Löpning Träning 25 inlägg 4232 visningar

Hur lägger jag upp träningen rätt?

Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#1
19 april 2012 - 21:22
Gilla
Jag är 19 år och tränar en del... Ofta blir det 3 konditionspass, 2-3 pass styrka, 2 pass yoga och 3-4 promenader i veckan. Men hur vet jag att det är bra? Och hur vet jag hur mycket jag ska äta till?! (Äter f.ö 5-6 mål om dagen, är noga med mellanmålen!)
Har tränat på det viset i lite mer än 6 månader, och har inte något vidare resultat... måttbandet visar både minskat och ökat midjemått och vikten har ökat... Har ni något förslag på hur jag ska tänka? Jag läser träningsbloggar, tidningar, osv, så min hjärna håller på att smälta när jag tar in så mycket olika information, vet inte riktigt hur jag ska tänka längre. :)
< < < 1 2 > > >
Annelie
1971 • Skövde
#2
19 april 2012 kl 21:37 Redigerad 19 april 2012 kl 21:37
Gilla
Hej Frida!

Den frågan du måste börja med att ställa dig är; Vad vill jag uppnå med min träning? När du vet det så är det lättare att ge dig råd.

Så som du tränar nu är ganska allsidigt och helt OK om man bara vill hålla igång och må bra. Att du har ökat i vikt har säkert att göra med att du börjar bygga muskler, sedan utvecklas du ju också fortfarande som kvinna.

För att få resultat, oavsett om det är löpning eller något annat, så måste man under längre tid träna och göra det utanför sin komfortzon. Alltså våga bli riktigt trött, våga misslyckas.

Som sagt, fundera till på vad du vill med din träning så kan vi ta det från där.

//Annelie
Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#3
19 april 2012 kl 22:04
Gilla
Mina mål är att få mer definierade muskler och bli av med en del av mitt fett, som gärna samlas i mittdelen av min kropp; rumpa, rygg och mage.
Jag är väldigt dålig på att ta ut mig själv och verkligen våga ta i mer, men jag jobbar på det! :)
Sen är det klart, jag äter p-piller, och vissa säger att det kan bromsa viktnedgång och liknande. Men jag tror inte det är därför, jag håller med dig (eller, jag hoppas i alla fall!) att muskler är orsaken till viktuppgången, men det jag tycker är konstigt är att mina mått inte minskar...
Annelie
1971 • Skövde
#4
19 april 2012 kl 22:39
Gilla
Såvida du inte är överviktig på riktigt så tycker jag inte att du ska fokusera på att bli av med fett på rumpa, mage, rygg. Att vara "fettfri" är tyvärr inte naturligt för oss tjejer. Dock blev jag ganska snabbt smalare runt midjan när jag slutade äta godis och annat socker under en period. Den sk "muffin topen" brukar dyka upp hos dem som äter mycket sötsaker.

Definierade muskler kräver hård, fokuserad styrketräning. Och ordentligt med mat. Och när man nått dit att man byggt muskler så måste man deffa ner sig för att de ska synas ordentligt...

Jag gick på gym under många år och tränade styrketräning, body pump, spinning, yoga mm. Men jag tyckte inte att det gav något. Man blev bara bra på att göra sådana saker som man gör på gymmet...

Istället blir det mest löpning. Styrketräning blir i form av träning med egen kroppsvikt hemma i vardagsrummet eller lite olika styrkeövningar som jag lägger in under en löprunda (jag kallar det crosslöpning). Borde styrketräna mer, men men... Simtränar i perioder, och ska snart ta fram min landsvägsracer.

Jag tror på funktionell träing. Jag vill hellre ha en kropp som fungerar i alla lägen (bla uthållig, starka ben och coremuskulatur) än en snygg kropp (med liten rumpa och snygga biceps). Nu överdriver jag lite kanske ;-)

Men över till dig; prata med någon av tränarna på gymmet för att få hjälp att lägga upp ett bra styrketräningsprogram. Det gäller att inte köra för hårt innan din kropp har byggt upp tillräcklig grundstyrka. Resultatet blir annars skador.
Träna coremuskulaturen. Inte för att det ger dig smalare midja (snarare tvärtom; midjemåttet kan öka när magmusklerna växer) utan för att de är grunden för en bra hållning, slippa ryggbesvär samt klara av att träna resten av kroppen.
Vill du komma igång med löpning ta kontakt med någon löpar/orientering/skidlöparklubb.

