Löpning Kost & Näring 20 inlägg 6399 visningar

Vill ha hjälp med allra bästa förstärkning mot imunförsvaret!?!

1983 • Skärholmen
#1
24 februari 2011 - 13:50 (Redigerad 24 februari 2011 - 14:14)
Gilla
Jag fick tips om att börja köpa Mivitotal Flex av en vän, då jag lätt blir förkyld och sjuk. Antingen genom hård träning och kroppen inte återhämtar sig rätt eller vad det nu beror på. Själv så hitta jag denna produkt som verkade mer insatt på just imunförsvaret:
http://www.helapharma.se/se/vitaminer-mineraler-c-vitaminer/produkt/id/123

Vet ni andra billigare eller bättre produkter att använda?

Snälla hjälp mig bli starkare på ett lätt sätt =)

1980 • Stockholm
#2
24 februari 2011 kl 14:21
Gilla
Med risk för att låta som en mamma. Har du tittat på grunderna dvs att du sover tillräckligt, hur ditt dagliga intag av mat ser ut och hur du mår, stressnivåer, balans i livet... Att därpå toppa med vitaminer kanske medför ytterligare motståndskraft, det kan andra svara på. Men de kompenserar inte grunderna.

Vidare är en viktig aspekt att du hushåller med dina resurser och låter din kropp återhämta dig. 10% av veckans totala mängd brukar anges som riktmärke för andel kvalitativ träning.
1983 • Skärholmen
#3
24 februari 2011 kl 14:31
Gilla
Jag sover bra, såklart man i livet har sina dippar och sover sämre. Men äter och sover bra. Börjar äta kött igen och äter allsidigt. Sovit runt 9-10 timmar denna vecka. Så jag tycker inte jag har något problem med det du nämt. Har tyvärr större del haft dåligt imunförsvar och vill förbättra det!

1968 • Kapp
#4
24 februari 2011 kl 18:54
Gilla
All forsking tyder ju på att vitamin tillsatser och liknade inte är bra, det bästa är en sund och varierad kost. med piller av så är det mer troligt att man får i sig för mycket av den aktuella vitaminen så man blir "sämre" i stället, så med näringsrik varierad kost,mootion och god sömn så är man bäst rustad för sjukdomar å för ett sunt långt liv. :)

PS, du menar 9-10 timmar per natt hoppas jag? :)
1983 • Skärholmen
#5
24 februari 2011 kl 19:07 Redigerad 24 februari 2011 kl 19:11
Gilla
Hahahaha ja självklart menade jag 9-10 timmar per natt denna vecka. annars ligger jag runt 6 timmar i vanliga fall. då jag börjar så pass tidigt.

Men Anders då borde väl väldigt många göra fel som äter tillskott? Om man har lätt få brist på något är det inte bra då boosta upp det? Hört att man förlorar mycket Zink när man springer och att D-vitaminer är något vi inte kan få på vintern då solljuset och värmen inte finns där.

Varför vara emot ett hjälpmedel som vissa har svårt behålla i kroppen? Alla är inte likadana ;)
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#6
24 februari 2011 kl 19:11
Gilla
Prova med rätt kost och vinterbad! Billigt och mkt effektivt!!!!
1973 • Älvängen
#7
24 februari 2011 kl 19:17
Gilla
Om du normalt sover 6 timmar per natt så blir inte immuförsvaret bättre av 9-10 timmar under en vecka. Du bör under en längre period få 7-8 timmars sömn per natt för att detta ska påverka hälsan.
1968 • Kapp
#8
24 februari 2011 kl 19:38
Gilla
Är nu abslout ingen expert på det här ämnet, men läst en artiklel om det i det och hörde ett radio program om det i det sista,och det visar sig i nästan allt som det är forskat på om tillskott är i nästan allat tillfällen inte bra då det på längre tid blir överskott av det man stoppar i sig, och vi som människor får i oss allt som vi behöver om vi äter varierat och sunt, som för ec antioxidanter som varit på modet att ta extra det sista åren, i naturen finns det över tusen olika antioxidanter och om vi tar ett piller med en typ så blev det för mycket av den enda typen å då blev vi faktiskt "förgiftade" av det i stället..
Är ganska mycket att sätta sig in i,men man kunde kort och gott samanfatta med att som vanlig motionär och även så kallad "elit" motionär så behöver man inte ta extra tillsattser (inte ens sportsdryck å salt) om man äter varierat och sunt,
Människan är vist ganska bra på att prestera på normal mat.. :) men klart gå tillbaka till 60 år bara så var nog folk då nog så starka å snabba som vi är i dag,´:)
1983 • Skärholmen
#9
24 februari 2011 kl 19:49
Gilla
Men äta extra d-vitaminer, eller omega 3 om man inte äter fisk kan väl inte vara så farligt eller dumt? Så det är bättre ha brister än försöka äta tillskott menar ni?
1968 • Kapp
#10
24 februari 2011 kl 19:59
Gilla
Vet inte med d vitaminer men omega3 är nog bra,men man missar nog en del annat genom att inte äta fisk :) prova dig fram så hittar du nog någon form för fisk du gillar, laxå makrill ska vist vara de sundaste att få i sig gärna 3 gånger i veckan, men samma där de som äter väligt mycket fisk har man oxå hittat för mycket av miljgifter osv i.. så sunt förnuft är nog bäst.. :)
1983 • Skärholmen
#11
24 februari 2011 kl 20:03
Gilla
D-vitaminer vad jag förstår har alla underskott på under vinterhalvåret då solen inte kommer fram som på sommaren. Även om solen kan finnas där så är den inte så varm och när fram på samma vis.

