Löpning Träning 31 inlägg 18135 visningar

Mjölksyratröskel - hur känns det?

Malin Johansson
1980 • Alingsås
#1
28 juni 2011 - 15:39 (Redigerad 28 juni 2011 - 15:39)
Gilla
Hej!

Jag har en liten fråga om träning. Det talas ofta om att man ska ligga nära sin mjölksyratröskel i/under vissa typer av pass.

Jag har förvisso kört mycket ridning och styrketräning i mina dagar, så mina benmuskler är kanske välutvecklade, men "problemet" för min del är att mina lungor lägger ner långt innan musklerna/benen gör det. Jag kommer aldrig till den punkt att jag får någon mjölksyra (tror jag i alla fall?) för det känns som att luften "tar slut" innan dess.

Hur känns mjölksyra? Är det brännande känsla i benen (som vid styrketräning) eller "bara" att benen blir tunga?
< < < 1 2 > > >
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#2
28 juni 2011 kl 15:45
Gilla
Är säkert individuellt, när det börjar 'bränna' i benen så tolkar jag det som att mjölksyran är på ingång för egen del.
Johanna
1978 • Norrtälje
#3
28 juni 2011 kl 16:09
Gilla
Bra fråga Malin, det skulle jag också vilja veta. Har samma problem att det främst är flåset som styr hur mycket jag orkar... kanske jag inte lyckats/vågat ta ut mig tillräckligt för att känna av någon mjölksyra?
1973 • Sävedalen
#4
28 juni 2011 kl 16:27
Gilla
Malin, jag har haft samma 'problem' men har kommit underfund med att jag snarare har haft svårt att pressa mig tillräckligt. Har helt enkelt tidigare tyckt att nej nu går det inte får ingen luft men det går faktiskt att fortsätta ösa på ändå.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#5
28 juni 2011 kl 16:35
Gilla
Johanna:
"Skönt" att höra att man inte är ensam i alla fall.

Niklas:
Du kan ha en poäng. Har kanske aldrig pressat mig såpass? För som du säger känns det ju som att man knappt får någon luft. Men kanske ska testa det.
Men då kommer ju följdfrågan; hur långt orkar jag om jag pressar mig och hur snabbt kan jag återhämta mig, så jag orkar fortsätta. (Ingen fråga ställd direkt till dig alltså). :-)
Tänker bara på att man ska orka slutföra rundan också...
Louise K
1975 • Ekerö
#6
28 juni 2011 kl 17:00
Gilla
Jag tänkte precis posta samma fråga! Har själv aldrig lyckats få mjölksyra av att springa snabbt, men däremot av att styrketräna benen. Vet att jag kan pressa mig själv på löppass så jag tror inte att den förklaringen gäller för mig i alla fall. Undrar om det beror på vad man har för muskeltyp? Antar att proportionen kondition v/s benmuskler måste spela in också, Har du ridit länge lär du ju ha rätt starka ben redan men som du säger kanske inte kondisen kommit ikapp?

Testa att springa i uppförsbackar. Då får benmusklerna jobba hårdare, det brukar i alla fall ge mig lite mjölksyrakänningar. Och hitta en uppförsbacke som är nära hem ;-)
1965 • Kungsholmen
#7
28 juni 2011 kl 17:03 Redigerad 28 juni 2011 kl 17:04
Gilla
Fast oftast är det väl faktiskt så att om du andas väldigt ansträngt så ligger du redan över mjölksyratröskeln. Andinngen behövs mest för att ventilera bort koldioxiden som bildas då du producerar mjölksyran. Givetvis behövs blodet syresättas också men detta kräver oftast inte samma andningsfrekvens.

Så troligtvis ligger du redan över mjölksyratröskeln. Jag kan inte minnas att jag känner i benen att jag får mjölksyra (annat än i branta backar)

Att ligga över mjölksyratröskeln innebär bara att du producerar så mycket mjölksyra att koncentrationen gradvis stiger. Den ligger inte konstant som den gör under tröskeln. Du behöver inte ha skyhöga nivåer av mjölksyra för det, även om det blir följden om du håller på tillräckligt länge ovanför tröskeln.
Louise K
1975 • Ekerö
#8
28 juni 2011 kl 17:04
Gilla
Förresten, borde vi inte vara tacksamma för att vi har svårt att få mjöksyra. Är inte det något bra? Om jag har förstått det hela rätt syftar den här träningen till att bygga upp kroppens tolerans mot mjölksyra, och vänja sig vid att springa på ändå. Om man inte har någon mjöksyra finns det väl inget man behöver vänja sig vid heller tänker jag. Eller?
1973 • Sävedalen
#9
28 juni 2011 kl 17:07
Gilla
I höstas gjorde jag ett test hos Aktivitus i Göteborg där jag bland annat fick en uppskattning på min tröskelpuls jag fick även ett träningsprogram som ibland innehöll tröskelintervaller.
På tröskelintervallerna som var olika långa olika veckor skulle jag under två minuter öka farten tills jag kom upp i min tröskelpuls och sedan ligga på tröskelpuls 3-6 minuter. Sedan lugn jogg 2-4 minuter (varierade också mellan veckorna).
Det var först efter att ha kört dessa intervaller åtskilliga gånger som jag hade fått pannben nog att verkligen genomföra dom som tänkt och inte fuska ibland.
Jag tror man helt enkelt behöver vänja sig vid att köra med hög intensitet. Jag visste ju tack vare mätningarna på Aktivitus att jag borde kunna köra på min tröskelnivå hela intervallen ut.
OBS använder här Aktivitus definition på tröskelnivå dvs den nivå där kroppen precis klara av att hantera mjölksyran som bildas. Tro att han sa att det motsvara ett tempo som man max klarar hålla i 9 minuter ungefär.
1965 • Kungsholmen
#10
28 juni 2011 kl 17:09
Gilla
"OBS använder här Aktivitus definition på tröskelnivå dvs den nivå där kroppen precis klara av att hantera mjölksyran som bildas. Tro att han sa att det motsvara ett tempo som man max klarar hålla i 9 minuter ungefär."

