Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 23670 visningar

Cykel till vätternrundan, nybörjare!

Alexander
1988 • Skellefteå
#1
28 februari 2012 - 13:30
Gilla 
Funderar på att börja cykla lite, men är som sagt NYBÖRJARE så har ingen aning om vad jag behöver eller något alls faktiskt.

Så tänkte höra om någon här man tipsa om en cykel för under 10k som jag kan börja cykla på och som går använda till Vätternrundan 300km?

Kan tänka mig köpa begagnad också, men nytt är alltid roligare.

Så vilken cykel skulle ni rekommendera för en nybörjare inom cykelvärlden?

Nu kanske detta är fel sida att fråga allt detta om, men gissar att de finns några cyklister här inne iaf ;)
Mvh
1974 • Lerum
#2
28 februari 2012 - 13:46
Gilla 
Jag skulle rekommendera en begagnad! Köpte min instegshoj som du ser på bilden av en cyklist och den räckte gott för mig och jag gjorde ändå VR på 8.14.

Nytt är skoj och prylar är skoj men behövs inte för att göra bra resultat. Sen krävs det förstås en del tur att hitta rätt begagnad i rätt storlek och det är förstås den stora fördelen med att köpa nytt! Min cykel är för övrigt från Cykel City (Columbus Pinta) och kostar ny ca 12-13' - bra cyklar med tillräckligt bra komponenter även om bättre alltid är roligare (dock inte nödvändigare...).
Helena Årstein
1977 • Saltsjö-Boo
#3
28 februari 2012 - 15:51
Gilla 
Jag har också en Columbus Pinta. Köpte en på Cykel Citys rea förra året 10 800 kr. Kul med nytt, bra cykel och prisvärd. Körde Vättern förra året och ska köra i år igen.
Lycka till!
1978 • Arboga
#4
28 februari 2012 - 16:04
Gilla 
Ny var det länge sedan jag cyklade på asfalt och tog mig runt Vättern, Men då gällde följande:
- Det är viktigt med ergonomin, det är bra om man kan flytta händerna och ändra vinkel på ryggen i några olika lägen.
- Det är viktigt att ingående komponenter håller för många mil eftersom träningen inför vättern sker med betoning på mängd, inte fart.
Så undvik de billigaste och konstigaste märkena, provcykla mera än 100m utanför affären, var kritisk till hur du sitter.

Annars har jag sett folk som tar sig runt Vättern på damcyklar och militärhojar, men det är kanske onödigt tungt och slitsamt
Det borde stå drivor med hyggliga räcerhojar i Sverige, man borde kunna göra riktiga klipp på begagnat marknaden. En bra hoj håller många mil men tappar snabbt i värde.
1971 • Vagnhärad
#5
28 februari 2012 - 16:07
Gilla 
Jag köpte en begagnad scott s40 för c:a 7000. Har varit kanonnöjd med den. lättcyklad och skön. Började från noll förra våren och gjorde vättern sedan. Lycka till
1976 • Enköping
#6
28 februari 2012 - 18:00
Gilla 
Tyska internetracers brukar få ordentligt med beröm i tester. Jag är supernöjd med min Canyon. Prisvärda med bra grejer för pengarna: www.canyon.com.
1972 • Landvetter
#7
28 februari 2012 - 18:18
Gilla 
Se först och främst till att få rätt storlek och sittställning på den. Finns enkla grundregler som du kan googla på. Sedan spelar materialet egentligen väldigt liten roll, MEN, du skall tycka om cykeln och bli sugen på att använda den när du ser den. Känslan av att äga en fin cykel kan vara obetalbar. Då kommer du träna mycket och då kommer VR bli en skön cykeltur.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#8
28 februari 2012 - 19:54
Gilla 
Jag instämmer angående vikten av rätt storlek och att den är rätt inställd. Kan du inget om cyklar tycker jag att du skall köpa en i en butik med kunnig personal (alltså inte en vanlig sportaffär om du inte vet att de är cykelkunniga där), vet inte var det finns i norra delarna av landet dock. Det är mycket lättare och du får hjälp att ställa in cykeln rätt och kan även få hjälp med sevice och reparationer. Om du kan lite eller känner någon som kan hjälpa dig så är Canyon, som Magnus tipsar om antagligen det mest prisvärda, men det kräver att du vet vad du beställer och kan montera ihop den lite grand. En Canyon Roadlite 6.0 med Shimano 105 och hyfsat schyssta jul för strax över 9000 känns riktigt prisvärt. En Roadlite 6.0 är ungefär samma cykel som ovan nämnda Columbus, fast med något bättre hjul. Nackdelen med Canyon är att det kan vara lång leveranstid ibland. Tänk också på att det tillkommer lite ytterligare kostnader för t ex pedaler, skor, klossar, cykelbyxor och en hjälm. I övrigt kan du använda dina löparkläder i början.

