Löpning Träning 16 inlägg 5242 visningar

Komma vidare!

Lina
1982 • Bromma
#1
3 februari 2010 - 17:20
Gilla
Hej på er,

Jag har nu löptränat sedan förra hösten, mer eller mindre aktivt. Med avbrott för någon enstaka förkylning och en period när jag hade problem med pulsrusningar.
Mitt problem är nu att komma vidare i löpningen. Jag känner att jag har fastnat och inte längre utvecklas. Jag borde ha kommit betydligt längre än jag hittills gjort och jag misstänker att mycket är mentalt. Jag sprang som längst 9,5 km förra sommaren men är nu nere på kring 6-7 km och orkar inte/motiveras inte att springa längre än så.
Jag tränar kring 4-5 ggr i veckan, varav 2-3 av dessa är löppass och resten styrketräning. Jag springer nu på löpband men det är tungt och jag har svårt att hålla motivationen uppe längre än 30 min. Så oftast kör jag bara 30 min på bandet. Hur ska jag komma vidare och utvecklas nu? Tips på intervaller jag kan köra på löpbandet tas tacksamt emot.
Jag vill springa en mil med lätthet! Nu känns det oövervinnerligt.
1985 • Göteborg
#2
3 februari 2010 kl 17:40
Gilla
Fortsätt som du gör nu, med så långa/korta pass du känner för. När våren kommer och det börjar bli grönt på marken kommer motivationen automatiskt tillbaka! :)
Eric Z
1970 • Jönköping
#3
3 februari 2010 kl 18:37
Gilla
Välj en bra talbok och spring!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
3 februari 2010 kl 19:20
Gilla
Kör helt enkelt lite olika fartökningar, kanske 500 m i nån snabbare fart varierat med lugnare. Variationen gör det lättare att få tiden att gå på löpband.
1981 • Dals-Ed
#5
3 februari 2010 kl 19:57
Gilla
Om det "bara" är mentalt som du säger så testa att tänja den gränsen varje gång. Om du vet du tröttnar efter 30 min så gör dig mentalt förberedd att faktiskt köra 5 min till nästa gång. Tror mycket handlar om att mala ner dom här inre begränsningarna man tycker sig ha bit för bit. Belöningen blir ju faktiskt att man orkar längre och längre och bygger upp sin mentala styrka. När du fixar 35 utan problem så gå vidare till 40 eller 45 min. Snart är du uppe i en timme och kommer passera milen lätt.

Musik också. Att springa utan musik går ju faktiskt inte. :)
1971 • göteborg
#6
3 februari 2010 kl 20:54
Gilla
Försök att variera träningen mer. Börja gärna träna ihop med nån kompis, det är ett bra sätt att sporra varandra. Annars så kan du testa lite annorlunda löppass som t.ex backträningspass, orienteringspass mm.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#7
3 februari 2010 kl 22:12
Gilla
Hej Lina.
Jag förstår att det är svårt att hålla motivationen uppe att springa längre på löpband. Jag känner att 40 minuter ofta är max (i alla fall utan fläkt). Jag tycker du skall överväga att köra lite distans ute. Det är mycket lättare att motivera sig till längre distans.

När det gäller löpband så kan man ju ändå variera i all oändlighet. Nyckeln tycker jag är dela upp passet i hanterliga mängder.

Om vi tar ett pass med kvalitetsinslag kan man ju köra intervaller av valfri längd. Jag föreslår att man dels lägger in pausjogg eller vila mellan repetitionerna och dels setvila mellan ett visst antal repetitioner. Säg att man kör 2min-intervaller med en minuts joggvila. Då kan du lägga in en setvila efter säg 4 repetitioner på en till två minuters ståvila. Sedan fortsätter man med repetitionerna till nästa setvila. Det gör att man får fler avbrott vilket gör att det blir lättare att genomföra passet.

Ett tips är att köra stegar i sträcka eller fart. Dvs. säg 2-minuters repetitioner i stegrande fart eller 4-3-2-1 min sedan setvila och 4-3-2-1 eller något dylikt.

Poängen är att bryta upp passet i hanterliga och varierade delar i termer av fart och tid med pauser och joggvila. Det flyttar fokus mot nästa hållpunkt istället för mot slutet på hela träningspasset som kan verka långt bort. Det gör också att man har något att tänka på hela tiden - justera fart, lutning och sådant där. Man har vilan att se fram emot om det är jobbigt.

Slutligen, för att komma upp i lite mer distans, kan man starta med uppjogg och sluta med nedjogg. Då tycker jag det är bra att ha en variation och strategi även där. Säg att man har 20 minuter nedjogg. Då kan man fokusera på varje femminuterspassering och då justera upp eller ned farten enligt en plan. T.e.x starta lungt, lite snabbare andra fem, ännu lite fortare tredje fem och återigen saktare sista fem. Då känns det som att sista fem är mycket lättare än den tidigare femman man har gjort! Sedan kan man också placera in "vattenpauser". Man svetttas man mycket på löpband och även om man kan dricka springandes kan det vara en idé att lägga in 30 sekunder eller en minut vila för att dricka mitt i ett distanspass. Återigen ett sätt att bryta upp passet i hanterliga mängder.

Hoppas det ger några idéer.

Lycka till!

Fredrik
Lina
1982 • Bromma
#8
4 februari 2010 kl 11:55
Gilla
Tack för era svar, jättebra! Talböcker har jag inte provat ännu, kan nog vara värt ett försök. Jag brukar lyssna på musik eller plugga i hörlurarna till tv:n, vilket brukar kunna ta bort fokusen från själva löpningen ganska bra - förutsatt att det inte är Keno eller trav som visas :)

Löpkompis har jag och utomhuslöpning föredrar jag naturligtvis, men inte just nu i snömodd, halka och blåst. Därför kör jag inomhusträning och vill ju kunna fortsätta utveckla löpningen ändå.

