Löpning Träning 22 inlägg 7025 visningar

Alternativträning?

1970 • Onsala
#1
7 mars 2012 - 10:46 (Redigerad 7 mars 2012 - 11:05)
Gilla
Läste artiklarna här på jogg om alternativträning och har en fråga som jag har funderat en hel del på. Blir man bättre eller sämre på löpning av cykelträning? För att spetsa till det: min kompis var på ett föredrag om löpträning och ställde frågan:
"Om jag förra året tränade löpning 2 ggr/vecka och sedan sprang Gbg-varvet, och i år tränar löpning 2 ggr/vecka plus cykeltränar 2 ggr/vecka, kommer jag då att få en bättre tid på Gbg-varvet i år?"
Svaret blev ett definitivt "nej". Föreläsaren hävdade att resultatet snarare skulle bli sämre än bättre!

Varför? Kan det verkligen stämma? Jag förstår att cykel resp löpning har delvis motsatta rörelser, utnyttjar musklerna olika osv, men borde inte fördelarna med förbättrad syreupptagning, benstyrka och mjölksyratålighet med god marginal uppväga de eventuella negativa effekterna?

Själv tränar jag olika konditionsidrotter och tycker mig uppleva verklig förbättring i att de olika grenarna berikar varandra. Har jag fel? Tacksam för synpunkter!
/Josef
< < < 1 2 > > >
1952 • Varberg
#2
7 mars 2012 kl 10:55
Gilla
Drog av plantarfascian förra vintern och skaffade mig en träningscykel akut. Den räddade konditonen och lindrade saknaden efter löpningen, men det är klart det är grymt tråkigt. Som rehabträning var den jättebra att ha.
Har fortsatt med cykling c:a 2 ggr/vecka och det är ett bra komplement som jag ser det. Dels ökar skaderisken om man enbart kör massor av löpning och dels stärker cyklingen muskler runt leder spec knäleden. Den kan hjälpa till att hålla eller gå ned i vikt också vilket är bra för löpningen.
Sammanfattningsvis ett bra komplement som hjälper till bra resultat i löpning. Ha gärna en storbilds-TV att titta på bara. Det är klart siktar du på milen under 37 får du väl ha ett annat upplägg.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#3
7 mars 2012 kl 10:58
Gilla
Själv upplever jag att mitt löpsteg och min teknik blivit bättre sedan jag kompletterat löpningen med några pass på crosstrainern.

Cykel har jag inte testat ännu men kanske värt det om man nu vill utvecklas långsamt utan skador i sin löpning.

Magnus
Stockholm
#4
7 mars 2012 kl 11:05 Redigerad 7 mars 2012 kl 11:04
Gilla
Håller med Josef om att det var ett konstigt sätt att resonera. Två löppass och två cykelpass är bättre än enbart två löppass, även om fördelningen 3/1 eller 4/0 vore bättre ur löpsynpunkt. Att helt dissa alternativträning känns inte helt rätt.
1970 • Onsala
#5
7 mars 2012 kl 11:18
Gilla
Tack för snabba svar! Ni verkar vara inne på min linje.. Någon med motsatt åsikt?

Tage: ajajaj jag får ont i hela kroppen och ryser varje gång jag hör "plantarfascian" - huh. Intressant att du har fortsatt cykla, även om det är tråkigt (vilket inte jag tycker).
Mikael: ja jag har också positiv erfarenhet av cross-trainer.
Magnus: håller med. Vad jag förstår så kör även eliten med alternativträning, eller hur?

Om man skulle ta resonemanget med "endast löpträning för löpning" till sin extrem så borde man väl antingen ligga blick stilla eller springa, för att inte riskera att utföra en rörelse som ger negativ effekt för löpsteget?
1970 • Onsala
#6
7 mars 2012 kl 11:27
Gilla
En möjlig negativ effekt som jag har tänkt på vad gäller alternativträning gäller just skaderisken, som man ju ofta framför som ett argument att mixa löpning med tex cykling. Det är faktiskt möjligt att få FÖR BRA kondition för sitt eget bästa, eller hur? Genom att träna upp din kondition med cykling, rullskidor etc kan du bli övermodig och ge dig på för hårda löptävlingar och bli skadad. Ta extremfallet med en vältränad cyklist som har grym kondition och lätt skulle klara att marathon löpning konditionsmässigt. Men att springa det skulle vara förödande för knän mm.

