Löpning Kom igång 15 inlägg 7691 visningar

Nybörjare på alternativet cykel...

1985 • Nyköping
#1
22 april 2011 - 11:30
Gilla 
Nybörjare på cykel som behöver lite tips.

Jag har sprungit en del och lyckats träna lite för hårt och jag känner att jag inte klarar att träna så mycket som jag vill då kroppen inte pallar.

Har nu köpt en cykel och har börjat träna en del med den.
Nu har jag några frågor gällande detta.

Jag har fått kramp i vader och lår några gånger under cykling.
Kan detta bero på fel inställd cykel eller teknik? Eller beror det helt enkelt på att jag är otränad?

Får även ont i händerna. Känns som det ligger mycket tyngd på händerna när jag cyklar.
Inställning, teknik eller otränade core-muskler?

Brukar man kunna få hjälp att ställa in cykeln efter sig om man frågar på en cykel affär eller är det en konstig fråga?

Sen kommer min sista fråga. Då detta egentligen är ett forum för löpare (vilket det är fenomenalt bra på, har fått mycket hjälp) så undrar jag om det finns något liknande om cykling? Några tips? Eller kan man helt sonika vända sig till er även i detta ärende?
1961 • Göteborg
#2
22 april 2011 - 14:02
Gilla 
Du får nog svar på alla dina cykelrelaterade frågor på jogg.se:s systersajt http://cykla.se
1965 • Eksjö
#3
22 april 2011 - 14:27
Gilla 
1985 • Nyköping
#4
22 april 2011 - 17:24
Gilla 
Hehe... Många länkar men inga svar :-) Detta är sannerligen ett forum för löpare.

Tack för tipsen.
1985 • Nyköping
#5
22 april 2011 - 17:58
Gilla 
oj, då... Ville absolut inte ofreda dig Andres...

Ber om ursäkt om jag trampade på någons tå.

Jag tackade ju ändå för tipsen.
Kristin H
1981 • Karlanda
#6
22 april 2011 - 18:06
Gilla 
tjo..
jag cyklar också en hel del.. inställningar är absolut viktiga så att du sitter rätt på cykeln!! inte en konstig fråga, om du går till en kunnig person så får du säkert hjälp annars kan du hitta vissa måttregler på internet också, men kan hålla med de andra att de andra forumen säkert kan ge dig massa bra svar :o)
lycka till!!
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#7
22 april 2011 - 18:06
Gilla 
Alexander!
Är det bara kramp du får gissar jag att det ligger mer i att du är otränad. Felinställningar leder ofta till värre problem som ont i knän och leder.

Får du ont i händerna när du cyklar beror det troligen också till stor del, som du föreslagit, på dålig teknik eller otränade core-muskler. Höften ska vara rak, överkroppen böjd framåt och bålen aktiverad. Sikta på att kunna kunna hålla färdpositionen utan att ha händerna på styret så känner du ungefär hur mycket du behöver aktivera core-muskulaturen.
Vettiga cykelhandskar och/eller styrlinda kan lindra problemen också, speciellt när det kommer till att dämpa vibrationer, men fokusera på teknik och corestyrka.

Mig veterligen brukar cykelbutiker vara väldigt tillmötesgående när det gäller folk som vill veta om sittställning och inställningar på cykel. Är de inte det så byt cykelbutik. Utprovning av cykel och vissa komponenter så att du får rätt storlek gör de säkert gratis, men inställning kan de säkert ta ett par hundralappar för om du inte köper en cykel av dem samtidigt. Det lönar sig alltid att fråga iaf, många som jobbar i seriösa cykelbutiker är cykelfantaster och blir bara glada om de får prata cykel med någon som bryr sig :)

