Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 14594 visningar

Trötta ben och ont i vaderna pga för mycket löpning?

Viktoria Nilsson
1987 • Landskrona
#1
22 september 2011 - 12:28
Gilla 
Hej!
Jag har inte hört eller läst om någon annan som haft detta problemet så jag tänkte höra om det finns någon här som har erfarenheter av det. Jag springer ca 2-3 ggr i veckan och har gjort det i 1 år ungefär, styrketränar också benen ungefär varannan vecka och går kortare och längre sträckor dagligen. Sedan 2-3 veckor tillbaka har mina löptider försämrats pga mina ben känns trötta. Först var det bara när jag sprang men nu känns det hela tiden. Vaderna har också börjat göra ont, precis som träningsvärk, när jag spänner dem. Även detta i både vila och under passen.
Jag började även på ett nytt jobb för ca 2 veckor sedan och går i arbetsskor med stålhättor på hårt golv dagligen. Antar att det också kan påverka men jag undrar om mina trötta ben även kan vara ett tecken på överträning?
1965 • Umeå
#2
22 september 2011 - 12:47
Gilla 
Låter konstigt att du skulle vara övertränad om du sprungit på samma sätt i ett år. Tror mycket väl att det kan bero på nya jobbet.

Men för att borra i möjligheten att det har med löpningen att göra: Har du ökat mängd eller intensitet på sistone? Av din träningsdagbok framgår att du springer ganska fort och hyfsat långt varje gång i förhållande till din träningsmängd. Möjligen kan det leda till att du blir sliten. I så fall kanske standardrådet om att variera lugnare/längre pass med kortare/snabbare kan hjälpa. Och rent allmänt är en vilovecka emallanåt nyttigt för såväl överträning som för löplust och att förebygga skador.
Johanna
1983 • Stockholm
#3
22 september 2011 - 14:27
Gilla 
Hur känner du dig efter löppassen? Tar du ut dig till max?

Jag är ju nybörjare och bara en glad amatör, men känner igen det du skriver. Jag är ofta mycket trött i benen efter ett löppass och för att få pigga ben måste jag ha två vilodagar (fast då brukar jag iofs köra styrka). Min teori är att jag kör på lite för hårt på passen och därmed blir jag sliten & det tar längre tid att återhämta. Kan det vara liknande för dig? Underlaget och nya skorna på jobbet gör säkert sitt också.
Adam Björk
1989 • Katrineholm
#4
22 september 2011 - 15:51
Gilla 
Känner igen det där! Jag fick så när jag började på nytt jobb och gick i skor med stålhätta på cementgolv. Det går över/ du blir van. Om inte så kan jag rekomendera att du köper någon form av stöd att ha i skorna på jobbet! Det finns bra skoinlägg på apoteket :)
Magnus
Stockholm
#5
22 september 2011 - 16:43
Gilla 
Kan ju vara jobbet, men sen är det ju höst också, tycker att man får lite mer krämpor då jmf med sommaren. Men ihållande träningsvärk är annars ett tecken på att man bör ta det lite lugnare.
1978 • limmared
#6
22 september 2011 - 16:57
Gilla 
Tror på jobbet/skorna, har själv samma situation och provat med div inlägg o dyl. Hjälper inte så mkt. Det som hjälper är att att sitta ner på rasterna och stå på gummimattor om det finns samt att tänka på att gå långsamt och mjukt. Tänka på hur jag går är det som gjort klart störst skillnad för mig.
Viktoria Nilsson
1987 • Landskrona
#7
23 september 2011 - 09:45
Gilla 
Stefan: Ja, jag ökade längden och intensiteten för ca 6 veckor sedan, höll i sig flera rundor och sedan började farten gå neråt. Fast jag ansträngde mig lika mycket. Provade ditt tips och sprang en kortare sträcka med högre intensitet idag och än så länge känns det bra. Ja, jag vet, jag borde ta fler viloveckor men det är så svårt när motivationen hela tiden är på topp och jag bara vill ut och springa - svårt att hålla tillbaka då. :)
Johanna: Du har nog rätt i det, jag tar oftast ut mig till max. Avslutar nästan alltid rundan genomsvettig och flåsandes och jag antar att kroppen behöver längre vila än 1-2 dagar som det bara brukar bli. Ska försöka låta den vila lite längre efter de tuffare passen.
Adam: Du har säkert rätt i det, bara så himla tråkigt att det ska ta en sådan tid att bli "van". Vill att kroppen ska vänja sig nu! Men jag får ha tålamod. :) Har inte tänkt på inlägg men det är ett jättebra tips. Ska prova det om benen inte är bättre om några veckor.
Magnus: Ja med kylan kommer också lite mer stelhet i musklerna, provar att värma upp lite längre nu innan jag börjar springa. Får se om det hjälper. Jag tror också att kroppen kräver lite mer vila, ska försöka lägga in det. Bara så svårt när motivationen vill men inte kroppen...
Markus: Kommer nog att prova inlägg om det inte hjälpt om några veckor men det där med gångstilen kan nog stämma. Känner att jag går mycket klumpigare i de nya skorna, ska försöka göra som du säger idag och se om benen är piggare ikväll.

