Löpning Träning 29 inlägg 7858 visningar

Konsten att få in grundträning i dagliga rutinen

.
1973 • karlstad
#1
27 november 2011 - 23:57
Gilla 
Frisk kropp, sund själ. Fler och fler människor pressar sig för att bygga lite tid för regelbunden motion i de deras dagliga rutiner. Och det är en bra idé. Men om du redan har ett antal andra åtaganden, hur ska hantera din tid att utveckla en effektiv träning schema?

I mitt jobb så hör otaligt att tidsbrist är den vanligaste ursäkt för att inte träna. Men undersökningar tyder på att de som motionerar regelbundet är lika upptagna med sina jobb, familjer och andra skyldigheter som de som inte tränar. Så ”har inte tid ursäkten” är just tyvärr i mångas fall bara: en ursäkt..!

Men tid är en utmaning för de flesta tränande och framförallt triathleter. Utvecklingsträning i framför allt vinterns uppbyggnadsträning är en tidskrävande strävan, och våra liv är mer stressiga än någonsin. Så även om det kanske inte är så svårt att hitta tid för att få lite motion varje dag, hitta tid att träna med kvalité så mycket som vi skulle vilja att träna är däremot svårt. Detta är dom tips jag ger dom jag coachar idag.


Prioritera
Vi har alla ont om tid, men vi har oftast tid för våra högsta prioriteringar. Innan du sätter dig och planera in din träning i din vardag, tänk på hur viktigt det är för dig. Vilka uppoffringar är du villig att göra för sakens skull och vilka uppoffringar är du inte villig att göra? Det finns inga rätt och fel svar på dessa frågor, finns det bara dina svar.

Huvudsyftet med detta arbete är att identifiera aktiviteter i dina vanliga dagar eller vecka som inte är lika viktig som din träningstid som du kan skära ned på eller rent eliminera dem. Till exempel kanske alla att matlagning har fått vara mer problem än det är värt, och det är dags att förlita sig mer på hälsosam färdigmat. Eller kanske din Rotaryklubb medlemskap kan vänta tills uthållighetsträning i sig blir en lägre prioritet för dig.

Gör eller skaffa ett träningsschema
Sitta ner och skriva ut vad du gör och när du gör det i en typisk arbetsvecka. Leta efter några luckor eller tidsöverskott som kan appliceras för att skapa mer träningstid. Anta att ditt schema visar att du för närvarande tittar på två timmar TV på kvällen. Varför inte klippa det tillbaka till 90 minuter och klämma in en 30-minuters träningspass?

Enklas är köpa eller prata med en coach om att få ett individuellt träningsschema, jag personligen rekommenderar detta och jag vet vad detta har gjort för dem jag har skrivit eller skriver träningsschema till just nu.

Var konsekvent
Konsekvens är den viktigaste egenskapen av ett effektivt träningsprogram. Så om du inte alltid har tid för det man överväga en "full träning" varje dag, så åtminstone försöka göra mer än någonting varje dag. Många motionärer tror felaktigt att en 20-minuters träningspass är inte värt besväret, men det är, speciellt om du skruva upp intensiteten eller använd tiden att arbeta på ofta försummade aspekter som teknik eller styrka, etc.

Spara den stora träningen för helger eller tidigare mornar då du har mindre tidspress.


Var kreativ
Många jag coachar har hittat många kreativa sätt för att passa in sin träning i sina pressade vardagsscheman. Spring eller cykla till jobbet. Satsa på ett löpband och köra på det på kvällen medan barnen leka i närheten. Ta med familjen till den sjö eller pool och simma samtidigt som din make passar barnen, sedan byter plats och låt din maka simma.

Du vet vad de säger: Där det finns en vilja finns det en väg!

Deala med din partner
Träning kan vara ett stort ”konflikt frö” i förhållande, speciellt där den ena medlemmen är en uthållighet idrottsman och den andra inte. Som med varje potentiell källa till konflikter i en relation, de bästa sätten att minska förbittring är kommunikation och kompromiss a & o.

Sitt ner med din partner och prata öppet om den tid du vill spenderar på träning. Beskriv din träningsstruktur om en rättvis balans och sedan bjuda in din partner för att beskriva hans / hennes. Var villig att ge och ta lite och inte drar sig för att be din kompis att ta och ge lite också.

Resultatet av denna process kommer att bli ett gemensam uppsättning av förväntningar som kommer att förebygga konflikter i framtiden.