Hittar man en begagnad cykel med rätt pris och storlek är det såklart inte fel, det har dock blivit svårare att göra begagnatklipp eftersom det inte bara råder en löpboom utan även en cykeldito i vårt land. Det ska vara rätt mycket billigare med en begagnad eftersom det ofta tillkommer kostnader med nya slitdelar som t ex kedja och kassett.

Helena Årstein
1977 • Saltsjö-Boo
#9
28 februari 2012 - 21:12
Gilla 
Jag funderade också på Canyon men valde Columbus för att det kändes tryggare och bekvämare. Om du köper på rean blir priset ungefär detsamma (dock är Canyon snyggare:-)). Columbus Pinta har bra komponenter och duger gott och väl till flera VR och hård träning.
/Helena
Inger Walfridson
1964 • torsby
#10
28 februari 2012 - 21:49
Gilla 
Jag är också helt nybörjare inom racer cykel världen, har aldrig suttit på en tidigare, har fått för mig att göra klassikern och behöver ALLA råd som går att få från Er som cyklat VR. För mig kommer cykel att vara det mest utmanande momentet i klassikern.
Victoria
1970 • Mölndal
#11
28 februari 2012 - 22:12
Gilla 
Köp inte nytt. Du kan få SÅ mycket mer för pengarna om du köper begagnat.
Stelios G.
1968 • Älvsjö
#12
28 februari 2012 - 23:10
Gilla 
Tyska internetracers är oslagbara vad gäller prisvärdhet om man vet sin storlek. Canyon, har nämnts men även poison (poison-bikes.de), radon (bike-discount.de), Quantec (bike24.net) är prisvärda cyklar som brukar få hyffsade testresultat i Tour.

Engelska chainreactioncycles.com har också prisvärda cyklar, sök och du skall finna. Det är en djungel där ute:)

Begagnat är också ett utmärkt alternativ och racers slits inte lika mycket som MTB. Är du nybörjare så kan det vara bra att gå till butik.

Annars kan jag bara lyckönska, Vättern är en härlig resa. Hitta en bra klunga som passar ditt tempo och kör hårt. Jag kan varmt rekommendera ett par motionslopp på vårkanten innan. I Stockholmsområdet går det några stycken.
Alexander
1988 • Skellefteå
#13
29 februari 2012 - 19:53
Gilla 
Var hos en cykelhandlare och hörde, vart där erbjuden en Scott S40 -10 för 5000:-. Han sa den var i rätt storlek för mig, det var även den enda cykeln de hade beggad. Tror ni det är ett bra köp?

Jag kan som sagt INGENTING om cyklar alls!
1974 • Lerum
#14
29 februari 2012 - 20:30
Gilla 
Som flera varit inne på - det viktigaste är att du sitter bra på den! Be cykelhandlaren hjälpa dig kontrollera det (det är inte alltid helt lätt att känna själv i affären...).

