Löpning Träning 4 inlägg 2780 visningar

Hjälp med träningsupplägg

Evelina Svensson
1985 • Karlskrona
#1
26 maj 2011 - 17:24 (Redigerad 26 maj 2011 - 17:26)
Gilla 
Hej!
Jag är en relativt nybliven löpare och behöver hjälp med träningsupplägg för framtida lopp. När jag springer/tränar så springer jag i ett tempo på 5:30-5:45min/km, men orkar bara hålla det i ca. 6-10minuter och behöver sedan gå 1 minut. Har nu gjort så när jag tränat. (Springer 6-10minuter och 1 min 'gå-vila'. ) Har sprungit gbg-varvet och har nu ett par mil-lopp i sommar, Malmö-halvmara i aug samt Lidingöloppet 15km i sept. Undrar om jag ska fortsätta i tempo 5:30 min/km och ist köra korta sträckor och trappa upp sträckan allteftersom. Eller om jag ska springa långsammare, och öka hastigheten..?! Nör jag springer tycker jag det är bekvämare med 5:30-tempo än 6:30-tempo, men felet är ju att jag inte orkar i det snabbare tempot.
Sprang gbg-varvet på 2:22:36 och 10km igår på 58.46..
Springer mellan 2-3pass/veckan.

Tacksam för hjälp och funderingar!
1984 • Torslanda
#2
26 maj 2011 - 22:02
Gilla 
Jag tycker du ska fortsätta i det tempo du tycker känns bra. Med tiden kan du kanske minska vilan progresivt, typ 55 sec 50sec osv?
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#3
26 maj 2011 - 23:07 Redigerad 26 maj 2011 - 23:13
Gilla 
Hej Evelina
All träning som blir av är bra träning, och känner du dig nöjd med den träningen du gör nu, ska du fortsätta med den. Om du vill förbättra dig, tycker jag att du ska fokusera på två saker. Eftersom du redan nu kör intervallträning, tycker jag du kan intensivera dem genom att springa lite fortare, 5:00/min, men springa kortare tid, typ 4-5 min. Vila en minut och upprepa. Kör så många du orkar hålla tempot uppe. När du orkar 8-10 kan du öka tempot.

Om du vill jobba dig över dina gå-pauser, tror jag att det kan hjälpa att sänka tempot lite, säg 6min/km och sen sätter du dig realistiska mål för hur länge du ska springa. Börja med t.ex 15 min, 1min vila, sen upprepa. Sen utökar du löptiden tills du kan springa en mil utan paus. Det var iallafall mitt första mål, och jag var riktigt nöjd när jag klarade det.

Jag tror att mycket av gångvilan ligger på det mentala planet, och när du visar för dig själv att du kan springa längre och längre sträckor utan vila, ger det jättebra motivation till vidare träning.

Tycker även att Andreas tips är bra, och du kan ju kombinera in det.

Några slutkommentarer: det är jättesvårt att hitta rätt tempo i början. Jag fick mycket hjälp av min pulsklocka för detta, genom att jag fick bekräftelse från denna att jag låg i ett pulsområde där jag visste att jag orkade fortsätta löpa samt att det gjorde att jag pressade mig att springa tillräckligt sakta.

Det andra är att det är viktigt att du lyssnar efter vad som ger dig motiovation. Är det längre rundor med gå-paus, så är det inget fel med det. Fortsätt med det så länge du tar dig ut, får endorfinkicken och är nöjd med att din träning. Känner du att det är jobbigt med intervaller och du känner olust för att träna - strunta i dem. Men jag tycker det är jättebra att du springer lopp, och det verkar som om du vill förbättra dina prestationer, så därav vågar jag mig på några konkreta råd.

Om du har någon du kan träna tillsammans med, brukar detta ge extra energi, och då blir det gärna lättare att springa på. Springer du och pratar med någon, ligger du ofta i rätt ansträngningsområde, och då glömmer man ofta att det kan kännas jobbigt.

Stort lycka till,
Låt oss gärna få veta hur det går.
Löparhälsningar från Tom
Martin Andersson
1987 • Vara
#4
29 maj 2011 - 09:56
Gilla 
Jag är ingen erfaren löpare men det beror väl lite på målet, vill du springa långdistanser är det väl bättre och stålsätta sig och ge sig ut o springa så långt du bara kan i ett o samma tempo, Vill du bli snabbare på milen så är väl intervaller bäst, men tänker då på korta intervaller som 30*30 sek med maximal springning kontra vila... ska själv satsa på midnattsloppet nu härnäst och köra på detta träningsupplägg för att bli snabbare http://traningomotivation.blogspot.com/2011/05/midnattsloppet-oka-farten-och-bli.html tillskillnad från när jag sprang gbg-varvet och bara körde långdistanser i lugnt tempo... bara lite funderingar men som sagt, är ingen erfaren löpare...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.