Men nu var detta egentligen inte min huvudfråga, som helt enkelt gäller prestation. Kan man bli sämre löpare av alternativträning?
1952 • Varberg
#7
7 mars 2012 kl 12:38
Gilla
Finns ingen som helst risk att få FÖR bra kondition via cyklingen. Löpningen ger betydligt hårdare konditionsträning. När jag cyklar allt jag kan med hyfsat motstånd t ex 2 mil har jag medelpuls på c:a 125 och max 145. Vid löpning ligger medel på 175-180 och max på drygt 190. Kaloriförbrukningen är c:a 1/3 vid cykling räknat per mil.
Löpning för en specialiserad cyklist är en annan femma.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#8
7 mars 2012 kl 13:02
Gilla
Josef: För bra kondition kan man väl aldrig få, men jag förstår vad du menar. Man kan utveckla en så hög central kapacitet att man kan hålla att löptempo man egentligen inte håller för. Jag känner igen mig litegrann i det, jag har cyklat en hel del nu under vinterhalvåret.
Tage: Man har som löpare oftast mycket lägre puls vid en upplevd ansträngning, men å andra sidan kan man hålla på mycket längre på cykeln utan att gå sönder. Det bygger mycket grund, iaf för mig.
1952 • Varberg
#9
7 mars 2012 kl 13:14
Gilla
Ja, precis Johan. Det förvånade mig i början att cyklingen kändes så jobbig trots mycket lägre puls och andning. Under vintern och vid skador är den speciellt värdefull.
1970 • Onsala
#10
7 mars 2012 kl 21:47
Gilla
Tage: jag tror att du skulle behöva höja din kadens och minska motståndet (dvs köra på lättare växlar) för att få upp pulsen. Jag har inga problem att komma upp i maxpuls på cykel!

Åter till frågan om alternativträning höjer eller sänker prestationen i löpning: Tänkte på exemplet med triathlonträning, Om det skulle stämma att cykling gör dig till en sämre löpare och vice versa, så skulle en triathlonutövare bli allt sämre i varje ju mer hen tränar eftersom träningen i den specifika grenen bara utgör ca en tredjedel av den totala träningen. Absurt!? Det kan inte stämma som det påstods ovan att 2 pass cykling + 2 pass löpning / vecka skulle vara sämre än bara 2 pass löpning / vecka...
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#11
7 mars 2012 kl 22:19
Gilla
Tage: när du förbättrar din lokala kapacitet i cykling kommer du att kunna arbeta med högre puls.

Jag har hört triathleter säga att cykel ger betydligt mer för löpningen än tvärtom.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#12
8 mars 2012 kl 08:22
Gilla
Josef: Det är rätt vanligt att man som löpare har svårt att få upp pulsen på cykel. Cykling är ingen viktbärande aktivitet (såvida man inte kör stående) vilket per automatik sänker pulsen. Sen har många löpare som Johan Larsson påpekar dålig lokal kapacitet, dvs rätt skralt med muskler på låren. vilket gör att man aktiverar mindre muskelmassa. En del går att avhjälpa med hög kadens, men i exempelvis mitt fall så ligger min cykelmaxpuls på runt 85-87% av löpmaxpuls när jag är i bra löpform.
Men för att återgå till originalfrågan, så tycker jag att cykling är grymt bra alternativträning, jag tycker iaf att det ger mig mycket.
1952 • Varberg
#13
8 mars 2012 kl 08:44
Gilla
Cykling är den bästa rehab- och alternativträning som jag kan hitta. När det gäller pulsen så hjälper varken högre frekvens eller högre belastning trots starka lårmuskler. Tar gott om tid att komma upp till 120 och ligger under 140 uthålligt. Vid löpning kommer jag över 180 redan efter en dryg minut och sjunker långsamt ned mot dryga 170 mot slutet av loppet med max på drygt 190. Har kollat Garmin mot cykelns mätare och de stämmer. Dels är det höga pulsvärden och dels är det mycket snabb stegring. Stegringen kan förklaras av att den totala kroppsrörelsen med överkropp och armar sätter fart på sympatiska nervsystemet så att hjärtat rivstartar mer än det behöver. Kroppen "vet" vad som väntar. 180 vid löpning är måttligt ansträngande medan 140 på cykel är fruktansvärt plågsamt.
Joar
1975 • Göteborg
#14
8 mars 2012 kl 09:06 Redigerad 8 mars 2012 kl 09:06
Gilla
Funderar på om inte aternativträning borde ha bäst effekt om det är hög-puls, för att träna den centrala kapaciteten (t ex längdskidor i kuperade spår!).
Verkar som att många kör längre pass med låg puls på cykel, men funkar det?
1952 • Varberg
#15
8 mars 2012 kl 09:31
Gilla
Ja Joar - det har funkat för min del. Sedan ska det liksom löpningen vara lättillgängligt.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#16
8 mars 2012 kl 17:10
Gilla
Joar: Jag tror att det är bäst att göra sin hårda träning grenspecifikt och att låta krossträningen vara lugn. Om man ersätter pass pga skada så kanske man behöver mer av hög puls också iofs.

