Mitt träningsupplägg för att komma vidare - Löpning
Löpning Träning 3 inlägg 3162 visningar

Mitt träningsupplägg för att komma vidare

1974 • Örebro
#1
17 februari 2011 - 09:02
Gilla 
För 2.5 månad sedan började jag träna efter att ha legat på soffan i 36 år. Jag postade då ett inlägg där jag ville ha lite synpunkter på det träningsupplägg jag tänkt mig. Fick många bra kommentarer, bl a att sänka farten rejält vilket jag är jättetacksam för att ni poängterade. Gjorde nybörjarmisstaget att gå ut allt för hårt.

Hur som helst har jag nu gått igenom mitt startprogram och jag har i dagsläget joggat (utan att gå) 5 km både på löpband och ute och även joggat 10 km utan att gå (på löpband).

Nu har jag tänkt mig följande upplägg att gå vidare med och det är där jag vill ha några kommentarer. Varje vecka kommer jag köra två styrkepass på ca 20 minuter styck där jag tränar "löparmuskler", fått ett program av tränarna på gymmet där jag håller till. Detta program har jag kört sedan årskiftet och kommer fortsätta med det. Kör även en del övningar hemma för att stärka muskler.

Som löpträning tänkte jag mig 3 pass i veckan enligt följande:

Pass 1
1000 meters intervaller där jag springer lite snabbare än min 5 km fart och har ca 3-4 minuters vila mellan intervallerna. När jag börjar orka mer minskar jag vilan och när den börjar bli liten ökar farten.
Anledningen till lite lugnare intervaller och mer längd är att jag läst att det kan ta upp mot ett år innan en otränad kropp klarar av hårdare press och det får gärna ta längre tid bara jag får vara skadefri.

Pass 2
5 km i medelhögt tempo, ökar farten här lite allt eftersom jag orkar

Pass 3
Distans, detta pass tänkte jag göra längre och längre varje vecka. Typ öka 5-10 minuter per vecka.

Mitt mål med träningen är att i år kunna springa minst 10 km lopp utan problem och kanske någon halvmara i höst. Långsiktiga målet är att springa Lidingöloppet 2012.

Vad tror ni om detta?
1974 • Örebro
#2
1 mars 2011 - 07:43
Gilla 
Sökte vidare själv på om det var ett bra upplägg och hittade programmet för halvmara på 2 timmar (http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=23&Ph_ID=13&Rac_ID=2).
Verkar ligga lite i linje med mina tankar så jag kör det programmet i stället, då slipper man tänka något själv och bara gå efter ett schema.
1983 • >
#3
1 mars 2011 - 23:41
Gilla 
Lycka Till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.