Löpning Träning 20 inlägg 24899 visningar

Mystisk klåda

Alexander Persson
1984 • Umeå
#1
21 mars 2012 - 12:00
Gilla 
Hej!

Det här kan tyckas vara en märklig fråga men behöver kolla med er ändå om någon känner igen sig.

När jag ska ut och jogga i kyla (behöver bara vara någon minusgrad), så får jag enorm klåda på låren efter c:a 5min löpning, och det är just nötandet av plagget mot låren som skapar klådan. Det behöver inte vara just löpartights som startar signalerna om kliande utan det kan lika gärna vara av en promenad i jeans. Det blir i alla fall en sån enorm klåda att man börjar känna illamående. Dock syns inga utslag eller andra märken alls. Låter detta bekant för någon?

Tacksam för svar. MVH // Alexander
Mattias
1974 • Borås
#2
21 mars 2012 - 12:18
Gilla 
Det får jag också då och då när det är kallt. Brukar kännas på nedre delen av låren, inte så att jag mår illa men ganska rejäl klåda är det. Vette tusan vad det beror på.
1988 • Helsingborg
#3
21 mars 2012 - 12:53
Gilla 
Jag känner igen det lite. Jag har dock känt av det i både kallt och varmt väder och härleder det till att jag är för varmt klädd av någon anledning och att det är svetten som gör att det kliar på mig...
1977 • Eskilstuna
#4
21 mars 2012 - 13:43
Gilla 
Japp, låter som det jag brukar känna (förutom illamåendet), senast i går. Men för mig kommer klådan på ryggen och ibland mage/bröst.
Det försvinner lika fort som det kommer.
Kommer oftast när jag blir varm (inte nödvändigtvis så jag svettas). Inte bara vid träning, även om det oftast är då.
Samuel H
1979 • Järfälla
#5
18 november 2012 - 18:40
Gilla 
Det startades en annan tråd om det här och då blev jag intresserad och googlade lite, eftersom jag själv upplever det efter vissa löprundor, särskilt i kallt väder om jag har ett par vintertights på mig, som är lite för täta. Hittade detta:

"It is not completely known why cholinergic urticaria occurs, although some of these people appear to have an allergy to their own sweat. This is determined by performing skin testing to a person’s own sweat."
http://allergies.about.com/od/urticariahives/a/cholinergic.htm

Allergisk mot sitt eget svett liksom? Faktum är att det ofta kliar över hela kroppen på mig varma sommardagar, men det låter ju helt galet att vara allergisk mot sig själv. :)
Isa
1989 • Helsingborg
#6
18 november 2012 - 21:50
Gilla 
Urticaria -nässelutslag- är inte helt ovanligt vid kyla/värme, ibland fysisk aktivitet i sig.
Man brukar inte se några utslag direkt, utan upphöjda "ränder"/"ringar" omkring områdena som kliar.
Allergin är inte mot sig själv direkt, utan beror på en histaminfrisättning från kroppen. Om det är mkt besvärligt, kan du pröva ex Kestine, Clarityn.
1966 • Karlstad
#7
18 november 2012 - 22:16
Gilla 
Hm, detta känner jag igen från när jag var yngre, när jag cyklade till skolan på vintern var alltid första lektionen ett helsike, det kliade på benen som bara den.
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#8
18 november 2012 - 23:06
Gilla 
Oxå plågad av detta. Nån som lyckats förebygga det med kläder eller liknande?
1980 • Stockholm
#9
19 november 2012 - 18:01
Gilla 
Jag har haft det här problemet när sommaren går över till höst och jag slutar smörja in kroppen med lotion. Så länge jag inte använder lotion alls är det inga problem.. Men det kanske är något helt annat än vad ni pratar om här?
1975 • Göteborg
#10
20 november 2012 - 01:00
Gilla 
Nässelutslag kan triggas av t ex tryck eller temperaturväxlingar. Ofta går det över snabbt, men hos vissa kan det leda till ordentliga komplikationer som bara går att dämpa med anti-histaminer.