Ha en säsongsbetonad tillvägagångssätt
Det finns ingen anledning att träna på stora volymer hela året. Du kan ha stor framgång som en uthållighetsidrottare och träna hårt under sex månader varje år (mitten av hösten till mitten av våren) och gör lågmäld underhållsträning resten av året. I lågsäsong kan du ägna den tid som frigörs av din reducerade träningsbelastning till andra prioriteringar som är försummade något under den andra halvan av året. Och på samma sätt sen kan du ägna extra tid för andra prioriteringar under lågsäsong.

Fokus på kvalitet
De flesta aktiva kan få ut mer av den tid de är redan ”öronmärkt” för träning. Jag brukar säga till aktiva ”- innan du letar efter sätt att öka mängden av din träning, först fråga dig själv hur du kan höja dess kvalitet...” Många gör ofta misstaget att göra alltför många liknande pass. Vanligtvis gör de ett långpass, medeldistans, och sen lågintensiv aerob träning och inte tillräckligt tröskeln arbete, intervall fart, teknik arbete och / eller styrketräning (t.ex. backe, repetitioner).

Balans är ett viktigt kännetecken för en effektiv träning. Det är också en väsentlig egenskap hos en med hälsosam livsstil. Jag hoppas att dessa tips hjälper dig att bättre balansera din träning och resten av vintersäsongen.

MVH Johan Hellström /Lactat3
http://lactat3.wordpress.com/2011/11/27/konsten-att-fa-in-grundtraning-i-dagliga-rutinen/
< < < 1 2 > > >
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#2
28 november 2011 - 08:49
Gilla 
Bloggar du i forumet?
Daniel Robertsson
1977 • Göteborg
#3
28 november 2011 - 09:12
Gilla 
Det verkar inte bättre. Eller gör reklam för sin blogg.
Hade han inte ett lååångt inlägg om proteinpulver häromdagen där han inte heller gjort något avtryck i debatten som uppstod.

Känns lite sådär med spam
Magnus
Stockholm
#4
28 november 2011 - 09:30
Gilla 
Jo, forumet är ju till för diskussion och inte bara posta en stor textmängd och sen inte delta i diskussionen.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#5
28 november 2011 - 09:32 Redigerad 28 november 2011 - 09:33
Gilla 
Jo, det här är det tredje lååånga inlägget jag har sett och de är dessutom identiska med de på den bifogade länken. Tycker inte heller att det är okej. Om alla skulle publicera sina bloggar på forumet skulle det bli helt kaotiskt och oanvändbart.
Magnus
Stockholm
#6
28 november 2011 - 11:05 Redigerad 28 november 2011 - 11:06
Gilla 
Det är ju inte alla som förstår det sociala samspelet, på Internet eller IRL.
.
1973 • karlstad
#7
1 december 2011 - 06:44
Gilla 
Mn hörru... vilken skada gör det! Jag verkar ju skapa diskussion och det är väl syftet med det hela samt att jag tar upp ämnen som är baserat på min personliga åsikt och är vanliga frågor, om det kan hjälpa någon i sin träning så kommer jag fortsätta. Diskutera träning istället för definitionen av sociala medier...
Pia
1965 • Örebro
#8
1 december 2011 - 06:47
Gilla 
Varför blir folk påhoppad så fort de har något vettigt att säga. Det är inte första gången. Stör det så sluta läs.
Magnus
Stockholm
#9
1 december 2011 - 07:57 Redigerad 1 december 2011 - 07:57
Gilla 
Vill du publicera artiklar på jogg.se tycker jag du kan ta det med de ansvariga. Forumet är inte till för sånt. Du förstår inte det?
Magnus Bodin
1967 • Lund
#10
1 december 2011 - 08:15
Gilla 
Det tråkiga är ju att det "bara" är en kopia av ett blogginlägg. Ett tråkigt sätt att promota sin blogg tycker jag.

@Pia: "Stör det så sluta läs". Vaddå? Du tycker det är ok att folk som bloggar startar nya trådar här med kopior av sina bloginlägg? Det skulle bli ett ganska tråkigt forum. Just nu är det ett bra forum med diskussioner. Låt det gärna förbli det.

Jag tycker personligen att om någon postar en massiv TLDR-text (som dessutom är en kopia av ett blogginlägg == inte skrivet för forumet) så får det en hämmande effekt på ett annars levande och välmående diskussionsforum.
1965 • Kungsholmen
#11
1 december 2011 - 08:51
Gilla 
Jag tycker också att det förstör grundidén med ett forum. Håll isär bloggar och forumsdiskussioner tack.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#12
1 december 2011 - 09:15
Gilla 
@Johan: Jag ser dock inte att du diskuterar något, utan att du klistrar in blogginlägg. Om alla gjorde så skulle forumidén vara värdelös, så att som forumanvändare ha åsikter om hur forumet används ser jag inte som något konstigt. Vill du marknadsföra din blogg finns det trådar där du kan göra det och är du intresserad av att skriva artiklar finns, som redan nämnts, möjligheten att kontakta Jogg.se och höra om de är intresserade.
1978 • Göteborg
#13
1 december 2011 - 09:31
Gilla 
Ett blogginlägg av denna typen är dessutom något som skulle kunna passa som en artikel här på jogg (och dessutom på cykla, skid och simm eftersom den är ganska allmän).

