Löpning Kost & Näring 47 inlägg 9048 visningar

Varför äter du inte proteinpulver, Johan..?

.
1973 • karlstad
#1
24 november 2011 - 22:21
Gilla 
Många som tränar drömmer om att bygga stora muskler eller effektivare fysisk återhämtning. De sväljer lydigt de dyra proteinpulver som marknadsförs. Vad många tyvärr inte vet är att ett extra tillskott av protein är i dom flesta fall helt onödigt, och ibland tydligen till och med farligt.

Jag träffar många tränande i mitt jobb och vardag som tyvärr tror att piller och pulver ger närmast mirakulösa effekter. För att svara på allas fråga ”- Johan, äter du proteinpulver..?” så har jag och min träningsmängd historiskt inte haft ett behov av att tillsätta tillskott av protein. Min personliga åsikt och många experter är tydligen ense om att proteinbehovet mer än väl täcks av vanlig kost. Men för att ge ett mer detaljerat svar för er som har frågat mig så vet jag till exempel att SOK kom ut med en nya, reviderad kostpolicy som stärker min och många andras åsikt.
http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_1395/ImageVaultHandler.aspx

Där står att vanliga soffpotatisar varje dag behöver få i sig 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt, under förutsättning att individen befinner sig i energibalans.

När det gäller elitidrottare är det inte lika lätt för forskarna att säga hur stort proteinbehovet är. Det saknas faktisk tillräckliga vetenskapliga bevis för att aktiva idrottare behöver mer protein. Vissa experter säger att den som tränar styrke- eller uthållighetsidrotter varje dag ska äta 1,2–1,6 gram protein per kilo kroppsvikt. Andra experter säger att dagsbehovet är drygt 2 gram per kilo kroppsvikt. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör 10–15 procent av matens energi komma från protein. För en tävlingsidrottare på 80 kilo, som gör av med 4 500 kalorier om dagen, innebär det ett dagligt proteinintag på 135 till 169 gram protein. Den mängden är det lätt att få i sig genom att äta vanlig mat. Problemet med att inte få i sig tillräckligt med protein har snarare ersatts med att motionärer ofta äter för mycket protein och kastar pengar i sjön.

Proteintillskott säljs i stora summor. Vad är förklaringen då?

Jag personligen tror det handlar om mycket tro och mindre vetande. Marknadsföringen för preparaten är intensiv, i synnerhet i styrketräningskretsar.

I flera amerikanska studier har äldre människor tränat styrketräning, samtidigt som de fått proteintillskott. De jämfördes sedan med en kontrollgrupp som enbart styrketränade. Att den första gruppen hade fått extra protein gav ingen tydlig effekt på styrkeutvecklingen.

Få behöver tillskott och experterna ger inte mycket för proteinpulver. Nutritionisten Anki Sundin, till exempel, som brukar föreläsa om just kost, näringslära och prestation, menar att det är ett fullständigt onödigt preparat till och med .

För de allra flesta som tränar, till och med på hög nivå, räcker det faktiskt att man har koll på vad man äter, vilka livsmedel som innehåller protein samt när och hur mycket man ska äta av det. Det är ytterst få som behöver ett tillskott av protein.

Men vilka behöver det då kan man undra?

Det skulle i så fall vara idrottare på yttersta elitnivå. Men jag tror att det är nog snarare av bekvämlighetsskäl som jag säger så. Ett proteinpulver som man blandar med lite vatten är ju faktiskt väldigt smidigt och bekvämt, det är en aspekt som man måste ha respekt för. Men för de allra flesta behövs det alltså inte.

Jag vill inte döma folk som tar proteinpulver, det är upp till var och en. För egen del tycker jag dock ”att det är lika bekvämt att ha med sig en banan och en burk yoghurt till gymmet”.

Om man i stället väljer vanliga livsmedel får man ju också i sig andra näringsämnen än bara det som finns i proteinpulvret. Det är mitt budskap.

Så om bananas are for monkeys så är jag en glad tränande liten apa… rest my case!

