Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 3985 visningar

Bra stretch för framsida lår?

Peter Cederblad
1974 • Värmdö
#1
20 maj 2010 - 19:23
Gilla
Hej,

Jag har fortfarande ofta problem med träningsvärk i framsida lår efter lite längre pass. Undrar jag om jag stretchar rätt efter löpningen. Tar tacksamt emot tips. värken i låren håller i sig ganska länge och musklerna är stenhårda och ömmande.

På förhand tack!

/Peter
Peter Cederblad
1974 • Värmdö
#2
20 maj 2010 kl 19:43
Gilla
Tilläggsfråga.

Är det en skröna att "det inte är någon fara att springa med träningsvärk"? Om man ger sig ut och det känns rejält i benen första 2-3 km för att sen slälppa under en 6-9 km och sen börja spänna och göra ont igen sista 2-4 känns det resonemanget kanske inte helt bra.

Man vill ju dock inte verka gnällig...
Johanna Franzén
1987 • Göteborg
#3
20 maj 2010 kl 20:56
Gilla
Jag brukar stretcha framsidan lår genom att ta tag i ett ben och dra foten mot rumpan. Knäna ska hållas parallellt. Är det svårt med balansen så håll i dig i något men stå rakt. Alternativt kan man ligga ner på sidan, ta tag i det övre benet och dra foten mot rumpan. Även här ska knäna vara parallella.

Själv brukar jag träna bort träningsvärk så jag är nog inte rätt person att svara/ge tips i den frågan :)
1968 • Tullinge
#4
20 maj 2010 kl 23:27
Gilla
Är man någorlunda vig så stressar man knät med den traditionella stående stretchen där man drar upp foten ända mot låret, dessutom svankar man lätt för mycket så man får ändå dålig stretch. Jag brukar ställa mig på knä på stretchbenet med knät ca 30-40 cm bakom min lodlinje och andra benet framåt med 90 grader eller mer sträckt i knäleden. Undvik svank, ta tag i bakre foten med samma sidas hand eller andra handen (ger lite olika stretch) och skjut fram höften så det blir spänning i låret. Sedan är det dags att försiktigt dra i bakre foten så man får en hyfsad stretch i ca 10 sek. Slappna sedan kort av, jobba emot bakåt (PNF-metoden) och upprepa två ggr. Finns andra varianter, bla liggande på mage på en bänk och ett rep till hjälp för att dra i bakre benet, men inte särskilt praktiskt.
Träningsvärk är normalt ingen fara att träna med, men kan ibland vara svårt att säkert veta att det inte är en skada man har. Träningsvärk får man oftast när man håller på att komma igång och då ska man inte forsera så jag tror det är bäst att till största delen vänta ut träningsvärken i det läget. Om du tränat en längre period och kännar av "träningsvärk" är det väl mer troligt att det är överbelastning och då ska du också dra ner, tex ta kortare pass en tid eller springa långsammare eller en mindre backig runda.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.