Löpning Kost & Näring 21 inlägg 8276 visningar

Hur/ vad äter ni innan träning?

1971 • Göteborg
#1
2 mars 2008 - 20:09
Gilla
Har skrivit inlägg förut, men nu börjar detta bli ett problem.

Jag har försökt med olika maträtter, men jag blir illamående då jag äter ca 2h innan träning. Pasta/ nudlar är värst. Optimalt är ett pass innan frukost/ lunch, men då är orken låg.

Hur gör ni?
Är det ok med energi-bars?
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
2 mars 2008 kl 20:18
Gilla
För mig brukar det fungera bäst att t.ex äta vanlig lunch t.ex vid 12, ca 2-3 timmar senare en dubbelsmörgås med grovt bröd med hela korn, med mjukost och lite paprika eller gurka. Då brukar det kännas ganska bäst. Brukar kunna börja nästan direkt då.
2006 • Alingsås
#3
2 mars 2008 kl 20:32
Gilla
Du kanske skulle prova att äta 3 timmar eller mer före träning istället för 2.
Alternativt så äter du bara en lättare måltid före träning typ müsli, youghurt etc.
1969 • Upplands Väsby
#4
2 mars 2008 kl 21:02 Redigerad 2 mars 2008 kl 21:03
Gilla
Själv springer jag absolut bäst om jag äter minst 3 (helst 5) timmar före passet, prova det. Ska du springa på morgonen, ät ordentligt kvällen innan.

Om du ätit ordentligt senaste dygnet så har du garanterat energi i musklerna för att springa uppåt 2 timmar i lätt/medelhårt tempo. Känner du dig orkeslös strax innan passet så är det bara pga lågt blodsocker - det åtgärdar du enkelt genom att dricka något med lite snabbare kolhydrater strax innan du sticker iväg.
1966 • Karlstad
#5
2 mars 2008 kl 21:09
Gilla
Jag förmodar att det är under löpningen du blir illamående och inte när du äter?
Själv kan jag nästan äta innan jag ger mig ut, men jag undviker det om det går. När jag kör distans eller någon form av kvalitet äter jag som vanligt, dvs. det som är aktuellt för dagen. Försöker äta ofta istället för att vräka i mig en stor portion. Händer att familjen äter före mig om jag just ska ut. Alltid gröt till frukost.

Söndagar när jag kör långpass är det havregrynsgröt, knäcke o ägg till frukost, sen löper jag ca två timmar senare. Ofta tar jag med något ut, för jag kan bli våldsamt sugen, och då duger allt som går att äta. Oftast sockerkaka eller liknande "godis", och alltid sportdryck.

Försök att äta lite och ofta, prova dig fram och bli inte fixerad vid den här tanken. Jag tror du gör en miss om du börjar mixtra med energibars och prylar för att "slippa" äta före. Det känns som fel väg.
Hoppas du får ordning på det.
1969 • Eskilstuna
#6
2 mars 2008 kl 21:30
Gilla
Hej!!

Säg att jag ska springa 18.00 en måndag 1/3 - 15 km. Då har jag...
1. Sett till att äta ordentligt dagen innan, så att energin till själva passet finns.
2. Sett till att äta ordentlig frukost och lunch samt macka/or :-) på eftermiddagen vid 15-tiden samma dag som jag ska springa (detta för att kroppen ska ha kvar att ta av efter passet. Återhämtningen blir effektivare då.
3. Under passet har jag ibland med mig vätska. På vintern är det väl inte så viktigt, kanske. Sen är väl sträckan något kort för att vätskekompensera. Men men för återhämtningens skull.
4. Efter passet tar jag en bit knäckebröd och russin (socker och mnineraler.
5. Efte ca en timme en vanlig måltid

Inget krångel, utan bara vettig livsföring.

Pasta förstår jag att du mår illa av under passet så tätt inpå - tungt för kroppen att bryta ned.

Rent krasst klarar du ett pass 15 km utan att äta något samma dag, då du inte kan tillgodogöra dig den energi du tillför kroppen samma dag.

Lycka till!

