Löpning Kom igång 12 inlägg 22334 visningar

Spända vader

Carla
1990 • Nyköping
#1
5 april 2012 - 18:13
Gilla
Hej,

Jag som många andra är nybörjare på jogging och har märkt att jag spänner mina vader väääldigt mycket under mina turer. Detta resulterar i väldigt spända och hårda vader även efter träning och när jag går ner för trappor känner jag hur det drar. Jag försöker stretcha efteråt men märker ingen större skillnad.

Har något tips på hur man kan "slappna av" i vaderna under joggingturen? En kompis till mig sa att hon spände låren mer än vaderna så jag vette tusan hur jag ska göra..

SEN så undrar jag vad som är bäst, framfotalöpning eller bakfotalöpning?
Magnus
Stockholm
#2
5 april 2012 kl 18:35
Gilla
Massage brukar hjälpa, gör det själv eller ta hjälp av specialist.

Bäst är att försöka springa avslappnat och låta steget bli som det blir.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#3
5 april 2012 kl 18:39 Redigerad 5 april 2012 kl 18:39
Gilla
Det är ganska vanligt att man spänner sig på konstiga ställen i början innan kroppen har funnit sitt optimala rörelsemönster

Barfota eller framfota. Vilken sida på bollen är frammåt? Beroende på vilket läger som besvarar frågan så kommer du få svar därefter.
Jag har konverterat till framfotalöpare och tycker det känns mycket bättre än tidigare. Jag skulle råda dig att prova dig fram till vad du tycker känns bäst, men ta det lugnt i början så inte överbelastningsskadorna trillar in.
Sebastian Jonasson
1988 • Malmö
#4
5 april 2012 kl 18:57
Gilla
Ska man verkligen låta steget bli som det blir? Jag har också problem med spända vader men det tror jag är för att jag medvetet försöker styra mitt löpsteg. Men låter jag det bli som det blir så får jag ont i knäna för då faller fötterna framåt så mycket. Jag är också relativt nybörjare på att springa regelbundet.
Magnus
Stockholm
#5
5 april 2012 kl 20:00
Gilla
Jag tror främst att anledningen till att musklerna blir spända när man inte hållit på med löpning så länge är att de är ovana vid belastningen. Jag behöver betydligt mindre massage nu efter 3-4 års löpande och vadmusklerna är mjuka och fina trots relativt hård träning.
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#6
5 april 2012 kl 20:30
Gilla
Ner med fötterna/vaderna i en hink med iskallt vatten efter löpningen. Sedan efter duschen massage o liniment. Blir bättre med tiden.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#7
5 april 2012 kl 20:51 Redigerad 5 april 2012 kl 20:53
Gilla
Kör igång med dagliga exentriska tåhävningar och stretching , köp sedan ett par kompressions strumpor som du bär ofta inte bara under träning. Lika bra att börja motverka gubvaderna tidigt.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#8
6 april 2012 kl 10:39
Gilla
Jag hade problem länge (2 år). Varken massage eller stödstrumpor hjälpte till 100%. Nu kan det ju vara en slump, men sen jag började äta extra magnesium har jag inte haft problem alls (senaste 2 månaderna). Magnesium är muskelavslappnande och vad jag förstått ofarligt att överdosera om du undviker sorter med tillsatt sötningsmedel. I värsta fall sätter det bara fart på magen. Men om du ska köpa magnesium, tänk på att det finns många sorter (googla om du är intressserad). Undvik preparat med magnesiumoxid (t ex friggs), för mig har magnesiumlaktat/magnesiumcitrat(Apoteket, Recip) fungerat toppen.
Carla
1990 • Nyköping
#9
7 april 2012 kl 19:47
Gilla
Tusen, tusen tack för alla kommentarer!

Jag ska testa på samtliga förslag och förhoppningsvis hitta något som passar mig.
Har haft några dagars vila nu då jag tror jag fått benhinneinflammation också men förhoppningsvis är det inte så illa för jag har inte ont förutom om jag drar på benen med fingrarna. Dessutom har jag nästan alltid ont där så tror det beror på att jag går lite snett också. :)

Oldboy
1952 • Danderyd
#10
7 april 2012 kl 20:50
Gilla
Kanhända stretchar du inte rätt, det ska kännas att det "tar" under stretchen. En naprapat som hjälpte mig sa att vadmusklerna är sega och behöver en hel minuts stretch. Dessutom finns det två större och två mindre muskler i vaderna. Den vanliga stretchen med rakt knä kommer bara åt yttre vadmuskeln. Den inre stretchar man med lätt böjt knä. Det blir fyra minuters fokuserad stretch efter varje löppass. Prova det!

(När man blivit av med problemen och bara stretchar förebyggande kan man stretcha båda benen samtidigt i lämpliga ställningar, då kommer man undan med två minuter.)
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#11
7 april 2012 kl 23:32
Gilla
Kör kavelmassage. Jag kan ibland få spänning i min vänstra vad och det brukar hjälpa med kavelmassage då. Du sitter ner på golvet och rullar vaden fram och tillbaka på en brödkavet.

Angående magnesium så kan man äta en massa sesamfrön, solrosfrön, samt sötmandel så har man löst det problemet. Frön och nötter har en massa bra ämnen i sig som kan ersätta mkt av kosttillskott.

Framfotslöpning tar väldigt mkt på vaderna ska man komma ihåg. Försök inte ändra för mkt i din löpstil. Kör den löpstil som du brukar köra och som känns mest avslappnad för dig. Kan vara klokt att ta en period med lite lugn löpning och undvika alltför krävande backar.

Komplettera gärna med tåhävningar. Brukar lösa det mesta!
Carla
1990 • Nyköping
#12
8 april 2012 kl 12:25
Gilla
Idag var jag ute och körde intervall jogg/gång. 7,43 km på 1 tim & 9 min. Dock gick jag väldigt mycket då det nästan bara va uppförsbackar men tackvare det så kände jag inte av spänningar i vaderna! Men jag har stretchat och masserat iallafall :)

Tack återigen för era förslag!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.