Löpning Träning 4 inlägg 4775 visningar

Kort och högintensivt eller långt och lågintensivt?

EvaMarie
1957 • Linköping
#1
21 mars 2008 - 14:22
Gilla
Jag läser en hel del träningslitteratur, och under den senaste tiden tycker jag att två mycket olika inriktningar har utkristaliiserat sig:
Dels den inriktning som säger att det är slöseri med tiden att hålla på länge - du kan få ännu bättre träningsresultat med korta och intensiva träningspass.
Och dels den inriktning som säger att de finfna resultaten kommer om man genomför riktigt långa pass med riktigt låg ansträngingsnivå.

Nu är jag intresserad av vad ni andra - som är utövare och inte böcker - tycker: Försvara gärna "ditt" sätt att träna och berätta varför just det passar så bra för dig.

Hur jag själv tränar? Som vanligt gör jag "lite av varje". Det kan alltså både vara kortare och tuffare pass och riktigt långa. Beror lite på vad kroppen säger att den vill ha. Ibland kan det till och med vara något annat än löpning ;-)
Katten
1967 • Hemma
#2
21 mars 2008 kl 14:49
Gilla
Tränar man för "nöjes" skull mer än för att nå resultat tror jag det sliter mindre på kroppen med lågintensiv träning d.v.s långa pass med relativt låg ansträngningsnivå.

Är träningen däremot i första hand inriktad på tävlingar och att nå resultat är det antagligen mer "effektivt" med korta och intensiva pass.

Att blanda och köra lite av varje tycker jag verkar vettigt för motinärer i alla fall. Långpass är nödvändiga för att klara längre distanser t.ex en halvmara men bör inte vara intensiva. Jag joggar/åker skidor/gympar för att det är roligt och intensiteten beror på dagsform och humör samt ibland medmotionärer. Har jag gott om tid och det är vackert väder kan det vara skönt att vara ute en lång stund :-)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#3
21 mars 2008 kl 19:35
Gilla
Så som jag tolkar det hela blir du bra på det du gör. Långt o långsamt frö uthålligheten, snabbare pass för snabbhet och mjölksyratålighet.
Tror att vi människor så gärna vill se saker svarta o vita, men sanningen ligger ju ofta därimellan, dvs det är inte antingen eller.
MEN det är nog såsom vid all träning att man måste utmana kroppen lite ibland, ta i lite hårdeare eller springa lite längre för att bli lite bättre.
Ett år körde jag t ex bara kortare pass (6-8 km) i snabbare tempo inför gbg-varvet för jag hade läst (i den riktigt ovetenskapliga tidkriften Iform) att det var mycket bättre inför halvmara än att springa långa långsamma pass. Ett år av träning gav 3 sek sämre tid på varvet. Inte så mycket men ändå, tillräckligt för mig att dissa den teorin!
Som sagt, man blir bra på det man gör!
1969 • Sala
#4
22 mars 2008 kl 08:35
Gilla
Jag har också märkt att man kan öka intensiteten på långpassen efter några månader. I vintras var jag nybörjare på löpning, och fick ont i vaderna och ljumskarna om jag sprang fortare ä 70% av maxpuls, men nu klarar jag över 80% i tre timmars tid utan att få ont i mer än ett dygn efteråt. Då hinner jag tre mil. Därför tror jag starkt på att det är långa, lågintensiva pass som är bäst inför både hel- och halvmaror, iallafall en gång i veckan. Sedan kan man väl köra intervaller och kortare snabbpass under resten av veckan.

Men har du inte inriktning mot halv- och helmara kan du nog köra snabbt hela tiden, så länge du inte anstränger dig så mycket att du skadar dig. För mig har Szalkais upplägg varit perfekt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.