Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 12741 visningar

Otroligt ont i baksidan av vaderna

Andreas Carlsson
1991 • Halmstad
#1
20 januari 2011 - 20:42
Gilla
Halloj, har börjat springa med fotbollen igen, och känner att andningen flyter på fint men jag får så ont i vaderna att jag inte kan fortsätta. Var på intersport idag och gjorde deras test och såg att jag pronerade ganska mycket, testade med ett par nya skor och det såg mycket rakare ut (notera att detta var på löpband.)

Så jag köpte skorna och drog ut på en runda idag och efter 4-5 km gjorde det såpass ont så att jag inte kunde fortsätta.

Har aldrig haft problem med detta innan förutom i slutet av sommaren 2010 när jag började springa lite, iförsig med sämre skor. Sprang även i tisdags och kämpade mig igenom 8,5 km med smärta.

Kan detta ha att göra med att jag är otränad eller bör jag köpa korkinlägg eller finns det någon annan lösning?
1965 • Umeå
#2
20 januari 2011 kl 20:51
Gilla
Om det är så att du inte sprungit på länge skulle jag avvakta litet innan jag drog andra slutsatser än att det kan bero på att du är otränad. Kanske 8,5 km är litet långt i detta skede? Ofta är det så att man utifrån flåset orkar mer än vad muskler, senor och leder tål. Det kanske kan vara värt att hålla passen ganska korta, och om det känns bra öka mängden genom att först öka antalet pass innan du ökar längden.
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#3
20 januari 2011 kl 21:06
Gilla
Nästan samma sits här,, fast jag får inte ont, men vaderna är som tegelstenar och det beror såklart på att man efter ett lååååångt uppehåll helt plötsligt går ut och kutar 6-8km innan kroppen ens fattar vad man håller på med :)

Tror på 'starta långsamt' men jag lever inte som jag försöker lära :)
Andreas Carlsson
1991 • Halmstad
#4
20 januari 2011 kl 21:08
Gilla
Jo jag skulle väl kunna hålla med det är väl lite tegelsten över det hela, funderar på att köpa inlägg ändå, det kan väl inte skada?
1969 • Stockholm
#5
21 januari 2011 kl 07:30
Gilla
Andreas: om du köpte skorna 20/1 och fick ont då så sprang du (väl?) i andra skor i tisdags? Då har du alltså 4-5 km i nya skorna och du hade ont redan i tisdags, då skulle jag inte direkt skylla på nya skorna och börja experimentera. Tyvärr är det nog så att du får börja långsammare (ja, jag vet, det är skittråkigt) och vara uppmärksam på kroppens signaler. Vad blev det för nya skor och kändes de bra annars?
Andreas Carlsson
1991 • Halmstad
#6
21 januari 2011 kl 10:31
Gilla
Antar att jag inte har så mycket tålamod :), jag hade ju faktiskt ganska mycket träningsverk kvar sedan i tisdags. Skorna var ett par asics, kan inte riktigt modellen men de kostade runt 1.100:- väldigt sköna och inte tunga alls samt väldigt luftiga. Rödsvarta i modellen.
1969 • Stockholm
#7
22 januari 2011 kl 13:58
Gilla
Hm, ett par 1160 låter det som, jag kan själv inte springa i Asics, men det beror på att jag nöter sönder hälkappan på ett par veckor sådär, de är sköna på foten tycker jag. Tror inte pronationskorrektion eller inte har nåt att göra med dina vadproblem. Tror du får skynda lite långsammare även om det är trist!
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#8
22 januari 2011 kl 14:25
Gilla
Har själv haft lite problem med vaderna men det var främst att jag fick en grym träningsvärk efter löprundorna. Under själva löpningen var det sällan problem.

Jag fick ett tips här på sidan att det kunde bero på vätskebrist. Dricker betydligt mer vatten nu men är även bättre tränad...iaf så är problemet borta. Tyckte själv det hördes lite långsökt men dricka mer vatten borde jag göra ändå...så jag testade.

Kanske inte bero på vatten för din del...men det är ju värt att testa något så enkelt...
Kristin H
1981 • Karlanda
#9
22 januari 2011 kl 16:31
Gilla
köp ett par kompressionsstrumpor, de ska ju hjälpa vaderna speciellt efter träning om du har dem på efteråt.. apoteket har som är bra men inte så dyra.. sen håller jag med ovanstående att lite mer tålamod, kortare turer till en början annars kommer du nog snart få ont även nån mer stans.. hoppas de blir bättre! :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
22 januari 2011 kl 20:54
Gilla
Andreas, du ska INTE springa när du har smärta som du fått av att springa. Undantaget vanlig träningvärk, då kan man nog springa lugnt utan problem. Men annan värk är tecken på att kroppen fått mer än den tål just nu, fortsätter man leder det ofta till långvariga problem. Börjar det göra ont när du är ute och springer så GÅ HEM.
I övrigt rekommenderas stretch efter passet, både med lätt böjt knä och med rakt knä, det är två olika muskler som båda kan krångla. Excentriska tåhävningar (finns beskrivet lite varstans) är bra som styrketräning för vaden, särskilt bra när man är otränad eller haft uppehåll.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.