Löpning Övrigt 95 inlägg 8776 visningar

Negativa kommentarer

Rebecka Axellie
1991 • Rättvik
#1
8 mars 2012 - 12:29
Gilla 
Hej!
Jag har funderat på en grej. Jag får väldigt mycket negativa kommentarer från "icke löpare" om min träning. Till exempel om man berättar på jobbet eller för en kompis att man har varit ute och sprungit så får jag oftast höra "du är galen" eller "det är ju ren idioti att springa på vintern" eller en djup suck och den sura kommentaren "hur orkar du?" eller "det är så slitsamt för kroppen med löpning".

Dag in och dag ut känns det som att jag får försvara min träning. Hela tiden berätta att det går visst att springa på vintern om man har rätt utrustning och att det är inte så slitsamt om man tränar på rätt sätt. Är jag ensam om detta fenomen? Eller finns det fler där ute? Borde det inte vara tvärt om egentligen, att man ska uppmuntra? Skulle vara kul att höra om det är fler som har det här problemet!

Egentligen är det inget som tynger mig speciellt, men jag har bara svårt att förstå varför många ser så negativt på löpträning!

/Rebecka
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1974 • Ljungby
#2
8 mars 2012 - 12:40
Gilla 
Har du aldrig hört talas om den svenska avundsjukan?^^
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#3
8 mars 2012 - 12:48
Gilla 
Eller är det inte för att stilla sitt eget dåliga samvete? Jag har fått samma kommentarer, och även liknande om hur jag äter, dels hur mycket jag äter och att jag oftast äter jämförelsevis ganska nyttigt. Tror det är avundsjuka och dåligt samvete som gör det.

För mig är det absolut inget problem heller, jag tycker bara det är jätteintressant att folk tycker att det är OK att kommentera så. För hur skulle det vara om jag gjorde motsvarande tillbaka (nu raljerar jag): Men vad slö du är som inte springer?? Hur kan du vara så lat?? Hur kan du äta så onyttigt?? Att du inte blir fet så mycket kakor som du äter?? Skulle nog inte gå lika förlåtande förbi skulle jag gissa...
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#4
8 mars 2012 - 13:09
Gilla 
Exakt hur skulle det vara om man svarade emot. Varför tränar inte du för du om någon borde... Svara det nästa gång.

Min granne sa i höstas till mig. Observera att detta är en granne som jag inte har nära kontakt med utan bara träffar då och då. "Jenny nu får du ta och sluta springa, du har blivit alldeles för smal"

Skulle det vara en komplimang eller. Då ville jag säga: Du kanske borde springa för du har blivit för tjock.

Det är alltså tydligen ok att säga till folk att de tränar för mycket eller är för smala. Det är däremot absolut tabu att säga: Du tränar för lite och är överviktig aka fet. Det senare skulle klinga fint!

Som sagt... tror det handlar om avundsjuka!

När jag springer på vintern känner jag mig som en hjälte och tycker synd om de som inte får uppleva den där härliga, euforiska känslan av ett riktigt härligt vinterpass!

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#5
8 mars 2012 - 13:12
Gilla 
Det kan nog ligga mycket i det som ni andra säger, ett sätt å lindra något slags dåligt samvete, eller nåt.. jag är helt beskonad från såna kommentarer, människorna jag omges av säger mest positiva saker. Men en gång för ett antal år sen sprang jag och min sambo uppför Avenyn, en riktig varm solig eftermiddag mitt i sommaren, så uteserveringarna kryllade av folk med vinglas å annat. Å plötsligt utbrister en kvinna surt till sin kompis: "Måste dem springa här!?". Det är nästan fem år sen men jag har roligt åt det än idag :D
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#6
8 mars 2012 - 13:37
Gilla 
Jag får kommentarer som är precis det motsatta, kollegorna blir lite impade och tycker man är en tuff och envis jäkel som trotsar regn och rusk. Kan det vara något manligt och kvinnligt som spelar in? Att en kvinna är knäpp och pretentiös om hon springer i snöstorm medan en man är tuff och stark? Trist om det vore förklaringen. Du ska i alla fall skita fullkomligt i deras negativa åsikter och köra på med din träning och må bra.
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#7
8 mars 2012 - 14:14
Gilla 
Människan är nog inte större än så, helt enkelt. Det är lättare att racka ner på de som gör det vi själva vill än att ta sig i kragen och göra det.

Sen är nog en del av de negativa kommentarerna ett förtäckt sätt att ge komplimanger. En aning bakvänt, kan tyckas, men många människor är bakvända.