Träna smart inte hårt, mina vänner

Med vänlig hälsning, Johan Hellström / Lactat3
< < < 1 2 3 > > >
Max
1970 • Täby
#2
24 november 2011 - 22:57
Gilla 
Proteinpulver dyrt? Räkna gram/krona så är det inte så om du jämför med likvärdiga proteinkällor.
Gillar du studier om proteins vara eller inte vara så finns det sådana i överflöd som påvisar motsatsen gentemot det du påstår.
Vilka är alla de näringsämnen man missar menar du om man väljer pulver ibland?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#3
24 november 2011 - 23:23 Redigerad 24 november 2011 - 23:36
Gilla 
Vassle är något av det billigaste du kan hitta om vi snackar ppk (protein per krona) Att du börjar med att benämna det som dyrt gör ju att man i princip borde bortse ifrån inlägget, men men...
Att det sedan är betydligt enklare att ha med sig en shaker än en matlåda gör ju inte saken sämre rent praktiskt.
Att det för det tredje inte innehåller "onödiga" kalorier om man nu tänker på sådant gör inte saken sämre ur den synpunkten.

Käka bananer är dyrare, äckligare (enligt mig), innehåller i princip inget protein, mer krångligt att förvara i väskan utan att de mosas samt innehåller väldigt mycket kolhydrater.

100g banan innehåller 1g protein och 22g kolhydrater. Känns det som ett bra näringsintag efter fysisk aktivitet? Nej.

Vassle/EAA/BCAA > bananer sju dagar i veckan!
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#4
24 november 2011 - 23:30
Gilla 
Trots att jag är något skeptisk till texten du länkade till måste jag citera den:
"Ett samtidigt intag av protein (minst 10 gram) omedelbart
efter träning har stor betydelse för återhämtning, muskelreparation, tillväxt och styrkeutveckling."

Då får du alltså trycka i dig minst 10-11 bananer och alltså få i dig i runda slängar 220g kolhydrater. Känns inte vettigt alls i min mening.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#5
24 november 2011 - 23:48
Gilla 
Du har brad pilion med dig han försökte förklar i en hel bok att proteinpulver är onödigt. Jag läste hans bok men den övertygade mig inte. Personligen tror jag mer på alla bodybulders som säger att man skall ligga mellan 2-3 för att bygga muskler.
Martin
1979 • Stockholm
#6
25 november 2011 - 09:10
Gilla 
Problemet är väl att proteinpulver (och annat kosttillskott) ibland innehåller en del skräp som man som konsument inte känner till. Att däremot säga att en banan och yoghurt funkar lika bra är ju ganska fel. Själv äter jag två ägg, en avokado och ett glas mjölk från Järna mejeri efter träning. Det tror jag uppfyller de behov min kropp har efter träning...
LJönsson
1957 • Linköping
#7
25 november 2011 - 13:02
Gilla 
Inte för att jag kan peka på några forskningsresultat men visst måste väl proteinbehovet vara olika mellan bodybuilders/styrkelyftare och långdistanslöpare/triatleter.
M Extreme
1971 • Vallentuna
#8
25 november 2011 - 13:20
Gilla 
Lars. Inte så stor skillnad som man kan tro (per kg kroppsvikt). Man skall veta att de råd och erfarenheter från BBs nästan alltid bygger på rätt häftigt kurande och då ökar proteinupptaget betydligt. Därför har få studier visat att man behöver så mycket protein som bodybuilders trycker i sig men då har man inte tagit med de cocktails som används...
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#9
25 november 2011 - 15:40
Gilla 
Jag tycker inte man kan dra alla proteinpulver över en kan gällande om dom innehåller skräp eller inte...
Jag dricker gärna en proteindrink efter träning för att förvissa mig att jag har försökt att göra allt.Sen är den väldigt god också samt att jag håller mig mätt länge.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#10
25 november 2011 - 20:58 Redigerad 25 november 2011 - 20:58
Gilla 
Det finns ju naturella produkter om man inte vill ha tillsatser.
Tyvärr smakar de rävgift i min mening...

