Löpning Träning 31 inlägg 4742 visningar

Komma igång efter 3dgr covid

Oscar
1998 • Göteborg
#1
12 mars 2022 - 16:23
Gilla
Hejsan!

Jag kommer skriva upp dagarna här för strukturens skull.
Jag vill komma igång så fort som möjligt men med hälsan i behåll.

Onsdag: Sjuk med feber
Torsdag: Sjuk med feber
Fredag: Bättre, ingen feber, men snuva och hängig
Lördag(idag): I princip frisk. Tog en lätt cykeltur&promenad
Söndag: Förmodar mig frisk då. Kör nog en lätt löptur på 5km.

Måndag: Gym
Tisdag: Här kommer frågan. Skall man ge sig på ett hårdare pass här? Har några veckor till millopp så har inte tid o vänta men samtidigt vill man ju inte dra på sig ngt (att jag får ngt på lungorna) viruset är ju inte aktivt längre men kan ju finnas risk ändå.
Ons: vila
Tors: Kör nog på som vanligt här med ett intervallpass.

Hur länge bör man vara frisk innan man kör på som vanligt?
< < < 1 2 > > >
1957 • Drammen
#2
12 mars 2022 kl 17:06
2 Gilla
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#3
12 mars 2022 kl 17:49
1 Gilla
Jag har liksom flera andra här erfarenhet av att det går bra att komma igång snabbt för att man känner sig frisk men att man får en dipp senare.

I mitt fall har det kostat mig två månaders träning hittills att jag började för hårt och för tidigt. Men det är förstås väldigt individuellt och man får själv känna efter och fatta ett beslut. Om jag hade varit i dina kläder hade jag dock tagit minst en vecka med lugn träning, dvs bara korta lugna distanspass nästa vecka. Jag hade också haft stor uppmärksamhet på puls och direkt avbrutit om den inte är normal.

Du har mycket mer att förlora än att vinna på att starta upp för snabbt. Det gäller både covid och andra infektioner.
Oscar
1998 • Göteborg
#4
12 mars 2022 kl 18:25
Gilla
Ja precis. Det har du rätt i, man får ha is i magen. Vill ju inte riskera backslag. Skall testa ett pass imorgon alternativt tisdag och se hur kroppen känns. I slutet av nästa vecka kanske jag kan ge mig på ett hårdare pass. Men det är om allt känns 100%. Annars får det bli lugnt hela veckan.

Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
12 mars 2022 kl 20:59
Gilla
Åkte precis som Magnus på rejält bakslag. Började ändå försiktigare än efter vanlig sjuka. En jogg kändes helt bra, med fin puls. Andra passet flippade pulsen och sen kom dippen. Lätt skenande puls och svårt att ta djupa andetag vid ansträngning. Och brutalt trött. Tog en månad innan jag orkade vettiga promenader, ytterligare någon vecka innan jag vågade jogga.

Maken började springa efter 4dagar, inga direkta bakslag.
Oscar
1998 • Göteborg
#6
12 mars 2022 kl 21:37 Redigerad 12 mars 2022 kl 21:38
Gilla
Hmm intressant men tråkigt! Kan nog variera. Jag var visserligen endast sjuk tre dagar så kanske inte löper samma risk och få bakslag vid 1-2 lättare första pass.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#7
12 mars 2022 kl 21:58
1 Gilla
Ja, det är viktigt att inte börja för tidigt att träna efter sjukdom. Det tar mycket längre att bli frisk än man tror.

Det råd jag har fått, när jag varit förkyld en vecka, är att ta det lugnt i åtminstone 2 veckor. Det kan låta mycket. Men att dra på sej något allvarlig åkomma eller få ett lättare bakslag tar mer tid en att vila ordentligt efter sjukdom.

Själv är jag noga med att trappa upp träningen efter ett träningsuppehåll. Och kom ihåg: det är vilan som bygger upp inte träningen!
Oscar
1998 • Göteborg
#8
12 mars 2022 kl 22:12 Redigerad 12 mars 2022 kl 22:11
Gilla
Tack för era förnuftiga svar! Exakt, man blir ju besviken då man snart har lopp. Men som sagt vill man ju inte åka på något allvarligt bakslag. Men en vecka lugn träning låter rimligt i mitt fall.
2006 • Alingsås
#9
18 mars 2022 kl 12:05 Redigerad 18 mars 2022 kl 12:06
Gilla
Är inte riktigt frisk efter min Covid ännu men det är på gång att tyna bort hoppas jag. Dag 1 cyklade jag lugnt hem från jobbet 2 mil och tog mig en promenad efteråt men däckade då i säng kl 18. Dag 2 tog jag en sju korta promenader samt trampade el-cykel 2 mil för att hämta grejer från apotea. Dag 3 en kort och en lite längre promenad. Dag 4, igår och endast lätt feber, en långpromenad på runt 8 km. Trodde jag skulle hosta upp lungorna första 1,5 km och vända men sedan gick det bra och ingen puls från pulsbandet över 80 mest 70. Dag 5 ligger tempen precis över gränsen vad jag brukar ha och bara lite vissen.

