Löpning Träning 5 inlägg 4188 visningar

Progressivt - vilken nytta?

Anders Nikander
1966 • Ekenäs
#1
14 mars 2012 - 17:11
Gilla 
Hej!
I mitt träningsprogram finns en hel del progressiv träning, det vanligaste är löpning 60 minuter med fartökning var 15:e minut.
Har nu några frågor i anslutning till progressiv träning.
1) Vilken är nyttan med denna träning? Idag var mitt medeltempo 5:05 men vilken är skillnaden än om jag springer 60 min. med ett konstant tempo i 5:05?
2) Den sista 15 minuters intervallen idag upplevde jag som inte så väldigt ansträngande , kanske sådär 15 på Borgskalan. Borde ansträngningen vara hårdare?
3) När jag nu löpt 60 minuter i 5:05 tempo, betyder det att mitt tröskeltempo ligger nära detta tempo och att jag bör sträva efter att springa mina snabbdistanspass i detta tempo?
Tacksam för svar!
Magnus
Stockholm
#2
14 mars 2012 - 19:10 Redigerad 14 mars 2012 - 19:10
Gilla 
1. Progressiva löppass ger lite variation istället för vanliga distanspass och du får träning i olika tempo i ett pass som inte sliter alltför hårt, jämfört med att springa hårt i en timme. Det gör att man kan springa progressiva pass oftare än rena snabbdistans där man hela tiden håller högt tempo.

2. Nej, tröskeltempo ska inte upplevas speciellt hårt, lite mer flås än vanligt distanstempo, kontrollerat hårt kan man säga, att du gärna skulle vilja sakta ner men kan fortsätta länge till utan större problem.

3. Man brukar säga att ditt tröskeltempo är det tempo du i en tävlingssituation kan hålla i en timme. Nu var det på träning, så jag skulle gissa att ditt verkliga tröskeltempo är lite snabbare, men du kan utgå från det tempot på träning tycker jag..känns det bra kan du öka.
1971 • Halmstad/Stockholm
#3
14 mars 2012 - 21:48
Gilla 
Jag kan inte svara specifikt på dina numrerade frågor, men jag tycker själv progressiva pass är kanon. Jag tror att ett progressivt pass med en viss snittfart ger mer än om du hållit snittfarten hela tiden. Jag håller också med om att det är lättare att kommer upp i bra hastighet i slutet av ett progressivt pass, hastigheter som kanske egentligen känns snabba, men som funkar bra i slutet av ett progressivt pass. Min generella åsikt är alltså att progressiva pass är kanonbra!
Magnus
Stockholm
#4
14 mars 2012 - 21:56
Gilla 
Greg McMillan har skrivit lite mer om progressiva pass här:
http://www.mcmillanrunning.com/index.php/articlePages/article/6
Anders Nikander
1966 • Ekenäs
#5
15 mars 2012 - 06:43
Gilla 
Tack Magnus och Kenth! Det var klara svar. Kan också instämma i att progressiva pass känns bra för kroppen. Att det inte heller är lika slitsamt som ett pass i konstant fart är ju logiskt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.