jag bara testat att jogga väldigt lugnt med tanke på löparknäet.

Så för några dagar sedan var jag åter hos Runners Store och förklarde att jag fått löparknä, hade skaffat inlägg och känslan av att jag fick streta emot i skon för att inte glida runt. Den här killen sa när han såg mina fötter att de var smala och att det var konstigt att jag fått extra bred läst.

Tja, jag provade ut ett par skor där känslan blev en helt annan. Kutade på 4-5 min på löpbandet i 13km/h (blir väl 4:36...) och det var en helt annan känsla. Foten satt där den skulle och knät kändes inte. 300pix i rabatt var vad jag kompencerades med ... tja.

Har testat att jogga lugnt, lugnt lite kortare efter detta och inte haft ont, men jag nojar mig och kanske känner jag av lite för mycket. Men jag vill bli bra så det lär ta ett tag innan jag vågar mig på att öka farten ... eller så är jag dum och gör det ändå.

Stretchar gör jag i varje fall flera gånger om dagen. Å jo, jag var hos en naprapat ett par gånger. Både akupunktur och massage. Men den kliniken var otroligt kass, AAA-Kliniken på Surbrunnsgatan, så dit går jag aldrig igen. Frågade om råd men.. tja, han sprang mellan patienterna och var inte direkt serviceminded.

Nåja, kanske ger det någon något. Kände bara för att skriva av mig lite såhär på lunchen :-D
1969 • Upplands Väsby
#33
22 augusti 2007 kl 13:43 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Henrik N: bra tips, alltid god idé att kolla upp skorna, det är rätt så vanlig orsak till löparknä (förutom överträning och för lite stretching).
Drabbades själv för ett år sedan. Det gick bra att springa i 8 km, sedan fick jag ont (klassisk skruvmejsel-i-sidan-av-knä-smärta) och var tvungen att halta hem. Försökte några pass, samma sak varje gång. Köpte till slut nya skor och problemet försvann med detsamma. Sprang 10 km nästa dag, inga problem.

Här är en till som hade problem med skorna ("Det visade sig att jag inte dragit åt skosnörena tillräckligt..."): http://www.sct.nu/traning/traningslara/itb/itbartikel.htm
1973 • Åkersberga
#34
23 augusti 2007 kl 14:09 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
*Grrr* Fick mitt första nr av "Runners World" i dag och blev såååå inspirerad och vill bara ut i skogen i det underbara vädret!!! Tyvärr så känner jag fortfarande av knät så jag får ge mig till tåls ett tag till!

