8 mars 2011 kl 17:18
Ämnet kolhydratinlagring / kolhydratintag är onekligen intressant så jag följde upp bakgrundsmaterial och stötte på ett par riktigt läsvärda artiklar (se särskilt Rapoport 2010 och Stellingwerf 2007).
Grundfrågan gällde tre varianter av kolhydratladdning - 1), 2) och 3) enligt ovan.
Enligt Goforth m fl (2003) ger 1) 25% bättre glykogeninlagring än 2). D v s, kolhydrattömning före kolhydratladdning möjliggör 25% större superkompensation (överinlagring av glykogen) än enbart kolhydratladdning.
Fairchild m fl (2002) fann i en studie att 3) visat sig kunna öka glykogeninlagring med 82% över initialnivån och noterar att detta program därmed gav glykogeninlagring väl i klass med traditionella 2-5 dagarsmetoder, d v s väl i klass med 1).
Rapoport (2010) översätter i sin läsvärda "Metabolic Factors Limiting Performance in Marathon Runners" Fairchilds resultat till energilagring i ett Marathonsammanhang:
"A lean, male runner, for example, may be 45% skeletal muscle by mass, with half of that mass in his leg muscles; at 70 kg such an athlete would typically store 310 g of carbohydrate as muscle glycogen, and could store at most approximately 570 g, corresponding to approximately 1250 and 2270 kcal of leg muscle glycogen, respectively."
Ganska stor skillnad i inlagrad energi och med tanke på att samma löpare som väger 70 kg enligt Rapoport förbrukar i storleksordningen 2950 kCal under ett Marathon skulle löparen komma ganska långt i det överinlagrade fallet på rent glykogen (i praktiken använder kroppen med få undantag både kolhydrater och fett som bränsle, se t ex Fig 1 i Rapoport).
Behöver man bry sig om startnivån på muskelglykogenet inför ett lopp när det finns tillgång till gel, sportdryck och bars som kan tas längs vägen / under loppet?
Stellingwerf (2007) lät elitcyklister cykla 3 timmar med 200 W belastning utan intag av kolhydrater, där cyklisterna i runda slängar hade en 50/50-fördelning mellan kolhydrater och fett för den energi de förbrukade under passet. När man upprepade försöket men lät cyklisterna inta kolhydrater under passet och mätte varifrån energin hämtades noterade man att de intagna kolhydraterna i första hand ersatte de fria fettsyrorna som bränsle och minskade förbrukningen av muskelglykogen marginellt (se Fig 4).
Vilka slutsatser kan man dra av detta?
1) Det är möjligt att överinlagra en hel del extra energi i sina muskler i form av muskelglykogen via kolhydratladdning (enligt Fairchild uppemot 80% mer glykogen än initial glykogennivå)
2) När muskelglykogenet (överinlagrat eller inte) tar slut går man in i väggen
3) Intag av kolhydrater under loppet minskar förbrukningen av muskelglykogen något men tar framför allt över rollen som energikälla från de fria fettsyrorna, d v s, man får en kraftigt minskad användning av fett som bränsle
4) Framgången i att undvika "väggen" under ett Marathon genom att köra slut på muskelglykogenet bestäms i första hand av hur mycket muskelglykogen man lyckas bygga upp inför loppet (för att få stor "fallhöjd" i glykogenreserverna) samt av hur god förmåga man byggt upp i att använda fett snarare än muskelglykogen som bränsle för en viss intensitet (för att minska "hastigheten" i fallet) och i andra hand av hur mycket gel och sportdryck man lyckas trycka i sig under loppet.
Ovanstående stämmer ganska väl med mina erfarenheter från mitt senaste Marathon där jag p g a skador inte hunnit med så många långpass som jag hade hoppats under vintern och kände mig slut i benen redan vid 30 km trots att jag höll "prattempo" och fr o m 10 km satte i mig duktigt med gel och sportdryck under loppet för att bibehålla orken. Gel och sportdryck piggade upp mentalt men gjorde nog inte så mycket åt att bromsa förbränningen av glykogenet i benmusklerna.
Jag inkluderar länkar till referenserna:
Fairchild 2002 -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12048325Goforth 2003 -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995524/?tool=pubmedRapoport 2010 -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958805/Stellingwerf 2007 -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1915642/?tool=pmcentrez