Tack så mycket för era råd och tips. Det uppskattas! :)
Gustaf
1984 • Landskrona
#8
23 september 2011 - 11:24
Gilla 
Nu vet jag inte riktigt var du jobbar men de flesta industrier (jag har varit runt på ett par i stan ;) har flera olika skor att välja på. Ta inte bara första bästa paret (nu kanske det är svårt att säga till om du är ny och så men fråga din arbetsledare, det brukar gå att lösa) utan prova runt, både Jalas och Arbesko har bra varianter lätta arbetsskor med riktigt bra ergonomi för cementgolv.

Tänk på vikten, lättare är bättre; tänk på dämpningen, det går åt riktigt mycket dämpning att springa runt på industrigolv; och tänk på passformen, du ska gå i de där 8 eller fler timmar om dagen och stålhättan formar sig inte. De ska sitta bra direkt, åtminstone framtill.

Som Markus sa, se till att, när du står still, stå på gummimattor, trätrall eller motsvarande sviktande material, det hjälper inte bara benen utan sparar också rygg och axlar. Tänk på hur du står också, lägg inte mer vikt på ett ben, stå axelbrett och skjut fram höfterna, det gör skillnad. :)

Och sitt ner alla chanser du får, åtminstone tills du vant dig vid att gå och stå så mycket som jag gissar att du gör.

Av ren kuriosa, var jobbar du (du behöver inte svara, jag är bara nyfiken :) ?
Viktoria Nilsson
1987 • Landskrona
#9
26 september 2011 - 16:51
Gilla 
Gustaf: Tack för alla tipsen :) Jag jobbar på Systembolaget, krav på arbetsskor med stålhättor där och hårt golv på lagret framförallt. Det känns bättre i ben och vader nu, får hoppas att det håller i sig. :)
1969 • Åkersberga
#10
26 september 2011 - 16:57
Gilla 
Kompressionssttrumpor på jobbet? Kanske de t.o.m kan pröjsa? För mig en riktig life saver de dagar jag jobbar stående.
1955 • Sandviken
#11
26 september 2011 - 23:02
Gilla 
Jag har haft skyddsskor på jobbet sedan 1975 och oftast arbetat på betonggolv. Vissa tider är har det känts jobbigt för fötterna men om jag byter skor efter halva dagen brukar det kännas bättre. Verkar vara bra med lite olika belastningar, inlägg kan också vara till fördel.
Viktoria Nilsson
1987 • Landskrona
#12
5 oktober 2011 - 20:40
Gilla 
Magnus: Hur hjälper kompressionsstrumpor? Avlastar de tyngden på vaderna på något sätt?

Jag har tagit det lugnare med löpningen under ett par veckor nu, springer kortare sträckor och även om benen ibland känns trötta går det undan. Försöker ändå lyssna på kroppen och inte ta i så jag spricker varje runda utan varierar snabbare/kortare och lungnare/längre. Verkar fungera då "träningsvärken" i vaderna och den ständiga tröttheten åtminstone är borta, nu är det bara då och då som benen känns trötta och det kan jag leva med. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.