Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 6992 visningar

Stressfraktur - brutet ben

1980 • Gnosjö
#1
14 februari 2011 - 21:33
Gilla
Är en tjej på 30 år som förra året tränade för att springa mitt första Göteborgsvarv. Höll igång bra under vintern och i mars sprang jag seedingsloppet på en för mig bra tid. Därefter började jag känna av en öm utsida på höger vrist. Efter röntgen och läkarbesök konstaterades en stressfraktur på ytterbenet i vristen/vaden, strax ovanför fotknölen. Beodrades vila från löpningen. Höll igång genom korta lugna turer och genom cykling/simning fram till maj då det var dags för Varvet. Röntgades igen och man kunde se att skadan läkt bra. Ingen fara att springa på, kan bli aningens öm efteråt, men inget kan hända... Sprang Varvet och kämpade i värmen med en vad som bultade. Kändes värst då man stannade upp för att dricka, annars funkade det rätt bra. Väl i mål på 2:02 kunde jag sen inte stödja på benet. Dagen efter röntgades jag och då var benet av. Detta kunde ju inte hända? Ett läkt ben bör ju vara starkare enligt läkarna...? Någon som har vart med om nåt liknande?? Nu är jag dock igång igen med hyfsat lugna pass och sprang i helgen min första mil! Känns bra! Vore "kul" att höra om liknande situationer och hur lång rehab som har krävts.
Petter Nilsson
1979 • Märsta
#2
14 februari 2011 kl 22:17
Gilla
Ursäkta om jag spårar ur, men har vi inte ganska bra sjukvård i Sverige ändå?
Julia Werner
1976 • Malmö
#3
15 februari 2011 kl 09:25
Gilla
Hur brutet ben? Alltså var det av? Hur märker man det?
Jag har sjukt ont efter vissa löppass, kan knappt stödja på benet.. Trodde först det var skorna men har fått utprovade skor och inlägg skulle det bli bättre. Löpband är ok men efter en tur på asfalt kan jag knappt gå och det gör sååå ont i flera dagar.. Tror inte det är benhinnorna, det är på insidan av smalbenen, ned mot vristen.. Vad är det?
Samuel H
1979 • Järfälla
#4
15 februari 2011 kl 09:41
Gilla
Julia, smära pga benhinnorna sitter ofta på insidan av smalbenen en bit upp (kanske 5-15 cm eller nåt) från fotknölen.
1962 • Sundbyberg
#5
15 februari 2011 kl 10:18
Gilla
Ajdå! Jag hade själv en stressfraktur i höger underben och vilade 3 månader med cykling som träning. Sprang sedan Göteborgsvarvet efter några lugna pass på mjukt underlag. Först vid Avenyn med några km kvar kom smärtan och jag sänkte farten lite. Jag hade tur och kunde springa Stockholm Marathon veckan efter helt utan besvär...

Precis som du sprang jag med "vetskapen" att benet var starkare än förut. Har nu hört att efter ett år utan känning av skadan så kan man tro att det är läkt ordentligt även om röntgen visar att det är ok. Jag borde alltså inte ha skyndat på att komma igång...

Hoppas att din ben läker ordentligt nu och håller den här gången!
http://loparjanne.se
1980 • Gnosjö
#6
15 februari 2011 kl 11:11
Gilla
Lite samma sits där Janne. Hur känner du då det gäller löpning? Tror du att det läker sig helt snabbare om man inte tränar alls eller känner du att lugn "uppbyggnings-löpnin" ändå är att satsa på? Som det är nu så maxar jag aldrig, men har kommit upp till att springa 6-10 km ett par gånger i veckan, och då känner jag inga besvär.
Caroline M
1979 • Västra Frölunda
#7
15 februari 2011 kl 13:36
Gilla
Inte varit med om att benet gått av. Men låter som väldigt kort återhämtning efter en stressfraktur. Särskilt som du inte slutade springa, utan var ute på sk lugna pass. 6-12 månaders tid är den tid det normalt tar att läka.
En vanlig fraktur läker snabbare. Så du kanske hade "tur" att benet gick av. Om det nu gjorde det. Svårläkta stressfrakturer kan man ibland "göra om" till riktiga frakturer för att det ska läka fortare.


1971 • Stockholm
#8
17 februari 2011 kl 22:30
Gilla
Så här tror jag: Det där med starkare ben gäller nog främst traditionella frakturer (trauma), särskilt där frakturen inte fixeras helt stabilt - då växer benet med en kraftig nybildning (callus) - och benet går sällan av på samma ställe igen. Vid stressfrakurer är det oftast mindre sprickor i benet och benet är fortfarande relativt stabilt- varför läkningsprocessen blir mer komplicerad och ibland (tyvärr) inte lika fullständig som vid "traditionella" frakturer.
1962 • Sundbyberg
#9
18 februari 2011 kl 00:20
Gilla
Tror att så länge man lyssnar på kroppen och låter "uppbyggnaden" gå långsamt så är det att föredra att ändå hålla igång... Men ta det lugnt bara och försök att hålla igen! Tänk bara på att läkarna sa totalvila till mig och jag är bara lekman med ett j*vla sug att springa :)
http://loparjanne.se
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#10
19 februari 2011 kl 15:26
Gilla
Jag har haft flera stressfrakturer, och pga (tror jag) att jag sprang med skadorna 1-2 månader innan jag fick diagnos (ja jag sprang fast det gjorde ont till och från) så blev det hela sämre och det har nu tagit mig 6 månader att få dem att läka. Lagom tills de läkte fick jag en NY i ett nytt ben så nu gäller 3 månaders vila till.... något i min fot är förbannad på mig och vill inte läka så nu är det ordentlig vila som gäller. I vanliga fall ska stressfrakturer inte behöva ta s¨här lång tid, så tydligen kan det vara komplicerat och olika från fall till fall...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.