Pär
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#7
3 mars 2008 kl 10:10
Gilla
Jag springer nästan alltid på förmiddagarna, ca 2 tim efter en och en halv portion gröt. Inte havregryn utan en egen blandning med rågflingor, kross och andra hela korn. Sylt och mjölk. Försöker succesivt minska tiden från ätandet till springandet för att vänja kroppen, och det har funkat bra. Äter inga snabba kolhydrater före/under träning för att "lära" kroppen använda fett som energikälla. På tävling blir det ju det förstås! Jag har ett större problem med mat efter passet faktiskt, mår lätt illa nån timme då.
Per Rudqvist
1966 • Påarp
#8
3 mars 2008 kl 21:54 Redigerad 3 mars 2008 kl 21:55
Gilla
Jag för min del måste äta innan träning mellan en halv timme och en kvart
innan annars känner jag mig orkeslös. Vid lite längre pass slukar jag
sex skiver blodkorv, mums och man står sig i tre timmar, bara
lite vatten när man springer förbi en tjolle intages.

mvh
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#9
3 mars 2008 kl 22:35
Gilla
Sex skivor blodkorv -jo jag tackar jag...men funkar det för dig så..

Jo Maria, jag tror det är viktigt att du äter nåt bra tex en mogen banan direkt efter passet och då menar jag direkt -innan duschen- för att du inte ska må illa. så måste jag göra ialla fall. sen är det bra att ha en sambo som fixar en bra måltid med mycket grönsaker och kolhydrater, själv är man ju för trött...
Stig-Ove Hedenström
1967 • Skellefteå
#10
4 mars 2008 kl 08:16
Gilla
Har du prövat att utesluta mjölkprodukter? Sedan jag slutade med mjölk har min mage blivit nästan helt bra, krånglar väldigt sällan ens vi längre distanser.
1966 • Karlstad
#11
4 mars 2008 kl 09:19 Redigerad 4 mars 2008 kl 09:20
Gilla
"Rent krasst klarar du ett pass 15 km utan att äta något samma dag, då du inte kan tillgodogöra dig den energi du tillför kroppen samma dag."

Rent generellt är jag allergisk mot den inställningen. Det känns lite anorexivarning.
Det tar inte ett dygn för kroppen att tillgodogöra sig energi, och om det nu gjorde det och hon ska stå över den dagen för löpningens skull, så kommer hon ju att gå på knäna dagen efter eftersom hon då ska vänta ett dygn på matintagseffekten...

Olika ämnen tar olika lång tid att tillgodogöra sig, men blodsockret stiger ju ganska omgående efter måltid, inte nästa dag. Rent näringsmässigt finns det väl en poäng i tankesättet, men energimässigt köper jag det inte.
Varför ska man då försöka äta inom en halvtimme efter avslutat pass? Det är ju inte för att starta återhämtningen nästa dag..
Per Rudqvist
1966 • Påarp
#12
4 mars 2008 kl 20:15
Gilla
Hej Bodil .

Jag kan nästan lova att det funkar för alla vid längre sträckor.
prova får du se.
Nu är jag ingen näringsexpert men det känns som blodkorv är
motsatsen till pasta och nudlar och motsatser till det som är
dåligt kanske funkar bra.


mvh
1971 • Göteborg
#13
5 mars 2008 kl 08:45
Gilla
Hej alla och tack för responsen.
Igår kväll åt jag en grov macka med keso till middag, 2h innan träning. Jag uthärdade endast 7km på löpbandet.
Åt en tallrik fil med flingor när jag kom hem trots att jag igentligen inte var hungrig.
Så i morse drack jag en kopp kaffe innan träningen i morse kl.06.15. Kunde lätt springa 10km utan problem. Jag antar att jag var ganska tom i magen då, men orken fanns!
Var dock riktigt hungrig efter passet, så en grovmacka med leverpastej satt fint. Blodkorv låter lite stabbigt. Tyvärr är jag ingen älskare av gröt men fil & müsli kanske är ok?!
Att ladda med kolhydrater inför ett lopp. Hur gör man det om man inte kan träna i samband med matintaget?
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#14
5 mars 2008 kl 09:21
Gilla
Carin, ser inte i din profil hur du har det. Är det så att du har haft problem med ätstörningar? (Ta inte illa upp.)

Berätta lite hur mycket du äter, och klockslag, så ska vi se om vi inte kan hjälpa dig lite bättre...

