Löpning Träning 8 inlägg 6309 visningar

När äter du före löpträning och när brukar du träna?

1967 • Lund
#1
3 oktober 2010 - 20:46
Gilla
Hej!

Jag har två, tre frågor till er som är lite mer erfarna löpare än vad jag själv är:

- Vilka tider brukar du normalt löpträna under en vecka?
- När brukar du äta sista gången före du tränar?
- Vad äter du till före du löptränar till frukost, eller om det inte handlar om bara varierad husmanskost?

Anledningen till att jag frågar om det här är att jag själv har lite svårt att hitta bra tider för löpträning. På vardagarna arbetar jag borta i tjänsten och bor på hotell och då tränar jag ibland löpträning en eller två gånger under veckan. Jag försöker då äta vid 17-18 något för att sen springa 7-8 km vid 19:30-20:30 något, och det brukar fungera rätt bra förutom att det väldigt snabbt blir mörkt om kvällarna nu vilket är ett problem när man inte är hemma och då inte hittar lika bra.

Men det är framför allt när jag försöker träna på helgerna som det inte funkar så bra, längre. Jag brukar springa en runda på drygt 8 km. och någon gång har det funkat bra att göra det vid 7-8 på morgonen på den energi jag har kvar sen jag åt middag kvällen före men flera av de sista gångerna har jag istället fått "soppatorsk" innan jag hunnit hela rundan och inte orkat springa hela vägen. Det är som om blodsockerhalten sjunker under en kritisk nivå innan jag hunnit hela vägen så att jag inte orkar fortsätta springa längre. Jag försökte också springa vid halv elva-elva på förmiddagen en gång för att då springa på den frukost jag ätit (6-7 skivor halvgrovt bröd med honung och två muggar kaffe, nog inte så bra frukost nä) och det funkade inte bättre. Och någon gång har jag försökt med att äta två bananer för att fylla på med 30-45 minuter innan jag springer vid 7-8 på morgonen vilket inte heller har gjort så stor skillnad.

Det här med mat och löpträning är förstås nog väldigt individuellt där jag själv då är mer känslig för det än andra. Men kanske kan jag lära lite av hur ni andra gör för att få det att funka bra så berätta gärna hur du gör tack! Jag kommenterar kanske inte det ni säger så mycket men jag kommer läsa och försöka lära av det.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#2
3 oktober 2010 kl 23:42
Gilla
Med de, relativt, korta sträckor det handlar om borde det inte vara några problem och käka en normal lunch och sen spring efter jobbet vid 17 (alltså innan middagen). Väldigt konstig att du då inte kan springa ca 2 timmar efter måltid. Småäter du mycket? Om du småäter så kan en förklaring vara att du har en (blodsocker-)dipp på gång (oavsett om du sprungit eller inte) som såklart blir ännu värre om du springer under tiden.

Har du provat att springa närmare inpå måltiden? Jag vet att "alla vet att det inte går" men jag har inga problem att klämma en pizza och vara ute och springa 15 minuter senare (i distanstempo, inte i hög fart). Det kanske kan fungera för dig också?

En annan försklaring är att du kör i för hårt tempo (relativt till din form). Har du testat att springa ungefär lika länge efter måltid och se om det hjälper att sänka farten?
Andreas Simon
1971 • Västerås
#3
4 oktober 2010 kl 00:06 Redigerad 4 oktober 2010 kl 00:06
Gilla
Om du lätt får soppatorsk på morgnarna så kan du alltid stoppa i dig något litet men kaloririkt strax före du springer. Typ en näve nötter, russin och ett glas juice.

Annars tror jag mest att det hela är en vanefråga. Det kommer att ge sig med tiden.
hernwall
1966 • handen
#4
4 oktober 2010 kl 08:13
Gilla
Jag hade liknande problem tidigare. Vänta länge (bortåt 2 timmar) efter att jag ätit, innan jag kunde springa. Men har inte alls samma problem längre - även om jag nog skulle behöva drygt 15 minuter efter en pizza ... ;)

Dels är det, som redan sagts, säkerligen en vana. Dels är det, om jag bara utgår från mig själv, en fråga om tempo. Jag inser nu, att jag ofta hade alltför högt tempo på mina pass, vilket gjorde att kroppen inte alls var intresserad av att s.a.s. bibehålla grundläggande funktioner. Nu tar jag det lugnare och kan båda äta och dricka innan - och under - passen. Mitt förslag, är att du drar ner tempot något lite (15-20 sek/km) och tar med dig en (halv till att börja med) banan eller något annat på morgonpasset. Och helt enkelt tugga i dig den efter lite drygt halva passet - i värsta fall får du väl gå ett par km med magkramp ... ;) Energi-gel kan också vara en lösning under passen, om du får soppatorsk; finns ju i småförpackningar också. Eller lite vanligt vatten!