Jag tycker, precis som Johan, att cykling är ett fantastiskt alternativ till löpningen. Det är ett skonsamt sätt att få ihop stor träningsvolym om man vill. Det är härligt att vara ute, man kommer långt och får se omväxlande natur.

Att säga att man snarast blir sämre av cykling är ju löjeväckande om man ser det från ett motionärsperspektiv, föreläsaren måste ha fel! Självklart gör krossträning nytta.

De bästa cyklisterna i Sverige är riktigt bra löpare om man jämför med den genomsnittslige motionären. För många år sedan kände jag en duktig cyklist, som med någon månads träning gjorde en bit under 1.20 på halvmaran. Skulle tro att det gäller en stor andel av elitcyklisterna. Lance Armstrong gjorde den avslutande halvmaran i en halv IM på 1.17 för några veckor sedan.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#17
8 mars 2012 kl 19:58
Gilla
Kör intervaller på cykeln så benen får lite vila ibland, då går det att få upp pulsen betydligt högre.
1976 • Enköping
#18
8 mars 2012 kl 20:32
Gilla
Jag har helt klart blivit bättre löpare sedan jag började köra cykel också. Numera har jag börjat nosa på triathlon och försöker även klämma in simträning två gånger i veckan. På den nivån jag själv kör tror jag att den extra kondisträningen man får av alternativträning bara är positiv. Finns inget som får mig att flåsa lika hårt som att maxa på 50 m crawl.

Egentligen började alternativtränandet med att jag skadade mig. Först blev det en släng av löparknä och vid senare tillfälle en släng av benhinneinflammation. Bägge gångerna fick jag göra uppehåll och köra cykel istället och bägge gångerna har jag återgått till löpandet och känt att jag kommit tillbaka fort och kanske rent av blivit bättre.

Får för övrigt upp pulsen nästan lika hårt på en cykel som under löpning. Testa att köra backintervaller!
1970 • Onsala
#19
12 mars 2012 kl 14:31
Gilla
Tack för alla bra inlägg! Är på hemväg nu efter en grym helg med bergslöpning i Spanien. Kan rekommenderas för er som letar bra backträning... Sådan löpning gör det tydligt att det behövs rejäl styrka i framsida lår, det är värre att springa nerför än uppför! Några fler ordentliga cykelpass hade inte varit fel, känns det som.

Ang puls vid cykling: Har kört en del activio-spinning i vinter och då har alla i gruppen (blandat nybörjare och erfarna) klarat att komma upp i 90-95% av maxpuls.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#20
12 mars 2012 kl 14:45
Gilla
Instämmer med er som anser att cykel och löpning kompletterar varann mer än gör skada, iallafall för motionärerna där kroppen inte kan träna grenspecifikt så ofta som vi önskar.

Jag undrar om någon av er har känt av en teknikmässig fördel i löpningen genom att ni börjat cykla? Det jag tycker mig känna av, är att uppdraget i mitt löparsteg blir bättre genom att jag cyklar mer, genom att jag fokuserar på samma drag som tryck i pedalandet när jag cyklar. Det jag känner är att jag får något av samma "hjul" i löpsteget som jag har när jag cyklar, och att det går lättare att springa med högre frekvens.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.