I "mitt" pulver ingår förutom vassleprotein Aromer, Aspartam och Sojalecitin (skumdämpare).
Vet inte om det ska ses som livsfarligt direkt.
(Naturell innehåller endast vassleproteinet + sojalecitin)
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#11
25 november 2011 - 22:38
Gilla 
Jag tar VP2...helt ok, utan massa onödiga ämnen.
(Ersätter aldrig vanliga måltider, utan tar extra vid tuffa dagar eller om jag äter proteinfattig kost ovs)

http://fitnessguru.se/shop/ast-vp2-whey-isolate
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#12
26 november 2011 - 00:53
Gilla 
Åsa

Ja du gör ju visserligen skäl för TS andra mening. Snacka om överpris!
1959 • Saltsjö-Boo
#13
26 november 2011 - 10:35 Redigerad 26 november 2011 - 10:48
Gilla 
Nog blir ni lurade på dyra pulver ;-)
Har två små bodybuilders hemma som går på en ganska stor andel pulver.

Hm, låt se, om målet är att få i sig 10 g protein så blir det 4,5 dl dryck till en kostnad av 2 kronor. Dessutom får man sig en stor del av dagsbehovet av vitaminer och mineraler, samt de fetter och kolhydrater man behöver i lagom proportioner, mm

Det skulle gå utmärkt att leva enbart på denna dryck. Jag talar om välling...

(Edit: Semper fullkornsvälling, 30 liter, kan köpas för 135 kr i billiga butiker)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#14
26 november 2011 - 10:47
Gilla 
God idé Olof! Välling ska ej underskattas. Däremot så innehåller det precis som du säger kolhydrater och fett, något som inte vassle gör i alls samma utsträckning.

Priset för 10g protein är dessutom detsamma. 2kr är inte mycket. Hur många bananer och hur mycket yoghurt får man för det?
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#15
26 november 2011 - 12:09
Gilla 
Finns ju välling fur vuxna också. Ganska gott tycker jag.

Gällande proteindrycker tycker jag de är utmärkta komplement. Dessutom är många riktigt goda nuförtiden. Förut smakade dom skit och gick knappt att dricka.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#16
26 november 2011 - 22:24
Gilla 
De må va överpris, men det fungerar för mig. =)
Fysiskt jobb, mycket träning och Hypertyreos. Så för att behålla muskelmassa/vikt är de perfekt.Tor Hunemark
1981 • Linköping
#17
26 november 2011 - 23:42
Gilla 
Åsa, hur hjälper extra protein vid hypertyreos? Är inte mer fett/långsamma kolisar i kosten en bättre och billigare lösning? Syftet är väl ändå bara att ha mer energi att förbränna?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#18
27 november 2011 - 00:08
Gilla 
Åsa

På vilket sätt skulle det vassleproteinet vara bättre än ett annat?
Du behöver inte ens svara på frågan eftersom det är självklart att det inte är bättre då det är samma produkt. Allt handlar om PR, flashigt namn, fräck logga m.m.

Vassle är vassle. Punkt.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#19
27 november 2011 - 12:49
Gilla 
Själv använder jag det här efter träning, då jag känner att jag har svårt att få i mig tillräckligt med energi genom maten:
http://www.gymvaruhuset.com/mass-fx-1-kg.html

Det är den billigaste gainern jag har hittat och den fungerar utmärkt för en motionär som mig. Men är det någon som vet någon billigare så tipsa gärna!

Samma tillverkare gör för övrigt proteinpulver också och jag gissar att även det är prisvärt (har ingen riktig koll på rent proteinpulver):
http://www.gymvaruhuset.com/whey.html
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#20
27 november 2011 - 13:11
Gilla 
Tor// Det hjälper inte mot Hypertyeros.Det har hjälper mig att hålla vikten (och en hel del jordnötsmör då).
Jag äter redan en bra kost, men behöver nåt extra och det är lätt att ta en proteindrink. Det känns bättre att ta det i farten än inget alls. :S

Per// Jag har inte påstått att nåt är bra eller inte bra. Jag skrev bara vad jag tar och varför.

Alla tycker olika och det är ju bra
Alla fungerar olika och det är väl ännu bättre. ;)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.