Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 18037 visningar

Ljumskproblem - lösning?

1975 • Växjö
#1
4 juni 2010 - 18:43
Gilla
Börjar bli riktigt problem nu. Sökte hjälp förra året, men de kunde inte göra något då sa de. De förslog spinning som ett utmärkt rehabträningsmoment för ljumsken/bålen. Det blev något bättre men jag kan i dagsläget knappt springa på asfalt längre, endast rullband. Men nu går det knappt där heller längre

Någon som har tips på det här med ljusmskar som gör ont. Det rör sig mest om vänster ljumske, smärtan går som ett band från ljumsken mot nedersta delen av bålen. Det lär väl knappt räcka med att käka Naproxen? Läste nåt i någon tråd om det

Har panelen några "standardtips" på hur man kan lindra ljumsk/bål-problematik, så ska jag läsa med stort tintresse.
Lycka till på maran alla!
Lotta Olsson
1959 • Svallet
#2
4 juni 2010 kl 19:19
Gilla
Själv brukar jag hemfalla åt ett milt missbruk av Voltaren-salva... Hade ont i vä ljumske ett tag i våras. Smörj 3 ggr/dygn i upp till 10 dar.
1975 • Växjö
#3
4 juni 2010 kl 19:24
Gilla
Aha, tack för tipset.
Johan K
1974 • ÖREBRO
#4
4 juni 2010 kl 19:37
Gilla
Eller vänta med att springa några veckor. Fick förra sommaren förstörd då jag ignorerade en smärta i höger ljumske som till slut gjorde det helt omöjligt att jogga.

Mitt tips får bli alternativträning; varva styrka med cykel.

Eller du kanske har avstått löpning under en längre tid och det inte blivit bättre trots vilan?
Fredrik Jonsson
1969 • Mo
#5
4 juni 2010 kl 20:30
Gilla
Jag hade liknande problem som löstes rätt snabbt med rätt stretching. Vet inte vad övningen kallas, men du går ner i "startposition" så att du känner att det stramar i ljumsken/låret. Håll ryggen rak, sedan vrider du överkroppen åt motsatt håll, då kommer du åt musklerna i bålen. Vet ej om jag är begriplig...
1955 • Sandviken
#6
4 juni 2010 kl 21:51 Redigerad 4 juni 2010 kl 21:52
Gilla
Ser att svar från Fredik vilket funkade även för mej då jag haft ont under nästan ett år och inte vid besök till olika specialister fått hjälp.
Sprang sedan på en bekant som haft dessa problem och fick då tipps på olika liknande övningar. Allt försvann på någon vecka. Mitt problem var sneda magmuskeln även om smärtan satt i ljumsken och nedåt.

ps. satt också på en stol och vred överkroppen då någon höll kvar mej i den ställningen när jag försökte vrida tlllbaka
1975 • Växjö
#7
4 juni 2010 kl 23:16 Redigerad 4 juni 2010 kl 23:20
Gilla
Stort tack! Provar på övningarna imorgon

Tack alla.
Mkt vänligt!
Mats Hedin
1973 • Braås
#8
4 juni 2010 kl 23:20
Gilla
Har själv haft känning några veckor, o kört lättare pass vilket gjort att kroppen fått vila från tyngre intervall-pass. Dock bra att vila helt om man har mycket ont :) Salvor kan va bara ur psykologisk vinkel men inte annars... Stretching o styrka när skadan börjar släppa tror jag är ett bra recept / Mats
1976 • Örebro
#9
5 juni 2010 kl 08:05
Gilla
Jag har själv haft väldigt mycket strul med mina ljumskar. Speciellt när jag spelade fotboll. Jobbade länge med mycken stretching och sånt, men det gjorde föga nytta för mig. Det slutade med att jag helt enkelt började strunta i ljumskstretchningen nästan helt och då blev det bättre!

I dagsläget kör jag bara en sorts stretching för ljumskarna och jag har knappt några problem alls vid löpning eller tennis. Står riktigt brett med benen isär och sträcker mig bakåt som för att stretcha magen ungefär. Det är min personliga lösning.
1969 • Sala
#10
5 juni 2010 kl 11:42
Gilla
Att bara vila från löpning räcker inte. Jag ångrar att jag väntade så länge med att börja springa igen, men det var naturligtvis p.g.a. att jag fick så ont varje gång jag sprang. Efter några km fick hag känningar, men på natten efteråt kom smärtan fullt ut. Det var därför jag väntade så länge mellan försöken att springa. Det jag borde ha gjort var det jag gjorde efter ett halvår: Att gå till en sjukgymnast, som gav mig ett gummitband som jag skulle göra sidorörelser med benen med. Han sa att jag skulle kunna börja springa efter en vecka. Så jag gjorde övningarna, och åt Naproxen varje morgon och varje kväll. Även Voltaren går bra. Alla antiinflammatoriska piller går bra. Voltarensalva har jag också provat, men jag vet inte om den är lika stark som Voltarenpillren, för pillren är ju receptbelagda. Det är nog bättre att få något på recept, så man verkligen känner någon förändring.