Jag har ju dock inget ihållande smärta utan jag är bara mer "medveten" om höger knät än vänster knät. Kände av det lite när jag körde bil i dag också. Jag stretchar i alla fall tre gånger om dagen och hoppas det ska ge med sig fort!
Allie K
1974 • Knivsta
#35
28 augusti 2007 kl 18:26 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Vad tycker ni om nedanstående artikel? Han dissar den vanliga itb-stretchen och rekommenderar en särskild styrkeövning istället. Vidare så rekommenderar han att inte cykla som alternativträning under tiden man har löparknä. http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/runners-knee.html
1969 • Upplands Väsby
#36
29 augusti 2007 kl 11:53 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Alva: klart intressant, tack för tipset. Verkar inte alls dumt det där. Han har onekligen bra koll på anatomin. Det går ju att läsa sig till övningarna, men hade ändå varit fint med ett par bilder.
Martin Lennartsson
1983 • Solna
#37
3 september 2007 kl 19:38 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Blä! Idag känner jag mig sugen på att ge upp. (det kommer inte hända, men ändå. Får genomföra sthlm maraton i rullstolsklassen i värsta fall =) Har bråkat lite med mina knän till och från sen jag började springa i våras, och även om de hållt sig hyffsat snälla vägrar de att låta mig springa så långt som jag vill.
Tränade rätt många pass för någon vecka sen, och fick efter det ont i höger knä. Har sedan dess försökt att dra ner längden på löppassen, och öka antalet vilodagar. Det har hjälp innan, men nu funkar det inte alls. Har inte ont på vilodagarna, men efter ett par km jogg slår det ofelbart till. Just nu är det i form av den klassiska knivsmärtan, innan har det varit mer malande. Har testat Malin Ewerlöfs "mirakelstretchning", men den förstår jag nog mig inte på. Det sträcker ingenstans alls, och jag står mest och vinglar. Försöker annars att stretcha benen i allmänhet ordentligt efter varje joggtillfälle, och det har alltid räckt innan.. Vet dock att jag är lite mindre vig i vänster ben än i höger, kan det ha nån betydelse? (ont i höger knä)
Är lite fundersam över skorna också, köpte dem på en outlet där de inte hade världens koll. Men det är exakt samma modell som jag fått utprovad på löpband tidigare(senare årsmodell, men skorna heter fortfarande Saucony Grid II Stabil, så det borde väl vara samma?).
Egentligen ville jag mest uttrycka min missnöjdhet över livets alla orättvisor.. varav denna givetvis är den allra, allra största!
1981 • Linköping
#38
3 september 2007 kl 20:11 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Martin: Inte kul... om du inte redan gjor det, läs igenom denna tråd, MÅNGA bra tips... Ta Mailn strech, men istället för att hålla i väggen så böjer du dig fram, med tyngden på det ben du inte strechar. Håll MINST en minut och gör MINST en gång om dagen, flera gånger de dagar du tränar (strecha även alla andra muskletr då problemet kan komma nån annan stans ifrån). Gör även ett uppehåll i träningen tills du är smärtfri. Får du ändå ont under löpning, stanna och gör strechen ovan. Testa springa vidare.

MITT BÄSTA TIPS: Köp en "knee-strap" (Denna har jag: http://www.mcdavid.be/products/?h=1&c=2&p=33 ) och fäst OVAN knäleden (så som denna artikel rekomenderar: http://www.sct.nu/traning/traningslara/itb/itbartikel.htm ) Denna hjälper verkligen! PÅ mitt långpass idag fick jag liiite ont, jag stannade då, strechade snabbt och spände åt remmen. Nu känner jag inget (förutom i vaderna herrejävlar vad det gör ont! :-D ). Linement är ju heller aldrig fel.

När jag fick ont var jag även till en naprapat, problemet kan faktiskt sitta i ryggen...
Johan E
1977 • stockholm
#39
3 september 2007 kl 20:22 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har haft problem med detta i två år innan jag bestämda mig för att nu j***ar ska det bort. Jag tog kontakt med sjukgymnast som gav mig ett rehabschema, bilket till en början bestod av benövningar som jag gjorde hemma 4 dagar i veckan. Det var bl.a benböj, benlyft från sidan därefter fick jag gå till gymmet och fortsätta där med många repetioner och lite vikter och balansbräda. jag började även att lunka på löpband 5 min 3 dar i veckan och ökade med 5 min varje vecka. Dock kom det tillbaka när jag sprang exakt 18 minuter i 7 minuters tempo.

Jag ruttnade ur... sket i träningen 1-2 månader innan jag tipsades om tryckvågsbeh. jag testade detta i kombination med rehabträning för benen samt stretching i tid och otid nu verkar det ha släppt. Men jag tar det fortfarande försiktigt i nedförsbackar för att inte fresta på för mycket i onödan.

Så mitt råd är Ge inte upp, stretcha rehabba o bit ihop... det är kämpigt men för mig lyckades det iallafall.
1977 • Vällingby
#40
10 september 2007 kl 18:15 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej på er :)
Har idag 1mån efter jag gjode illa mig fortfarande ont i mitt vä knä. Framför allt om jag legat på knä sidan över natten eller om jag suttit med benen i kors.
Vet att jag kanske inte vart så himmla duktig med att strecha. Jag vill ju bara ut och springa igen :(
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.