Löpning Träning 9 inlägg 6218 visningar

100-up

Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#1
3 mars 2013 - 17:29
Gilla 
I lite olika trådar nämner vissa hur bra just 100-up är för löptekniken, att man blir en bättre löpare och att många skador försvinner. Min tanke är dock, hur utbrett är det hela och hur många är det som kör framfotalöpning? Om det nu är en välsignelse för benen, varför springer inte alla så? De löpare jag känner har inte hörtalats om det hela.

Jag har bestämt att ge mig det hela ett försök och se om jag kan byta ifrån den helt normala hälen-först-isättningen och se hur resultatet blir.
1967 • borås
#2
3 mars 2013 - 18:02
Gilla 
Well, för att bli bra på något måste man ju öva så där kommer väl 100-up in i bilden. Gör man något tillräckligt många gånger blir man bra på det till slut.
Jag var på löpteknikkurs i helgen (för övrigt sjukt bra) och av oss 6 som var där var det bara jag som inte landade på hälen i början av dagen och när vi gjort alla övningar så landade samtliga längre fram på foten utan att ens tänka på fotisättningen.. bra eller inte vet jag inte men det föll sig tydligen mer naturligt att landa längre fram när kroppen i övrigt var i god balans och löpningen utfördes tekniskt bra.
1954 • Falun
#3
3 mars 2013 - 20:02
Gilla 
Nu vet jag inte om hälen först i är det normala. Så springer ju inte elitlöparna och inte jag heller. Men för min egen del så anser jag att det finns andra aspekter som är viktigare än fotisättningen. Gammal hederilg löpskolning och corestyrka för att få en bra hållning, även då man blir trött i slutet av loppet.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#4
3 mars 2013 - 22:21
Gilla 
100-up syftar väl inte i första hand till att man ska landa på framfoten utan att få en fotisättning mer i kroppens lodlinje för ett skonsammare och effektivare löpsteg. Ungefär som de flesta löpskolningsövningar.

Sedan finns det inget "normalt" sätt att springa förutom kanske att växelvis sätta ned vänster respektive höger fot för att på så sätt förflytta sig framåt i mer än styrfart. =)

Viktigast i all löpning är ju att vi gör vårt bästa för att hitta den fotisättning som passar för oss som individer och gör att vi kan springa effektivt och utan att bli skadade. Naturligtvis kombinerat med kompletterande löparspecifika styrkeövningar och lite allmännstyrka.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#5
4 mars 2013 - 13:03
Gilla 
+1 på Staffans kommentar.
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#6
4 mars 2013 - 14:52
Gilla 
Det är en missuppfattning att framfotalöpning är bra och minskar skadorna.

Det är för långa steg (overstriding) som är skadligt. Kortar man av stegen (ökar frekvensen) så kommer ofta framfotalöpning som ett resultat, men det måste inte vara så.

Om man byter till framfotalöpning och fortfarande har alltför lång steglängd, då får man det sämsta från två världar.
1971 • Nykvarn
#7
4 mars 2013 - 15:21
Gilla 
Mycket bra formulerat Lars och även Staffan Flodquist!

"framfotalöpning" är inget självändamål men en mera mittfota isättning som en konsekvens av en högre stegfrekvens ger ett effektivare löpsteg.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#8
4 mars 2013 - 15:24
Gilla 
Också att man slappnar av i foten och underbenet, inte bara frekvens. Spänd fot innebär ofta hälisättning även om frekvensen är hög.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.