Avslutningsvis så förstår jag att din hjärna smälter av alla tips och råd i tidningar mm. Tycker bla att tidningen iForm bara är FÖR hurtig. Det finns INGEN som orkar leva så. Nej, sunt förnuft och en sund inställning till mat och träning räcker långt.
Dana
1965 • Helsingborg
#5
20 april 2012 kl 05:53
Gilla
hej Frida,
alltså 12 pass i veckan...hur hinner du eller snarast hur orkar du??? :)
jag tycker det är lite för mycket .
till dina önskningar, jag skulle satsa i första hand på "vikt nedgång"(jag kan tänka mig att det du har inte är övervikt:). alltså fortsätta med konditionsträning 2-3 ggr i veckan 1 dag styrketräning, 2pass yoga och dina promenader??? nu är frågan hur eller var du utför dina konditionsträning och promenader? inomhus/utomhus...?? men glöm inte att villa, kroppen måste ha /få tid för att återhämta sig.
Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#6
20 april 2012 kl 07:43
Gilla
Enligt BMI så är jag på gränsen till överviktig, men jag tycker bara att det är trams! Jag har kraftig benstomme och är kurvig, så det är klart att jag inte väger 10 kilo mindre.
Jag har lagt upp det på det viset att jag har pass som är 30-40 minuter långa, men explosiva och så att jag tar ut mig riktigt mycket. Förutom promenaderna; de är mest för att ta det lungt få frisk luft och har en liten lugn egen-tid, även om jag får upp flåset och så lite. Det är samma med yogan. Så om man lägger ihop de passen som är "träning" så blir det 4-5 pass, om ni förstår mig rätt?
Jag vill inte bli jättedeffad, men det skulle vara skönt om jag kunde hitta ett sätt att bli av med det på magen... Jag har inte mycket; de flesta kallar mig för "normal" i kroppen, men det jag irriterar mig på är att jag har smala armar och rätt så smala ben, men att allting lägger sig på magen. Man skulle väl kunna säga att jag är äppelformad. :)
1981 • Luleå
#7
20 april 2012 kl 07:54
Gilla
En sak som fungerar bra för mig är att lägga löpträningen på morgonen innan frukost. Med "tom" mage så lär du kroppen att ta energi från fettdepåerna. Lycka till! :)
Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#8
20 april 2012 kl 08:36
Gilla
Tack för tipset! Men äter eller dricker du något innan du tränar?
Linda Eriksson
1978 • Skara
#9
20 april 2012 kl 09:16
Gilla
När jag läser dina inlägg tycker jag att du hänger upp dig lite för mkt på just vikten och att hitta rätt... Mår du bra!? Det är väl den viktigaste frågan. Jag tränar på elitnivå i triathlon men är en av de "största" och tyngsta tjejerna. Jag har i många omgångar försökt att gå ner i vikt (med blandade resultat) men börjar mer och mer inse att jag får "gilla läget". Jag är precis som du skriver född med kraftig benstomme och har för att vara tjej mkt muskelmassa. Jag gör bra resultat trots att jag väger något mer än de flesta jag tävlar emot. Och jag mår bra. Att hänga upp sig på vikt och mått kan lätt få en person att tappa kontrollen. Klart du går upp i vikt om du tränar mkt. BMI är inte ett bra mått på hur man ser ut. Enligt BMI skalan skall jag isf också vara på gränsen till överviktigt... men tittar jag i spegeln ser det inte riktigt ut så. Vad gäller kosten är det sunt förnuft som gäller. Skippa socker i så hög utsträckning som går, det gör stor skillnad. Ät regelbundet med fokus på mkt frukt och grönt. Och drick mkt vatten. Var inte rädd för fett utan använd smör och grädde till/i maten. Däremot är light-produkter inget att rekommendera! Har du tränat på samma sätt under en längre tid kanske det är dax att byta ut något/några pass eftersom kroppen lätt vänjer sig vid den träning man utövar. Sluta häng upp dig på vikt och mått och försök konkritisera en annan målsättning tex att delta i ett lopp eller utmana dig själv på något annat sätt. Lycka till!
Annelie
1971 • Skövde
#10
20 april 2012 kl 09:31
Gilla
Kloka ord. Linda.

Och när man slutar att fokusera på mat, vikt och mått så brukar kilon ibland bara försvinna.
Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#11
20 april 2012 kl 09:32
Gilla
Tack för alla dina tips och din pepp, Linda! Jag bortser från vikt och bmi, men det är just det att jag vill gilla vad jag ser i spegeln, om du förstår vad jag menar? Jag trivs med mina armar och ben, men ändå har jag valkar och fett på magen och ryggen. Jag är inte tjock, jag är inte smal, men det är just det som är saken... Jag vill kunna ha en snygg funtionell kropp, jag vill kunna vara stark men slippa fetter som bulkar över BH:n och kunna sitta framåtlutad utan att känna magen mot mina lår.
Det är bara lite frustrerande att det sätter sig i mittpartiet. :)
Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#12
20 april 2012 kl 09:34
Gilla
Helt rätt med maten. :) Jag följer min mage, så att säga. :) Läsk dricker jag aldrig, och godis? Njah, väldigt sällan. Och glass kan jag äta ibland. Jag äter det jag är sugen på, fast med måtta!
Annelie
1971 • Skövde
#13
20 april 2012 kl 09:52
Gilla
Frida, jag tror faktiskt att lite av ditt "äpple"-hull kommer att växa bort om du ger det några år. Din kropp utvecklas fortfarande. Håll fast vid sunda rutiner för det är de som ger resultat i längden.

