Löpning Avancerad träning 4 inlägg 3809 visningar

step up/aerobics och löpning?

Linda Syren
1978 • Stockholm
#1
6 januari 2008 - 14:22 (Redigerad 6 januari 2008 - 15:10)
Gilla 
Jag har tränat i många år, kört mycket gruppträning flera dagar i veckan. Men däremot är jag verkligen en nybörjare i löpspåret.

Efter att ha tittat på alla fantastiska marathonlöpare i Stockholm ett par gånger har jag lovat mig själv att springa marathon minste en gång innan jag dör :-).

Jag följer 4h schemat i stort på marathon.se (mitt mål är att ta mig runt 2008). Jag arbetar som gruppträningsinstruktör två dagar i veckan (+egen träning) och kommer att göra detta även under våren. Jag inser att jag måste ha många mil i benen innan jag springer marathon men samtidigt behöver jag vila mellan mina pass. Det är här jag känner mig osäker på hur mycket jag kan byta ut osv.

Ett av mina pass är ett muskelpass (1h) funktionell styrketräning. Dettta pass kompletterar löpningen bra. Efter passet kommer jag att löpa ett av de kortare löpdistanserna.

Det andra passet är ett step pass. Ett konditionskrävande pass men jag behöver eg. specifikt löpträning. Aerobics/step up kan jag köra utan några större svårigheter hela dagar - kroppen har vant sig. Det är löpningen jag behöver. Några tankar? Kan jag byta ut något pass i så fall vilket/vilka? Eller minska distansen? Tankar/idéer eller hänvisningar där jag läsa mer? Jag tänker inte sluta som instruktör.

Tack på förhand!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#2
6 januari 2008 - 14:40
Gilla 
Med tanke på att du antagligen är ganska vältränad tror jag du ska satsa mer på långpass och backe/intervall i din löpträning.
Beroende på hur du jobbar gör en dag till långpass dag. Helst med vila dagen efter. Långpasset är nog din viktigaste träning.
Kondition får du mycket av i jobbet, backe/intervall löpning ger dig nog löpteknik och hastighet.
Kanske kombinera löpskolning enligt 4h efter step passen.

Man får nog känna sig fram helt enkelt.
Ellinor Björk
1973 • Stockholm
#3
7 januari 2008 - 08:50
Gilla 
HejLinda!
Är själv bla gruppträningsinstruktör och löptränar en hel del. Har även sprungit maraton.
Mitt tips/råd är att du byter ut ett av distanspassen i 4 timmarsprogrammet mot ditt steppass. Satsa ordentligt, precis som Roland ovan skriver, på långpassen. Som maralöpare är det i mitt tycke det viktigaste passet. Inga långpass=ingen rolig resa under själva maran.
Om du kommer i det läget att du behöver fler hela vilodagar utan alternativträning så skulle ett litet löppass efter ex muskelklassen vara en lösning. Testa dig fram. Våga prova olika lösningar. Det är du som känner din kropp bäst.
Jag tycker absolut inte du ska sluta som instruktör utan använda klasserna som "mental avlastare" de veckor som kan kännas lite tyngre.
All träning kommer du ha nytta av när du susar fram de dryga 42 km.
Lycka till!
Linda Syren
1978 • Stockholm
#4
7 januari 2008 - 17:23
Gilla 
Tack för att jag fått ta del av era kloka synpunkter/erfarenheter. /En mycket förkyld Linda
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.