Löpning Träning 14 inlägg 4724 visningar

Komma "tillbaka"

Mari Bergman
1964 • Stockholm
#1
19 februari 2011 - 10:21
Gilla 
Jag behöver hjälp!

Jag har sprungit regelbundet i några år, och har hunnit med 5 maraton, den senaste i Berlin i slutet av september. Då sprang jag på 3.54.

Efter Berlin så har jag av olika anledningar inte sprungit nästan någonting. Jag har försökt komma igång ett antal gånger, men alltid har det varit nåt som kommit i vägen. Skada och sjukdom. Just nu är jag på bättringsvägen efter den senaste i raden, rejäl maginfluensa som varat i en vecka...

Förutsatt att jag nu får vara frisk, hur vågar jag då träna? Jag är anmäld till Stockholm, men börjar oroa mig för att hinna komma i form tills dess. Jag kommer självklart att ta det lugnt några pass, för att konstatera om mina sjukdomar och skador är borta, men efter att jag är säker på det, hur snabbt kan jag då öka på långpassen? Jag sprang ju ändå maraton i höstas, något måste ju finnas kvar i senor och leder så att jag inte ska behöva börja totalt från noll. Eller..?

Måste jag ge upp Sthlm?

Snälla, lite tips och råd!
1956 • PARTILLE
#2
19 februari 2011 - 10:27
Gilla 
Don't ever give up! Träna det Du anser att DU kan göra. Det är bättre att träna lite än inget alls. Har Du 5 maror i Dig varav den senaste i september, så har Du såpass mycket i Dig att Du kan plocka Stockholmsmaran. Du skall dock inte ha tidskrav på den utan bara se till att pallra Dig runt.
Jag tror att det kommer att lossna för Dig i takt med att vädret blir mer löpvänligt. Men ge inte upp. Jag tror på Dig.
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#3
19 februari 2011 - 19:40
Gilla 
Tack, det känns lite bättre. :-)

Jag vet att jag kan variera träningen, träna annat än löpning också för att kunna få tillbaka konditionen utan att slita för mycket. Och det borde jag säkert göra. Men det är ju så tråkigt, när det är springa jag vill göra. Och frågan är om alternativ träning gör att jag kan springa längre långpass när jag väl kommer igång med dem igen...

Men ingen som kan komma med lite konkreta råd hur jag ska träna? Främst hur snabbt jag kan öka distansen på passen...
Valter Johansson
1962 • Umeå
#4
20 februari 2011 - 00:04
Gilla 
Det är ju inte konditionen som kan stoppa dig från Stockholm maraton utan skador/sjukdom. Det finns ju en massa teoretiska råd såsom 10%-regeln etc men i praktiken är det ju din kropp som ska styra hur mycket du kan träna och hur mycket återhämtning du behöver.

Är man skadedrabbad kan man inte ha lika strukturerad träningsplanering som vanligt utan måste känna sig för mer och vara mer flexibel samtidigt som man behåller ett långsiktigt mål (som kan vara längre bort än Stockholm maraton).
.
Vad är det för skador du haft? vad beror de på? Kan du minska risken för att de återkommer genom att stärka vissa muskler etc.
Du kanske gör bäst i att sänka ev tidskrav och medvetet underträna. Kanske inrikta dig på kortare långpass än du normalt brukar ha (även under April). Lättare sagt än gjort naturligtvis!
Kanske har dina skador varit av mer tillfällig karaktär blandat med lite sämre motivation och en del sjukdomar? I så fall kanske du lätt kan öka din träningsdos enligt standardiserad 10%-regel. Men börja först att känna dig för i några veckor utan speciella långpass.


Mari Bergman
1964 • Stockholm
#5
20 februari 2011 - 12:15
Gilla 
Tack! Jo, jag har börjat inse att jag nog får sikta lite längre fram. Även om jag fortfarande inte bestämt mig för att inte springa sthlm.

Tog ett lugnt pass på löpband igår, sprang 2 km, gick 0.5, tre gånger. Det kändes helt okej, men efter passet fick jag känning i den sena som jag haft problem med. Så uppenbarligen är inte mina problem över. Idag har jag ondare än på länge, så jag måste nog ta mig en ordentlig funderare... Det känns jättetrist, då jag trodde att det gått över!

Smärtan är (tror jag) i en sena som går från under foten nånstans och upp på insidan av benet. Jag känner det mest precis ovanför den inre fotknölen, och det känns mest när jag vinklar foten uppåt eller rör foten runt. Det är också en ömhet när jag trycker där.

Jag springer mest i neutrala skor, och har gjort det länge utan problem, men sen jag fick det här problemet har jag också provat att springa i skor med pronationsskydd, utan att märka någon förbättring. Jag har kört vissa övningar för att stärka fotlederna, men kanske inte i den omfattning jag borde ha gjort. Är lite rädd för att gå till någon sjukgymnast eller nåt, då jag helst inte vill ha några inlägg...
1956 • PARTILLE
#6
21 februari 2011 - 05:51
Gilla 
Varför vill Du inte ha inlägg? Det var precis det jag skulle föreslå. Det låter ju precis som om det är inlägg Du skulle ha...
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#7
22 februari 2011 - 20:53
Gilla 
Av två anledningar, faktiskt.