Tror inte man blir sjukare i covid för att man provar att röra sig. Det är nog bara så att det kommer i vågor upp och ner. Själv vågar jag inte springa ännu men cykla och gå verkar gå utmärkt och gör att jag mår bättre. Orolig är man självklart för att man tappa lungkapacitet av sjukdomen men det märker man ju inte förrän man vågar löpa. Hoppas jag klarat mig. Att löpning när man känner sig helt frisk skulle inverka negativt tror jag inte på, även om man vid senare tillfälle blir helt slut då sjukdommen sticker upp sitt tryne igen, däremot ska man vara rädd on hjärtat.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#10
21 mars 2022 kl 09:31
1 Gilla
Efter att ha gäckat covid i 2 år och med 3 sprutor tagna, lyckades jag med konststycket att få covid nu till slut jag med.

Var väl egentligen inte jättekonstigt då paret som satt framför oss på flyget från Geneve var så sjuka så det dröp om dem. Vet inte hur mycket munskydd skyddar för några som nyser konstant i 2 tim?

Nåväl, 2 streck på självtesten i morse och mår allmänt risigt. Hoppas på max en veckas återhämtning. Trist nu när det är vårkänsla i luften...
1988 • Göteborg
#11
21 mars 2022 kl 13:05
1 Gilla
Precis samma sak för mig. Klarat mig i 2 år och tagit vaccin men efter en skidresa i alperna blev jag också risig och visade positivt på självtest :(

Känns dock som det gick över fort för min del och efter 4 dagar har jag åter normal vilopuls och tänkte prova mig på lätt löpning.
Tränat väldigt bra inför Paris maraton om 2v, så extra trist men hoppas inte all form är bortblåst.
2006 • Alingsås
#12
21 mars 2022 kl 20:17
1 Gilla
Linus och Hobbylöparen. Är samma här. Ingen feber dag 6 och då sprang jag lugnt och dag 7 sprang jag som vanligt fast jag hostade upp nattens gegga de första 3 km. Idag lätt feber igen, fast normal vilopuls. Kände absolut inte för att springa. Vi får nog vara beredda på att de går upp och ner som för många andra. Ena dagen pigg, andra dagen slö. Min gräns går vid att absolut inte göra pulshöjande aktivitet vid minsta feber.

Testat mig 3 gånger nu och fortfarande positiv.
1978 • Åkersberga
#13
21 mars 2022 kl 20:49
5 Gilla
Varning! börja inte för tidigt!
jag hade en väldigt "lätt" covid tyckte jag. Ingen feber, lite hosta, snuva, ont i huvudet och trött i 4-5 dagar. Sprang två pass veckan efter. Kändes segt under passen men hyfsat ok. Sen kom bakslaget veckan efter igen, blev så sjukt trött o hängig, orkade ingenting, flåsade av att gå i en trapp och det blev bara värre o värre.. 3 veckor efter min Covid klarade jag inte av att gå uppför trappen utan att få skithög puls och flåsade galet.. och ville bara sova, trött trött trött. Hade svårt att ta djupa andetag och högg till i brösten när jag försökte. GIck till doktorn. EKG och lungröntgen.
Covid-infektionen hade gått ner i lungorna. jag hade massa vatten i lungorna och därför så andfådd trött och hög puls.

Nu två månader senare har jag äntligen kunna komma igång o jogga lite smått.. och det är fortfarande segt..

Läkaren sa att det är så lurigt med Covid, man tror man får det milt och man tror det gått över efter en vecka för att symtomen försvinner, men det kan sitta kvar i kroppen ett par veckor utan att man känner det så mycket, därför rekommenderar de att man väntar 2-3 veckor innan man drar igång med hård träning.

ta hand om dig! krya krya och börja lugnt!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#14
21 mars 2022 kl 21:02
3 Gilla
Tack Josefine!

Jag kan intyga att det inte är en liten lätt förkylning jag fått. Har ont i typ hela kroppen och äter Ipren som besatt.