Jag tycker bara det verkar konstigt att folk har en syn där man hellre går runt och har brister som får en sjuk hela tiden än äta ett tillskott som hjälper en fånga upp sin brist och hålla sig frisk. =)
1968 • Kapp
#12
24 februari 2011 kl 20:14
Gilla
Nej men poänget är ju att vi inte har brister om vi är noga med ett varierat kosthåll! :) tillskottet är vad jag förstått för dom tränar extremt hårt och är en väldigt bra affärs ide då vi människor är väldigt lättpåverkade av div reklam och vad elit idrottare får betalt för att säga är bra och nyckeln till framgången. :) men som jag skrev är absolut ingen expert på ämnet,men jag tror vi tjänar allra bäst på äta bra och sova gott med rikligt tillskott av motion å träning :)
1983 • Skärholmen
#13
25 februari 2011 kl 06:25
Gilla
Intressant att det finns två olika trådar. Här där nästan alla år emot tillskott och på denna där folk ger tips och tycker det är okej:
http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=15458

1983 • Skärholmen
#14
25 februari 2011 kl 06:27
Gilla
En fråga som inte riktigt hänger ihop med att man inte får ta kosttilskott är att vara vegetarian/vegan och leva/idrotta. Där är B-Vitamin/B12 en stor brist samt fiskleverolja. Även så brukar kvinnor i allmänhet ha brist på järn. Så tycker ändå det är konstigt att se helt emot brister som faktiskt finns och kan lösas, eller vad säger ni?
1968 • Kapp
#15
25 februari 2011 kl 07:31
Gilla
Du skrev "Snälla hjälp mig bli starkare på ett lätt sätt =)"
det går inte! för att bli starkare så krävs det hårt arbete!
1983 • Skärholmen
#16
25 februari 2011 kl 07:47
Gilla
Nej det krävs hårt arbete, men har man brister så kanske tillskott för en kortare period innan man är på banan kan bli ett lätt fyndigt sätt!

Tycker bara att vara totalt emot människors brister är som att säga att vegetarianer och kvinnor alltid kan må bra utan tillskott, men saken är den att kvinnor har väldigt lätt få järnbrist samt att vegetarianer, veganer kan behöva tabletter för klara av hård träning.
1960 • Skåne
#17
25 februari 2011 kl 08:15
Gilla
Gabriel, det där är knepigt. Vi som sällan blir flunsasjuka på vanligt vis ska egentligen inte svara på frågan. Du ska ha svar från de som ofta har haft samma sorts problem men lyckats bli friskare.

När det gäller kosttillskott - alltså med vitaminer, mineraler och spårämnen så är det bara att prova sig fram. Det finns en del som vid överintag kan skapa problem. Men det är bara att läsa på i ämnet, finns gott om guider i ämnet.

När det gäller D vitamin så har det blivit det mest omtalade tillskottet senaste åren, hjälper mot allt :). http://hjarnfysik.blogspot.com/2010/07/vitamin-d-i-de-langa-skuggornas-land.html & http://hjarnfysik.blogspot.com/2011/02/hjarntillvaxt-vitamin-d-och-omega-3.html - är ett par bloggningar i ämnet

Själv är jag som sagt sällan flunsig på det ena eller andra viset, om jag inte utsätter mig för något som ger mig en kraftig astma/allergi reaktion - då brukar jag bli förkyld efteråt.

När det gäller tillskott så brukar jag köra efter devisen "better be safe than sorry" trots att jag äter ganska varierat. Jag tar min multivitamin varje dag, ibland nån extra c vitamin, tar även omega 3 och D vitamin som tillskott. Jag har räknat på mitt D vitaminintag, tillsammans med kosten (fisk, ägg osv) så får jag i mig 10-20x de gamla rek. Och än är jag inte död.

Men i ärlighetens namn, jag vet inte ens om kosttillskotten hjälper mig på något vis.
1968 • Kapp
#18
25 februari 2011 kl 08:16
Gilla
Det är vad jag kan läsa i tråden ingen här som är totalt i mot tillskot el som du säger brister!
Har man en vitamin brist så får man det enkelt konstaterat med ett blodprov hos läkare,som kvinnor som har järnbrist gör för att konstatera det.
Ang veganer/vegetarianer så är det ju uppenbart att det inte äter en kost med fisk och kött alltså må det komplettera det!
Men en varierad näringsrik kost så ingår kött å fisk för mig,men det är en helt anna tråd en det du fråga om till att börja med.
Så det absolut billigaste å bästa om du tror du har en vitaminbrist el svagt imunförsvar,så ta en tid hos din läkare och diskutera det med han/hon, be om att få kollat med blodprov om du har en vitamin brist.
så kanske du slipper köpa tillskott för dyra pengar, för det måste väl ändå vara det bästa?
Läs oxå noga vad Hampus skrev för kloka ord här uppe :)
Belinda Bäckman
1975 • Skarpnäck
#19
25 februari 2011 kl 08:36
Gilla
Jag måste som vegetarian - och kvinna - inflika här att det snarast är en seg myt att man automatiskt får järnbrist om man inte äter kött. Det finns mycket annat här i världen som innehåller järn, bl.a. gröna bladgrönsaker och torkad frukt. Järnupptaget förbättras om man tar C-vitamin till, t.ex. apelsinjuice.

Ät alltså varierat, vare sig det är vegetarisk eller annan kost!
1983 • Skärholmen
#20
25 februari 2011 kl 09:05 Redigerad 25 februari 2011 kl 09:05
Gilla
Jag äter väldigt varierat och när jag var vegetarian gott på kontroller där inge direkta brister var funna, men överväger nog att göra en till kontroll :)

Jättebra svar och intressanta diskussioner!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.