Åsas uppsnappade replik från Avenyn är lysande! Kanske dags att förbjuda löpning på allmän plats så att vi inte kränker slöfockarna :-).
hernwall
1966 • handen
#8
8 mars 2012 - 14:25
Gilla 
människors tendens att sortera sig själva är fascinerande. Rebecka, allt du behöver göra är att läsa mellan raderna. Och vara stolt över att du väcker den typen av reaktioner från din omgivning.
Joar
1975 • Göteborg
#9
8 mars 2012 - 14:34
Gilla 
Den som oroar sig för vad andra tycker kan nog vara helt lugn. Jag tror faktiskt att löpning och annan träning har relativt hög status i samhället. Det är förmodligen betydligt jobbigare att berätta att man aldrig tränar.
1967 • www.sapiens.se
#10
8 mars 2012 - 14:47
Gilla 
Nej jag känner inte riktigt igen mig. Snarare brukar många vara intresserade över hur det går med träning och tävling. Senast igår bloggade jag om hur jag under träningspasset fick beröm för både löpsteg och fart av två okända människor ute på gatan. Sånt sporrar!
Camilla Green
1982 • Linköping
#11
8 mars 2012 - 15:24
Gilla 
Jag får alltid negativa kommentarer om min träning. Om att det är "slitsamt för kroppen att träna så mycket", "osunt" och att jag "borde gå på krogen istället och lära mig att ha lite kul". Det verkar som folk tycker att det är legitimt att säga så om träningen men jag undrar hur de som inte tränar skulle reagera om jag sa "sluta gå på krogen hela tiden och ta hand om dig själv", tror det skulle uppfattas som väldigt elakt.. Sen är det bara från dem som inte tränar själva kommentarerna kommer. Tror folk som inte älskar det har svårt att förstå att det faktiskt är ett intresse och att man inte gör det för att man känner att man måste utan för att man VILL..
1970 • Järfälla
#12
8 mars 2012 - 15:46
Gilla 
Hmmm intressant att det verkar som om killar får komplimanger och tjejer får gnäll?? Är gnället från andra kvinnor dessutom så är det tragiskt som vanligt... Har själv fått höra "har du ortorexi eller" (och då är jag VERKLIGEN inte smal!! Men jag äter som ett svin så utan träningen skulle jag vara rund som en boll... :-))
Stå på dig. Din livsstil och din hobby är lätt intressantare och sundare än många andras. Och så får du komplimanger här på jogg - heja heja du är bäst!
1967 • www.sapiens.se
#13
8 mars 2012 - 15:47
Gilla 
Jag vet inte hur det är med er andra men jag brukar inte ta upp min egen träning till diskussion. Jag tränar och vill folk veta om det så svarar jag gärna men jag går inte och pratar om hur mycket jag tränar.
1981 • Dals-Ed
#14
8 mars 2012 - 16:04
Gilla 
Har nog aldrig fått höra något uttalat negativt om att jag löptränar. Visst kan det dyka upp att man är lite crazy som är ute och springer när det vräker ner snö och temperaturen står på -10c eller solen skiner och det är +30c men det tar jag som något uppmuntrande istället. Upplever snarare att folk intresserar och uppmuntrar sig för hur det går på träning och tävling.

Kanske är något manligt vs. kvinnligt beteende på spåren när det gäller att uppmuntra just löpning?
1954 • Stoby
#15
8 mars 2012 - 16:16
Gilla 
Jag gör som du Marcus, pratar inte så mycket om det allmänt. Dock med vissa kompisar/arbetskollegor som också tränar, då blir det gärna löparsnack varje gång man träffas. Det är kul!
1962 • Torslanda
#16
8 mars 2012 - 16:18
Gilla 
Jag är ganska restriktiv med att prata om min träning. Bara de som man vet förstår vad träning innebär. Finns ingen anledning att ta diskussioner med de som aldrig skulle kunna tänka sig att träna i den utsträckningen som jag gör. Tror inte det har med kvinnor eller män utan snarare förståelse för ens intresse.
Jag kan inte förstå hur man kan tillbringa timmar att shoppa, men jag ifrågasätter inte det. Så länge man är nöjd med det man gör så är det bättre att dela med likasinnade... Det är trevligast så...
Antagligen därför dessa forum är så välbesökta och kommenterade
Magnus
Stockholm
#17
8 mars 2012 - 16:32
Gilla 
Fått höra nån gång att man är "duktig" som antagligen är nån slags beröm? Pratar inte heller om min träning med folk som inte tränar regelbundet för det brukar mest bli förvånande blickar om man avslöjar för mycket..10 mil/v eller springa 100 dgr på raken är svårt att greppa för en del.
1975 • Alnö
#18
8 mars 2012 - 16:38
Gilla 
Intressant tråd! Jag "vågar" inte längre tagga mig på gymmet på Facebook, eller visa upp mina senaste löpningar via Runkeeper. Blir bara massa tjafs om att man tränar för mycket och att man hade kunnat ligga i soffan istället. Att jag själv ibland väljer att posta saker om att jag är på gymmet eller ute på vägarna har väl kanske med nåt bekräftelsebehov att göra.. Men det är därför JOGG.SE finns.
Här är vi ala bäst på att räna och som vi gör det!
Hejja oss! Fortsätt peppa varandra!
1970 • Sala
#19
8 mars 2012 - 16:40
Gilla 
Jag hör ofta att jag är "galen". Min löpning och träning finns helt enkelt inte på kartan för de flesta. Att man sticker ut en helt vanlig dag och kör 26 terränglöpning verkar för dem helt omöjligt, därav kommentarerna. Dessutom tror nog många att marathon, ultralöpning och långdistanstriathlon är direkt farligt för kroppen, därav en viss skepsis. Men oftast hör jag ett beundrande genom den förment negativa kommentaren, egentligen skulle de vilja göra samma eller ungefär samma sak. Ta det för vad det är, de är lite avundsjuka på dig eller också tar du det som att du kommer förr eller senare att inspirera någon till att börja tokträna!! Tack vare just dig!
Rebecka Axellie
1991 • Rättvik
#20
8 mars 2012 - 16:48
Gilla 
Ja... inte prata om träning alltså. Det är kanske lite tråkigt att det ska sluta där. Men vi får väl kanske hålla oss till att bara prata träning med de som tränar. Tur att det iallafall finns likasinnade!

Skulle, precis som ni säger, vara himla finurligt att ställa en motfråga nästa gång! Men det tror jag inte alls skulle uppskattas!

Men det är riktigt roligt att höra om era upplevelser kring ämnet! :)
Och kommentaren som Åsa fick på Avenyn... haha fick mig nästan att ramla av stolen av skratt, vilka människor det finns här i världen! Hahahah

< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.