Att försöka få ihop 10 000 steg varje dag är ett ganska bra målsättning. Det innebär 6-7km i form av rask prommenad eller löpning. Lätt att mäta och därmed motivera sig själv. Jag tror att det skulle ge resultat ganska snabbt.

Själv går jag (eller springer) minst 3km till jobbet varje dag, och samma sträcka hem. Det blir 3 mil i veckan. Under en period för 2 år sedan jobbade under drygt ett halvår på ett annat ställe dit jag var tvungen att bilpendla. Jag saknade mina dagliga prommenader något enormt, och jag gick upp flera kilo. Det spelade ingen roll att jag tränade; de där kiloa försvann ändå inte förrän jag kom tillbaka i mina gamla rutiner.

Jag tror mer på bra rutiner i vardagen, än specifik träning, för att hålla eller gå ner i vikt.
Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#14
20 april 2012 kl 10:52
Gilla
Du har säkert rätt. :) Promenader och frisk luft gör mycket!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#15
21 april 2012 kl 07:54
Gilla
Frida: verkar som du vill bli lättare i kroppen. För att bli det krävs ganska hård träning och mycket rörelse. Och givetvis att äta saker som gör att du inte motverkar ditt syfte.

Har du gott om tid är det inga bekymmer att gå ner i vikt. Lägg in två timmars promenad om dagen så kommer du bli lättare. Kombinera detta med att springa riktigt snabbt ett par gånger i veckan så höjer du förbränningen.

Styrketräning är alltid bra. Knäböj, marklyft, vader, mage, korsryggen och bål är bra att träna för kroppens stabilitet vid hårt arbete.

Så rör dig mycket så går du ner i vikt. Garanterat.

Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#16
5 september 2012 kl 21:43
Gilla
Tack för tipsen! Har börjat se över vad jag äter och reflekterar över vad jag mår bra av och inte mår bra av. :) Ska påbörja en mer planerad träning så fort jag har kommit ut min nuvarande förkylning. Då blir det promenader och träning!
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
5 september 2012 kl 23:32 Redigerad 5 september 2012 kl 23:33
Gilla
Frida, jag tror matvanorna har större skuld i att du inte blir av med magen än vad din träning har. Visst är löpning före frukost bra liksom lite längre pass och att anstränga sig en längre tid (en timme exv) då och då.
Men om du äter för ofta och vad du har lust med, även om det är "med måtta" kanske det inte blir någon nettoeffekt ändå. Träning ger en god aptit. Noga med mellanmålen säger du, hm, mellanmål är ett bra sätt att lagra energi inför Vasalopp och marathon. 3-4 timmar mellan måltiderna bör du hålla och i allmänhet kan kroppen vänja sig vid längre perioder.
DN hade ett intressant referat från en större studie över viktminskningsmetoder för ett par år sedan. Det visade sig att somliga måste hålla igen på socker, vitt mjöl osv, andra på fett men en del på både och! Och somliga gick ner av att träna lätt ett par timmar i veckan medan andra behövde hård träning för att tappa kilon.
Fortsätt träna, kanske prova lite mer ansträngning, och ta bort "smygkalorier" som läsk, juice, öl, småmål, ät frukt bara som efterätt, glass sällan och helst efter ett hårt träningspass i så fall osv. Prova dig fram och ha tålamod. Jag går ner ett halvt kg om året sedan 10 år och är nöjd med det, om några år kanske jag måste se till att inte tappa mer men inte än.
Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#18
6 september 2012 kl 20:29
Gilla
Just nu ligger jag på latsidan eftersom jag är väldigt förkyld... Men å andra sidan består mina mellanmål av frukt och en kopp te/kaffe. Sötsaker äter jag sällan och dricker aldrig juice eller läsk. Men jag ska tänka på det!
Frida Bengtsson
1992 • Stockholm
#19
6 september 2012 kl 20:29
Gilla
Jag provar så mycket jag kan med maten, gillar att exprimentera och se vad som funkar för min kropp. :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
6 september 2012 kl 20:51
Gilla
Visserligen är en frukt bättre än en bulle men likväl får man i sig socker den vägen och den energin lagras gärna i kroppen. Svängande blodsocker bör man undvika. Säger glädjedödaren, men man bör veta vad man väljer.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.