Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 3407 visningar

Våga springa utan inlägg?

Ellie
1964 • Lindome
#1
17 mars 2011 - 21:20
Gilla
Fick för drygt ett år sedan hälsporre...trodde jag. Visade sig vara senan under foten som det var problem med. Behövde inlägg som dels lyfte foten samt en "urgröpning" för senan. Blev tillslut bra och kunde springa utan problem. Har nu av och till sprungit utan inlägg och frågan är om jag vågar fortsätta med det eller om jag skall skaffa nya inlägg då de gamla är utslitna...vill ju inte få problem igen.
Vad tror ni?
1945 • Löddeköpinge
#2
17 mars 2011 kl 21:56
Gilla
Hej Ellie
Jag råkade ut för samma problem som ditt beträffande hälen, fick utprovat inlägg. Vilade från löpning i 7 månader därefter började jag igen med korta sträckor 1 ggr var 5:e dag ungefär. Idag springer jag 2-3 ggr./vecka med olika distanser, använder inläggen istort sätt varje löppass men till vardags går jag utan inlägg.
Har tänkt börja använda inläggen varannan gång när jag springer.
Man skall variera användadet enligt experter och inte "skämma bort foten"
Däremot har jag 3 par friska skor som jag varierar mig med
Lycka till
Anders E
1968 • Sollentuna
#3
17 mars 2011 kl 22:03
Gilla
Hej,

jag hade liknande symptom för tre år sedan. Köpte utformade inlägg för dyra pengar men började använda dessa allt mer sällan och springer nu helt utan inlägg. Jag tror att orsaken till att jag fick problem var att jag ökat träningsdosen för mycket på för kort tid.

Jag har inte använt inlägg på ett par år och har inga känningar av de gamla symptomen.
anders nilson
1971 • Ingarö
#4
18 mars 2011 kl 14:03
Gilla
Ilägg brukar kunna hjälpa att bli av med symtomen, problemet är att det inte löser orsaken.
Det ena är Plantar fasciit och av det så kan man få hälsporre, med då har man gått rätt länge utan att göra något åt det första.
Oftast så beror det på, dels lite rörliga fötter och dels lite svaga fötter och i kombination med ökad träningsmängd.
För att komma åt det så bör man träna upp foten, dels genom "plocka kulor" med foten och dels tåhävningar, gör man det och kombinerar med rörlighetsträning av foten så kommer man rätt snabbt bli av med symtomen. det innebär att man kanske får vila från löpning en vecka och samtidigt köra rehabträning och cykling.
Jag brukar få känningar i början av säsongen och då kommer jag igång med fotträning och sen släpper den vartefter jag vänjer kroppen med löpträning.
Hoppas slippa i år eftersom jag försökt hålla igång fötterna under vintern och sen komma igång med VF så fort det blir barmark
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.