Jag tror precis som ni är inne på, att jag skulle bli hjälpt av att dela upp passet i mindre delar. Jag pressade mig till 40 min förra veckan så jag orkar ju, men det är rent mentalt fruktansvärt jobbigt att ställa sig på löpbandet och tänka mer än 30 min i ett helt block.
Jag är inte så brydd om tiden ännu, jag vill mest komma upp i distans!

Fredrik: Jättebra tips, tack! Ska definitivt prova dem. Tror att jag måste ha en klar strategi från början och kunna sätta upp delmål. Jag har dock varit lite av den inställningen att det känns som att jag "fuskar" om jag inte springer i ett. Men det kanske behövs för att jag ska fixa det.

Ös gärna på med fler tips om ni kommer på något :)
Heimo
1960 • Swe
#9
4 februari 2010 kl 23:14
Gilla
Tryter motivationen så är färre pass/vecka den bästa metoden för "nytändning".
Just denna tid på året är också den absolut värsta för oss löpare....vi väntar på bar asfalt som aldrig vill infinna sig, tycker vi.
Mitt tips är att du tränar så mkt du känner för....det är bättre att vara taggad när våren närmar sig än att befinna sig kvar i ett omotiverat tillstånd pga för mkt träning.
Tro mig då jag tränat regelbundet sen 1981 och "känt" av båda sidorna, lixom :-)
1960 • Skåne
#10
4 februari 2010 kl 23:52
Gilla
Många bra tips här. Men jag undrar vad det är som gör att din motivation tryter. Är din löpträning jobbig? Att du känner dig sliten utan att det händer något efter varje runda, och att det är därför motivationen tryter. Eller är det bara att det är tråkigt att springa?

Om det är så att det känns slitigt och jobbigt så finns det bara en bot för det - det är att springa saktare, att ta det lugnare, lägre ansträngningsnivå, lägre pulsnivå, tills kroppen svarar positivt på det hela med att det känns lättare igen. Kör på det viset ett par månader eller så, därefter kan du prova med att öka intensiteten en gång i veckan.

Försök att springa efter ansträngningsnivån - så att det känns lätt och ledigt - istället för att hålla ett visst tempo. Var alltså inte rädd för att sänka tempot rejält. Tanken är att du ska idag kunna springa 5 km och känna att det var hur lätt som helst. Och så slutar du där - även om du orkar mer. Och så ökar du bit för bit sträckan, men bara så mycket att det fortfarande känns lugnt och fint. När du börjar kunna springa den önskade sträckan med lätthet, så kan du börja öka intensiteten.

Om det är så att motivationen tryter för att löpningen är tråkig. Då är kanske inte löpning din grej. Inte nu i alla fall. Att strunta i det en period är ingen fara, när du är sugen igen så är det bara att köra på igen.
1956 • Bäckefors
#11
5 februari 2010 kl 09:25
Gilla
Mitt tips är : UT och spring. Släpp inomhusträning och ge dig ut. Visst är det moddigt och halkigt ibland men leta upp gruskornen och så bra vägar som möjligt. Går det tungt så gå några minuter för att sedna springa igen.

Välj en slinga som du vet tar en timme och gå lite mindre varje gång. Motivationen blir att så småningom springa hela timmen. Ibland går det tungt men jag är övertygad om att du fixar det.

Lycka till !
1971 • göteborg
#12
5 februari 2010 kl 09:39
Gilla
Just det: sätt upp ett mål att sträva efter, t.ex. anmäl dig till något lopp
Lina
1982 • Bromma
#13
5 februari 2010 kl 11:19
Gilla
Jag gillar fortfarande att springa, men det blir tråkigt när jag inte känner att jag gör några framsteg helt enkelt. När 30 min löpning är nästan lika jobbigt varje gång. Jag tror att jag behöver variation. Jag blir less på att nöta samma, samma men inte känna att jag gör framsteg och att det blir lättare.

Som sagt så är jag inte så fixerad vid tiden jag springer på ännu. Jag vill mest komma upp i distans och klara att springa en mil för att sedan jobba på tiden. Och ja, jag är lite sugen på midnattsloppet i sommar :)

Kanske får snöra på mig och prova ett utomhuspass i modden trots allt.
1962 • Sundbyberg
#14
5 februari 2010 kl 11:47
Gilla
Hej Lina,
Det är jobbigt ibland att springa långt och på löpband blir det inte lättare...
Jag springer ibland 25 - 30 km på bandet och har fått det att fungera.
Du fixar det också med positivt tänkande!

Så här tänkte jag i början för att klara av det:
http://janne.netzorz.se/?p=6449
Lina
1982 • Bromma
#15
7 februari 2010 kl 19:41
Gilla
Kära löparvänner,

Idag sprang jag inte mindre än 50 min på löpbandet! Jag hade 45 min som mål, men när jag väl passerat 35 min var det inte ens så jobbigt längre. När jag nått 45 min var jag inte dödstrött så jag sänkte farten och körde 5 min nerjogg. Det är häftigt, nu vet jag att konditionen faktiskt finns där och att jag bara måste komma på lite olika knep för att motiveras mentalt.

Tack!
1981 • Dals-Ed
#16
8 februari 2010 kl 19:05
Gilla
Åh, vad kul höra det lossnat. :)
Du är ju uppenbarligen redo ta nästa steg i löputvecklingen så bara hoppas du kan fortsätta mala på. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.