Löpning Träning 13 inlägg 4770 visningar

Träna eller ej? svårt att avgöra

1983 • Skärholmen
#1
2 februari 2012 - 11:35
Gilla
Jag började träna efter långt uppehåll i måndags. Körde 3 km och kändes bra. Tisdags samma pass 3 km men lite lugnare. Kändes skitbra. Som jag var rädd om och som jag varit med om tidigare så började jag känna mig småsjuk igår. Smått varm och småfrusen. Tror ingen direkt feber utan bara att kroppen ej är varm? Hade tänkt träna idag och är supersugen men vet inte om jag vågar. Jag känner just nu 50/50 om jag kan. Tror jag lugnt skulle orka men vet inte efter hu kroppen kommer ta ett pass. Jag känner att det är konstigt då jag inte tagit ut mig helt totalt båda dagarna, men ja det har varit kämpigt.
http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=621

Läste en artikel som säger att det är väldigt vanligt bli sjuk när man börjar träna då det är som en stress för kroppen. Det är inget ovanligt bli förkyld i början när man tränar. Men när det är precis i början är det otrolgit jobbigt att börja om igen.

Vad har ni för erfarenhet om detta med påbörjad träning?
Äter klokt, sover bra men som artikeln säger är detta ett vanligt fenomen
1970 • Sala
#2
2 februari 2012 kl 11:54
Gilla
Om jag känner mig osäker på om jag ska träna eller inte och trots det ger mig ut så brukar jag tänka på två saker. Det första är att aldrig köra ett hårt pass, distanspass utan krav på tempo brukar det bli. Det andra är att lyssna på kroppen, enklast att avgöra ansträngningen är att kolla pulsen, rusar den anstränger sig kroppen för mycket. Min puls ligger på distanstempo när jag inte flåsar och kan andas utan problem med endast näsan. Ungefär så..
Dana
1965 • Helsingborg
#3
2 februari 2012 kl 11:55
Gilla
själv har jag aldrig märkt att jag var förskyld på grund av träning. det är individuellt, det finns jätte känsliga, känsliga och inte känslige överhuvudtaget personer. så man måste veta hur man själv reagerar och sen läsa artiklar om det. inte allting är sant och stämmer med var och en som det står i artiklar. det står att man är mottaglig 30 min efter träningen..aha, är man inte då mottaglig om man sitter på buss eller tåg bredvid ngn som nyser , hostar och vad vet jag vad???
1983 • Skärholmen
#4
2 februari 2012 kl 12:01
Gilla
Därför jag starta denna diskussion för se om någon varit med om liknande fenomen som jag att man känner sig varm/frusen efter träning när man börjar.
1967 • Uppsala
#5
2 februari 2012 kl 15:05
Gilla
Ja det gjorde jag när jag började träna alltså kände mig varm och frusen. Tolkade det som att kroppen svarade på den ökade aktiviteten genom att höja förbränningen men om det är sant eller ej har jag inte kompetens att avgöra. I början innan man kommit in i träningsrutinen är det ju lätt att söka anledningar till att inte träna samtidigt är träning en drog som det är oerhört lätt att bli beroende av och att egentligen träna mer än vad som är bra för en (jag har haft ett tjugo dagars långt träningsuppehåll pga onte i ett knä och det höll på att driva mig till vansinne). Så det är en svår avvägning att träna eller inte träna - om jag har ont i halsen tränar jag inte men vid lite allmän olustkänsla brukar jag försöka ta mig ut i af.
1983 • Skärholmen
#6
2 februari 2012 kl 16:21
Gilla
För mig handlar det inte om jag blir varm efter träning utan dagen efter träningen jag blir frusen och varm, men kanske det du menade.
1985 • Göteborg
#7
2 februari 2012 kl 21:55
Gilla
Jag skulle rekommendera att du samlar ihop lite hård data:
Ta tempen och pulsen varje morgon. Om dessa varierar och ligger på hög respektive låg nivå så låt bli att träna.

Sedan har du ett bra verktyg att förlita dig på och motstå att träna när inte kroppen är redo:
- Högre puls är ett tecken på att sjukdom eller inflammation. Vila!
- Hög temperatur är tecken på inflammation/infektion. Vila!

Hur menar du att du känner dig varm och frusen på en och samma gång? Om det är frossa så är det ett tecken på feber, vilket är ett symptom på inflammation eller infektion. Kroppen kan ta till feber för att dämpa inflammationer även orsakade av träning.
1983 • Skärholmen
#8
3 februari 2012 kl 07:34
Gilla
Jag känner mig inte riktigt sjuk utan som antingen att det kan vara påväg att bli eller inget. Jag tror min kropp är riktigt ovan med träning och det kan vara en reaktion.

Sedan vet jag inte om artikeln ljuger om att det är vanligt för otränade människor att åka på lättare förkylningar då träning är som en typ av stress för kroppen. Jag vilade igår och kommer göra det idag. Så kommer nog dra ut på söndag om jag inte skulle må konstigt.
Pär Claesson
1981 • Varberg
#9
3 februari 2012 kl 08:33
Gilla
Jag har också varit i valet och kvalet denna vecka om jag ska sticka ut och springa eller ej. Lite förkyld, täppt i näsan. Så här har det varit sedan i måndags. Vill inte riskera att råka ut för någon farlig komplikation för att jag gav mig ut och sprang några dagar för tidigt.

Hoppas dock att jag kan sticka ut lördag eller söndag. Blir det lite mildare väder släpar jag ut racern och cyklar lite lugnt om förkylningen skulle fortsätta sitta i.

Jag tror alltså att det är bättre att vänta med att träna. Det är inte värt risken helt enkelt
Dana
1965 • Helsingborg
#10
3 februari 2012 kl 09:14
Gilla
nu när du skriver det där med att det kan vara på gång förskylning gabriel, det har jag ofta, men eftersom mina "förskylningar" är för det mesta 2dagars förskylningar avvaktar jag och låter bli att träna så länge jag har den känslan. men som sagt, alla är vi olika så du känner dig bäst.
Anders Grahl
1987 • Mölnlycke
#11
3 februari 2012 kl 11:24
Gilla
Martin Wass
1975 • Göteborg
#12
3 februari 2012 kl 13:22
Gilla
Haha Torgeby har ju humor :-) Känner du dig lite krasslig så har du ju också alternativet att bara träna lätt. Såg en rapport där de tittade 42 män efter en triatlontävling det tog 5 dagar för immunförsvaret att återhämta sig men att oroa sig för förkylningar och immunförsvar tycker jag man kan överlåta till eliten för oss vanliga så spelar det ju inte så stor roll. Då är det ju mycket värre med alla löparskador.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#13
3 februari 2012 kl 16:59 Redigerad 3 februari 2012 kl 20:20
Gilla
Mår man bra förövrigt, är sugen på träning, träningen finns med i ens långsiktiga planering, då tränar man och tar itu med eventuell frusenhet efteråt, supertröja närmast kroppen och dubbla fiberpälsar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.