Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 570 visningar

Ortopediska inlägg när man har en platt fot

1987 • Visby
#1
15 februari 2024 - 16:32 (Redigerad 15 februari 2024 - 16:35)
Gilla
Hej!

Har haft ett återkommande problem med insidan av vänster vad. Har löptränat sporadiskt tidigare men för att motivera mig till att hålla igång så anmälde jag mig till gbg-varvet i år.

Började träna mer och mer men efter ett antal veckor så var problemen med vaden tillbaka. Min vänstra fot är dessutom helt platt medan den högra har ett valv.

Har nu sprungit med ortopediska inlägg i ungefär en månad efter att min naprapat sagt att jag ej bör springa utan dessa. Men de är otroligt hårda, jag får ont i knäna och tycker inte mitt löpsteg känns naturligt med dessa.

Är det helt hopplöst att springa utan inlägg? Jag har som sagt haft det här problemet återkommande och det har uppstått även fast jag sprungit i pronationsskor innan. Nu kör jag med Hoka Clifton.

#2
15 februari 2024 kl 17:40
2 Gilla
Utrustning som får ditt löpsteg att kännas onaturligt bör undvikas. För en frisk fot ska ortopediska inlägg inte utgöra någonting annat än en tillfällig ersättning för avsaknad av styrka UNDER TIDEN SOM MAN BYGGER UPP DENNA STYRKA.

Generellt gäller att det som känns bra också är bra såvida man inte helt avlastar någon del av kroppen som egentligen är till för att belastas.

Assymmetri mellan dina fötter är inget konstigt men när det nu låter som att de har väldigt olika uppbyggnad i fotvalvets bemärkelse utsätts dina ben således för väldigt olika belastning.

Tror du att det kan vara benhinneinflammation som är ditt problem på insida vad? Detta yttrar sig som smärta på själva benets yta på underbenets insida i varierande höjd. Styrketräning av vader och fötter brukar vara förebyggande mot benhinneinflammation och jag misstänker oavsett att det vore bra för dina ben. Jag avråder dig från att bara vända dig till skor och utrustning/hjälpmedel av olika sorter.

Det bästa man kan göra för sina fötter är att lära och träna dem att gå barfota och i barfotaskor. Detta är dock en väldigt lång och omständlig process som ofta bara utgör en sista utväg för den som aldrig kommit överens med konventionella löparskor.

Gällande fotvalvets upprätthållande finns det en specifik muskel som spelar en väldigt viktig roll: tibialis posterior. Den bromsar också pronationen till en hastighet som resten av kroppen håller för. Svaghet i denna har för mig varit en källa till benhinneinflammation. Sedan finns fler muskler i underbenet samt ett hundratal muskler av varierande storlek och signifikans i vardera fot som också fyller sina funktioner i att se till att foten belastas korrekt. S.k. fotgympa brukar kunna vara ett bra första steg.
1987 • Visby
#3
15 februari 2024 kl 18:59
Gilla
Benhinneinflammation tror jag inte att det är, enligt min naprapat så beror det snarare på att musklerna blir snett belastade så de som fäster i hålfoten får arbeta hårdare. Så är snarare att musklerna blir väldigt spända vad jag förstått.

Jag har börjat att träna vaderna några gånger i veckan, ska lägga till lite fotgympa.

Tack för tipsen och tankarna.
#4
15 februari 2024 kl 21:58
Gilla
Då låter det som att du har hyfsat bra koll nu. Då är det ju lämpligt att avlasta musklerna till vardags och kanske eventuellt också när du springer för att låta dem återhämta sig från styrketräningen.

Viktigt att vara aktiv i hela foten vid varje steg. Svårt att beskriva hur men med dess hundrataliga muskler är den ju helt klart inte bara en styv planka eller hävstång som vadmuskeln drar i.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#5
16 februari 2024 kl 12:07
Gilla
Olof, använder du inläggen hela tiden eller bara när du springer? Jag har använt inlägg i ca 20 år, både vid löpning och till vardags.

Oldboy
1952 • Danderyd
#6
16 februari 2024 kl 12:14 Redigerad 16 februari 2024 kl 12:14
Gilla
Håller med Isak, inlägg är för tillfälligt bruk, en långsiktig lösning kan du få genom att träna upp fötter och underben. Det finns många övningar, att springa barfota på en gräsmatta eller sandstrand är mycket bra, men man får börja med korta sträckor, som alltid. Prova crab-walk nu på vintern, stå på ett ben (utan skor), balansplatta osv.

Att behandla plattfot med inlägg bygger på en gammal vanföreställning. Inte konstigt att det löpsteg känns onaturligt.
1987 • Visby
#7
17 februari 2024 kl 14:38
Gilla
Ja stärka benen och fötterna behövs nog verkligen. Har ont i knäna konstant sen ja började med inlägg så det känns inte som rätt väg alls just nu. Har ändå känningar i insidan av vaden så tycker det knappt hjälper för stunden utan snarare bara ger nya symptom tyvärr. Så det är väl till att långsamt bygga upp styrkan som gäller.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.