Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 20315 visningar

Knuta på hälsenan.

1967 • Åhus
#1
30 oktober 2010 - 09:16
Gilla
Min Sambo har fått problem med en "knuta" på hälsenan.

Hon har haft lite smärta i hälsenan ett tag, men sprungit på som vanligt, ca 2 mil i veckan. Men nu har det blivit till en knuta på hälsenan som värker.

Någon som har erfarenhet av detta?

Inflamation?
Hur går man till väga för att komma till rätta med detta?
Doktor? Cortison? vila?

Någon som har förslag?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#2
30 oktober 2010 kl 09:43
Gilla
Här har du att läsa: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=412

Det är dock väldigt komlicerad åkomma, dvs svår att bli av med.
Excentrisk träning har funkat bra för mig. Har inget bekymmer längre, men skulle jag hålla på och trycka och greja känner jag av den.
1970 • Södertälje
#3
15 november 2010 kl 11:00
Gilla
Hej, jag har fått tillbaka hälseneproblem som jag hade förra våren. Den gången var det akut och jag fick ett 10 veckors program med excentrisk träning och ingen löpning alls. Jobbigt men har fungerat bra. Tills nu alltså. Förmodligen kombination av långvarigt slarv med excentrisk träning + nya GT2150 skor + löpning i högre tempo och högre stegfrekvens än förut. Det är var jag kan komma på.

Tack Lars för länken till 'internetmedicin.se'. Har du eller någon annan erfarenhet av det som kallas "skleroserande behandling"? Vad är det? Vem gör det? Hur fungerar det?
Nicklas Andersson
1987 • Johanneshov
#4
30 november 2010 kl 11:24
Gilla
Achillestendinos låter det som.
Sklerosering är en injektion av nervgift i senan. Görs i specialfall av idrottsläkare.

Cortison ges aldrig i hälsen då den riskerar att gå av.
Excentrisk träning är det som tillsammans med sclerosering visat sig fungera bäst. Sitter knölen långt upp på hälsenan så stå i en trapp och gör tåhävningar (upp på båda fötterna och ner på den onda) ha gärna en ryggsäck med vikter i.
Sitter knölen däremot längre ner så stå på golvet och gör samma procedur.
Gör övningarna 3x15reps 3ggr/dag. Ge inte upp för det kommer att ta tid, upp till 6mån.

Lycka till!
Patrik Johansson
1978 • Lund
#5
14 december 2010 kl 20:49
Gilla
Jag har haft problem med mina hälsenor i två år. I början kunde jag inte löpträna alls men efter en tid med excentrisk träning så har det fungerat ok. Igår fick jag båda senorna skleroserade på lasarettet i Lund och hitintills verkar det som om besvären är borta. Jag har ännu inte löptränat men stelheten som jag tidigare haft har inte visat sig alls idag. Körde lite cykel nyss utan någon som helst känning. Känns nästan konstigt att inte känna något när man haft problem under så lång tid..
Jag fick en remiss till skleroseringen av en läkare på vårdcentralen och väntetiden var ca 3 månader. Själva behandlingen går till på så vis att läkaren kontrollerar hälsenan med ultraljud och finns det blodkärl som växt in sprutas något medel in som tar bort blodkärlen. På mina senor tog det ca 25 minuter och det gjorde inte särskilt ont vare sig under ingreppet eller efteråt.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#6
14 december 2010 kl 22:29
Gilla
Hade samma problem med just en knut upp en bit på hälsenan. Kunde inte springa på länge. Försökte envist med excentrisk träning, men det hjälpte inte.
Läste om en professor i Umeå
"Håkan Alfredsson" väldigt trevlig o hjälpsam! Tel: 090-13 98 33
Ringde honom, fick tid inom en vecka, flög dit, blev opererad direkt. "hälseneskrapning" Och har blivit helt återställd! Flög hem dagen efter.
Andöörs
Nicklas Andersson
1987 • Johanneshov
#7
15 december 2010 kl 08:55
Gilla
Skrapning ja, ja det är det nya som kommit och som man tror kommer att ersätta sclerosering. Tror inte att några större studier är publicerade än men Håkan som är en av världens mest kända hälseneexperter har praktiserat det ett tag med goda resultat.

Excentrisk träning räcker dock långt i de allra flesta fallen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.