Jag tror man brukar tala om att kunna hålla samma tempo i 1h då det gäller tröskelpusl/fart.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#11
28 juni 2011 kl 18:20
Gilla
@Louise:
Nu var det ju ett tag sen, men red under 13 års tid, plus att jag alltid har tyckt om att köra just ben i gymmet.
Jag har dessutom en ca 400 meter lång uppförsbacka (grusunderlag) 800 m från huset. :-D
Kanske ska testa lite backe!

@Peter:
Ja, det är just det jag funderar på. Om mjölksyra vid löpning verkligen "måste" brännas som det gör vid styrketräning, eller om det helt enkelt är mjölksyra nära det känns tungt (men utan att brännas/göra ont)...?

Tröskeltempo = det man kan hålla i en timme?! Det kan ju inte stämma. I så fall skulle jag nästan få promenera på tröskelpass... ;-)

1981 • Göteborg
#12
28 juni 2011 kl 19:29
Gilla
Vilken här härlig tråd:
Malin mjölksyra känns inget vidare, men känns bättre att ha det idag än för 1- 2 år sedan. Då det måste övas upp och kunna njuta av den:-)

Peter :
Jag tror med runt 1h runt tröskelfart, för att kunna ligga där under en så lång tid handlar det inte bara om det fysiska utan om det mentala. Så tänker jag
Jo
2000 • Göteborg
#13
28 juni 2011 kl 19:52
Gilla
Även de mest vältränade av elitidrottare får mjölksyra - handlar ju bara om att vi alla har olika gränser när det börjar bildas så mycket att vi känner av det - och i löpsammanhang handlar det om att vi inte orkar hålla samma tempo utan sänker det. Om jag har läst på rätt har vi alltid lite mjölksyra i blodet och och ju mer vältränad du är kan du hålla mjölksyran i chack dvs transportera bort det vid en och samma given fart. Jag har också gjort ett test på aktivitus och det var en gigantisk skillnad på mängden laktat i blodet vid 12 km i timmen från första till andra gången! Min fysik hade förbättrats enormt men inte kände jag av någon mjölksyra i blodet - för 12 km/h var ju inget tröskeltempo...Min poäng är att någonstans finns tröskeltempot och där det blir så mycket mjölksyra att kroppen inte kan hålla farten hur länge som helst. För en del är det 15km/h och för andra är det 12. Å andra sidan är jag absolut ingen expert på träning så andra har säkert vettigare inlägg än mig :-)
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#14
28 juni 2011 kl 21:07
Gilla
Joanna:
Fast är det så att mjölksyran vid löpning "bara" innebär att man inte orkar hålla tempo så har jag ju nått den tröskeln.

Jag bara funderade varför känslan blir att man inte får luft, innan benen blir trötta. Men det kanske hänger ihop då, som några har skrivit här i tråden (?)
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#15
28 juni 2011 kl 21:07
Gilla
Löpning som så många andra sporter. Det är lika mkt 'pannben' som fysik.. Har man inte det mentala så kommer man inte längre än till en viss punkt, för man kommer aldrig utmana sig själv att bättra på fysiken..
Jo
2000 • Göteborg
#16
28 juni 2011 kl 21:21
Gilla
Malin: Din frågeställning är intressant tycker jag :-) Och jag tror tyvärr inte jag kunde ge ett riktigt svar utan jag gav bara det lilla jag trodde/tror mig veta om mjölksyra. Kan nog vara många faktorer som spelar in här...Och jag tror detta med "pannben" som det pratas om har stor betydelse i hur mycket vi kan/orkar pressa oss. Kanske vi upplever något som så mycket jobbigare (flåsmässigt alltså) än vad det är och det gör att vi mentalt inte orkar mer fast kroppen fixar oändligt mycker mer än vi förstår - och inte är trötta?
Jo
2000 • Göteborg
#17
28 juni 2011 kl 21:22
Gilla
Benen inte är trötta alltså ;-)
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#18
28 juni 2011 kl 21:46
Gilla
@Stefan:
Du har nog helt rätt i det.

@Joanna:
Det får bli att fortsätta springa tills jag...ja, jag vet ju inte vad som händer? Fortsätta springa helt enkelt, nästa gång det känns så, så får jag se vad som händer. :-D
1985 • Östersund
#19
28 juni 2011 kl 21:54
Gilla
@Alla:
Mjölksyran är lite det som gör det värt det för mig. Om man inte plågar sig själv tillräckligt så får man aldrig den där fantastiska känslan när det är över. Ett tips från mig är att börja med att springa uppför en backe typ första kilometern eller så, då brukar i alla fall jag känna benen ordentligt resten av sträckan också.

// No pain no gain =)
1969 • Sala
#20
28 juni 2011 kl 22:10
Gilla
Men det är, om jag förstått det rätt, inte mjölksyran som gör dig trött. Det är musklerna som blir trötta av löpningen, precis som du blir trött i armen av att skruva för länge med skruvmejsel. Själv blir jag trött i benen av snabb löpning och måste sluta för att de är för tunga att lyfta, trots att jag skulle orka mer, om lungorna fick bestämma.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.