Löpning Träning 9 inlägg 1808 visningar

måste man variera passen?

Sofia
1975 • Ängelholm
#1
6 juni 2011 - 18:41
Gilla
Just anmäld till min första mara. Sprang varvet för ett par veckor sen och det gick fint.
Nu undrar jag om man bör, som ju de flesta rekommendationer lyder, springa intervallpass osv? Jag springer helst runt en mil och uppåt, trivs bäst med att bara lunka på, men det kanske inte är så utvecklande? Trots det så har jag ju ändå lyckats springa längre och längre pass, utan att vara slut på något sätt. Sprang 17 km nu i helgen, och förutom värmen var det skönt.
Men, min fråga är hur mycket "kvalitetspass" - som vissa kallar det, utvecklar min löpning. Det beror ju såklart på vilka mål man har kommer ni nog att säga..
Vill ta mig runt på maran och är nöjd med 4,5 h, nu första gången.

Tacksam för svar. /Fia
1981 • Dals-Ed
#2
6 juni 2011 kl 18:51
Gilla
Du besvarar din egen fråga ganska bra själv när du säger att du kan springa långa distanser utan att bli trött för att du håller ett jämnt, behagligt tempo men vill du som sagt bli _snabbare_ kommer intervallpass garanterat utveckla just den biten.

Det är när du får upp tempot som tröttheten/mjölksyran kommer och ju bättre du blir på att flytta fram den smärtgränsen ju snabbare kommer du bli även på längre sträckor.
1975 • Hässelby
#3
6 juni 2011 kl 19:52
Gilla
Du kan ju ganska lätt lägga till kvalitetsträning i dina vanliga pass, utan att för den skull springa snabba intervallpass. På dina kortare distanspass kan du lägga in ett parti fartlek eller springa progressivt (dvs. starta lugnt men öka varje kilometer). På medellånga distanspass kan du lägga in 2x10 minuter i tröskelfart (ungefär mellan ditt 15 km och halvmaratempo) och vissa långpass kan du avsluta i ditt planerade maratempo.

1965 • Kungsholmen
#4
6 juni 2011 kl 20:06
Gilla
Jag "lunkade" nog mest bara på 30-40 km/v fram till 2-3 månader innan maran och lade sen in lite pass i maratempo och tröskeltempo. Det räckte för mig. Intervall är överskattat för maraträning om man har tid att träna mängd tror jag.
1974 • Hisings Kärra
#5
6 juni 2011 kl 20:17
Gilla
Min uppfattning är att man inte behöver intervallpass för att springa långt i behagligt tempo (lunka på som du kallar det). Vill man däremot bli snabbare så behöver man träna på en mer ansträngd pulsnivå, och då är intervallpass effektivt.
1965 • Kungsholmen
#6
6 juni 2011 kl 20:19
Gilla
Man blir snabbare av mängd också faktiskt.
1968 • Kapp
#7
6 juni 2011 kl 20:46
Gilla
http://www.loplabbet.no/stive-laar-og-feiltrening

Läs den där, så förstår man vikten av varierad träning.
Men jag själv tror att man ska springa många km i månaden innan man är i risk sonen för fel träning. :)
1963 • Linköping
#8
6 juni 2011 kl 20:47
Gilla
Jag tror inte heller att man "måste" köra intervallpass, det går att bli snabbare genom att successivt pressa sig till högre tempo.

Jag har kommit under 1:45 på halvmara och under 45 på milen i princip helt utan intervallpass. jag har kört ett enda lyckat intervallpass för någon månad sedan och sen ett par misslyckade då jag körde för hårt eller inte var tillräckligt motiverad för att fullfölja.

Mitt upplägg har varit att springa 1-2 ggr/vecka (1 gång om jag kört hårt eller långt, 2 ggr om jag kört lätt eller kort) och då och då omväxlande försöka slå mina pers på 5km, milen och halvmara. Som hjälpmedel vid rekordförsöken är virtuella partnern på min Garmin löparklocka, så att jag kan hålla ett jämnt tempo och hela tiden ha koll på hur jag ligger till, så att jag inte springer ojämnt och fortare än nödvändigt.

Jag kan tänka mig att jag skulle ha nått snabbare resultat med intervaller men å andra sidan ökar ju skaderisken och jag tänker att jag kanske ska vänta tills jag hållit på med löpning i minst ett år innan jag börjar med intervaller på riktigt.

Oavsett vilken metod man kör så måste man kunna pressa sig för att bli snabbare, hur man bäst gör det kan säkert variera från person till person.
Henrik Lydén
1985 • Sundbyberg
#9
6 juni 2011 kl 21:02
Gilla
Som de flesta skriver så finns det inget rätt eller fel, och svaret på din fråga blir alltså: nej, man måste inte variera passen. Men om du vill uppnå bättre effekt av din träning så är sannolikt en kombination att föredra. I Norge pågår just nu en stekhet debatt om intervall- vs.volymträning och det otroligt intressant att följa den. Det man kan säga är att intervallträning kan hjälpa dig att snabbare förbättra din VO2max, men att volymträningen förmodligen har andra effekter som kan vara viktiga (inte minst vid förberedelse till en mara).

Fördelar med intervallträning är alltså att det är mer tidseffektivt, och sannolikt mer effektivt för att förbättra din syreupptagningsförmåga. Det som i ditt fall blir negativt med intervallträningen är att du inte tränar som du sen ska tävla, och att återhämtningsperioderna blir längre. Personligen gillar jag Johannas tips om att blanda träningen - om inte annat så för att det är väldigt roligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.