Dels tror jag inte riktigt på det. Att angripa symptomen men inte orsaken liksom. Jag tror inte på att jag blir bättre av det, bara att risken är stor att jag blir svagare i mina fotleder... Jag hoppas bli bra genom att vila och i viss mån träna upp fotlederna. Jag har ju inte haft dessa problem tidigare... Men om jag inte lyckas så får jag väl bita i det sura äpplet och ändå gå iväg och se om jag kan få nån hjälp...

Det andra skälet till att jag inte vill ha inlägg är att jag har väldigt lätt, och då menar jag VÄLDIGT lätt, att få blåsor. Jag har provat hur många olika skor (och strumpor) som helst, och hade i princip gett upp hoppet, när jag i somras hittade en skomodell som inte ger mig blåsor överhuvudtaget. Vilken lycka! Och sååå mycket roligare allt blev! Jag kunde springa maraton utan att skorna var blodiga rakt igenom när jag kom i mål... Och jag är rädd att om jag stoppar nåt i skon, så skulle jag börja få skavsår och blåsor igen...

En lång förklaring på en kort fråga. :-) Och det främsta skälet är ändå det första.
Anders Thylin
1969 • Nacka
#8
22 februari 2011 - 23:22
Gilla 
Mari - vilken skomodell??? Väldigt intresserad eftersom jag också får blåsor. Väldigt lätt...
1956 • PARTILLE
#9
23 februari 2011 - 08:13
Gilla 
Säger bara en sak: Sportslick. Dundersalva. Använde denna under 48 timmarsloppet i Skövde förra året. Inte en enda blåsa! Vilket jag hade året dessförinnan. Den är verkligen super. Satt även 24 timmar på en spinningcykel utan gelsadel och hade limmat på lite sportslick i ändalykten. Kanon! http://www.aktivbutiken.se/vardartiklar/skavsar/sportslick-108-gram.html?grp=149260
Seså. Skaffa inlägg nu. :-)
Fotleden kan man träna ändå. Det har jag gjort. Aldrig en mara eller längre utan min Sportslick nu för tiden :-)
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#10
23 februari 2011 - 17:11 Redigerad 23 februari 2011 - 17:13
Gilla 
Tror jag har provat alla salvor på marknaden... Mitt problem är att jag får blåsor väldigt snart, typ efter 3-4 km. Och alla salvor jag provat har liksom en begränsad tid som de är aktiva, sedan sugs de upp av strumpor och hud, och blåsorna är ett faktum. Just nu känns det iaf inte aktuellt eftersom jag har skor som lämnar mina fötter fina och lena som barnrumpor. :-) Det är Saucony Kinvara, som visade sig vara lösningen på problemet med blåsor för min del.

Jag tror jag avvaktar ett tag till med besök hos sjukgymnast/kiropraktor, men vad jag har gjort är att jag har beställt Kinvaras "syster" Mirage, som tydligen ska vara samma sko men med ett litet pronationsstöd. Kan ju vara värt att testa iaf.

Igår sprang jag faktiskt ett par km barfota, på löpband. Och om jag nu får nya skor, så kan jag variera min träning bättre, Kanske kan det vara bra. Värt att testa, som sagt!

Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#11
23 februari 2011 - 18:16
Gilla 
Hm, om du nu vill angripa roten till problemet (håller helt med dig där); hur mycket balansplatta och core tränar du? Lite löpstyrka (funktionell styrketräning) skulle nog inte sitta fel heller. Tror jag.
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#12
23 februari 2011 - 21:54
Gilla 
Helt sant, Maria! Jag skulle säkert inte må illa av att träna mera sånt, men har jag iallafall några övningar som jag fick av en sjukgymnast för nåt år sen när vi pratade om såna här saker. Då hade jag inte samma problem, men vi pratade just om detta att stärka fotlederna för att inte behöva pronationsstöd och liknande. Dessa övningar försöker jag göra med någorlunda regelbundenhet. Sen tränar jag löpstyrka med min klubb i samband med att vi kör intervaller, det brukar vi göra 1-2 ggr i veckan. Just nu gör jag dock inte det, eftersom jag inte kunnat springa... :-( Men har fram till för några veckor sedan iallafall kört lite bla bålstyrka på gymet 1-2 ggr i veckan.

Men helt klart, jag kan skärpa mig här.
1956 • PARTILLE
#13
23 februari 2011 - 21:58
Gilla 
Inte för att verka tjatig, men har Du verkligen testat Sportslick...??
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#14
27 februari 2011 - 19:03
Gilla 
Jag vet faktiskt inte Stefan. Jag har testat flera olika typer av salvor, på rekommendation av andra löpare, och har också fått prova av andra i samband med lopp, men inget har fungerat.

Och nu när jag vet att det finns skor som inte ger mig blåsor alls, så känns det inte som om jag har lust att gå tillbaka till att köpa dyra produkter och kladda ner fötterna inför varje runda...

Vi får väl se vart jag landar i allt det här. Har iallafall ställt in mig på att ta det lugnt inför Stockholmsmaran, jag får springa det som går innan dess, och hoppas på att foten blir bättre. Om den blir okej så tar jag mig nog runt, även om jag får strunta i vilken tiden blir.

Om den inte blir bättre så får jag ta hjälp av någon expert.

Tanken på att hinna komma ikapp med långpass, och klara den tid jag vill, har jag gett upp. Men jag överlever nog ändå. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.