Inget ovanligt eller konstigt. Känner själv av det, speciellt nu när temperaturen faller ute och diffen mellan tempen på kropp och luft ökar. Finns bara två saker att göra - klösa eller ta ett piller.

Ibland kan man få liknande symtom av att svettningarna inte kommer igång utan blir kvar under huden. Återigen inte mycket att göra åt förutom att hålla huden fri.
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#11
20 november 2012 - 22:36
Gilla 
Jag lider av urtiaria (nässelutslag) i perioder. När jag var yngre fick jag det av kyla. nu har jag vid några tillfällen fått det vid träning. Det brukar då börja i armhålorna och sen sprida sig ut med underarmarna, överkroppen och låren. En gång har jag även fått svullnad upp över halsen och läpparna.

Det typiska för urtiaria är snabbt uppkomna utslag (börjar oftast som hudrodnad och sen uppstår de typiska små upphöjda "kvaddlarna" men dom är inte alltid så värst framträdande. Det kliar hemskt och utslagen försvinner ofta lika snabbt som de upptstod utan att lämna spår efter sig. sen kan de dyka upp igen på samma ställe eller något annat ställe. Men syns det "ingenting" i huden medan det kliar, så är det inte urticaria.

Själv har jag löst det genom att ta antihistaminer "loratadin" före träningspass
Mia Lachmann
1971 • Mellbystrand
#12
21 november 2012 - 13:24
Gilla 
Gaaah! Jag har också grym klåda på lår och mage när jag springer. Tänkte att just hudlotion kanske kunde hjälpa, eftersom jag nästan aldrig smörjer in mej?
Tänker också att det kanske beror på om man har sköljmedel i kläderna närmast kroppen eller inte?
1975 • Göteborg
#13
21 november 2012 - 13:30
Gilla 
Mia - själv förvärras mina utslag av vissa typer av deodoranter. Vad som triggar och förvärrar utslagen är individuellt, men ett tips är att ta bort saker en i taget och se hur du reagerar. Bot finns inte, men man kan definitivt lindra symtomen!
Magdalena
1972 • Tumba
#14
21 november 2012 - 15:42
Gilla 
Jag har konstaterad köldurtikaria, som kommer periodvis (det kan vara borta i flera år, för att sedan komma tillbaks), när mitt liv är stressigt blir det värre. I samband med träning så får jag det direkt efter träningen när jag duschat, pga det värmeomslag som blir när man nytränad och genomvarm sedan kliver ut ur duschen och då kommer ut i rumstemperatur. Då får jag röda utslag över hela kroppen, och ibland även fruktansvärd rinnsnuva (som kan pågå i flera dagar). Måste därför äta allergitabletter dagligen under vinterhalvåret, Aerius (receptbelagda funkar bäst på mig, får tyvärr klåda av alla receptfria), då dämpas det även fast det inte försvinner helt.
1978 • Aneby
#15
26 januari 2013 - 01:27
Gilla 
@Alexander:
Lite sent svar kanske, men ditt problem låter i alla fall lite bekant för mig, även om jag aldrig mått illa av klådan. =)

När jag springer i kallt väder så händer det att det börjar klia i huden mellan låren ibland. Min gissning är att det hela beror på att stället lätt blir nedkylt, eventuellt i kombination med irritation genom friktionen.

Att stället blir nedkylt lättare än resten av benen tror jag har att göra med att man i regel har mer fett där än under huden på resten av benen. Blodtillströmningen går väl företrädesvis till musklerna när man springer, snarare än till fettvävnaden, och om fettvävnaden då dessutom utsätts för kylande luft, så kyls den ju helt enkelt ned.

Jag tycker man kan känna att även rumpan är ganska kall när man varit ute och sprungit i kallt väder, men den utsätts ju inte för fartvinden på samma sätt och inte heller skaver det mot den, så det kanske är därför det inte börjar klia där.

