Löpning Träning 9 inlägg 5772 visningar

Lägga upp träning från löpband till utomhus

Andre Ulfborg
1984 • Stockholm
#1
13 januari 2016 - 16:54 (Redigerad 13 januari 2016 - 16:59)
Gilla 
Hejsan alla löpare

Jag har ett dilemma eller en tanke kring hur man ska läggs upp sin träning. Tänkte jag tar vara på stora erfarenheten och kunskapen ni som skriver här??

Har aldrig skrivit något i detta forum så hoppas att ni kan bidra ned era tankar/reflektioner

Jag har byggt upp min kondition efter ett program i boken Löparens nya handbok, från att inte kunna springa 100m till 5km under 3 månader. Jag valde att springa på löpband under denna tid. Tanken var att bygga upp en kondition, att sköta all träning inne för att göra det mer bekvämt??
Jag gjorde säsongspremiär med att springa första hängen ute. Det känns rätt okey i början men sen började det bli tuffare och motigt, tänkte vad är det här. Orkade jag inte springa längre än drygt 1km?? Så genomförde sträckan genomfördes med 60% löpning och 40% gå. Nu när man fick en förståelse och känna på att det är en vis skillnad att springa ute. Har varit så naiv eller helt varit inne på att man ska kunna springa 5km ute efter ha byggt upp konditionen och sprungit sträckan på löpbandet .

Eftersom man inte orkar springa 5km ute, så undrar jag lite hur ni skulle resonera kring hur ni skulle lägga upp sin träning och hade den bakgrunden av löpning jag har.

Har förstått nu att springa på löpband blir som en "skyddad verkstad", underlaget är jämnt, inga vind eller andra motstånd som man får när man springer ute??

Ska man bara gå ut och springa i ett behagligt tempo och springa så långt man orkar, för att sen nästa pass försöka springa lite längre tills man orkar springa 5km.

Eller har ni kanske några andra upplägg eller tänk. Ens fötter/fotleder är inkörda/vana att springa på löpband, att det kanske blir tufft för dem att springa länge i början. Springer på gångvägar mm så inte ute i skogen??

Tacksam för att ni läser detta inlägg??
1984 • Stockholm
#2
13 januari 2016 - 19:06
1 Gilla 
Visst är det en viss skillnad med vind och kupering ute men inte så stor så att du behöver oroa dig för att inte kunna springa 5km även där.

Tror det mest sannolika är att du sprang lite fortare i början ute än vad du brukar göra på bandet, vilket gjorde att du blev mkt tröttare sen efter ett tag. Håll nere farten ordentligt i början bara så går det bättre nästa gång. Kan ta en stund att få in fartkänslan som du ju får mkt gratis på band.
Andre Ulfborg
1984 • Stockholm
#3
13 januari 2016 - 19:22
Gilla 
Tack för ditt svar Johan??
Så du tror att bara man håller ner farten att man ska kunna springa 5km nästa gång man springer ute?
1965 • Täby
#4
13 januari 2016 - 19:25
Gilla 
Jag kommer ihåg några år sen när jag var bortrest några veckor och bara sprang löpband under do veckorna. När jag om tillbaka sen och drog en mil hemma på asfalt så fick jag träningsvärk! Det tyckte jag var helmysko, jag får liksom inte träningsvärk längre. Men mitt antagande är att det är skillnader i steget etc mellan löpband och "riktig löpning" (låt oss kalla det asfalt, för enkelhetens skull). Säker ett gäng småmuskler som aktiveras helt plötsligt. Det tror jag kan förklara en del av det som hände dig.

Sen är ju det heljobbigt ute nu. Snö, modd och sånt. Jättestor skillnad mot naken asfalt. Det gör minst 30 sekunder per km för mig, ofta mer. Och inte bara att det går långsammare, det är liksom slitigt *även* om jag försöker att ta det lugnt.

Så ta det mycket lugnt. Försök att hitta så mycket naken asfalt som möjligt. Och var inte rädd för att springa-gå. Kondisen har du sen löpbandet, det är lite annat som sak fixas till, och det kommer.
1965 • Täby
#5
13 januari 2016 - 19:26
1 Gilla 
...och strunta i om du pallar hela 5 km. Spelar det nån roll om du orkar springa alla 5 nästa gång, näst-nästa, eller om en vecka, eller om två?
Andre Ulfborg
1984 • Stockholm
#6
13 januari 2016 - 19:32 Redigerad 13 januari 2016 - 19:41
Gilla 
Tusen tack för ditt utförliga och bra svar Tibor, det gav mig mer förståelse kring vad och hur jag bör tänka.
Gav mig också mer positivt tänkande och förhoppningar att det ska kunna springa distansen ute
1984 • Stockholm
#7
13 januari 2016 - 19:52
Gilla 
#3 Det tror jag absolut. Håller också med Tibor om att underlaget påverkar en hel del. Asfalt är snabbare än motionsspår som är snabbare än snömodd osv. Om man sjunker ner lite varje steg påverkar det mycket.

Sen kan det nog vara lite hjärnspöken som gör det jobbigare första gången också, för att det är ovant och du kanske är lite osäker. Det ska inte underskattas.

Försök hitta samma ansträngningskänsla som på bandet (eller kanske ännu lite lättare första kilometern för säkerhets skull) så hittar du snart din "utefart".
1974 • Örnsköldsvik
#8
14 januari 2016 - 08:48
Gilla 
En liten fundering är vilken lutning du haft på bandet? Har den stått på noll och du sen löper ute så blir det stor skillnad. Är turen backig blir det så klart ännu större skillnad. Höj lutningen till 1% så får du lite mer likt som när du löper utomhus.
Niklas
1986 • Trollhättan
#9
14 januari 2016 - 10:27
Gilla 
Känslan på löpband är ju rätt stor skillnad mot att springa fritt och själv, dessutom varierar belastningen ständigt ute, medan den är konstant på bandet (om man inte ändrar lutning och fart hela tiden). Men själva jobbet för kroppen att springa samma distans ute på rätt platt mark som på löpband ska det inte vara, så det är nog alla de mindre skillnaderna som fick det att kännas så tungt. Det kommer säkerligen ge med sig efter ett antal gånger, men kommer krävas lite tålamod till en början.

Små saker kan temporärt rubba känslan i löpningen helt och dra tillbaka flera snäpp på prestationen, men man får tillbaka det rätt fort igen. Tar som exempel när jag bytte löparskor i höstas, gick från att springa 10k utan minsta bekymmer till att nästan få pina mig genom en långsam 5k, där varenda muskel värkte. Trodde skorna skulle vara helt fel, men gav det en månad med löpning varje vecka, och sedan var jag vid min gamla nivå och passerade den rätt fort och fortsatte min uppåtkurva i formen.

Det spelar även stor roll mentalt hur det funkar att springa inne mot ute. Men samma sak där, ge det lite tid så alla delar känns mer vana, så kommer du hitta tillbaka till en liknande ork du har på löpbandet relativt fort.

Och tänk inte för mycket, låt det bara flyta på, och hitta en behaglig takt där du har en bra spänst i benen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.