Jag kan förstå hur de med lägre vaccinationsgrad hamnade på sjukhus. Detta är ett diaboliskt virus, jag är så otroligt tacksam gentemot pharma-branschen som forskat fram motgift på rekordkort tid.
1978 • Åkersberga
#15
21 mars 2022 kl 22:18
1 Gilla
Ja usch det är lurigt. Krya på och ta det lugnt efter!!
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#16
22 mars 2022 kl 12:26
1 Gilla
Trodde jag var immun mot Covid men blev sjuk i början av februari. Började kännas lite knepigt i halsen på söndag kväll. Mådde rätt bra måndag och tyckte jag var så pass frisk att jag skulle jogga på tisdag em. Men då vi hade självtest hemma så passade jag på. Två fina röda streck. Bara till att ställa in. Onsdag - fredag snorigt, huvudvärk och lätt feber. Sedan vilade jag några extra dagar och efter 8 dagars löpvila tog jag en lugnare vecka. Inga bakslag och har tränat på sen dess.
Hade väl tur med så pass lindrig sjukdom och att det gick att komma igång så pass snabbt igen. Hade det inte varit Covid här i världen hade jag nog börjat löpträna ett par dagar tidigare då allmäntillståndet var rätt bra redan på söndagen

2006 • Alingsås
#17
22 mars 2022 kl 14:59
1 Gilla
Vi får se hur det går för mig. El-Cyklat och promenerat mitt under brinnande febria Covid. Sedan löpt på försiktigt när febern gått ner och sedan stegrande. Är Astmatiker och känner att jag måste röra på mig för att bli av med allt gegg i lungorna. Hoppas inte på allvarliga bakslag och bli ett varnande exempel. Men jag är optimist👍. Har varit vartanandagssjuk i flera dagar nu.
1954 • Falun
#18
22 mars 2022 kl 17:32
3 Gilla
Läste denna tråd med en viss oro. Åkte på Covid för knappt tre veckor sedan. Halsont och troligtvis feber två-tre nätter. Blev 5 vilodagar men sedan en promenad på några km. Därefter 4km lugn löpning och då hade jag ett tröskeltest inplanerat 1v senare. Så jag ökade på stegvis utan direkta motgångar. Tog helvila dagen innan tröskeltestet och testet gick riktigt bra och både ben och kondition var bättre än vad jag trodde på. Litet bakslag dagen efter men nu tror jag att jag kommer klara mig utan bakslag.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#19
24 mars 2022 kl 12:49
Gilla
Nedan länk till en intressant intervju med längdåkaren Martin Lövström Nyenget, hans väg efter covid och norska olympiatoppens rekommendationer
https://poddtoppen.se/podcast/1488494849/i-det-lange-lop/trening-etter-covid-19
Anette Edman
1966 • Årsta
#20
24 mars 2022 kl 19:55
3 Gilla
Intressant att se att många har liknande erfarenheter som jag.

Jag blev smittad första helgen i februari, av någon okänd person på restaurang i Kungsberget. Hann precis bli testad 8 februari som var sista dag för PCR-tester. Själva "sjukdoms"-förloppet var väldigt milt, lite hostig nere i bröstet och snuvig. Hade jag inte vetat att jag varit på restaurang och därmed smittrisk hade jag kanske inte ens kommit på tanken att jag kunde vara smittad. Jag är trippelvaccinerad.

Jag tog det lugnt en och en halv vecka, testade därefter ett lätt pass på trainern på torsdagen 17 februari. Det kändes OK så jag åkte till Norberg för två dagars lugn och platt skidåkning. Funkade bra på platten, jobbigt uppför. Fortsatte sedan med en mil skidor under veckan och planerade sedan tre mil skidor lördagen 26 februari. Blev rejält trött efter en mil och bröt. Dagen därpå valde jag ett plattare spår och kunde åka 22 km utan problem.

Därefter vilade jag mig i form frånsett lite slalom fredagen 4 mars där jag kände mig jättepigg. Och så ställde jag mig på starten på Vasaloppet med planen att åka lugnt men med känslan att jag skulle kunna genomföra. Funkade bra till Smågan, lite jobbigare mot Mångsbodarna men trodde att det kunde vara värme och energibrist. Efter rejäl påfyllning i Mångsbodarna kändes det ändå jobbigt efter en stund och i backen upp mot Risberg blev jag riktigt matt och insåg att det var läge att bryta.

Kände mig ändå helt OK efteråt i flera dagar, orkade åka slalom på tisdagen utan problem. Men på fredagen 11 mars började jag känna mig trött och sedan blev det bara värre. Vid det laget hade det gått fem veckor sedan jag smittades. Jag kan promenera på platt mark men det har varit jobbigt att gå i uppförsbackar och längre trappor. Först igår kändes det normalt att promenera och jag vågade testa att gå uppför två riktigt långa backar.

Jag har lagt ut min Vätternbiljett till försäljning nu och räknar med att behöva ta det lugnt och trappa upp riktigt sakta för att inte få ett nytt bakslag.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.