Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 9591 visningar

Blåa tånaglar

1982 • Lund
#1
18 mars 2008 - 22:54
Gilla
Mina tånaglar har blivit blå! Har inte slagit i dem och har inte för små skor så vad kan det bero på? Har sett det på lilltårna tidigare och nu märkte jag att även en ringtånagel har blivit knallblå. Kan det bero på löpningen?
1980 • Göteborg
#2
19 mars 2008 kl 08:27
Gilla
Jag har fått blodblåsor under stortånaglarna efter 6-timmars i Skövde. Blåsorna har lyft upp naglarna ca en halv centimeter. Jag hade inte ont under tiden jag sprang, inte speciellt ont nu heller i och för sig.
1970 • Linköping
#3
19 mars 2008 kl 08:37
Gilla
Jag har också fått en blå högertå-nagel.
Det beror på att mina skor tyvärr är lite för små.
I ditt fall måste det bero på att det klämmer lite, kan inte tänka mig något annat. Hoppas det blir bättre. Testa annars andra skor.
Mvh
Kalle
Mr. B
1963 • Hemma
#4
19 mars 2008 kl 08:40
Gilla
Naglar är en förbrukningsvara för många löpare som springer riktigt långt. Fötter sväller vid ansträngning, eller helt enkelt av att gå omkring i samma skor en hel dag. Min gissning är att dina skor är en aning för små. Kanske perfekta när du ger dig ut, men för små i slutet av löprundan.
Om din framfot är stor (bred), kan du kanske testa herrskor någon gång. Det skiljer inte mycket, men en del märken kan vara lite rymligare i herrmodell. Mina egna fötter verkar vara av praktisk storlek - jag springer lika bra i herrskor som damskor och tappar ytterst sällan naglar.
Riktigt bra strumpor kan också göra underverk. Kanske mer mot skavsår än mot blåa naglar, men det är ändå viktigt. Det kommer du att märka på långpassen inför Lidingö... :-)
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#5
19 mars 2008 kl 10:09
Gilla
Jag är sjuk i huvudet:-) inbillar mig att mina blåa naglar (som ju är blodblåsa) är ett tecken på att jag har tränat bra...:-)
Innerst inne vet jag att även jag har lite för små skor...blir tyvärr klumpigt med en storlek större tycker jag. Säkert bara ren inbillning dock.
Iof bryr jag mig inte nämnvärt...
1975 • Göteborg
#6
19 mars 2008 kl 10:52
Gilla
Rätta mig om jag har fel, men var det inte en kort artikel i senaste eller näst senaste numret av Runners world om olika sätt att snöra skorna, i syfte att åtgärda tex nagelproblem. Jag minns inte säkert men det kan vara värt att kolla upp.
1982 • Lund
#7
19 mars 2008 kl 12:43 Redigerad 19 mars 2008 kl 12:46
Gilla
Tack för svar!

Jag som tycker att mina skor är JÄTTEstora. Provade ut dem på löp & skokliniken här i Gbg och blev chockad när de halade fram båtarna. Men det är väl kanske oundvikligt då. Det gör ju inte ont men det känns ju alltid skönt att veta att man inte är ensam om det.

På tal om träning inför Lidingö skulle det vara kul om man kunde träna tillsammans någon gång ibland. De som bor i Göteborgstrakten alltså. Men det kanske man borde skapa en ny tråd om.
1965 • Västra Frölunda
#8
19 mars 2008 kl 13:02
Gilla
Ett tips inför Lidingö är att snöra skorna ordentligt. Lidingö är en riktig berg-och-dalbana där det bitvis går rätt upp eller rätt ner. Trycket på tårna i det branta nedförsbackarna kan bli plågsamt om inte skorna sitter på ordenligt.
1980 • Göteborg
#9
19 mars 2008 kl 13:24
Gilla
Tror att för rymliga skor också kan skapa blånaglar. Mina är verkligen inte för små och ända har jag dessa sviter efter Skövde. Måste väl bero på att man slår i nageln tusentals gånger, till slut orkar nagelupphängningen inte med längre.

Således: Lagom stora skor, bra (kanske lite tjockare strumpor (vilket jag i och för sig hade)), välklippta naglar och möjligen plåster/tejp profylaktiskt.

Sen är det i och för sig inte utan att jag är lite stolt över mina krigsärr.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#10
19 mars 2008 kl 13:36
Gilla
Vad häftigt att även rymliga skor kan skapa blåa tånaglar...
Själv vet jag om att jag har för små skor pga i slutet av varje pass känner jag (eller mina tår rättare sagt) mig som en fakir...mer eller mindre. Stackars tårna nästan "viks in" liksom...Självplågare:-) tyvärr väljer jag alltid hellre ett nummer för små än för stora i slutändan vid skoköp...damn it.
1963 • Skövde
#11
20 mars 2008 kl 19:56
Gilla
Hej!

Som långlöpare så får man räkna med blåa naglar.
Jag har själv inte haft en fot som varit hel sedan 2004.
Det är inget farligt, dock kanke inte så snyggt på badstranden, men det gör inget för det är kul med löpning.

Glad Påsk på er/Reima
1965 • Hällefors
#12
21 mars 2008 kl 00:25
Gilla
Jag har inte haft några blåa tånaglar. Däremot många fina blåsor. Springer med för stora skor (1/2 nr. för stora) samt ortopediska ilägg. Detta har alltid funkat bra för mej. Blåsorna är sånt man får räkna med och de försvinner ju fort. Har som längst sprungit 24-timmarslopp. Det blir bara bättre ju mer man springer!!!
1957 • Mariefred
#13
21 mars 2008 kl 17:59
Gilla
Fick snabbt två blå naglar när jag började springa långpass. Tror faktiskt att det berodde på att jag slarvat med att klippa naglarna. Är noga med det nu plus att jag har tejpat de två som ömmar. Har blivit mycket bättre efter det. Jag var också på väg att köpa större skor men avvaktar nu.
1966 • Stockholm
#14
22 juni 2009 kl 19:33
Gilla
Compeed liktornsplåster i profylaxsyfte! Det är värt 40kr/varannan vecka!
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
22 juni 2009 kl 21:48
Gilla
Blå naglar, eller ibland förtjockade, är ett evigt problem för många långlöpare. Jag har tagit rygg på Peter Lembke och ökat till 2,5-3 nummer "för stora" skor när jag springer 25+ km och numera nästan jämt. Det har gått bättre, men inte hjälpt fullt ut. Ultralöparen Rune Larsson tipsar om att klippa hål i skorna (inte de nyaste första gången....) framför och ovanför de naglar som har det trängst. Det har jag provat men inte på maran. Har kännts bra på mina 30km-pass.
Det är alltså att nageln slår i vid varje steg som ger blå naglar och det kan bero på att skon är för kort eller för låg i tån. Klarade mig bra ett år med mina jättelånga skor - har fördelen att de inte blir för smala heller :-) Ännu bättre blev det när jag klippte bort lite bitar av dekoration som dolde ett par sömmar som satt ovanför ett par tår. Men på maran räckte det inte, skorna var för låga. Kommer att få minst en ny stortånagel småningom, processen kan ta ett halvår drygt för mig som är äldre.
Det lär finnas något slags skumgummirör att trä på tårna, vet inte om det funkar. Kanske rätt sorts strumpor men jag tror inte på att tränga ihop fötterna i något som smiter åt, blir ungefär som för trånga skor.
Compeed liktornsplåster? Tja, har någon provat dem på ett marathonlopp? Mina långpass upp till 35 km klarar jag med 3 nummer för stora skor, peppar, peppar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.