Ser även att du börjat löpträna sommaren 2007.
Allt tar sin tid, även att vänja magen vid att skumpa runt. Tror nog att du ska försöka träna sent på kvällen eller tidigt på morgonen då magen är tom. Kvällen är nog att föredra då du lagrat energi under dagen.
/Roger
1971 • Göteborg
#15
5 mars 2008 kl 12:34
Gilla
Roger:
Tack för din omtanke.
Nej jag har aldrig lidit av ätstörningar. Har idag ett BIM på 21,7 och försöker ta mej tillbaka till trivselvikten. Äter ca:1300kcal/ dag (ej medräknat förbränningen vid träning), förutom på fre/lö :))
Eftersom jag har barn så är vi noga med att äta på fasta tider och 2 lagade mål mat om dagen, vilket innebär frukost kl.8, lunch kl.11.30 samt middag 17.00. När jag grupptränade typ BP och Box var detta aldrig ett problem men det kanske är som du skriver; magen behöver vänja sej.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#16
5 mars 2008 kl 12:56
Gilla
1300kcal/dag????? Detta är din BMR i vila. (Basala Energibehov.)
Du måste äta mer de dagar du inte tränar, likväl som de du tränar. Det är inte maten som ska regleras, såvida du inte vräker i dig godis och annat, utan din fysiska aktivitet. Att dra ner på maten innebär att kroppen går på svält vilket i sin tur gör att allt du stoppar i dig lagras. Kroppen går då även på sparlåga och skador är vanligt förekommande vid fysisk aktivitet.

Dessutom kan du inte äta de dagar du vill eftersom magen inte är van och då får du problem ex. då du löptränar och äter mer.

Ditt BMI på 21,7 är inte högt, utan snarare normalt.
Mellan 19-25 räknas som idealvikt.
http://www.halsosidorna.se/Energibehov.htm http://www.markazits.com/diet/bmi.php

Jag skulle tro att du måste äta likadant alla dagar för att vänja kroppen.
/Roger
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#17
5 mars 2008 kl 13:57 Redigerad 5 mars 2008 kl 13:58
Gilla
Glömde...
Att äta 3 gånger på en hel dag är inte helt optimalt när man ska träna. (Inte annars heller för den delen.)
Det blir för mycket att smälta på en gång. Blodsockerkurvan hoppar för mycket helt enkelt. Mindre måltider utspridda på 5-6 gånger under dagen är klart bättre för förbränning likväl som för din träning. Man får då en jämnare blodsockerkurva som ger en klart bättre energibalans, vilket gör att man i stort sett kan träna när som på dygnet utan problem med magen. (Om man inte sticker ut direkt efter en måltid.)
Själv äter jag 5 gånger/dag, förutom lite frukt som ibland slinker ner mellan måltiderna oxå.
/Roger
1983 • Linköping
#18
5 mars 2008 kl 20:23 Redigerad 5 mars 2008 kl 20:24
Gilla
"Rent krasst klarar du ett pass 15 km utan att äta något samma dag, då du inte kan tillgodogöra dig den energi du tillför kroppen samma dag."

Visst klarar du springa 15 km utan å äta, men det beror på att lagrat glykogen och fett används då. Det du äter nu kan beroende på vad det är användas efter ca 20-30 min till ett par timmar och det som inte används direkt lagras i muskler och lever som fett och glykogen.

Men i övrigt såg ditt upplägg riktigt bra ut Pär
1971 • Göteborg
#19
5 mars 2008 kl 20:28
Gilla
Vad är ett bra mellanmål?
Jag brukar ta en frukt på dagen och kanske en smörgås på em. På kvällen äter jag ev en tallrik joggi med flingor eller ett par nävar nötter om jag blir sugen eller 2 kokta ägg, förutom middag.
Om jag hade gillat gröt hade jag heller ätit detta till frukost istället för mackor. Finns det ngt bättre?
1974 • Åsa
#20
5 mars 2008 kl 20:32
Gilla
Skumtomtar och Cashewnötter innehåller det mesta man behöver i termer av kolisar och fett. Behöver du lite protein till mellis kan du alltid lägga till en skiva kassler eller en kall korv.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.