Det är alltså kombinationen av antiinflammatoriska tabletter och uppbyggnad av ljumskmuskulaturen som ger resultat. Gå till en sjukgymnast som kan visa dig hur man tränar ljumsken med gummiband.
Nicklas Andersson
1987 • Johanneshov
#11
5 juni 2010 kl 12:29
Gilla
Tycker också att besök till en sjukgymnast är rekommendera, då smärta i ljumskregionen kan komma från en rad strukturer, adduktorer, höftböjare samt även bukmuskulaturer. Rehabiliteringen blir således mycket varierande beroende på var skadan sitter.

Lycka till!
1971 • Häljarp
#12
5 juni 2010 kl 15:25
Gilla
Jag hade också problem i höstas, i ljumsken på båda sidorna, men det var lite olika symptom. Den ena sidan var när benet kom bak och man sköt ifrån, det andra benet var när jag sträckte fram benet och den smärtan stålade ner mot knät. Sedan gjorde det även ont i höften när jag nös.
Det visade sig vara dubbelsidig inflammation i höften.
Det var tydligen vanligt när barn hade ont i knät att det var problem i höften, för nervtrådarna ligger nära varandra. Så det var inte konstigt om jag hade känningar i knät.
Efter sjukgymnast besök så fick jag lite övningar som jag skulle göra och sedan kunde jag göra sådant som inte gjorde ont, jag provade rodd, men när man lutade sig tillbaka i draget så kändes det lite, sedan gick jag över till testcykel och det gick bättre.

Orsaken var att muskelfästena sitter tätt uppe i magen så en lite kortare lårmuskel på ena sidan orsakade att det blev olika smärta.

Så precis som nicklas skrev, så är detta för komplext, så det är värt att gå till sjukgymnast det kostade 200:-/besök

Salva hjälpte inte i mitt fall för inflammationen låg för djupt.

Voltaren finns receptfritt som 25mg, medan 50mg är på recept.
Jag skulle käka voltaren 1 tablett 3ggr dagligen i 7 dagar (säljs i 20 pack)
Voltaren är inte så snäll mot magen, så man kan få problem med magen.
Sedan hoppade jag över 1 vecka och sedan en ny kur totalt 3 kurer voltaren.

Sedan en intressant inställning som min sjukgymnas hade (jag vet inte om det är generellt) med lite smärta fick man ta. I en skala 1-10 där 10 var njursten eller föda barn, så kunde man träna upp till nivå 5. Smärtan skulle gå över till dagen efter. Jag tycker att det kändes väldigt mycket Elit inställning över det, inte på Motionärsnivå.

Lycka till och jag lider med dig att få detta i Juni.
1969 • Sala
#13
5 juni 2010 kl 16:28
Gilla
Jag rekommenderar att man tar Losec samtidigt som Voltarenen, för magens skull. Och gör övningarna riktigt ordentligt. Slarvar du så är det meningslöst.
1993 • lysekil
#14
5 juni 2010 kl 17:51
Gilla
jag har ocksp haft problem med ljumskarna och då gick jag till en skadeklinik där dom sa att mina knän lutade inåt när jag sprang vilket gjorde att mina ljumskar tog stryk+ sen visste hon inte om de hade något med att jag båda supinerar och pronerar. men iaf knäna
1975 • Växjö
#15
5 juni 2010 kl 20:25 Redigerad 5 juni 2010 kl 20:27
Gilla
Oj, det var visst många med problem.

jag har lagt om träningen helt. Inga intervaller alls längre. hade planerat att ligga klistrad på rullabdnet under fotbollsVM ioch springa långsamt och långt istället, men nu vet jag inte hur det ska gå. Asfalt går inte. (fast jag kanske provar imorgon - måste ju impa på Växjös sötaste tös, hehe)

Gummiband lät som en intressant grej. jag ska kolla upp det där tror jag. köpte ett paket Naproxen idag. hoppas det kan underlätta en aning.
provade att cykla idag, körde mkt cykel förra året, men jesusi hel"#"¤ vad jag var less på det. Grrr


mkt vänligt av er. Hoppas vi ses på stockholm Marathon nästa år. borde fasen inte vara vårt att hålla 5 min per km då? jo det är det för en långsam grabb

Kan "gyn-stolen" på gymmet - ni vet vilken jag menar - vara en bra apparat att träna i? bara en tanke...

Stort tack för tipsen
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.