Några personliga reflektioner kring storlek:
- hellre lite mindre ram än större men det är förstås min åsikt :-)
- jag vill dessutom gärna ha möjlighet att ha styret lågt (mindre luftmotstånd) men det kräver mer tillvänjning av ryggen

Bra pris för rätt ny (instegs-) racer. Är den i hyfsat skick (och passar dig) så är det säkert ett bra köp. Kolla speciellt fälgarna och ramen så den inte verkar krockad/kraschad.

Lycka till!
Alexander
1988 • Skellefteå
#15
29 februari 2012 - 20:42
Gilla 
Men hur ska jag kunna veta hur det ska kännas för att det ska kännas rätt när jag sitter på den då jag aldrig någonsin testat en racercykel?

En annan cykelaffär har Scott S50 för 5999 -11 modell, och då är den helt ny, så frågan är om det är bra pris för en S40 -10?

Han som visade cykelt sa att den var i bra skick och det var inget fel på den.

Några åsikter om S40 i allmänhet? En bra cykel? Eller finns det bättre för samma pris?

Så svårt att köpa ny cykel om man inte kan något alls om cyklar...
1978 • Arboga
#16
29 februari 2012 - 21:18
Gilla 
Alexander: Men hur ska jag kunna veta hur det ska kännas för att det ska kännas rätt när jag sitter på den då jag aldrig någonsin testat en racercykel?

Skit enkelt: Kasta in plånboken med leg och allt till handlaren och stick iväg på en kort runda. Känns det bra så blir det nog bra.
Om handlaren vägrar så går du därifrån och hittar en annan som är seriösare.

Är man helt ny på detta med cyklar så tycker jag att man kan köpa en cykel som är lite billigare. blir man biten kan man alltid sälja för bättre objekt eller uppgradera komponenter.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#17
29 februari 2012 - 21:23
Gilla 
Är det en seriös cykelhandlare så får du provcykla den på en trainer och känna hur den känns. Personligen hade jag definitivt valt en S40 före en S50, jag har själv Shimano Soraväxlar på min vanliga cykel och är inte allt för imponerad. Vad jag har läst så verkar många rekommendera minst Tiagra (som det är på en S40) om man inte skall bli sugen på att byta upp sig allt för snabbt. Hur lång är du och vilken storlek är det på cykeln?

För 5000 kr, om den är i bra skick, så har du en ok cykel som du ändå får tillbaka lite pengar för om du vill sälja den om ett par år och byta upp dig. Om du behöver byta däck, kassett och kedja så är den direkt 1200-2000 kr dyrare (det förväntar man sig dock att du inte behöver om du köper hos en handlare).

Här finns lite att läsa om hur du "mäter upp dina mått" för att hitta rätt storlek: http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO
Helena Årstein
1977 • Saltsjö-Boo
#18
29 februari 2012 - 21:29
Gilla 
Fundera på hur din träning kommer att se samt vad dina mål är.
Jag var i precis samma läge för ett år sedan. Kollade på begagnat, cyklar på import, hybrider, cyclecross och racers. Det blev som sagt en ny Columbus för 10 800 kr (+ en hel del tillbehör). Började ganska snabbt att träna i grupp, gick med i Fredrikshof och körde VR med dem i en sub 11 grupp. Glad över att ha satsat på en cykel med bra komponenter och en som är noga utprovad och inställd (bikefit). Cyklade många långa rundor med Hofet, körde även tuffa intervaller i grupp, tävlingar etc.
Fundera på vad du har för planer; hur kommer du träna, kommer du cykla även nästa år och åren efter det? Finns mkt att tänka på.....
Jag fick höra att jag skulle satsa på (åtminstone) 105-komponenter.
Om du bestämt dig och sen hittar den perfekta cykeln på Blocket så är ju inte det helt fel. Jag fick bra hjälp och service på Cykel City.
/Helena
Kenth Karlsson
1967 • Älmeboda
#19
1 mars 2012 - 00:36
Gilla 
Kör du på en columbus pinta...fick bra hjälp med inställningarna när jag köpte min.. fick lägga 1500;- på skor men blev helt nöjd...nytt är alltid nytt..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.