Löpning Träning 14 inlägg 2926 visningar

Dåliga ben utan specifik anledning

1991 • Norrköping
#1
13 december 2021 - 11:10
Gilla
Hej! Jag har nu tre veckor där jag helt har saknat spring i benen. Min snittvolym över året är 80 km/vecka och jag siktar alltid på åtminstone 100 km/vecka då det är en för mig lagom volym. De senaste fyra veckorna har jag sprungit 61, 81, 59 respektive 40 km. Det som vanligtvis sker på de mängderna är att jag känner mig väldigt pigg varje pass. Jag borde även bli fräschare och fräschare i benen ju fler veckor med "låg volym" som jag får. Istället har det de senaste tre veckorna känts segt varenda pass.

Det känns inte som att jag inte borde springa utan jag saknar bara spring i benen. Det känns liksom konstant halvdant. En annan sak är att jag vanligtvis springer ett långpass på minst 30 km(kan bli uppemot 40-50 km titt som tätt också) varje helg. Den senaste tiden har snarare 15 km känts lagom. Efter det tappar jag sugen och benen blir onormalt trötta.

Jag känner mig inte sjuk. Det jag har känt av är förra veckan då jag hade ett tryck över höger bröst. Jag har haft det förut och det har då varit kopplat till stress/ångest. Detta har nu försvunnit då jag har tagit mig lite i kragen och försökt slappna av. Utöver detta har jag under min dåliga löpperiod sovit dåligt. Jag brukar klara mig på lite sömn men jag funderar på om detta har "kommit ifatt" mig nu.

Kan det sistnämnda stycket resultera i sega löparben? Jag skulle uppskatta att min genomsnittliga distansfart har gått ned med 15-20 sek/km.
Irene
1968 • Åstorp
#2
13 december 2021 kl 11:53
2 Gilla
Man kan ha virus ganska länge i kroppen innan det bryter ut så även om man inte känner sig sjuk kan du bära på t ex en förkylning. Eventuellt är det också kroppens sätt att tala om att du tränat för hårt under en längre tid och behöver en paus.
Bek
1978 • VGR
#3
13 december 2021 kl 12:39
1 Gilla
Vad gäller att du känner dig lite trög: Kan mycket väl vara överträning. Du kan börja sova dåligt när du är övertränad eller bli övertränad av att du sover dåligt.
Du får fundera på allt runtomkring som kan "ta återhämtning". Sedan kanske det inte räcker med att dra ner några veckor om du tränat mer än du orkar en längre tid. Det kan vara mentalt avkopplande att träna men att man ändå inte rent fysiskt klarar återhämta sig.

Finns risk att det går lite trögt om du ringer vårdcentralen. Skulle dock ringa ändå, du kan boka av om du börjar må bättre. Hade jag varit i situationen hade jag tagit prover via någon privat labtjänst (Werlabs, blodkollen eller liknande) för att utesluta något som går enkelt att åtgärda.

Om du får tryck i bröstet igen skulle jag ta det på allvar och i alla fall ringa och rådgöra med någon legitimerad. Inte vänta på det framtida besöket.
1991 • Norrköping
#4
13 december 2021 kl 13:05
Gilla
Det är ju så här mina spekulationer har gått också. Jag har inte tränat tillräckligt mycket i sig för att motivera överträning men däremot har jag kanske varit på en all time low vad gäller sömnvanor de senaste fyra veckorna. Detta ska kombineras med stress och viss ångest. Jag har liksom inte varit snäll mot mig själv. I.o.m. att jag har hållit min vanliga träningsmängd på ett ungefär(något mindre) så har det kanske slagit tillbaka. Om överträning kan uppstå på detta sätt så skulle absolut säga att det är det mest troliga svaret.

Jag är medveten om det allvarliga med tryck över bröstet men kommer ej att kontakta vårdcentral gällande detta. Som jag skrev så har jag haft samma sak förut och det var då inga problem med hjärtat utan enbart stress-/ångestrelaterat. Det är borta sedan slutet på förra veckan efter att jag aktivt har tänkt på att slappna av samt göra saker som jag mår bra av.

Om det här är kroppen som säger "du kan inte träna/leva så här med de här vanorna" så är jag inte ett dugg förvånad. Jag har länge tänkt att det är sjukt att jag fungerar så bra trots t.ex. sömnbrist. Jag visste dock inte att det kunde ge sig uttryck i form av sega ben, därav tråden.

