Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 7945 visningar

Värktablett inför ett långlopp

Kaj Sandelin
1953 • Enköping
#1
5 juli 2010 - 15:40
Gilla
Hej!
Jag är ny medlem här på jogg.se
Har läst en hel del här och oj vilken kunskapsbank ni är!
Har en fråga ang. värkmediciner, typ Brufen. Har två goda vänner som fått tipset av en sjukgymnast att ta en tablett några timmar innan ett långlopp och en till ca en halvtimme innan start. Detta för att slippa få ont i leder etc. Jag ryggade tillbaks när jag fick höra detta. Är detta verkligen bra, kan man göra det utan att riskera nånting? Visst är de friska, har inga inflammationer eller skador men ändå, vad säger ni? Detta aktualiserades nu för jag ska springa ett halvmaraton med den ena av dem om tre veckor och hon hade tänkt ta tabletter men jag sa nej. Rätta mig om jag har fel.

Mvh Kaj
1974 • Halmstad
#2
5 juli 2010 kl 16:19
Gilla
Att ta tabletter för att springa en halv mara tycker jag låter konstigt. Jag har hört talas om det när det gäller längre ultrakopp men inte vid kortare distanser. Att ha lite ont (naturlig värk) efter ett lopp är bara helt naturligt. Jag brukar tänka att det gör nytta bara man vet varför man har ont. Personligen tycker jag att det ska springas utan värktabletter och hellre glädjas av värken man fått av att ha gjort något bra.

Jogga på!
1963 • Västerås
#3
5 juli 2010 kl 16:24
Gilla
Man ska nog vara försiktig med att ta värktabletter innan träning och/eller tävling. Risken är att du inte känner en uppkommen skada på rätt sätt o då fortsätter belasta den på fel sätt.

Om nu leder, ligament eller senor får så mycket stryk av ett halvmaraton att man får ont, så är det nog bäst att inte bedöva det onda mens man håller på utan vänta tills man är i vila. T o m veterinärer rekommenderar att man inte ger ett djur smärtstillande eller antiinflammatoriskt i de situationer där man kan riskera att djuret då fortsätter att belasta en uppkommen skada.
1981 • Dals-Ed
#4
5 juli 2010 kl 17:59
Gilla
Sällar mig till resten och tycker det hela låter kajko med smärtstillande innan ett lopp. Behöver man det låter det mer som man inte borde springa alls pga gammal skada, inte har tränat tillräckligt eller att man inte är beredd ta den smärta som naturligt uppkommer och då kanske inte ett halvmarathon är något att satsa på från början. Det ska kännas i kroppen man genomfört 21 km.
Kaj Sandelin
1953 • Enköping
#5
6 juli 2010 kl 08:07
Gilla
Tack för alla svar!
Jo, jag tycker inte personligen det är något att rekommendera. Detta har, vad jag vet, inte förekommit i mer än något lopp och då var det frågan om maraton. Risken är att det blir en vana, man tror sig kunna prestera bättre. Brufen tillhör gruppen NSAID, läste lite om det igår.
Visst, man får lida pin för att springa långt på asfalt, underlaget är ju inget att rekommendera men, men, halvmaraton och maraton går väl nästan uteslutande på asfalt eller har jag fel där?
Vi kämpar på! :)
1971 • Nykvarn
#6
6 juli 2010 kl 09:01
Gilla
Nej nej nej! Inga antiinflammatoriska tabletter innan lopp. Dessa ska man ta när man har ont och då ska man inte springa tävlingar! Brufen innehåller samma substans som Ipren, dvs ibuprofen, en potent smärtstillande och antiinflammatorisk substans, relativt sett fritt från biverkningar vid normal användning i normala doser under normala förhållanden.

Att däremot springa med smärtstillande medel av NSAID-typ i kroppen när man potentiellt har vätskebrist/rubbad vätskebalans och kroppen jobbar för högtryck är ingen bra idé alls!
Kaj Sandelin
1953 • Enköping
#7
6 juli 2010 kl 10:49
Gilla
Jag har avrått med det bestämdaste och hon tog mig på orden, ska inte göra det. Ville dock kolla upp det med er för här finns kunskap. Tycker det är konstigt att en sjukgymnast kan rekommendera sådant förfarande, de har ju ändå medicinsk utbildning.
Tack alla för era svar!
1971 • Nykvarn
#8
6 juli 2010 kl 11:00
Gilla
En sjukgymnast har omfattande kunskaper om anatomi, kan en hel del om fysiologi men de har inte så stora kunskaper om läkemedel.

Hälsar
Farmacevten
:-)
Kaj Sandelin
1953 • Enköping
#9
6 juli 2010 kl 11:15
Gilla
Ok, men tycker ändå att man inte ska rekommendera nånting om man inte har torrt på fötter, är ju ändå fråga om ens väl och ve.
Om man då är frisk, varför utsätta sig för risker och kanske vinna nån minut, förstår inte detta riktigt. Nu är det avstyrt och det känns skönt att det var rätt.
I ungdomen tävlade jag mycket och kommer ihåg speciellt en gång när det var DM i terränglöpning. Hade Röda Hund med över 38 graders feber, sprang ändå... visst, det gick bra men nog var det dumdristigt, att ingen ledare sa nej!? Jag själv var ju bara 14 och ville ju inget annat än springa... :)
Åsa
1983 • Fagersta
#10
6 juli 2010 kl 19:25
Gilla
Neej, det där låter inte alls bra. Lura kroppen...det är sånt många fuskare gör och de skadar du dig mer på bara. Liten smärta kommer iom långlopp, men de hör till och de ska man klara av. Mår du däremot galet dåligt efteråt, kan du ta en värktablett. Fast i mina ögon är alla värkisar "big no".

Dessutom kan kroppen reagera med massa olika bieffekter. Magtrubbel, högt blodtryck, yrsel ovs.

nä, låt bli pillrena och låt kroppen sköta sig själv =)
Nils-Tim
1975 • Stockholm
#11
7 juli 2010 kl 13:35
Gilla
Spelade inomhusfotboll i några år där en (äldre) alltid tog en magnecyl någon timme innan (eller efter) träníngen/matchen. Han sade att det funkade bra för att klara av det med lederna.

Vi andra i laget var/är dock starkt kritiska.

Det gål väl även att jämföra med elitidrottare som spelar på sprutor.

Smärtan är ju varningssignaler och känner man inte den så vet man inte när det går åt pipsvängen.

För att klara loppet så kan det ju hjälpa, men vill du må bra en längre tid så är det väl inte att föredra. Lägg tid på långsiktig träning istället och spring loppet nästa år.

1975 • Växjö
#12
7 juli 2010 kl 16:20
Gilla
Jag käkar Naproxen som en häst. funkar relativt bra.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#13
8 juli 2010 kl 21:31
Gilla
Inga värktabletter före lopp, det kan ge en snabb död, misstankar finns.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.