Receptet för att undvika den köldrelaterade klådan mellan låren borde väl därmed vara att försöka skydda sig mer mot kylan och vinden. Kanske genom tjockare löparkläder, kanske genom att lägga till ett extra lager, eller kanske genom att komplettera lokalt med nån typ av lårvärmare. =)
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#16
24 oktober 2020 - 19:12
Gilla 
Öppnar en gammal tråd.

Har senaste tiden vid kyla fått först röda områden på låren och runt knäna. Sen efter dusch kliar det nåt enormt och sväller. Jag fick lov att ta allergimedicin och smörja med nån Aloevera pryl.

Nässelutslag ... men allergi mot kyla? Är de normalt? Ska man behandla eller bara genomlida.
1974 • Mölndal
#17
24 oktober 2020 - 20:38
Gilla 
Kan få kli på magen, utsida lår och framsida. Kanske nån kombination med svett, salt och varm dusch?
1984 • Stockholm
#18
24 oktober 2020 - 23:11 Redigerad 24 oktober 2020 - 23:20
1 Gilla 
Runner''s itch tror jag det här begreppet kallas på engelska - finns en del att läsa om det. Men det kanske syftar mer på kli under löpning än efter dusch så kanske mer relevant för tråden som helhet än ditt problem Åsa... Jag får runners itch någon eller ett par rundor per år på benen. Inget rött eller utslag, bara en sjuk klåda som gör att jag måste stanna och klia minst nån gång per km. Händer oftast när jag har shorts, det är relativt sett kallt och jag har haft åtminstone några dagars uppehåll från löpningen innan. Vad jag läst så har det nåt med blodkärlen att göra och deras storlek pga kyla+otränad men jag har inte fördjupat mig i det och källorna var väl sådär, så om det stämmer vet jag inte. Min känsla har också varit att det kliar som värst där shortsen rör sig mest mot låret, så tror att dom också bidrar. Någon sorts perfekt storm av kall luft, kittliga shorts och otränade kapillärer är min teori. Lyckligtvis händer det väldigt sällan, annars hade jag blivit helt tokig på det. Det brukar släppa efter ca en halvtimme f.ö. så det håller på från typ minut 5 till minut 30-40 nånstans på passet.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#19
25 oktober 2020 - 07:47
1 Gilla 
Jag har aldrig känt något i kyla, men på något underbens sida/vad på sommaren någon gång mycket sällan (< 1 gång per år) och då kanske en kombination av något insektsbett och svett som ger klåda där påföljande kliande orsakar en bred och lång fläckig strimma av blodrött. Det är väl i det här fallet "bara" immunsystemet som reagerar "blixtsnabbt" när man med kliandet sprider ut en främmande eller allergen substans. Om jag inte har rivit för hårt försvinner det röda snabbt.
Någon gång kan liknande klåda (med kortvarig blodstrimma vid kliande) komma i vila och utan insektsbett.

Generellt brukar Salubrin lindra i dessa fall.
#20
6 april 2021 - 07:50
1 Gilla 
Hej,

Om det inte blir utslag eller rött när klådan börjar så är det inte nässelutslag utan något annat.

Jag har samma klåda som först startades efter dusch. Jag har dessvärre haft den i 13 år. Nu går den igång när huden blir kall. Svett kyler ju av huden så det triggar ofta igång.
Jag har sökt för detta i många år men inte fått någon hjälp. Tillslut tipsade någon i gruppen jag är med i, vattenklåda, om BA, beta-alanin, ett enzymtillskott man kan köpa i vissa hälsokostbutiker. Det funkar!

Här kan ni läsa mer om aquagen pruritus vattenklåda, det finns väldigt lite känt om detta så det borde nog snarare kallas vatten/köld.

Vad jag vill är förstås att fler får hjälp!
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10278/aquagenic-pruritus?fbclid=IwAR1UtnqYDICdbgxroJRnvhpP5Hlxq-iPBFqUxllXSHRCGef7rFSYm0BSkfs
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.