Idag var distansfarten tillbaka i benen för första gången på ca tre veckor. Kändes fortfarande lite segt men ändå en klar förbättring. Jag ska försöka fortsätta på den nyinslagna vägen och ta hand om mig lite bättre.
1971 • Nykvarn
#5
13 december 2021 kl 13:53
4 Gilla
Jag gissar liksom de andra på överträning p g a för mycket utanför träningen. Jag har haft något liknande i år från sommaren och halvvägs in på hösten, tröga ben, misslyckade tröskelpass, seg löpkänsla. Det började vända sakta när jag fick bättre ordning på sömn och var disciplinerad med att lägga in två dagars helvila från löpningen varje vecka och också sprang mina intervallpass i lite snällare farter.
1991 • Norrköping
#6
13 december 2021 kl 14:05
Gilla
Tack för svar. Jag tycker som sagt att detta låter mycket logiskt och kommer att se det som svaret på varför det känns som det känns. Nu vet jag ungefär var gränsen går och att jag inte kan "komma undan" med precis vad som helst.

Detta påminner lite om när jag för två år sedan proklamerade ut att jag sprang så mycket att jag kunde äta hur mycket godis etc. som jag ville. När jag vägde mig ett par månader senare hade jag gått upp sex kg :) Nu har jag tänkt att jag leva halvpissigt och ändå bränna av stora mängder träning. Det funkade, tills det att det slutade funka ;)
1967 • Torslanda
#7
13 december 2021 kl 14:54
4 Gilla
Jag tycker Staffans inlägg är klockrent! har läst många artiklar som instämmer i samma sak, flertalet löparböcker och egen erfarenhet. Det är ofta inte löpstressen som är den stora stressen utan allt utanför. Läste en intressant artikel igår om att lägga en halvtimme på foamroling eller lägga sig 30 minuter tidigare. Sömnen vann överlägset. Greg McMillan brukar skriva att vi vanliga dödliga med familj, jobb och allt annat kan inte tänka och träna som eliten för Vi har inte möjligheten till vilan. Även om klockans sömndata inte är så pålitlig så ger den ändå en viss indikation. Dagar då jag bara haft 10 minuter djupsömn brukar dagens pass gå urkasst medan när jag fått över en timmes djupsömn så går det så mycket bättre. lite stress leder till kvalitetspass och dagar med mycket stress leder till lätt jogg😀
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#8
13 december 2021 kl 22:32
1 Gilla
Håller med Staffan och Mathias här. Tänkte direkt när jag läste dina första meningar att: "här har vi en kille med mycket stress och lite återhämtning utanför löpningen". Ta en liten period med vila, sömn, nyttigt käk. Lite mer balans i livet helt enkelt!
1991 • Norrköping
#9
14 december 2021 kl 12:55
Gilla
Japp. Det känns skönt att veta varför det känns som det känns. Jag ska dra ned på träningen men hålla mig ifrån totalvila. Det finns ju t.ex. ingen poäng med långpass så länge som jag inte märker av en markant förbättring. Min vanliga lunchmil blir fem km o.s.v.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#10
15 december 2021 kl 09:37
Gilla
Bereonde på hur du äter kan det vara värt att öka kolhydratsintaget (och dra ner på protein/fett om du vill ha samma energi intag). För lite kolhydrater kan ge tröga ben.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
15 december 2021 kl 10:31
Gilla
Håller du koll på vilopulsen? Om återhämtningen inte fungerar brukar pulsen bli något slag högre än vanligt.
1991 • Norrköping
#12
15 december 2021 kl 10:51
Gilla
Jag har svårt att se att jag äter för lite kolhydrater, snarare tvärtom. Det blir mycket pasta, bröd etc. Så jag har svårt att se att det är där skon klämmer.
1991 • Norrköping
#13
15 december 2021 kl 11:13
Gilla
Tyvärr inte, det hade ju varit bra data att ha i detta fall. Sen vet jag inte om det egentligen behövs, känns rätt uppenbart att min återhämtning är undermålig. Annars skulle det inte kännas som det känns.

Jag har några åtgärder jag har tänkt vidta. Mitt problem är att somna men jag ska ändå försöka lägga mig lite tidigare. Sen aldrig någonsin sätta alarmet på en helg för att jag ska komma ut och springa tidigt. Inte heller gå upp när jag vet att jag har sovit för lite bara för att det är skönt/mysigt att gå upp skapligt även på helger.
1991 • Norrköping
#14
29 december 2021 kl 23:37
5 Gilla
Ledig i mellandagarna och det har gjort susen. Verkar vara mitt vanliga jag igen. Sprang 21 km idag utan en tillstymmelse till det jag har känt under fyra raka veckor. Bara försöka hålla i sömnvanorna när ledigheten är slut också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.