Johan, ta gärna kontakt med redaktionen för att få mer info om detta.
1960 • Skåne
#14
1 december 2011 - 10:01
Gilla 
Ja men så bra, då kan vi alla som bloggar om träning klippa in våra blogginlägg på samma vis här på joggforumet. Härligt!

Är det nån som har något emot om jag klipper in mina ungefär 1000 blogginlägg jag gjort under åren runt träning och kost här på Forumet?, och att jag ber samtliga andra mer kända femhundra tränings/kostbloggare göra samma sak.

Ps - givetvis skojar jag bara, jag håller med de som anser att det är tok att korsposta sina blogginlägg på ett forum. Johan är ju inte särskilt aktiv alls i övrigt på jogg, förutom att promota sin blogg.
Dana
1965 • Helsingborg
#15
2 december 2011 - 07:22 Redigerad 2 december 2011 - 07:21
Gilla 
@johan,
vad är det för en diskussion du har skapat??????:)
Linda Eriksson
1978 • Skara
#16
2 december 2011 - 12:58
Gilla 
Diskussion, blogginlägg eller "what ever"... i reglerna står det att reklam inte är ok. Jag har själv fått kritik för det tidigare och då skrev jag i stort sätt bara min mailadress och att man kunde maila mig vid frågor... Så lika bra att alla håller sig till samma regler.
.
1973 • karlstad
#17
2 december 2011 - 23:25
Gilla 
Regler för forum och meddelanden på jogg.se

Svensk lag och vanlig netikett gäller när du skickar meddelanden eller skriver i forumet på jogg.se.
Du får inte skriva något som kan upplevas som kränkande mot en enskild person eller mot en grupp av människor.
Du får enligt Personuppgiftslagen inte lämna ut namn och andra uppgifter om personer som ej givit sitt samtycke.
Du får inte använda siten till att sprida reklam utan administratörernas godkännande.
Det är tillåtet för privatpersoner (ej företag) att lägga ut annonser för att köpa eller sälja saker (startplatser, klockor, skor etc.), men detta får endast göras i kategorin Köp & Sälj.
Länkningar till sajter som innehåller olagligt eller olämpligt innehåll eller copyrightskyddat material är förbjudet.
Ett inlägg kan redigeras upp till 30 minuter efter att det sparats.
Eventuella överträdelser rapporteras till support@jogg.se

jogg.se förebehåller sig rätten att stänga trådar i forumet och stänga av användare utan förvarning vid brott mot någon av dessa regler.
Anette Edman
1966 • Årsta
#18
3 december 2011 - 15:55
Gilla 
Det mest märkliga är väl varför man väljer att mata in en text i Google translate eller liknande verktyg och får ut något så osammanhängande, och sedan publicerar det som ett inlägg utan att justera till läslig svenska, .

Cut back = Klippa tillbaka...
1960 • Skåne
#19
3 december 2011 - 19:24
Gilla 
Anette, jag orkade inte läsa texten för den var så styltig, men nu när du säger det så förklarar det varför; det är ju inte ett så litet och oblygt lån av Matt Fitzgeralds Seven Tips for balancing training with life.

Jämför själva; http://triathlon.competitor.com/2011/03/training/seven-tips-for-balancing-training-with-life_21918 http://running.competitor.com/2011/03/training/fitting-it-all-in-2_22453

Del av originalet;
Make a schedule
Sit down and write out what you do and when you do it in a typical workday. Look for any waste or excess that can be addressed to create more training time. Suppose your schedule reveals that you currently watch two hours of TV in the evening. Why not cut that back to 90 minutes and squeeze in a 30-minute workout?

Sätt in det i googleöversätt från engelska till svenska och jämför sedan den texten med samma stycke i Johans artikel.
I skolan hade man blivit underkänd, ev avstängd, om man gjort så.

Skärpning Johan, jag tycker det är märkligt att du drar upp joggs "regelbok" för oss andra om du inte fått Matt Fitzgeralds tillåtelse att använda hans artiklar för eget bruk. Men har du fått det, då ber jag om ursäkt, i annat fall så är det stöld.
Magnus Bodin
1967 • Lund
#20
3 december 2011 - 19:36
Gilla 
Snygg spaning!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.