Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 15598 visningar

Blodblåsor - hur läka/undvika

Inge Holmquist
1968 • Göteborg
#1
6 oktober 2010 - 19:59 (Redigerad 8 oktober 2010 - 22:03)
Gilla
Hej Ni kunniga!

Köpte för ca 6 månader sedan ett par Asics Metron 8 på Löplabbet efter utprovning. Dessa skor är byggda för att parera mitt pronerande löpsteg.

Så långt allt väl.

Men trots att jag tränat hyggligt regelbundet sedan inköpet, verkar de inte bli "insprungna", dvs jag får fortfarande skavsår under fötterna (i hålfoten) om jag springer i terräng (asfalt verkar fötterna klara) och glömmer att tejpa upp under hålfoten.

Efter helgens milpass i Sisjö-terrängen kom jag hem med två, runt 5-6 cm stora och nästan spruckna blodblåsor.

Nu till Era värdefulla råd:

1) hur skall jag undvika skavsår - kan det vara så att jag alltid kommer att behöva tejpa hålfötterna innan träning - eller har Ni annat tips?

2) tror Ni att dessa pronationsskor inte passar mina fötter och dess "hålfötter" (är näst intill plattfot), om ja, har Ni tips på skor som är snällare mot skavsår men ändå hyggligt anpassade till pronering?

Tack på förhand.

mvh Inge
Fredrik P
1975 • Göteborg
#2
13 april 2011 kl 08:07
Gilla
Hej Inge!

Såg ditt inlägg.
Har precis samma problem som du. Får vid långpass en rejäl blåsa under höger fot. Men bara höger fot.

Springer också med skor anpassade för "lätt" pronerande löpsteg. Tidigare Asics 2120, 2130, 2140. Fick blåsor.
Bytte till Adidas-skor för att förhoppningsvis bli av med problemet. Men fortfarande blåsor.
Riktigt j-vla irriterande....

Jag är också inne på att byta till en "neutral" sko för att se om problemet försvinner. Fast då kanske mitt knäproblem kommer tillbaks istället....Det var ju därför jag skaffade pronationsdojjor... :)

För att lindra besvären något kör jag med ganska kraftiga sockor och tejpar foten...
Men det skulle ju vara skönt att slippa dessa problem helt...
1965 • Kungsholmen
#3
13 april 2011 kl 08:16
Gilla
Smörj in hålfoten tjockt med vaselin innan.
Ta ut innersulan, lägg mot foten och markera var den skaver och klipp bort den delen.
Dessa två åtgärder har gjort mig blåsfri.
1952 • Varberg
#4
13 april 2011 kl 08:42
Gilla
Peters förslag är utmärkt och fungerar säkert. Kan dock inte låta bli att tycka att det är något fel när skon trycker så hårt mot ett område i foten att det kan skapa andra problem. Jag skulle testa en väldämpad neutral sko och jobba med löptekniken på plant underlag till att börja med.
1965 • Kungsholmen
#5
14 april 2011 kl 14:07
Gilla
Jag tror helt enkelt alla har olika känslig hud. Läste att Mailin Ewerlöf tex alltid hade problem med blåsbildning i alla skor tills hon efter många år upptäckte vad lite vaselin kan göra.
Jag smörjar alltid in hela fötterna inför långpass nuförtiden.
1952 • Varberg
#6
14 april 2011 kl 15:15
Gilla
@Peter: Håller med. Vi har olika känslig hud. Oavsett så ska man vårda den på bästa sätt. Det ena utesluter inte det andra - får man ett ständigt tryck på ett område från skon så hjälper det inte hur stark hud man än har.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#7
22 april 2011 kl 17:05
Gilla
När jag bytte till Adidas Adistar Salvation råkade jag ut för problemet med blåsor i hålfoten och kunde ganska fort konstatera att det berodde på ett högre hålfotsstöd. Jag började fundera på om jag verkligen behövde hålfotsstöd och kom fram till att jag inte gjorde det sålänge musklerna i hålfoten var tillräckligt starka. Sen jag bytte till skor med lägre hålfot har blåsorna försvunnit och pronationen mildrats till följd av en starkare hålfot. (det är vad jag tror åtminstone.. pronationen blev värre när jag började med pronationsskor och bättre när jag återgick till tunnare neutrala)

..nu har jag ändå dragit på mig ett gäng blodblåsor under tårna till följd av att jag sprang barfota längre än mina fötter orkade hålla god form. Är huvudet dumt får kroppen lida :)

..hur resonerar man kring sticka hål/tejpa kring blåsorna?
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
22 april 2011 kl 23:29
Gilla
Pronation är kroppens sätt att motverka alltför hård belastning på vissa punkter. Att ha skor som motverkar pronation kan göra ont värre (men kanske hjälpa somliga).
Skulle absolut testa med neutrala skor, kanske går att få låna ett par till ett pass?
Sen tycker jag förstås att om man inte landar på hälen så har pronation mindre betydelse i allmänhet. I grunden är det stakra fötter som är botemedlet mot det mesta. Och skor därefter (dvs "minimalistiska").
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.