Lycka till med cykelkarriären :)
1971 • Årsunda
#8
22 april 2011 - 18:22
Gilla 
Inget fel att fråga om cykling här, tror vi är många här som även fuskar lite på cykel. Mitt tips är att ta kontakt med den lokala cykelklubben, dom är säkert sugen på att få lite nya medlemmar. Cykel är en mycket rolig sport, tyvärr inte lika tidseffektiv som löpning. Lycka till.
1985 • Nyköping
#9
22 april 2011 - 19:15
Gilla 
Tack för alla svar... Visste att jag kunde lita på jogg.se
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#10
22 april 2011 - 19:56
Gilla 
Har du rätt storlek på cykeln? Ont i händerna kan också bero på för långt topprör, Ett gammalt klassiskt mättips är att mäta med underarmen från armbågsspetsen, som skall ligga mot sadelns spets och fram till styret. Får du efter handen in ett par tre fingrars bredd så är det ganska lagom avstånd. Du kan också möjligtvis ha sadeln lite för högt i förhållande till styrets höjd (lite för rejsig ställning kan vara tufft för en nybörjare). Hjälp med att ställa in cykeln kan du säkert få i affären du köpte den (om det är en riktig cykelaffär). Har du gott om pengar kan du betala för en bikefit. Har du någon cykelkunnig kompis kan han säkert hjälpa dig. Det finns också diverse bra guider på nätet. t ex på Funbeat, där är Bruses sadelskola bra för att i början lära dig att ställa in din cykel rätt: http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=437639
Steve Gustavsson
1965 • åmotfors
#11
22 april 2011 - 20:26
Gilla 
Förstår att det kan krampa, själv har ja samma problem fast tvärt om
trodde att det skulle gå lätt att springa bara för jag har bra kondis och
cyklat vättern, men så otroligt fel ja kunde ha! Det är olika muskler som
får slita så löpningen blev fruktansvärt jobbig för benen i början.
Men stå på dej !! Det är en Väldigt bra kombination tycker iallafall
ja. Jag kör 2 cykel och 2 löp + lite styrka i veckan och känner mej i myket god form, men känner att det kan bli för mycket för kroppen
ibland. Två vilodagar efter varann brukar hjälpa.
Kristin A
1961 • Bandhagen
#12
23 april 2011 - 11:02 Redigerad 23 april 2011 - 11:28
Gilla 
Om du är ovan att cykla (t ex inte cyklar så mycket till vardags) så föreslår jag att du *innan* du börjar med träningspass på cykel vänjer in kroppen vid det nya transportmedlet. Jag hade/har motsatta problem - måste vänja mig att springa men kan cykla långt utan problem. Så istället för ett träningspass eller två per vecka, promenadcykla varje dag, kanske en mil kan vara lagom. Till jobbet t ex (alltså 2x5 km uppdelat på morgon och em). Håll så låg hastighet att du slipper duscha/byta om när du kommer fram till jobbet. (det kan vara en utmaning, tro mig) På väg hem o på helgen kan du ta i lite mer. Försök så en eller två veckor, sedan kan du börja med träningspassen. Om du då fortfarande får kramp i vaderna så skulle jag fundera vidare på HUR du cyklar.

Att cykeln ska ha rätt ramstorlek, skorna inte ska slinta, styret sitta på rätt avstånd från sadeln och styre o sadel på rätt höjd osv är ju en självklarhet. Inte har vi samma storlek på skorna? Varför skulle vi ha samma storlek på cyklarna? Det kan du få hjälp med där du köpte cykeln, (kunde fått redan vid köpet, men du kanske "glömde" fråga? ;) Om du köpt din cykel i en stormarknad så är inte expertisen alltid den bästa, men då föreslår jag att du blir trogen kund där du kan få hjälp.

Cykla är kul och bra, skonsam träning och tar en (mig i alla fall) längre bort än löpningen.

Men ditt största problem är kanske att du tar i för mycket för tidigt, om du löptränat så hårt att du fått skador. Gör inte samma misstag med cykeln. Det är en mental inställning.
Glad påsk och cykla på!
1985 • Nyköping
#13
23 april 2011 - 18:29
Gilla 
Tack för alla goda råd.

Kristin A:
Är det känsligt att gå ut för hårt på cykel oxå? Det känns så väldans skonsamt mot kroppen jämfört med löpning.
Vilka brukar de vanligaste problemen vara?
Kristin A
1961 • Bandhagen
#14
24 april 2011 - 12:03 Redigerad 24 april 2011 - 12:05
Gilla 
-Sorry, dubbelpost.
Kristin A
1961 • Bandhagen
#15
24 april 2011 - 12:04
Gilla 
Ja, men det är väl klart. För hårt är... för hårt. Du har ju redan ont efter bara några veckor, och det tillräckligt för att skriva och fråga här.
Jag får ont i nacken av bockstyre som jag hade fram till för tio år sedan, så nu har jag en cykel där jag sitter mer upprätt. Bockstyre är ok om jag inte behöver se omvärlden och kan titta ner. Iofs är bockstyre lätt att variera, men jag slank gärna ner i ställningen där man håller nere i böjen och då fick jag hålla upp huvudet för att se trafiken.
En artikel i ämnet: http://www.kadens.se/artiklar/hall-dig-hel-sa-undviker-du.htm
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.