Inte sällan springar jag det första jag gör på morgonen - tidigare som ett sätt att komma förbi problemet med att jag behövde vänta länge efter jag ätit. Och jag vill nog påstå att kroppen vande sig vid det. Men, som sagt, mitt förslag är att prova att dra ner tempot lite, och börja med att äta under passet. Eller/Och, naturligtvis, något litet strax innan du springer iväg.
lycka till!
1973 • Älvängen
#5
4 oktober 2010 kl 08:21
Gilla
Ät ett ordentligt mellanmål vid 16-tiden för att sedan springa vid 17.30-18-tiden. Ät sedan middag när du kommer hem från passet.

Så gör jag själv både när jag är bortrest och hemma, perfekt eftersom barnen lägger sig senast 18:30.
1967 • Lund
#6
4 oktober 2010 kl 14:25
Gilla
Tack för alla era synpunkter! Det är intressant att höra dem! Nä, jag brukar aldrig småäta då och då, och t.ex. äter jag aldrig godis, snacks m.m. och dricker aldrig läsk. Tidigare brukade jag ta en öl till maten på kvällarna när jag är borta i tjänsten men sen jag märkte att jag börjat gå upp en aning i vikt så har jag avskaffat ölet också och dricker numera alltid vatten till maten istället. Att äta middag vid 17-18 på kvällarna istället är också ett försök att hålla efter vikten med teorin att det är bättre att äta lite tidigare än strax innan det är dags att sova.

Flera av er säger att jag kanske håller lite för högt tempo och det kanske stämmer. Jag kanske vill se resultat för snabbt ; ) men jag ska prova det ni säger och försöka dra ner lite på tempot nästa gång jag springer en lördagmorgon och se hur det känns då. Men det kan också vara som några av er säger att det kanske löser sig med tiden efterhand som kondition blir bättre. Det har fungerat bra tidigare och jag kanske bara är i en liten svacka nu. Det är framför allt på helgerna då jag försöker springa på morgonen före frukost som det har varit problem. De kvällar jag sprungit under veckorna har det fungerat bra. Men det där förslaget om att äta ett ordentligt mellanmål vid 16-tiden och sen springa vid 17:30-18-tiden istället är inte så dumt. På så sätt går det ju då att lägga träningen lite tidigare om man vill springa medan det, åtminstone fortfarande, är ljust. Det ska jag överväga att prova någon gång.
1967 • Lund
#7
4 oktober 2010 kl 18:42
Gilla
Jag är väldigt skeptisk till kvällspressens alla artiklar om alla möjliga mirakelmetoder om bantning och träning precis som alla som försöker tjäna pengar på förhoppningar hos de har svårt att komma ner i vikt som de skulle vilja.

Men här artikeln om hur man ska äta före träning som fanns med på Aftonbladets webbplats i förra veckan tycker jag däremot låter väldigt vettig: http://mobil.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article7816240.ab?showMoreImages=false
Det låter som om det kommer från någon som verkligen kan det som hon talar om också.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#8
5 oktober 2010 kl 15:28
Gilla
Inga större fel i artkeln (ja, man behöver näring direkt efter träning, ja, kolhydrater innan sabbar fettförbränningen (däremot så kan man fylla på under tiden utan att det påverkar) och ja, utan näring går det inte att springa). Men som vanligt gör de kardinalfelet: "Undvik fett för att bli av med fett", så länge de inte ändrar sig där skulle jag inte lyssna på någonting eftersom de blandar sanningar med uppenbara felaktigheter.

Du får inte resultat genom att bli för trött så att du måste avbryta passen :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.